Hos Mommer

18. november 2020

Ikke noget rotteræs her

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:01
Tags: ,

Vi ved ikke, om vi har rotter i år, men det har vi sandsynligvis, for det har vi indtil nu haft hvert år. De fleste gange, når jeg hører små fødder fare hen over vores hoveder, så er det mus, der har travlt på loftet, men en enkelt gang frygtede jeg, at vi også har rotter på loftet, for da lød det nærmest som om der løb et får rundt deroppe! Der er dog ikke gået nogen i rottefælden, men de to musefælder har klappet en del gange.
Jeg har læst et eller andet sted, at hvis der er mus, er der ikke rotter – eller også var det omvendt – og mus har vi. Jeg har ikke kunnet finde noget, der endegyldigt har kunnet be- eller afkræfte den påstand, og hvorfor skulle de ikke kunne leve på samme sted?
De gange, den kommunale rottefænger har været her, har han haft løftet sin pegefinger og sagt, at det altså ikke er så smart at fodre fugle, når man har rotter, for det kan ikke undgås, at fuglene taber mad på jorden, hvilket er guf for både rotter og mus.
Musene har vi såmænd ikke noget imod at fodre lidt på, især ikke hvis det kan afholde dem fra at søge ind i huset, men rotter … addr. De er SÅ ulækre!

P1050321

Vores lille Robin (som naturligvis er en rødhals) er også flink til at samle op fra jorden, og det er ham særdeles vel undt. Vi har et rør med jordnødder, som lynhurtigt bliver fortæret af fuglene, og da det ikke helt kan undgås, at de spilder lidt når de sidder og hakker i det, er Robin der til at rydde op, og han er god til det. Udover jordnødderøret har vi et glas jordnøddesmør med melorme monteret på træet. Det er sandelig også populært, og der er intet spild derfra overhovedet. Den tredje foderting ude foran er en Eva Solo glasdims, som sidder på køkkenvinduet. Herfra kan de heller ikke spilde.
Vi har ikke haft nogen form for rør med ‘almindeligt’ fuglefoder i, for der ligger som oftest mere nede på jorden, end der er spist fra røret, for de elsker at sortere i maden, de små bøller – også selv om vi køber den vildeste luksusmad til dem uden havre eller andre hele korn, for det gider de ikke rigtig spise.
Det gider rotterne desværre godt …
Det problem har John nu løst ved at anvende bålfadet på en noget anden måde end dets oprindelige formål. Ret genialt tænkt, faktisk. Her kan ingen rotter komme til, og det der bliver spildt i bunden af fadet, kommer der andre fugle og samler op.

I dag har vi været en tur i Køge – forgæves – derfor derefter en tur til Slagelse, hvor de havde uimprægnerede brædder i den rigtige bredde.
John fik nemlig lyst til at bygge redekasser til småfuglene, og her ses pilotmodellen. Musvitter - skovspurveDen er endnu ikke helt færdig, Musvitter - skovspurvemen færdig nok til, at jeg kunne vise den frem. En lille finesse er, at kassen er hængslet således, at den kan åbnes fortil, hvilket gør det en hel del nemmere at rense den om foråret. Der kommer selvfølgelig en lukkedims på, så ikke den kan åbnes af fuglen.
Igen ret smart tænkt.
John lavede nogle stykker til ødegården i Sverige. De blev lynhurtigt okkuperet af forskellige arter småfugle, som nærmest var ved at komme op at slås om dem om foråret, så vi satser på at kunne gentage succesen i Den Stråtæktes have.
Så er han beskæftiget, min handyman. I hvert fald i nogle dage. Han bliver rastløs, når ikke han har noget praktisk at tage sig til, og det er der altså ikke særlig meget af i vintermånederne.
Jeg har foreslået, at han kunne lave nogle ekstra og forsøge at sælge dem, men det skulle han lige tænke over.
Det er da en god ide, er det ikke? Det skulle ikke være for at tjene penge som sådan, men lidt som når jeg en sjælden gang sælger strik: Kan vi bare få dækket materialeudgifterne, er det fint.

