Hos Mommer

22. december 2020

I’m Not Dreaming of a White Christmas …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:06
Tags: , ,

Jeg får vel sagtens 99 % af mine læsere på nakken ved at anvende titlen på denne julesang i overskriften, men ikke desto mindre passer det for mit vedkommende, selv om det måske netop i år er mere okay med sne end det plejer at være, fordi folk opfordres til at blive hjemme.

Jeg kom i tanke om den jul, hvor min søster og svoger den 24. december tidligt på formiddagen begav sig på vej mod Jylland til svogerens familie.
Det sneede. Det sneede rigtig meget. Det sneede så meget, at da de havde været næsten fem timer (ja!) om at nå til Ringsted, hvilket normalt tog 25 minutter, kapitulerede de og ringede til gården, hvor der denne juleaften ellers bare skulle have været min far, John og mig, og spurgte om der på nogen måde kunne blive mad nok til to ekstra, for dette her var da fuldkommen HÅBløst! De ville tidligst kunne være fremme på deres bestemmelsessted i Jylland omkring midnatstid – hvis de var heldige.
Det var lige før vi ikke kunne forstå hvad de sagde, så sammenbidte var tænderne, men selvfølgelig kunne der blive mad nok. Vi havde en af gårdens særdeles velvoksne ænder i ovnen, så den kunne sagtens række til mere end tre. De nåede at komme retur til gården inden normal spisetid, og vi blev dermed fem i stedet for tre, hvilket kun var så meget mere hyggeligt.
Årets portvinJeg kan ikke huske, hvilket år det var, men det er der nok andre der kan – det må have været et sted mellem 2004 og 2010.
De forsøgte sig igen den 25. december og kom denne gang til Jylland uden de store trafikale udfordringer.

Jeg troede ellers, jeg var færdig med årets juleforberedelser, men det holdt kun til jeg læste Erics indlæg. Den julekompot er nødt til at blive afprøvet. Det er fint med traditioner, men det har nu heller aldrig skadet med indførsel af nye varianter – som da vi fx i 2016 indførte, at det gjaldt om at få så mange mandler som muligt når man spiser risalamande, og ikke kun den ene, som er det koncept, de fleste kører med. At få flest mandler gør risalamandespisningen til en oplevelse, hvor alle griner og stolt holder hver eneste nyerhvervet mandel i vejret i stedet for at sidde og lure mistænksomt på hinanden. Det bliver i stedet til se! En til!!
En kompot, hvor svesker og rosiner trækker et døgns tid i portvin tilsat kanelstang og kryddernelliker … det kan ikke gå galt.
Jeg troede, jeg havde en halvbillig portvin i spiritusskabet, men det havde jeg ikke, og da jeg ikke gad køre afsted for den ene ting, ofrede jeg en stor sjat af den halvpebrede, jeg købte som ledsager til risalamanden.
Det bliver kompotten næppe ringere af … nu står sveskerne og rosinerne i køleskabet og drikker sig mere og mere berusede. Jeg er spændt på, hvad John og Merete siger til kompotten, men jeg har i hvert fald store forventninger til dette for os nye tilbehør til den traditionelle andesteg.

P1020817

Forleden dag så vi lyset – hele dagen, næsten uden afbrydelser.

29 kommentarer

 1. I så fald hører jeg afgjort til den ene procent!
  God smagsfornøjelse med kompotten. Forrige gang jeg lavede den, kom jeg ved en fejl til at åbne en late bottled vintage, og det blev smagen ikke ringere af. Heldigvis holder portvin sig ikke så godt, når først den er åbnet, så vi var nødt til at nyde resten de næste dage for at undgå portvinsspild.

  Kommentar af Eric — 22. december 2020 @ 12:43

  • Smukt – så er vi to 😉
   Tak. Jeg glæder mig som sagt.
   Portvinsspild kan vi ikke have – heller ikke selv om jeg egentlig synes de holder sig ganske pænt efter åbning …

   Kommentar af Ellen — 22. december 2020 @ 13:17

 2. De mange mandler i risalamanden lyder rigtig sjov. Har lige en sjat hengemt portvin, og den skal vist bruges på julekompotten, hvis jeg når at købe svesker.

