Hos Mommer

20. december 2020

En tålmodig sjæl

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:24
Tags: , ,

Vi har mindst to fiskehejrer, som vi får besøg af næsten dagligt. Måske også flere, men eftersom vi ikke kan skelne den ene fra den anden og vi kun har set to på én gang, kan jeg ikke vide med sikkerhed, hvor mange der holder til her.
Det er virkelig en tålmodig fugl! Den står bomstille i meeeeget lang tid. Jeg forstår ikke, at den ikke kommer til at fryse om fødderne i vinterhalvåret, men naturen må have fundet en løsning på det, som ellers også ville give alle de andre fugle på fjorden det samme problem.

Fiskehejre

De ser nu godt nok altid ud som om de hundefryser, men sådan står de også om sommeren.
Vi har endnu ikke set nogen af dem fange noget.
Det gjorde derimod den hejre, vi så i maj sidste år på The Kennet & Avon Canal. Som jeg skrev dengang, stod den så stille så længe, at jeg ville have turdet vædde en hel del på, at en eller anden havde anbragt en plastikhejre på stedet.

P1020908

Og så lige et halvmuggent juleopstød: Pressen har så vældig travlt med at bruge en masse tid på hellig (!) forargelse over, at kirkerne må afholde julegudstjenester, når alt andet skal lukke ned.
Jeg er ganske enig i, at det er en dårlig ide, og jeg forstår bestemt heller ikke den stædighed, de kirkelige instanser udviser i den forbindelse, for det er et dårligt signal at sende.
‘Min’ gamle kirke (Havdrup) blev landskendt i går for i Tv-avisen at opponere mod den beslutning. Vi indfødte havdruppere har naturligvis altid været fornuftige …
Men. Hvor står det skrevet, at man skal gå i kirke?
Man har vel lov at tænke med fornuften i forreste række, når ikke kirken er i stand til det? Hvilket den i øvrigt aldrig har været i stand til, på trods af et par tusind års ihærdige anstrengelser for at opretholde dominans. Sorry, men det trængte sig lige på.
Med andre ord: Lad dog være med at gå i kirke, for pokker! Det, at mange er i stand til at bruge hovedet, ville nemlig være et glimrende signal at sende.

28 kommentarer

 1. Langs de hollandske kanaler har jeg set hejrer, der tålmodigt ventede på, at lystfiskerne skulle fange noget. 🙂
  Er det med kirkerne ikke mere eller mindre globalt? I USA har højesteret givet kirker på stribe medhold i, at de ikke skulle ligge (helt) under for coronarestriktionerne – se https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/torsdag. Men hvorfor skulle de også have restriktioner? De er vel beskyttet af den højere magt.

  Kommentar af Eric — 20. december 2020 @ 17:06

  • Man kan jo lige så godt komme nemt til det, hvis det er muligt 😉
   Jeg læste artiklen, du linker til. Tænk, at man kan finde på at kalde det for anfægtelse af religionsfriheden, hvis man sætter restriktioner for julegudstjenester. Jeg håber da, at det kun er i USA, man kan tænke sådan, men når nu man heller ikke vil gøre noget herhjemme, kunne man jo få sine tanker …

   Kommentar af Ellen — 20. december 2020 @ 19:14

 2. Helt enig! Uforståelig beslutning at samle så mange!
  Har lige hørt om et lokalt sangkor, hvor der mødte 15 op! Alle forholdsregler blev fulgt med 1 meters afstand, mundbind og håndsprit. Én af deltagerne var desværre positiv – resultat: 6 ud af de 15 blev smittet!
  Så bliv hjemme!

  Kommentar af Fru Moll — 20. december 2020 @ 17:19

  • Fjollet. Også fjollet af koret at mødes. Man kan mig bekendt heller ikke synge med mundbind på, så de har vel næppe overholdt alt 😉
   Ja. Bliv hjemme. Punktum.