22 kommentarer

 1. Har I undersøgt, hvor adræt en rotte er? Mig bekendt kan de godt springe op på et havebord og videre op i bålfadet eller direkte.
  Spændende om de ønskede fugle vil fouragere i bålfadet, for der er de ikke i sikkerhed for katte mm., som hvis foderautomaten hænger frit.
  Redekasserne ser fine ud og I kan da spørge i bekendtskabskredsen, om der evt. er interesse for dem.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 18. november 2020 @ 19:19

  • Det har ikke været verdens største rotter, vi har set her, så vi satser stærkt på, at de ikke kan springe en hel meter.
   Fuglene fouragerer på livet løs – der er ingen frygt for katte fra deres side. Vi har så heller ikke nogen af slagsen, der kommer i vores have.
   Vi får se, om det har nogen interesse …

   Kommentar af Ellen — 18. november 2020 @ 20:32

 2. Rotter, føj! Når du har hørt “får” på loftet, kunne det måske også være en (hus)mår.
  Flotte redekasser. Nu har du sået et frø, lad os så se, om det spirer.

  Kommentar af Eric — 18. november 2020 @ 20:00

  • Ja, føj! Måske har det været en husmår, men vi hørte det underligt nok kun én gang.
   Vi ser, om det spirer 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. november 2020 @ 20:35

 3. Min nabo sagde, at de havde haft rotter, og en af kloakristene lidt længere nede ad vejen blev undermineret af rotter. Min kloak havde spor efter rotter for 33 år siden. Jeg har alligevel fodret fugle, der ganske rigtigt spilder en masse, men jeg gør det kun når det er frost. Hvem kan undvære solsorte om sommeren? Nej vel? så er man nødt til at passe på dem! Efterår og vinter bor den i buxbommen lige udenfor køkkenvinduet.

  Jeg synes det er en genial idé at lave den slags redekasser og gerne flere (og det var langt at køre, men det ligger ham vist i blodet 🙂 ) Jeg kan da godt forstå at han bliver rastløs, når der ikke er noget — gerne noget sjovt — at lave. Er der plads til at bygge et værkstedsskur? Jeg er ikke god til at finde på, men pludselig ser jeg for mig en trillebør af træ, lavet som i gamle dage, solgt som souvenir. Men der må være andre ting, som er mere nyttige at lave, udover spækbrætter og trædrejer-produkter som træskåle, bordben …

  Kommentar af Donald — 18. november 2020 @ 23:14

  • Enig: Vi vil heller ikke undvære fuglene – hverken sommer eller vinter 🙂
   Han prøvede først i Præstø, så i Næstved. Ingen af dem havde uimprægnerede brædder, så vi måtte længere væk hjemmefra.
   Vi har en ret stor dobbelt garage, hvor der er plads nok til, at han også kan have værksted der. Jeg kan da foreslå ham trillebøren – den ville være nydelig at have med blomster i ude foran … trædrejning kunne måske også være fint, men han har ikke lyst til at investere i dyre værktøjer med den alder, han har 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. november 2020 @ 10:37

   • OK! ❤

    Kommentar af Donald — 19. november 2020 @ 16:10

 4. Jeg synes, det er en fin idé at lave redekasser til småfugle, og vil John ovenikøbet lægge sin arbejdskraft gratis i, så meget desto bedre. Hvis I så også sørger for at have noget ukrudt i haven, som insekterne kan spise, skulle der være gode vilkår for fuglene. Der er åbenbart forsvundet uhyggeligt mange fødekredsløb af den slags gennem de senere år.

  Kommentar af Henny Stewart — 19. november 2020 @ 1:10

  • Vi forsøger at skabe gode vilkår for fuglene. Jeg er ikke ynder af alt for meget ukrudt, men det vel rent faktisk også mest blomsterne, insekterne er interesseret i 😉
   Der er forsvundet mange insekter, men der er heldigvis også mange, der har fået øjnene op for det og gør noget ved det.

   Kommentar af Ellen — 19. november 2020 @ 10:39

 5. Og i skrivende stund ser jeg for mit indre blik den mus hos os, der lykkedes via et træ at komme over i vores fuglehus for at guffe mad i sig. Så hvis rotten først er kommet op på bordet, så er planterne og græskarret de perfekte veje til at hoppe over i fodertruget. Hvordan den så kommer derfra igen vides ikke 🙂
  Håber dog ikke I har rotter, og at John får vintertiden til at gå med træprojekter.

  Kommentar af Lene — 19. november 2020 @ 11:21

  • Dygtig mus – den har fortjent sit måltid 😉
   Den må jo bare hoppe igen, hvis den vil ned – og så brækker den forhåbentlig alle benene 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. november 2020 @ 13:39

 6. Det er ikke noget stort statistisk grundlag, men vi har altså haft mus og rotter samtidig.
  Jeg tror sagtens, de fuglekasser kunne sælges, de ser rigtig fine ud.

