Hos Mommer

27. december 2020

En stille jul

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:46
Tags: , ,

Det har været den næstmest stille jul, jeg nogensinde har haft/holdt, kun overgået af en enkelt jul i Sverige, hvor vi kun var John og mig, men det er en hel del år siden.
Denne jul blev afholdt i et tempo, hvor alle kan være med, men det er ikke en klage, for det har været vældig hyggeligt og meget fredfyldt.
Når nu der ingen børn var, hverken større eller mindre, valgte vi ikke at have maden stående på bordet klokken 18 præcis, og vi havde heller ikke spor travlt med at få spist færdig for at kunne komme videre i aftenens program, hvor det primære, så længe jeg kan huske tilbage, har drejet sig om at nå frem til det i visses øjne væsentligste, nemlig gaveudpakningen. Vi sad og nød den eminente Amarone til anden og senere den gode portvin til risalamanden, så vi rejste os ikke fra bordet før ved halvnitiden, på hvilket tidspunkt vi normalt ville have nået både at rydde af, mens børnene lagde gaverne under juletræet, samt have haft tændt juletræet mens vi sang de obligatoriske 3-4 salmer, for dermed EN-DE-LIG at nå frem til aftenens højdepunkt.
I år var der ikke engang et juletræ. Faktisk bryder jeg mig ikke om at pynte juletræ, og jeg afskyr at ‘afpynte’ det igen. At pynte træet er i vores familie en børneopgave, hvor de voksne gerne bare sidder og nyder deres puslen og smådiskussioner om, hvor dette eller hint vil hænge optimalt.
I stedet tændte vi mange levende lys og satte Danmarks Radios pigekor til at synge julesalmerne for os, mens vi lod julefreden sænke sig. Vi sad godt en time og bare nød sangene, inden vi gav os til at pakke gaver ud. En ad gangen, selvfølgelig – vi havde jo tid nok, men kun få gaver.
P1020828

Undervejs løb der små videoklip med julegaveudpakning ind fra England, hvor den times tidsforskel på ikke så mystisk vis var blevet mere end udlignet. Derovre holdes der dansk jul den 24. december, og det blev der også i år, selv om vi ikke var der.
Det er dog kun gaverne fra John og mig, der bliver pakket ud juleaften, idet resten af dem gemmes til d. 25. hvor hele Tims mors familie samles – hvilket den så ikke gør i år, hvor sammenkomsten kun vil bestå af otte, nemlig mine englændere, Tims mor med mand, samt Tims bror og dennes kæreste, men ikke inkluderende mosteren, onklen og deres børn og børnebørn, som de ellers plejer.

Den 25. vågnede vi til det skønneste vejr, hvor vi tidlig morgen kunne følge en mand i skydepram liste sig stille afsted langs stranden ved Den Stråtækte.
P1020825Himlen var høj og blå hele dagen, og vi kørte en tur til Mallings Kløft for at gå en tur.
Gæssene fløj i hundredvis over vores hus den morgen; jeg ved ikke hvor de skulle hen, men formentlig på markvandring.

I går vågnede vi op til en af decembers smukkeste solopgange, med en i ret lang tid blodrød himmel, så vi nød alle tre bare synet så længe det stod på.

Nu blæser det. Det blæser rigtig meget. Merete ville have været kørt hjem tidligt her til morgen, fordi hun havde en halv aftale med nogle af kajakklubbens medlemmer om en formiddagstur på Køge Bugt, men det blev ikke til noget pga. den kraftige blæst, så hun er først lige taget afsted.
Det har været hyggeligt at have hende hernede på en lille ferie. Før i tiden var hun sommetider med i Sverige i nogle dage, men det er ikke en mulighed mere, og det var første gang, hun sov her i fire nætter – men ikke sidste, blev vi enige om, for det kan fint tåle en gentagelse.

26 kommentarer

 1. Jeg tror, at rigtig mange har haft en fredelig jul og med færre samlet end ellers – sådan har det også været hos os. Og uden juletræ. Men det er dejligt, at vi alle har kunnet se familien på video, som I gjorde,
  Hvor var dog et smukt vejr juledag. Vi gik fra Kikhavn til Hundested, og det havde et utal af andre mennesker også fundet på.