   Kommentar af Ellen — 20. december 2020 @ 19:16

   • Man kan godt synge med mundbind på. Det har vi gjort på min afdeling med 1,5 meters afstand 🙂 Vi fyldte det meste af gangen, men jeg ville ikke synge mere end to sange, for man er helt færdig bagefter. Men patienterne nød det.
    Angående kor, så er det meget mere end 1 meter, så vidt jeg husker så skulle mit kor have mere end 2 meters afstand både foran, bagved og til siden. Jeg har ikke deltaget, så jeg husker det ikke helt nøjagtig, men jeg ved at de sagde, at de ikke kunne høre hinanden så godt, så de stod langt fra hinanden. Og de skulle alle stå med front, hvor man normalt står i en halvcirkel, så alle kan se korlederen.
    PS og det gælder helt sikkert alle religiøse samfund, du hører nok mest om de kristne, sådan er det altid, for vi må nemlig godt kritisere hinanden og heldigvis for det 😉

    Kommentar af Lene — 20. december 2020 @ 20:29

    • Okay, det vidste jeg ikke, men jeg forstår i givet fald godt, at det må kræve stærke lunger at synge igennem – og det kan da heller ikke være specielt hyggeligt at gå til kor med de afstandskrav, vil jeg mene. De skal selvfølgelig overholdes, men jeg ville også foretrække at holde mig væk.
     Jeg tænkte faktisk på, da jeg skrev indlægget, hvordan fx de muslimske, jødiske og buddhistiske samfund forholder sig til coronapesten. Lidt ved jeg, men det lidt får mig til at få den tanke, at der vist ikke er den store forskel på manglende evner og/eller lyst til at overholde sundhedsforbeholdene inden for de forskellige religioner.

     Kommentar af Ellen — 20. december 2020 @ 21:01

     • Søde Ellen, jeg synes du er lidt fordomsfuld og kun lytter til dem, der lige nu råber højest og skærer alle over en kam 🙂 Og jeg vil hævde at man har gjort meget for at reducere risikoen og gør det der er anbefalet, men lige nu tror jeg ikke det er nok.
      Så vi er flere, der tænker os om 🙂 Der er mange, som ikke tænker sig om og holder fast i at julen skal være som den plejer, med dem de plejer osv. og det uanset om de er troende eller ej.

      Kommentar af Lene — 21. december 2020 @ 19:34

      • Jeg må nok indrømme, at du har ret … især når det gælder alt vedrørende religion. Jeg ved godt, at man i kirkerne tager de anbefalede forholdsregler, men jeg tror nemlig heller ikke, at det er tilstrækkeligt. Og selvfølgelig tænker du og de fleste andre sig om; jeg var egentlig mest irriteret over, at pressen gjorde for lidt ud af at udbrede, at det fornuftigste er at undlade at tage i kirke.
       Der er desværre nok lige lidt for mange, der holder fast på at holde fast i traditionerne. Det er ikke godt, fordi få kan ødelægge det for mange – det er før set i forskellige sammenhænge.

       Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 19:54

 3. Jeg har også set en stillestående hejre her i sommer i gadekæret i Besser by, vi ser også flere, der flyver forbi, når vi går tur. Der er en del vandhuller her.
  Med hensyn til kirkegang bliver jeg hjemme og ser den, der bliver transmitteret i fjernsynet. Jeg var til bisættelse for ikke så længe siden, det var underligt,
  fordi man skulle bede om lov til at deltage, vi var 50, alle med mundbind, indtil vi satte os ned. Mange krammede, det er selvfølgelig en situation, hvor man gerne
  vil trøste, men jeg var nu ikke tryg ved det, men enken måtte jeg kramme.

  Kommentar af Lisbeth — 20. december 2020 @ 17:45

  • De kan noget med ubevægelighed, de hejrer.
   Endnu et fornuftigt menneske – det er godt, at du bliver hjemme.
   Vi har også været til bisættelse under coronapesten. Johns søster døde i august, og det var lidt underligt alt sammen, men selv om alle krammede på kryds og tværs, rørte vi ikke ved nogen overhovedet – ikke engang ved sønnen, altså Johns nevø, og de syntes vist også alle sammen, at vi var ret sære, men sådan måtte det så være.

