Hos Mommer

5. december 2020

Specialbyggede fuglehuse

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:32
Tags: , ,

Da først John begyndte at bygge de fuglehuse til mejserne, som jeg fortalte om forleden, gik der sport i det for mit vedkommende.
Ikke, at jeg begyndte på at snedkerere fuglehuse; det vil jeg overhovedet ikke blande mig i, når jeg har en mand, der er meget bedre til den slags, end jeg nogensinde ville kunne blive. Jeg holder mig helst fra hans maskineri, lige som han ikke har tænkt sig at tage min symaskine i brug. Vi hylder forskellene og går ikke ind for ligeret for enhver pris.
Næh … jeg begyndte at surfe rundt på nettet for at finde ud af, hvilken boligform de forskellige fugle foretrækker. Kunne man måske, ved hjælp af en sådan viden, kunne lokke flere af én art til fremfor en anden?
Vi har to rødhalse, vi meget gerne vil have til at blive, ligeledes gærdesmutterne, som vi også mener at have to par af.
Jeg fandt forskellige huse til dem, og da målene var angivet, selv på dem, der skulle købes færdige, viste jeg dem til John.
Se her: Dem kan du sikkert sagtens finde ud af at lave selv, ikke sandt? De er da noget så nuser!

GærdesmuttehusMejsehus

Rødhalshus

Selvfølgelig kunne han det. Han fandt en vinkelmåler frem og sad og regnede og tegnede en halv times tid, hvorefter han gik ud og begyndte at save.
Det første billede viser et gærdesmuttehus; det andet det velkendte og mere almindelige til mejserne, og det sidste er til rødhalsen. Disse kan, ifølge mine kilder, godt lide at have en overdækket terrasse, fordi de har det bedst med at have mulighed for at kunne stå og sondere omgivelserne, inden de begiver sig ud i dem. 
Det hus kunne jeg ikke stå for – det er da den rene luksus, og jeg håber virkelig, at rødhalsen vil beslutte sig for at tage det i brug.  
Da John kom ind for at vise mig prototypen til denne luksusudgave af et fuglehus med terrasse, sagde han, at han havde tænkt sig at kalde det for Robinhus. (En rødhals hedder, som de fleste nok ved, Robin på engelsk.)
Jeg kunne ikke lade være med at grine af hans påfund og fik hurtigt kogt lidt mere suppe på den ide, så jeg fortsatte i bedste ejendomsmæglerstil med at foreslå at kalde det andet for Home og det tredje for Estate. Nybolig dur ikke, for det ville kun passe det første år.
John ville dog ikke kaste sig ud i at lave små fine navneskilte til husene …
Han besluttede at male dem mørkegrønne, dels fordi det ubehandlede træ virker alt for lyst og dermed for synligt og dels fordi det ikke holder særlig længe, netop på grund af, at det ikke er trykimprægneret. På denne måde håber vi, at levetiden vil kunne forlænges med nogle år, og desuden falder husene noget mere naturligt ind i omgivelserne, når man får dem anbragt, hvor de skal hænge.
Hvis ellers fuglene så overhovedet kan finde dem … men mon dog ikke?

20 kommentarer

 1. Jeg er ret sikker på at fuglene kan finde dem — hvis ellers jeg har forstået rigtigt, at der er områder, hvor de kan finde føde året rundt, og ikke bare overfriserede små rækkehus-haver.

  Robinhus er en god idé — er det ikke også navnet på en ejendomsmægler, som tilbyder sin assistance uden at lave kostbare reklame-planer? Slår op … RobinHus er en dansk ejendomsmæglervirksomhed, der blev stiftet i 1999 af Frederik Bruhn-Petersen og Torben Andersen. RobinHus startede som en internet virksomhed med fokus på selv-salg, men har siden udviklet sig til en ejendomsmæglerkæde med selvstændige ejendomsmæglere.

  Sikke mørkt det er i dag! så er det en fryd med sådan nogle skønne små fuglehus-billeder. Mon ikke også fuglene kan finde på at benytte terrassen, når det er koldt? Her kan jeg se, at de sidder på spærene i carporten, når det er koldt, og drypper fugleklatter på forruden haha! og ellers er både buxbom og gamle thuja deres yndlingssteder. Men når det er frost, skal de have mad ellers fryser de ihjel. De bruger jo mere “brændstof” for at holde varmen.

  Kommentar af Donald — 5. december 2020 @ 14:56

  • Vi krydser fingre … og jo, lige præcis, Donald, det er en ejendomsmæglerkæde, og også derfor, at vi fortsatte i navne på ejendomsmæglerlæder 😉
   Nu skal de lige finde husene, men vi må jo bare vise os som effektive ejendomsmæglere … der er i hvert fald masser af mad til dem her i området.

   Kommentar af Ellen — 5. december 2020 @ 17:36

 2. Fine fuglekasser. Op med dem i god tid, så fuglene har god tid til at se dem an. Det giver gode chancer for rugende fugle allerede i kommende sæson.
  Farven er fin. De vil falde fint ind i landskabet.

  Kommentar af natural2222 — 5. december 2020 @ 16:17

  • To af dem er allerede oppe, og resten kommer op inden længe, for vi regnede nemlig også med, at det ville være godt for fuglene at få tid til at både opdage ne nye boliger og vænne sig til dem.

