Hos Mommer

1. december 2020

Når man ikke selv har, må man låne

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:47
Tags: ,

Min niece Amalie har en lille baby på godt et halvt år, som meget gerne vil sove med moderens arm på sin mave liggende oven på den lille dyne. Det kan godt tage lang tid at falde i søvn, for hun er nået til jeg-vil-så-gerne-kravle-men-kan-ikke-rigtig-endnu-så-jeg-øver-mig-hele-tiden-alderen. Den alder kan godt medføre en trang til at møve rundt HELE tiden, også når man er træt og egentlig bare burde falde i søvn.
Men det gør hun ikke. Malle læste, at mange med fordel anvender en dyne med tungt fyld – altså en kugledyne i miniformat.
Moster Ellen her blev kontaktet – om det var noget jeg kunne assistere med at sy?
CarolineJada. Og mon ikke også jeg har noget stof, vi kan bruge? Du skal bare selv medbringe fyldet.
De kom sidst på formiddagen. Hvor var det dog skønt at få lov til at holde sådan en lille unge igen.
Hun var ikke spor utryg ved at blive ‘håndteret’ af mormoster – det er en sød, glad, smilende og nem lille pige. Altså bortset fra, når hun skal sove til natten, men det er ikke mit problem, og forhåbentlig heller ikke Malles fra og med i aften.
Det bliver spændende at få at vide, om den ekstra dyne kommer til at virke efter hensigten. Moderen har selvfølgelig ikke spor imod at putte barn; det er bare knap så sjovt, når det tager alt for lang tid.
Man kan købe svøbeposer, soveposer, sovedragter og soveveste med tyngde, som koster fra 1500 kroner og opefter. Det er godt nok mange penge. Det er endnu dyrere at købe en kugledyne til babyer, nemlig godt 2600 kroner. Og hvis den så ikke engang virker – det ved man jo ikke, før man har prøvet. Der findes vist billigere udgaver, men hvis man kan sy noget selv, der virker, er det da langt at foretrække.
Malle fortalte om en, der syr dyner som den vi har syet i dag – dog større end vores, nemlig som babydynestørrelse, hvor vi nøjedes med at sy en i halv størrelse. Den dame tager 900 kroner for det. Så er den også betalt! Set i sammenligning med fabriksvaren er det dog billigt, men alligevel … det tog mig mellem en time og halvanden at sy både dynen og et betræk til den, og hvis jeg tog 500 kroner for det, ville jeg være helt flov over at tage så meget. Nogle bruger kirsebærsten, nogle bruger ris, andre har forsøgt sig med tørrede kastanjer … Malle valgte noget helt fjerde.
Hun valgte stoffet og passede sit barn mens jeg syede. Til sidst hjalp hun med at komme knækkede hvedekerner i. Jeg ved ikke lige hvorfor hun valgte det fyld frem for ris, men det kan vel være lige så godt. Vi valgte at sy et vaskbart betræk, for bliver der gylpet på selve dynen, er det ikke vildt smart at vaske noget, der indeholder knækkede hvedekerner. På den anden side – hvor mange kan lige prale af at have en spiselig dyne?

18 kommentarer »

 1. Hvor var det dejligt, at du kunne hjælpe og sy en kugledyne i miniformat. Jeg er næsten sikker på, at sådan en dyne vil kunne få alle til at falde hurtigere i søvn, efter at jeg har læst om den type dyner.

  Kommentar af Madame — 1. december 2020 @ 20:15 | Svar

  • Det er ikke særlig lang tid siden jeg fandt ud at, at der eksisterer noget, der hedder kugledyner, og jeg kan forstå, at de kan hjælpe mange, både voksne og børn, med deres søvnproblemer.

   Kommentar af Ellen — 2. december 2020 @ 8:19 | Svar

 2. Sjovt nok har jeg kigget efter sådan en dyne i dag, dog i voksenstørrelse, min ældste søn ønsker sig sådan en i håb om at komme til at sove bedre.
  De er godt nok dyre, godt du kunne lave en til niece og datter. Med hensyn til barnet må jeg sige, at det vist varer længe endnu, inden hun sover med det samme.
  Sådan har det været med mine børn og sørme også med børnebørnene, det med at sove går nemmere, når vi bliver gamle 🙂

  Kommentar af Lisbeth — 1. december 2020 @ 21:38 | Svar

  • Det var pudsigt … jeg håber den kan hjælpe din søn til at sove bedre.
   Nu må vi se, om du får ret, men det gør nu ikke noget, at Caroline ikke sover med det samme, bare moderen ikke skal ligge længe med armen på dynen 🙂
   Det er lidt sjovt, som vore søvnvaner er så forskellige.

   Kommentar af Ellen — 2. december 2020 @ 8:22 | Svar

 3. Smart med en kugledyne. Japanerne bruger vist fyld af boghvedeskaller.

  Kommentar af natural2222 — 1. december 2020 @ 21:56 | Svar

  • Det måtte lige googles, og ja, boghvedeskaller bruges åbenbart også herhjemme som fyld til diverse puder. Ikke så meget til dyner, så vidt jeg kunne se, men interessant er det. Jeg kunne oven i købet købe boghvedeskaller i løs vægt.

   Kommentar af Ellen — 2. december 2020 @ 8:31 | Svar

 4. Så smart, du lige kunne fikse sådan en kugledyne. Og hvor dejligt, dine gaver er kommet frem til englænderne. Det er sjovt, at Charlotte bruger ordet tællelys. Det har jeg vist ikke hørt siden min mormors tid. Men selvfølgelig vil nogle dansk ord ikke ligge lige for, når hun har været ‘englænder’ i så mange år. Det er godt, du er så skrap til engelsk.

