Hos Mommer

28. november 2020

Vi bruger vores forstand og holder afstand med anstand

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 10:47
Tags: , , , ,

Det sidste ord i overskriften brugte min far en del; han kunne som regel ikke nøjes med at sige noget med at fryse, forde det næsten altid var tæt forbundet med anstand: Vi fryser med anstand.
Ordet betyder værdighed, og den gælder det om at holde på i videst muligt omfang.
En forstand har ikke noget med skovbrug at gøre, lige som tilstand ikke er en and fra Tilst.
I går ankom pakken til mine englænderes husstand, og den blev genstand for en del opmærksomhed.
De blev glade for den bistand jeg kunne yde til juleglædens fremme – ingen havde lyst til at yde modstand – ejheller opstod der opstand …

Nå. Jeg må hellere stoppe, inden I går helt i standby over min standstandhaftighed (sorry) …
November 2020 - 2November 2020 - 1

Pakken er som sagt modtaget, og familien åbnede den sammen, for jeg havde antydet, at der ville være lidt mere end hyldebuskene til Charlotte i den.
Jeg elsker at give dem gaver, og når glæden er så uskrømtet som her, er det det hele værd, at det skal koste så meget at sende til England … tre pakker af denne størrelse, og det kan betale sig for mig at købe en flybillet og selv fragte tingene derover.
Men det kan jeg som bekendt ikke her under coronapesten.
”Desværre filmede vi ikke da vi åbnede kassen; du skulle have hørt børnene! Hattene var til stor lykke: Aj, der er guitarer på min hat! Aj, der er cykler på Aubreys! Og så nåede de ned til chokoladekalenderne; de største de nogensinde har set – også stor lykke! Og tællelyset var også lykken; så de er alligevel stadig spændt på jul. Tusind tak for vores lækre chokoladekalendere og alle de forskellige godter!

Jeg vil kalde ‘hattene’ for huer, og ‘tællelyset’ er naturligvis et kalenderlys. Det er et par af de lidt pudsige eksempler på, at Charlottes danske, som, efter over 20 års ophold i England, er begyndt at ruste en smule. Hun må sommetider lede efter ordene, og da det ikke er hver gang hun finder det rigtige, må hun digte lidt, hvilket godt kan give anledning til et (ikke altid helt) skjult smil hos moderen en gang imellem … hun kan næsten altid se på mig, hvis hun har fået sagt noget forkert – og så vil hun rettes, for det irriterer hende, når hun har glemt et eller andet ord eller fx anvender et forkert forholdsord.
Vores have- og fuglesprog sammen er dog ofte engelsk, selv om hun gerne vil lære de danske ord for tingene. Det skyldes, at da hun emigrerede, var sådan noget som haver og fugle så langt fra hendes interesseområde som tænkes kan, og hun kendte stort set ingen navne på nogen af delene, så de nåede aldrig ind i hendes danske ordforråd. Vi kan blive nødt til at kommunikere via latin, når vi skal udveksle erfaringer med buske, stauder og træer, men det lærer vi begge af.

26 kommentarer »

 1. Det er det hele værd og lidt til, når det vækker sådan en begejstring. Huerne er rigtig flotte.
  Det med sproget genkender jeg. Min far boede mere end 50 år i Canada og talte kun sjældent dansk. Som årene gik, eroderede hans danske mere og mere, og vi brugte engelsk i stedet, når vi korresponderede eller en sjælden gang talte i telefon. Så længe man bruger et sprog, er der ingen problemer, men bruger man det ikke, ruster det for de fleste.

  Kommentar af Eric — 28. november 2020 @ 11:47 | Svar

  • Nemlig – og tak.
   50 år er mange år, så selvfølgelig rustede hans danske, og han havde formentlig ingen derovre at tale dansk med. Charlotte taler godt nok dansk til sine børn, men de er ikke i stand til at rette hende 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. november 2020 @ 12:05 | Svar

 2. Det med sproget interesserer mig meget. Min husbond mister uundgåeligt noget sprog, dels fordi han ikke kan følge helt med i, hvordan det engelske sprog udvikler sig på hans hjemegn, dels fordi han ikke lærer dansk nok til at fylde tomrummene med. Til gengæld har han mange venner fra Pakistan og Indien, både her og i hans hjemland, og Gud ved om der ikke flyder en eller anden glose fra deres ordforråd ind i hans. Det tror jeg. Under alle omstændigheder kan vi ikke ændre på hans omgangskreds her under coronapesten, så det må vel blive, som det bliver.

  Godt at din pakke nåede frem og gjorde lykke!