  Kommentar af Fru Moll — 22. december 2020 @ 15:09

  • Det er SÅ sjovt, Fru Moll! Det gør risalamandespisningen til en oplevelse, hvor alle griner og stolt holder hver eneste nyerhvervet mandel i vejret i stedet for at sidde og lure mistænksomt på hinanden – “se! En til!!” 🙂 (Det tilføjer jeg oppe i indlægget 🙂 )
   30 hele mandler i en portion til seks personer anså vi for passende. Det er godt hvis værtinden har styr på, præcis hvor mange der er blandet i.
   Jeg kan (endnu) ikke sige, at jeg kan anbefale kompotten, da jeg i sagens natur ikke kommer til at smage den før om et par dage, men vi synes åbenbart begge to, at den lyder fristende.

   Kommentar af Ellen — 22. december 2020 @ 15:42

 3. Sikke en god ide med så mange mandler som muligt i risalamande. Den vil jeg foreslå indført hos os 🙂

  Kommentar af Betty — 22. december 2020 @ 15:27

  • Det viste sig at være årets bedste juleide det år, Betty – se evt. mit svar herover til Fru Moll 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. december 2020 @ 15:43

 4. God fornøjelse med kompotten – håber ikke, der er nogen, der skal køre hjem!

  Kommentar af Uffe Jerner — 22. december 2020 @ 15:55

  • P.S. Dit rislamandekoncept er genialt!

   Kommentar af Uffe Jerner — 22. december 2020 @ 15:56

   • Tak – og det er der ikke – min søster kommer i morgen og bliver nogle dage. Vi skal jo kunne nyde de gode og kraftige julevine til fulde!
    Ja, det er genialt. Jeg kan desværre ikke tage æren for ideen, kun for at introducere den for familien.

    Kommentar af Ellen — 22. december 2020 @ 16:04

 5. Ja sne får vi næppe juleaften, det var tider den gang, der virkelig kom sne, men det var ikke sjovt at køre i. Sidste gang der var sne juleaften var jeg meget bekymret for mine tre drenge, som gerne skulle nå sikkert frem, det gjorde de heldigvis, det var før svigerdøtre og børnebørn.
  Det lyder smart med mangle mandler i risalamanden, det vil jeg prøve, hvis vi en gang bliver mange igen. I år vil jeg ikke, for Bent bryder sig ikke om mandler.

  Kommentar af Lisbeth — 22. december 2020 @ 19:30

  • Jeg skal gerne indrømme, at det er flot, når der ligger meget sne, men jeg har bare så dårlige minder fra dengang jeg havde meget langt til arbejde og sommetider syntes det var virkelig skræmmende at skulle køre så langt, når det rent faktisk var temmelig farligt at bevæge sig ud. Det har jeg aldrig helt overvundet, selv om jeg ikke længere skal afsted hver morgen. Jeg kan godt forstå du var bekymret for dine drenge.
   I bliver mange igen til næste år. Håber jeg 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. december 2020 @ 20:40

   • Pu ha ja det har ikke været rart at køre på arbejde i, jeg forstår godt, at du har fået et traume af det.
    Nej vi bliver også kun to næste år, så er det nemlig svigerfamiliejul, men det ved vi jo, så det gør knap så meget, det er værre, når det er vores jul.
    Heldigivis har vi mulighed for at se hinanden alligevel på skærmen, det benytter I nok også.

    Kommentar af Lisbeth — 23. december 2020 @ 6:30

    • Det er meget værre, når det er ens egen jul, ja – jeg har det lidt lige sådan, fordi jeg synes der er en gradsforskel på, at vi blev forhindret i at tage til England. Det havde været værre, hvis det havde været vores tur til at være værter.
     Vi vil også holde skærmmøde i morgen 🙂

     Kommentar af Ellen — 23. december 2020 @ 9:40

 6. Året har antagelig været 2010; men i 2009 havde vi også sne; og det allerede i slutningen af november.
  I 2010 var det hos os allerede galt med føret 23.12, derfor er mit bud 2010.

  Kommentar af natural2222 — 23. december 2020 @ 5:21

  • Det tror jeg er det rigtige bud, for det passer med, at i lige år var vi på gården, mens far endnu levede, og han døde i 2011. Det var i 2012, vi første gang tog til UK for at holde jul.

   Kommentar af Ellen — 23. december 2020 @ 9:42

 7. Det var en god hjælp – 30 mandler til 6 personers portion. Tak for det, så ganger jeg op til 8 🙂

  Kommentar af Betty — 23. december 2020 @ 8:19

  • Velbekomme – antallet er ikke så vigtigt, bare der er en der kender det rigtige, men det er godt at have en rettesnor 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. december 2020 @ 9:44

 8. Jeg melder mig også til den ene procent. Ideen med de mange mandler er super. Vi får ganske vist ikke risalamande, jeg bor i hus med en allergiker (nødder m.m.), og vi undgår desuden så vidt muligt gaver, men for andre må det være vildt sjovt

  Kommentar af Kirsten — 23. december 2020 @ 8:54

  • Vi er alligevel nogle stykker, der ikke er vilde med sne!
   Det var nemlig en genial ide, en eller anden kom på, men selvfølgelig går den ikke hos jer.