   Kommentar af Ellen — 20. december 2020 @ 19:20

 4. Ja man må have lov at tænke med fornuften i forreste række, også selv om kirken ikke ligefrem er kendt for at gøre det. Man behøver ikke at tage afsted.

  Men mine 2 bekendte, som synger i kirke, er betænkelige ved en fyldt julegudstjeneste og har ikke lyst til at møde op til den slags.

  Hejrens ben har en meget speciel blodforsyning, jeg er ikke specialist, men ved dog så meget at der er noget med fuglefødder og blodforsyning. Men hvis den ikke fanger noget, så kan jeg ikke forstå at den gør det. Måske er det for at være i sikkerhed for ræve?

  Kommentar af Donald — 20. december 2020 @ 18:03

  • Det kan jeg godt forstå, at dine to bekendte er! Jeg håber de har lov til at melde fra uden at få at høre for det bagefter.
   Ja, der er noget med fugle og deres fødder, ellers ville de hurtigt få alvorlige problemer i koldt vand. Jeg må heller grave lidt i det, så jeg ikke dør i uvidenhed 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 9:28

 5. Hejre overlever netop ved at stå HELT stille. Fisk og ællinger opfatter derved fuglen som et skjul og søger mod hejren -og døden. Et splitsekunds hug og så helt stille igen.
  Der findes en tropisk hejreart, som breder vingerne ud, så fiskene søger med det køligere skyggefulde område…og haps!
  Mange specialiserede arter har lav succesrate og er truede; men hejrer har -sært nok- succes, medens generalisten, den næsten altædende stork, er i tilbagegang.

  Vores kirke må alle øvrige søn- og helligdage være det mest corona-sikre rum al den stund der stort set ikke kommer en mors sjæl. Hvis nogen skulle føle graven så nær, at en gudstjeneste er nødvendig, kan en almindelig søndag vel bruges frem for julegudstjenesten.
  Det er temmelig symptomatisk for kirkens folk, at man føler sig hævet over noget så jordisk som sygdom og nød. Det er en tabersag for så vel kirke som deltagere at der holdes julegudstjenester.
  Det er bare med at holde sig langt væk! Vira tror ikke på Vorherre.

  Kommentar af natural2222 — 21. december 2020 @ 7:35

  • Hvor er det genialt. For hejren altså … og det betaler sig åbenbart at specialisere sig.
   Haha – jeg tænkte lidt det samme: Gå dog i kirke på søndage, hvor der kun kommer to andre og hold jer væk i julen. Traditioner er okay, men man behøver jo ikke at slå hjernen fra, fordi de partout skal overholdes.
   Din holdning til kirken som institution er jeg enig i – for mit vedkommende omfatter det desuden religion generelt, uanset hvilken. Bortset fra, at de godt kan nødhjælpe i form af Røde Kors, ditto Halvmåne, Kirkens Korshær og flere andre Det er fint nok, men de har altså kvajet sig i forbindelse med denne coronajul.
   Hvis jeg var en virus, ville jeg bekende mig til religionen – den sørger jo netop for give optimale betingelser for spredning 😉

   Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 9:37

 6. Hov. Kik venligst i spamfilteret. Måske røg jeg i med en kommentar.

  Kommentar af natural2222 — 21. december 2020 @ 7:38

  • Du var røget direkte i papirkurven sammen med Donald. Ikke i spamfiltret. Jeg forstår som sagt ikke religion, men jeg forstår altså heller ikke altid WordPress!

   Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 9:39

 7. Jeg er enig. Hvis myndighederne ikke kan finde ud af at aflyse julegudstjenesterne, er der ingen der forbyder menighederne at bruge hovederne og bare blive hjemme.
  Jeg har dog ondt af det med kirketjenere og andet personale, der er nødt til at udsætte sig for smitte fra enkelte idioter, der ikke kan tænke rationelt og bare blive hjemme.