  Kommentar af Henny Stewart — 28. november 2020 @ 12:36 | Svar

  • Man går i stå med ens modersmål som det var, da man forlod landet. Tænk bare på, hvordan fx Prinsesse Benedikte lyder. Hendes danske lyder stadig præcis som det lød, da hun flyttede til Tyskland, og sådan er det også med din mand. Det er nok umuligt at lade sig påvirke sprogligt af dem man omgås – og det gør da heller ikke spor.
   Ja, det var godt – alle er glade!

   Kommentar af Ellen — 28. november 2020 @ 15:41 | Svar

 3. Hvor er det godt og dejligt at pakkerne nåede frem. Min pakke til Luxembourg er også nået frem, jeg ville også meget hellere have brugt portopengene på en flybillet, men jeg håber på, at den mulighed kommet engang næste år. Det kære sprog, det er svært, vores ældste søn var 4 år, da vi flyttede, han er bosat i Lux og bliver der, hans hustru er Østriger, opvokset i Lux, de taler luxembourgsk sammen. Vores søn taler dansk med børnene og læser mange danske bøger for dem. Det ældste barn går i luxembourgsk børnehaveklasse, sproget er luxembourgsk, men drengen taler bedre fransk, da hans venner er franskmænd. Er barnet forvirret, nej han jonglerer rundt i tre sprog, hvor ingen er perfekte. Som når faderen siger krydslys i stedet for lyskryds. Du satte lige gang i mine tanker, med dit indlæg.

  Kommentar af Marianne — 28. november 2020 @ 13:31 | Svar

  • Hvor hyggeligt at høre om dine oplevelser med flersprogede børn. Det er godt nok sejt, at drengen kan finde rundt i hele tre sprog! Jeg var i øvrigt ikke klar over, at Luxembourg havde sit eget sprog, men nu har jeg lært, at der er noget, der hedder letzeburgsk 🙂
   Krydslys, hehe – lad os håbe, at vi kan komme til at besøge vores udenlandske familier til foråret.

   Kommentar af Ellen — 28. november 2020 @ 15:46 | Svar

 4. Så er sorg er til glæde vendt. 15 dage er lang tid undervejs. Når det lykkedes med testpakken, så skal den næste vel afsted med det vuns.
  C kan lave ægte tællelys, for hvis jeg ikke husker helt forkert, er oksetalg er en tilgængelig fødevare i England, da en af de engelske skoler indenfor tærtedej er med talg.
  Måske vil C finde det interessant at prøve den sidste indfødsretsprøve: https://www.dr.dk/nyheder/indland/test-dig-selv-kan-du-bestaa-indfoedsretsproeven-1
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 28. november 2020 @ 14:11 | Svar

  • Øh, den var da ikke 15 dage om det. Testpakken, som de modtog den 19. november, var syv dage undervejs, og den rigtige, som jeg derfor sendte d. 19., ankom i går.
   Jeg har set The Great British Bakeoff, hvor en af disciplinerne var at bage med deres suet – det lyder ikke specielt lækkert i en danskers øjne, men det er ganske rigtigt en traditionel ting i UK.
   Jeg vil i hvert fald være interesseret i at se, om hun kan blive dansk statsborger, så jeg vil sende hende linket … men jeg tror hun skal være glad for, at hun stadig er det, for jeg må beklageligvis sige, at jeg tror hun ville dumpe. Jeg fik i øvrigt 37 rigtige og var lidt flov over ikke at få alle 40 😉

   Kommentar af Ellen — 28. november 2020 @ 16:00 | Svar

 5. 40/40 Jeg er ikke flov😉.
  Ja det er da også rigtigt – det med testpakken. Så nu kan julefreden sænke sig, når det vigtigste er helt på plads.

  Kommentar af Kristine — 28. november 2020 @ 19:14 | Svar

  • Det var flot!
   Ja, nu skal Royal Mail bare lige levere de gaver jeg har købt til dem derovre, men alle er bestilt, så det nås i rigelig god tid.

   Kommentar af Ellen — 28. november 2020 @ 19:57 | Svar

   • Du må krydse fingre for, at Royal Mail ikke sætter pakkerne på standby. Det ville PostNord have gjort 😦

    Kommentar af Uffe Jerner — 30. november 2020 @ 17:39 | Svar

    • Hehe, ja det tror mange, at de gør, men PostNord er faktisk lynhurtige, når det gælder pakkepost – der har de nemlig både en relativt lille og to store konkurrenter, mens de har de facto monopol på brevene, så det er disse, der godt kan være længe undervejs.
     Jeg har tit – som i rigtig mange gange – oplevet, at jeg har modtaget en PostNordpakke dagen efter, den blev afsendt!

     Kommentar af Ellen — 30. november 2020 @ 18:50 | Svar

     • Jeg er målløs! Der må være forskel på, hvor man bor, for 9 ud af 10 pakker til mig bliver stærkt forsinket, fejlekspederet eller forsvinder sporløst, når PostNord har haft fingre i dem. Eller måske hviler der bare en forbandelse over mine pakker.