   Kommentar af Ellen — 23. december 2020 @ 9:46

 9. Det er en spændende opskrift fra Eric – ja.

  Jeg kan godt forstå at de to aflyste kørselen til Jylland. Jeg har engang gjort det, og undrer mig over at jeg turde — endda med to elever. Jeg kørte meget forsigtigt og langsomt. Jeg har siden læst at hovedvej 1 (det var længe før motorveje) fra Middelfart til Esbjerg var ryddet ganske kort tid før vi kørte dér — vi kørte gennem snedriver, der var lidt over en meter høje (op til vinduerne i bilen, en Neckar 1100, som jeg undrer mig over holdt til det.) I Esbjerg var der isslag men alligevel lykkedes det mig at holde bilen på vejen.

  Kommentar af Donald — 23. december 2020 @ 13:20

  • And og appelsin er a combination made in heaven 🙂
   Jeg kan dæleme godt forstå. at du aldrig glemmer sådan en mareridtstur! Jeg ville ryste over den endnu hvis det var mig.

   Kommentar af Ellen — 23. december 2020 @ 13:28

 10. Ikke dårligt, med nye småretter på julebordet. Kompotten lyder virkelig lækker; men for mig er der rigeligt med sødt til en klassisk julemiddag; brune kartofler, rødkål, æble/sveskefyld osv. (som jeg alligevel springer over). Næste år vil jeg lave æblemos med peberrod til, for at få noget med lidt smæk i, som modspil til al det fede.
  Snevejr taler vi overhovedet ikke om (en af de ganske få ting vi er uenige om 😉), men de 99% er vist snarere på dit hold!

  Kommentar af fiberfryd — 24. december 2020 @ 1:16

  • Den blev ikke så sød, som jeg troede, faktisk lidt bitter, så næste gang vil jeg kun bruge skallen fra en halv appelsin.
   Æblemos med peberrod er rigtig godt – men nok ikke til andesteg …
   Nej, sne kan vi ikke helt blive enige om 😉

   Kommentar af Ellen — 24. december 2020 @ 11:05

 11. Jeg elsker snevejr, når jeg ikke skal nogen steder… og det skal helst være af den jomfruelige slags… ikke sjap (man er ikke spor besværlig, vel?). I år har jeg for første gang i mit liv lavet risalamande, så det er jeg lidt spændt på – dog er der kun én mandel i, for når vi kun er to, er det overraskende element alligevel lidt behersket… 😉

  Kommentar af Mia Folkmann — 24. december 2020 @ 10:32

  • Mia, i vores alder er det et privilegium at være besværlig 😉
   Spændende – jeg håber du har fundet en god opskrift, så I ikke bliver skuffede. Jeg synes der er stor forskel på risalamanderne. Det er så i virkeligheden nok der, den største spænding er for jer i år, og ikke hvem der får mandlen 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. december 2020 @ 11:07

 12. Din kompot kompot med svesker, rosiner, portvin, kanel og kryddernelliker lyder forrygende lækker. Skal bestemt prøves her. Vi fik en vegetarisk postej med blandt andet champignon, mandler og ost i går – heller ikke dårligt 🙂
  Glædelig jul, Ellen!

  Kommentar af Madame — 25. december 2020 @ 7:00

  • Det var da en lidt alternativ julemiddag, som jeg ikke ville være sluppet afsted med at lave lige den aften, men ellers lyder det godt 🙂
   Glædelig jul til dig også 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. december 2020 @ 13:05

 13. Ja jeg er så en af dem, der godt gad en hvid jul og vinter 🙂 men det ved du vist godt 😉
  Jeg har nydt frosten i dag, så lignede det lidt hvid jul med rimfrost, høj sol og frost på vandpytterne.

  Kommentar af Lene — 25. december 2020 @ 17:23

  • Ja, det ved jeg godt, og jeg skal ikke tøve et nanosekund med at indrømme, at det var en fantastisk dag/morgen at vågne op til. Det var SÅ smukt, og vi skyndte os da også ud for at nyde det 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. december 2020 @ 17:46


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.