  Kommentar af Betty — 2. december 2020 @ 0:15 | Svar

  • Ja til begge dele – det er dejligt når ting lykkes for en.
   Tællelys er et gammelt ord, og det var ikke netop kalenderlys dengang man anvendte dem 🙂
   Man glemmer et sprog, når ikke det bliver brugt nok – og jeg er så glad for, specielt via Tim, at have mulighed for at holde mine engelskkundskaber nogenlunde vedlige.

   Kommentar af Ellen — 2. december 2020 @ 8:34 | Svar

 5. Se, nu har I jo syet. Men fordelen ved kirsebærsten er, at en dyne med kirsebærsten kan vaskes. Knækkede hvedekerner? Hmmm. Jeg er bange for, at det kunne blive til vælling. Jeg har selv forskellige puder med med kirsebærsten, som jeg bruger mod smerter, og dem har jeg haft i snart 10 år.

  Kommentar af Henny Stewart — 2. december 2020 @ 22:56 | Svar

  • Ja, det har du ret i, og jeg ville nok heller ikke have valgt hvede, men mor bestemmer. Hun har dog ikke til hensigt at vaske kernerne – det var derfor vi syede et ekstra betræk. Desuden håber hun ikke, at tyngdedynen er nødvendig i mere end nogle måneder.

   Kommentar af Ellen — 3. december 2020 @ 10:11 | Svar

 6. Hvor er det godt. Men hmmm … måske har vi i vores alder mistet fornemmelsen for, hvordan priser fastsættes. Jo jo! vi ved at det er udbud og efterspørgsel, og hvis der var 200 arbejdsløse mormostre i området ville prisen for at sy en kugledyne nok rasle nedad! Men der er ikke så mange bedsteforældre eller dygtige syersker, som ønsker at tjene lidt extra, så derfor … men det ved du jo alt om. Jeg ville iøvrigt også føle mig flov over at tage for meget for sådan en tjeneste.

  Herligt at holde et spædbarn, ja, det kan jeg altså godt forstå. Det er det, man savner mest her.

  Kommentar af Donald — 3. december 2020 @ 11:27 | Svar

  • Det er selvfølgelig altid et spørgsmål om udbud og efterspørgsel 🙂
   Spædbørn er bare det bedste – jeg kan godt forstå, at du savner at holde sådan en lille nuser baby!

   Kommentar af Ellen — 3. december 2020 @ 14:02 | Svar

 7. At kunne hjælpe qua sine kompetencer (og lager) er dejligt, når tiden og lysten er der.
  Vær glad for, at det ikke var en dundyne, for det projekt kan man huske lang tid fremover, da bare 5-10 g. små dun gemmer sig hvor som helst og dukker op, hver gang, der ER støvsuget. Jeg har prøvet det, da dynedun skulle bruges til en sovepose. Resultatet blev så godt.
  1/2 babystørrelse = 50 x 35 cm.? Det er ikke stort, men hvis den virker, så er det stort 😊.
  Selvfølgelig skal betrækket være vaskbart, men hvad med dynevåret (materialet, der omslutter fyldet)? Umiddelbart lyder det underligt i mine ører, hvis det ikke er vandgennemtrængeligt, altså åndbart, men …..? Jeg ville nok have valgt at lukke til fyldet med en lynlås, så fyldet kunne udskiftes/fjernes ved vask.
  Hvis barnet sveder, så bliver fyldet til bulgur😉.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 3. december 2020 @ 11:29 | Svar

  • Ha – tak for advarslen. Jeg skal aldrig kaste mig ud i at lave en dundyne eller ditto sovepose … jeg har ikke spor svært ved at forestille mig hvor meget sådan en hurtigt kan komme til at fylde.
   Den var netop 50×30 cm, og den er ment som at skulle være en mors arm-attrap fremfor en decideret dyne, hvorfor den skal ligge oven på den rigtige dyne. Det er ikke meningen, at den skal i direkte kontakt med barnet, for bulgur i sengen gider vi ikke … Malle regner med, at ‘armen’ holder så længe den er nødvendig.

   Kommentar af Ellen — 3. december 2020 @ 14:07 | Svar

 8. Ja, kugledyner/tyngdedyner kan hjælpe rigtig mange. Sjovt nok kan jeg huske, at jeg som barn elskede at sove hos min morfar. Sengen havde både over og underdyne af den virkelig tunge slags, med mere fjer end dun. Når jeg blev puttet, så lå jeg som en perle i en østers og tror jeg ikke jeg flyttede på mig, før jeg vågnede igen næste morgen.

  Kommentar af fiberfryd — 6. december 2020 @ 0:05 | Svar

  • Pudsigt: Jeg har en lignende erindring 🙂 De er vist slet ikke så tossede, de det meget tunge dyner. Fint nok – så behøver vi ikke at ønske os en edderdynsdyne 😉

   Kommentar af Ellen — 6. december 2020 @ 9:27 | Svar

 9. Man kan købe dem i Bilka og Jysk til ikke voldsomt mange kr. Fie har en rigtig kugledyne fra hjælpemiddelcentralen, den koster en formue (!!) og er fyldt med pingpongkugler, 11 kg. Den er umulig at lægge betræk på. Jeg synes den er lidt fakir- agtig, og ubehagelig, men hun elsker den. Vi har også kigget på kædedyner, hvor man syr metalkæder fra byggemarkedet ind i kanaler. Dem kan jeg bedre forlige mig med end de bizarre kugler 😆

  Kommentar af Linda — 6. december 2020 @ 15:12 | Svar

  • 11 kilo er godt nok en tung dyne, men sådan en skulle også være rigtig god for mange, og hvis Fie elsker den, er alt som det skal være 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. december 2020 @ 11:49 | Svar


RSS feed for comments on this post.

Fyr løs! Din kommentar er meget værdsat

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.