      Kommentar af Uffe Jerner — 30. november 2020 @ 19:29 | Svar

      • Nu bliver jeg målløs … det oplever jeg aldrig. Du må stå i deres sorte bog … eller måske står hele Nordsjælland i den 😉

       Kommentar af Ellen — 30. november 2020 @ 19:41 | Svar

 6. Glade børnebørn (og børn) er bare det bedste 🤗 For ikke at tale om glade givere 😉
  Nu kan freden (og blodtrykket) sænke sig i den stråtækte på kanten af Præstø fjord ♥️

  Kommentar af fiberfryd — 29. november 2020 @ 1:21 | Svar

  • Ja! Alle er glade nu. I hvert fald så glade vi kan blive, når vi nu ikke kan ses.
   Boris Johnson spår, at livet i UK vil ligne normaltilstanden omkring påsketid. Skal vi ikke bare satse på, at han får ret? 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. november 2020 @ 8:37 | Svar

   • Jo, tak! Det ville passe mig storartet 👍🏻🤗

    Kommentar af fiberfryd — 29. november 2020 @ 23:45 | Svar

 7. I min barndom på Fyn frøs vi også med anstand 🙂 Der var stilstand her i går i det mørke vejr, så jeg glemte at se efter, om der var nyt på bloggene. Heldigvis er min forstand vågnet op igen i dag, så tilstanden ikke blev varig :)))
  Nå men dejligt at se hvor glade de blev for pakken. Det har været en dyr fornøjelse at sende den, det havde været sjovere selv at bringe gaverne, men det går jo ikke.

  Kommentar af Lisbeth — 29. november 2020 @ 8:13 | Svar

  • Hehe, herligt, at du kører videre med stand-arten, tøhø.
   Det var ret pebret i porto, men hver eneste krone værd 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. november 2020 @ 8:40 | Svar

 8. Hvordan i al verden kan det være billigere at købe en flybillet og selv tage derover med pakkerne? Jeg måtte søge efter billetter. OK det er så nok uden hotel og uden transport til/fra landingsbanen.

  Flights from Copenhagen (CPH) to London, United Kingdom (STN) 21.January
  Ryanair
  1h 50m
  Nonstop
  from 247 kr.

  Men det er da billigt, ja! Næste pris var over 2000 kr.

  Forleden læste jeg om mink på TV2 tror jeg, og op – opdukkede en annonce: Flybillet til Milano: 800 kr. Jeg var ved at grine, men situationens alvor taget i betragtning nøjedes jeg med et hrmfff.

  Men jeg havde jo også lige grinet ad “forst-anden” og den fra Tilst.

  Kommentar af Donald — 29. november 2020 @ 12:35 | Svar

  • Jeg har ikke brug for hotel i England 😉 Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor meget SAS’ billetpriser har ændret sig under krisen, men inden den betalte jeg normalt mellem 1000 og 1500 kroner for en (retur)billet – oftest omkring 1200 kroner, så selv om omkostninger til og fra lufthavnen bliver inkluderet, holder regnestykket næsten, for pakken kostede 445 kroner at sende 🙂
   Hehe, der er mange ‘stande’, når først man begynder at tænke over det 😀

   Kommentar af Ellen — 29. november 2020 @ 12:47 | Svar

 9. Hvor er det dejligt, at dine gaver blev modtaget på denne måde – men det kan jeg bestemt godt forstå! Du er god til at finde på, og huerne er bare så fine 🙂

  Kommentar af Madame — 29. november 2020 @ 14:52 | Svar

  • Ja, man kan da kun blive glad over at opleve sådan en glæde 🙂
   Da jeg så cykelhuen og guitarhuen, måtte jeg bare strikke dem!

   Kommentar af Ellen — 29. november 2020 @ 15:05 | Svar

 10. Det der med at fryse med anstand, det sagde min mor også altid.
  Sikke gode billeder. Selvfølgelig sender du pakker, selv om det koster en jetjager.
  Jeg smiler med dig af tællelyset, det ord finder vi efterhånden kun i eventyr.

  Kommentar af frnielsen — 1. december 2020 @ 10:31 | Svar

  • Pudsigt, at din mor også sagde sådan, men det må høre til i vores forældres generation.
   Du røg også direkte ind i H.C.Andersen med det ord 😀
   Ja, selvfølgelig sender jeg gaver og overraskelser til dem. Det har jeg gjort rigtig meget i år, når nu jeg ikke selv kan komme med dem.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2020 @ 10:38 | Svar


RSS feed for comments on this post.

Fyr løs! Din kommentar er meget værdsat

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.