   Kommentar af Ellen — 5. december 2020 @ 17:38

 3. Genialt! Jeg foretrækker også en overdækket terrasse – måske er det fordi, jeg er lidt rød …

  Kommentar af Eric — 5. december 2020 @ 16:22

  • Det er det nok, Eric 😀

   Kommentar af Ellen — 5. december 2020 @ 17:39

 4. Så fine fuglekasser John har lavet. Bent har også somme tider lavet nogle, men nu er han begyndt at købe dem færdige. Vi har haft besøg af dompapper i dag, og ser jævnligt gærdesmutter, der har ynglet her i haven. Rødhalsen har vi også, til gengæld fandt jeg en død solsort i dag, det var trist.

  Kommentar af Lisbeth — 5. december 2020 @ 16:27

  • Det er god beskæftigelsesterapi for John i en tid, hvor der ikke er så meget, han kan foretage sig udendørs. Han siger selv, at han bliver bims og sløv af ikke at have noget at lave.
   Det er jo naturens gang, at fuglene dør, men det er da trist at blive vidne til … og så ville jeg sådan ønske, at vi også havde dompapper

   Kommentar af Ellen — 5. december 2020 @ 21:11

 5. Imponerende bygningsarbejde! Men mangler der ikke et par liggestole på terrassen – eller de er måske taget ind for vinteren?

  Kommentar af Uffe Jerner — 5. december 2020 @ 17:53

  • Haha – jo, det mangler der da! Jeg må lige finde ud af, hvilken slags liggestole vores Robins foretrækker 😀

   Kommentar af Ellen — 5. december 2020 @ 18:57

 6. Du er sørme god til at finde på aktiviteter, så din bedre halvdel ikke skal kede sig 😉
  Hvor er de altså blevet fine; masser af ros til hr. Nielsen fra mig – heldige fugle I har 🤗

  Kommentar af fiberfryd — 6. december 2020 @ 0:15

  • Man må være opfindsom – men det var nu ham selv, der begyndte – jeg fulgte bare op med lidt supplerende opgaver 😉

   Kommentar af Ellen — 6. december 2020 @ 9:28

 7. Hvor er de smukke – du er heldig at have en mand, der kan lide at lave den slags. Jeg er sikker på, at fuglene vil elske at bo så fint.

  Kommentar af Madame — 6. december 2020 @ 10:44

  • Det vil jeg da håbe, at de vil – vi får se til foråret 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. december 2020 @ 12:46

 8. Vi har en rødhals i haven, og når katten har ædt den, så har vi en ny … derfor tør jeg ikke bede rødhalsen flytte ind 😉 men fint med de forskellige redekasser. Min mand har lavet dem ud af hovedet, og lige meget hvilke fugle, der tænker på at flytte ind, så vinder skovspurvene retten til husene. Flagspætten kommer fra den nærliggende mose hver eneste dag, og om foråret har den sin unge med. Selvfølgelig skal vi benytte os af hinandens evner, alt andet ville da være for åndssvagt 😘

  Kommentar af frnielsen — 6. december 2020 @ 16:44

  • Det er en af grundene til, at vi ikke skal have kat igen 🙂
   Jeg håber sandelig ikke, at alle vores skovspurve overtager dem – det var netop pga., at vi vi have lidt mere fuglediversitet i haven, vi sætter redekasser op.
   Ja. selvfølgelig skal vi det, men jeg kender et par, der insisterer på at dele ALT arbejde lige over. Hvor HUN insisterer … fjollet, siger jeg bare.

   Kommentar af Ellen — 7. december 2020 @ 11:51

 9. Hvor er de flotte. Nu ved du da, hvad du skal give John i julegave. Et lille digitalt kamera, som kan tilsluttes en computer, så I kan følge ægklækning og opfostring af ungerne inde i en af redekasserne.

  Kommentar af tingats — 8. december 2020 @ 11:11

  • Ikke en helt tosset ide Anne Marie! Det kunne være hyggeligt at følge med i opfostringen – hvis ellers der er nogen, der gider flytte ind …

   Kommentar af Ellen — 8. december 2020 @ 11:12

 10. Hvor sjovt… jeg sidder og læser på din blog, og du skriver i det samme på min… 😉 Hvor er de fine, de huse. Jeg har aldrig haft et Robinhus, men jeg har engang (egenhændigt!) frembragt det mest klumpede, klodsede byggeri til en gærdesmutte. De fine færdigkøbte redekasser stod tomme, men i den hjemmelavede flyttede gærdesmutten ind i med det samme. Så det kan ikke være udseendet, der tæller… ti hi. Størrelsen indvendigt er vigtig – og så vil gærdesmutten gerne bo lavt, ved jeg. God fornøjelse med dem – det bliver sjovt at se, hvornår I skal holde indflytningsgilde… 😉

  Kommentar af Mia Folkmann — 9. december 2020 @ 18:10

  • Great minds think alike 😉
   Haha, hvor er det godt – og selvfølgelig er fuglene aldeles ligeglade med designet og udførelsen, bare boligen opfylder deres krav mht. areal og hulstørrelse.
   John har hængt gærdsmuttehuset lavt … vi har virkelig studeret, hvordan det helst skal være.
   Tak. Det bliver spændende 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. december 2020 @ 18:55


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.