  Kommentar af Henny Stewart — 21. december 2020 @ 8:43

  • Nej, vel? Forbliv sikker – forbliv hjemme. Sværere er det ikke.
   Dem har jeg også ondt af, hvis ikke de kan tillade sig at melde fra, fordi de gerne vil passe på.

   Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 9:41

   • Det kan de jo ikke, i og med at det er deres job.

    Kommentar af Henny Stewart — 21. december 2020 @ 19:04

    • Det ville jo dermed være en glimrende grund til ikke at afholde gudstjeneste – ellers kan institutionen ikke tillade sig at sige, at den tager hånd om de ansatte.

     Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 19:55

 8. Jeg forstår heller ikke religion, men siger som den nu afdøde komiker Dave Allen: “May your god go with you”. Jeg er sikker på, at en given gud vil finde ud af at være dér, hvor man nu er. Så man kan roligt blive hjemme 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 21. december 2020 @ 10:36

  • Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv, Mia 🙂
   (Og Dave Allen var skøn!)

   Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 10:40

 9. Med hensyn til julegudstjenester vil jeg gerne bidrage med et suk.

  Kommentar af Uffe Jerner — 21. december 2020 @ 14:23

  • Tak for bidraget. Det var forhåbentlig et dybt suk!

   Kommentar af Ellen — 21. december 2020 @ 15:25

 10. Jeg var til julekoncert i en kirke lige før den sidste stramning med aflysning af arrangementer. Det fungerede fint. Tre markerede pladser på hver bænk forskudt i forhold til dem foran og bagved. Da vi skulle gå ud, blev det styret, så alle ikke trængtes om udgangen.
  Det kan jo sagtens lade sig gøre. Jeg forstår slet ikke det ståhej. Der tales om fulde kirker og vises gamle billeder, hvor folk sidder skulder ved skulder. Det scenarie er der slet ikke lagt op til i år. Der er udstedt pladsbilletter, så der kun er adgang for en forsvarlig lille flok med god afstand. Jeg ved ikke om kirketjenere og andet personale krammer folk almindeligvis, men det skal de selvfølgelig ikke gøre nu for tiden.
  Ved korsang skal hver person have 2 m. til alle sider. Det er der åbenbart mange, der deltager i debatten, der ikke ved.
  Jeg har ikke billet til juleaften. Min datter med familie har. Det bekymrer ikke mig.
  Jeg synes det er ærgerligt, at en lille gruppe af kirkens ansatte godt hjulpet på vej af pressen og nogle politikere, skaber sådan en storm. For ikke at sige hysteri. (I 2002 viste en opgørelse, at der var 100.000 ansatte i folkekirken. Ved ikke om det er korrekt. Fundet via Google)

  Kommentar af Betty — 22. december 2020 @ 15:11

  • Du beskriver tiltagene fint … jeg har læst hvordan man agter at håndtere julen i kirkerne og der er gjort meget ud af at gøre det så sikkert som muligt, men jeg må desværre indrømme, at jeg stadig ikke synes, at det er en god ide at gå i kirke, som situationen ser ud nu. Incidenstallene er højere end nogensinde, så jeg ser ingen anledning til at samle mange mennesker under tag, uanset grunden til det. Sorry 🙂
   100.000 er virkelig mange ansatte – folkekirken må da by far være Danmarks største arbejdsplads!

   Kommentar af Ellen — 22. december 2020 @ 15:32

 11. Jeg tror nu ikke, der kommer ret mange mennesker i kirke juleaften. Jeg kan ikke forestille mig, folk strømmer til efter den omtale, der har været. Det er vist svært at tælle, hvor mange ansatte der er i folkekirken, fordi den ikke er én arbejdsplads som fx en virksomhed. Men mange enkelte arbejdspladser.

  Kommentar af Betty — 23. december 2020 @ 8:25

  • Det har du forhåbentlig ret i, at der ikke gør, Betty 🙂
   Det er nok heller ikke fra den samme kasse, lønningerne kommer.

   Kommentar af Ellen — 23. december 2020 @ 9:34


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.