  Kommentar af Kirsten — 19. november 2020 @ 13:05

  • Det grundlag er nok for mig, for det er jeg også ret sikker på, at vi har.
   Vi må se – hvis ikke, får vi bare mange beboere i haven … forhåbentlig .

   Kommentar af Ellen — 19. november 2020 @ 13:45

 7. Det er et forfærdeligt museår.
  Vi havde netop indledt “vintersæsonen” og havde fyldt nødder i det rør, vi har hængende til fuglene i en høj, åben busk, men da jeg fik øje på en mus, der sad og spiste af det, så blev det hurtigt taget ned. Snart kom musen tilbage og løb længe rundt på grenene – og på ledningerne til julebelysningen, som også hænger der, men ikke er tændt endnu! – for at lede efter det gode spisekammer. Snydt, frække mus! Desværre leder også fuglene forgæves.
  Men hvad der var endnu værre var, at musene også havde spist næsten halvdelen af de resterende nødder, som lå i en pose i en kurv ophængt under loftet i vores skur. De må være løbet hen over et bord og derfra være sprunget over på nogle blomster, der hang til tørre også på en krog i loftet og ad dem være kravlet op i kurven.
  Så kom der gang i musefælderne. Vi har næsten aldrig haft mus, så fælderne skulle først graves frem, og først så snuppede musene bare lokkemaden, men nu er der aflivet 7!!! Puha.

  Kommentar af tingats — 19. november 2020 @ 16:08

 8. Sikke en god idé at bruge bålfadet på denne måde, og I er sikre på, at der ikke er efterladenskaber til rotter. Vi har jo en kat, der nok skal sørge for, at vi ikke har rotter – han er i hvert fald meget dygtig til at fange mus i haven.
  At John laver redekasser er vel nok en god idé, når han er så foretagsom.

  Kommentar af Madame — 19. november 2020 @ 16:15

  • Ja, mht. rotter og mus er katte gode at have, og jeg kan jo se på dine billeder, at katten ikke fornår at holde jeres fugle væk 🙂
   Det var en god ide, han fik. Nu håber vi bare, at fuglene vil flytte ind.

   Kommentar af Ellen — 19. november 2020 @ 21:15

 9. Hej Ellen
  Nu blev jeg også nysgerrig, det er hyggeligt at lære nye at kende her gennem bloggene, der er ikke så mange aktive længere.
  Vi har også nogle gange rotter, men kun i haven, jeg ville dø af skræk, hvis de kom ind i huset.
  Smart idé med bålfadet og flotte fuglekasser.

  Kommentar af Lisbeth Klastrup — 19. november 2020 @ 19:49

  • Det er nemlig hyggeligt, Lisbeth, og ja, vi er for få bloggere tilbage, så vi må holde ved og bakke hinanden op 🙂
   Det var absolut heller ikke sjovt den vinter, vi havde flere rotter på loftet!
   Han får indimellem nogle gode ideer, min mand.

   Kommentar af Ellen — 19. november 2020 @ 21:17

 10. Hvis John er frisk, så køber jeg meget gerne nogle af de smarte fuglekasser med hængsler!
  Vi fodrer altså fuglene på gammeldags maner og både spurve, duer og rødhalse samler gerne op fra jorden; især hvis der er lille pause på foderbrættet mellem hver fodring. Vi har også mus der piller lidt, men de får lov at bo der – vi har aldrig haft en mus indenfor i de mere end 30 år, vi har boet her. Rotter har vi haft (ude) et par gange, men da husbonden også er rottefænger, får de ikke mange chancer 😁

  Kommentar af fiberfryd — 21. november 2020 @ 18:49

  • Han er frisk 🙂
   Det er godt gået, at I ikke har haft mus inden døre, men I har nok også et noget tættere hus end vi har!
   Med sådan en mand i huset har rotter heldigvis ikke mange chancer – jeg ringer, når/hvis vi ser nogen, så inviterer vi jer med glæde til at blive et par dage. Ikke fordi vi behøver en undskyldning 😉

   Kommentar af Ellen — 21. november 2020 @ 18:59

   • God ide! Så er det lige før, at jeg ønsker jer lidt rotter … Nej, vi kommer da bare uden rotteundskyldninger 😉

    Kommentar af fiberfryd — 21. november 2020 @ 20:17

    • Det er godt nok det sidste der, vi foretrækker 😉

     Kommentar af Ellen — 21. november 2020 @ 21:03


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.