  Kommentar af Madame — 27. december 2020 @ 14:13

  • Det vil jeg også tro – og sådan må det også være i år, medmindre man hører til blandt coronafornægterne, men ja, vi har været lidt sammen elektronisk, og heldigvis for det.
   Vi oplevede også virkelig mange, der var ude at gå tur i fredags 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. december 2020 @ 15:29

 2. Jeg fik et knæk med hensyn til juletræer, da jeg læste H. C. Andersens “Grantræet”; siden har jeg kun haft (mindre) juletræer, når jeg har haft mulighed for udplantning bagefter. Det har jeg til næste år, men ikke i år, så vi nøjedes med lidt grangrene i en vase; den gode duft af gran fik vi alligevel. Ellers nød vi en lige så fredsommelig jul som I gjorde. Hvor er det – trods alt – godt, at I kan følge med i familiens engelske jul på skærmen… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 27. december 2020 @ 14:56

  • Jamen dog … så vil du heller ikke have blomster ind i vaser? 😉
   Men okay, selve juletræet er da heldigvis ikke det vigtigste element i vores alles meget fredelige jul, og ja, vi er meget glade for, at elektronikken kan hjælpe os i disse anderledes tider 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. december 2020 @ 15:32

 3. Ja en juleaften uden børn kan også være hyggelig, men den er ret anderledes, for så er det med at få spist og vasket op i en fart, så de kan få de længe ventede gaver.
  Vi havde heller ikke juletræ, ja nærmest ikke noget udover maden, der havde med julen at gøre. Jeg bryder mig heller ikke om hverken at pynte eller afpynte juletræet, det slipper vi for i år heldigvis. I dag har vi fået suppe, det er lige vejr til det i denne storm.

  Kommentar af Lisbeth — 27. december 2020 @ 18:31

  • Når nu det ikke kan være anderledes, kan man jo lige så godt gøre det så godt som muligt under de givne omstændigheder.
   Jeg kender efterhånden flere, der ikke er så vild med det juletræ, men så længe der er børn, der er vant til det, kommer vi nok ikke uden om det 🙂
   Ja, det er virkelig suppevejr i dag!

   Kommentar af Ellen — 27. december 2020 @ 19:06

 4. I har haft en stille jul som os, men vi skulle have et juletræ, selv om gemalen foreslog at vi lod være 🙂
  Bortset fra at jeg skal have en tolvtimers vagt nytårsaftensdag og landmanden skal sortere kartofler i morgen, så kommer vi til at blive her indtil nytårets hverdage begynder. Det er helt ok.
  Må I have nogle gode hyggestunder og må vi få noget vejr, så vi kan komme lidt udenfor.

  Kommentar af Lene — 27. december 2020 @ 19:11

  • Og I var to mod en 😉
   Tak – må du have en god vagt og må vi alle få nogle gode stunder og dejligt vejr … selv om det ikke ser ud til, at det sidstnævnte er lige om hjørnet …

   Kommentar af Ellen — 27. december 2020 @ 19:14

 5. Stille Nacht … Dejligt!!!
  Jeg har også set nogle store gåsetræk, bare lyden af dem får mig til at tænde for ovnen … haha. Nej det er meget sky fugle, men man kan købe vildt hos vores Rema, og der købte jeg en fasan, som blev stegt for den lille familiemiddag i går. Juleaften var vi 5 og ja, jeg forstår simpelthen ikke det gaveræs, jeg skal virkelig anstrenge mig for at pakke gaver ud (og ind).

  Kommentar af Donald — 27. december 2020 @ 22:03

  • Dejligt med fasansteg 🙂
   Jeg holder nu meget af at give gaver – mere, faktisk, end at modtage dem, men det kan selvfølgelig godt blive for meget.

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 9:07

   • Smagen var OK – jeg glemte at sige der var hagl i, men Malte opdagede det uden at knække en tand. Næste gang vil jeg krydre og hjælpe den lidt til at blive saftigere, og sørge for at den er ordentlig tøet op så man kan fylde den med svedsker og andet – den var lidt tør, men det kan jeg egentlig godt lide.

    Kommentar af Donald — 28. december 2020 @ 13:52

    • Fasan ER meget tør, hvis ikke man gør et eller andet effektivt, men smagen er okay.

     Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 17:09

 6. Hvis denne infame pandemi har ført til, at vi for fremtiden holder en mere afdæmpet jul, har den ikke været helt forgæves. Bortset fra det må den meget gerne snart forføje sig.

  Kommentar af Uffe Jerner — 28. december 2020 @ 0:13

  • Min traditionelle jul er der ikke nogen – eller noget – der skal pille ved, men den er nu også ret fredelig i forvejen. Jeg ville sætte mere pris på en – også fremtidig – afdæmpet nytårsaften. Men ja, vi er vist mange, der ønsker død over coronavirus!

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 9:13

 7. Det er faktisk ikke så dårligt med en fredelig jul.
  Vi holdt juleaften som planlagt med begge unger og deres små familier; seks voksne og tre børn, helt på børnenes præmisser. Vi spiste tidligt, men sjovt nok var der ingen ræs, bare søde og glade unger. Da træet var tændt pakkede børnene deres gaver op på skift og så gik de ellers til og fra, mens vi andre nød kaffen og gav hinanden gaver. Det blev en rigtig dejlig aften, selv om vi jo hverken fik sunget eller gået om juletræet. Magnus, Signe og drengene blev og sov, så vi havde også glæde af dem næste formiddag. Årets store familiejulefrokost aflyste vi for længe siden.

  Kommentar af fiberfryd — 28. december 2020 @ 0:47

  • Det er fint nok, og for alle de, der i virkeligheden altid har syntes, at julen er ‘for meget’ (og dem tror jeg der er mange af), må de i deres stille sind have budt denne jul velkommen, og som jeg skrev til Uffe herover, så jeg hellere, at nytårsaften fremover måtte fejres på mere fredelig facon.
   Jeres juleaften lyder næsten som den, vi plejer at have, bortset fra, at vi selvfølgelig plejer at synge, men ellers samme hyggelige forløb. Vi trak alting længere ud i år, men så langt ville ingen mindre børn have haft holdt til – vi trives nemlig også bedst med søde og glade børn 🙂
   Gad vide, om der er mange, der lægger traditionerne lidt om nu? Det vil vise sig …

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 9:22

 8. Det manglende juletræ var (heldigvis for vores afsætning) en afvigelse. Jeg har aldrig tidligere oplevet en så stor dansk efterspørgsel. Der er virkelig blevet holdt jul med træ i mange hjem i år.

  Vi gik en juledagsmorgen-tur og nød stjernehimlen helt uden blinkende fly og en tur i skoven ved middagstid helt uden flystriber på den blå himmel.
  Som Uffe er inde på, bør vi tage roen med os i tiden efter corona. Det gælder såvel julen som hverdagen.

  Kommentar af natural2222 — 28. december 2020 @ 5:51

  • Det var så ikke engang en afvigelse, for vi har alligevel ikke juletræ, når vi skal til England, hvad vi jo skulle have været, men det glæder mig selvfølgelig, at din omsætning har været større end normalt. Der har givetvis været flere hjem end normalt, hvori der blev holdt juleaften.
   Det er blevet sådan for vores vedkommende, at vi lægger mærke til flystriber nu – det har vi aldrig tænkt over før coronaen.
   Jeg synes også det ville være fint, hvis visse af visses vaner kunne blive afløst af et mere afslappet tempo, men nu må vi se, hvor længe det varer … eller folk går selskabsamok, når det igen bliver tilladt at samles.

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 9:27

 9. Sådan en voksenjul er slet ikke så tosset. Efter mange år med familie-tam-tam juleaften, snart her snart der, skiftede vi til stille tosomhed, og det har vi nydt i (nu også) mange år.

  Kommentar af Eric — 28. december 2020 @ 10:18

  • Jeg kan godt forstå, at I har meldt fra jeres “familie-tam-tam”. Det er jeg også ret sikker på, vi ville have gjort, hvis ikke vi selv havde børn.

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 17:09

 10. Det lyder hyggeligt med en stille juleaften. Jeg har ikke haft juletræ, siden jeg begyndte at være hos mine børn juleaften, selvom børnebørnene, når de kommer forbi, synes det er mærkeligt. Jeg synes, det er helt rart. Især fordi det ikke er særlig sjovt at ‘afpynte’ (godt ord) træet.
  Hvor er det skønt med videoklip, facetime og den slags samvær. Selvfølgelig kan det ikke erstatte at være sammen i virkeligheden.
  Det er en fornøjelse at læse om glæden over jeres udsigt og oplevelser i naturen i jeres område. Jeg vil også have et gåsetræk! 🙂 Det er både en fantastisk lyd og et skønt syn.

  Kommentar af Betty — 28. december 2020 @ 13:02

  • Det er virkelig en hadeopgave at afpynte et juletræ. Det ord må vi se at få optaget i ordbogen 🙂
   Nej, det kan aldrig erstatte, men det er søreme dejligt, når man er afskåret fra fysisk samvær.
   Jeg forstår godt, du også vil have gåsetræk – jeg bliver aldrig træt af at nyde vores, selv om vi har pænt mange af dem.

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 17:12

 11. “Afpynte”, det ord har jeg aldrig hørt før. Det hedder da at plyndre juletræet, gør det ikke? Det er er i hvert fald den glose, folk omkring mig har brugt. Plyndringen var i øvrigt børnearbejde.

  Kommentar af Henny Stewart — 28. december 2020 @ 19:55

  • “Afpynte” var et ord, jeg bilder mig ind selv at have opfundet, så ikke underligt, at du ikke kender det.
   Plyndring er i min verden det, børnene gør, når de finder – og fjerner – de ophængte godter på træet. Ikke at fjerne al den anden pynt, men det kan måske være forskelligt fra landsdel til landsdel?

   Kommentar af Ellen — 28. december 2020 @ 20:49

   • Måske. Jeg plyndrede træ for adskillige familiemedlemmer. Kasserne blev sat frem, og det forventedes, at jeg lagde glaskuglerne forsigtigt ned i deres rum osv. Jeg har derimod ikke været vant til, at der blev hængt noget spiseligt på juletræet.

    Kommentar af Henny Stewart — 29. december 2020 @ 7:37

    • Hver familie sine traditioner og skikke 🙂

     Kommentar af Ellen — 29. december 2020 @ 8:55


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.