Det er ikke hver uge jeg sætter min fod i en kirke. Det er heller ikke hvert år. Faktisk er det temmelig sjældent, at jeg gør det – men jeg har dog været i kirke i år, for Johns søster døde dagen efter John fyldte 75. Hun blev kun 72 år, så det var lige tidligt nok – men det var nu egentlig ikke det, jeg ville fortælle om.
Forleden dag kom vi af en eller anden grund til at tale om Store Heddinge (eller Store Hedninge, som min far altid udtalte Stevns’ hovedstad, og som jeg har taget til mig). Denne bevidst forkerte udtale bliver lidt sjovere, når samtalen kommer ind på byens kirke, som John fortalte er ottekantet.
Det anede jeg ikke, og John undrede sig såre: Har du aldrig set St. Heddinge kirke??? Du har gået i gymnasiet med folk fra hele Stevns, og så kender du ikke den usædvanlige kirke i St. Heddinge?
Øh, næhh … det var ikke lige kirker der fyldte vores tanker, da vi gik i gymnasiet … men jeg vil da gerne se den nu.
I lørdags kørte vi derfor til Store Hedninge, og allerede ved første blik præsenterede den sig som værende anderledes end en gennemsnitlig dansk kirke.
Så vidt jeg kan finde frem til, er der kun tre kirker i Danmark, som er ottekantede. De to andre er Nyord Kirke (som jeg også har set) og Frederiksberg kirke, men ingen af disse to ligner St. Heddinges Sankt Katharina kirke.
Sidstnævnte er opført i middelalderen, hvilket på ingen måde er usædvanligt for danske kirker, men den kan næppe have set sådan ud fra begyndelsen, fordi der på en af de otte sider er angivet året 1853, lige som der på uret på tårnet står 1867. Pudsigt nok de to år hvor jeg blev hhv. døbt og konfirmeret … 100 år senere, forstås, hvis nogen skulle være i tvivl …
Min dåb var jeg ikke specielt bevidst om, og min konfirmation fik jeg ikke lov til at vælge fra.
Konfirmander så dog ikke ud som den unge pige på billedet til højre. Hverken i 1867 eller i 1967. Det siger måske nok mere om min fremskredne alder end om pigens smag … måske … hun var den eneste på sit hold med den type sko til de fine hvide brudekjoler, de alle havde på, men hun kan have været meget fremmelig – det kan være blevet moderne året efter?
Selv om jeg ikke, siden jeg blev i stand til at tænke, har troet på en gud, der, blandt meget andet ondt, lader børn sulte eller lide under forskellige former for mishandling, så har jeg intet imod kirker som kulturminder betragtet, og jeg elsker at gå rundt på kirkegårde og spinde små historier om de mange skæbner, som gravstenene kan fortælle om.
Som fx Karen her. Bare 31 år blev hun – sandsynligheden taler for, at hun døde i barselsseng, den stakkels kvinde.
Et andet sted var der en kvinde, der hed Hilaria; et navn, jeg ikke tidligere er stødt på her i landet – eller overhovedet, og en googling gav mig stort set kun hit på Alec Baldwins hustru. Hun (altså stevnskvinden, ikke Mrs Baldwin) var født Smith, så mon ikke hun var af engelsk afstamning?
St. HedNinge kirke må da lige på min liste! Jeg kan ret godt lide at se på kirker, og denne her er da noget usædvanlig at se på. Gad vide hvad meningen har været med tilbygningerne. Jeg må ned at se, hvordan den ser ud i virkeligheden.
Kommentar af conny — 16. november 2020 @ 12:36
Ja, hvis du kan lide at se på kirker, så må denne på listen. Jeg ved ikke, om døren altid står åben, for vi kom kort tid efter en bisættelse, sagde damen, der gik og sprittede af. Men du kan prøve … og udefra kan du da se den 🙂
Indefra ligner det ikke tilbygninger, så det er lidt underligt. at de gør det udefra.
Kommentar af Ellen — 16. november 2020 @ 12:43
Ottekantet, jamen dog! Jeg er også sjælden kirkegænger og som regel for at sige farvel. Jeg kan dog finde på at kigge ind, hvis der (som fx i Sæby kirke) er flotte kalkmalerier. Også jeg er mangeårig hedning, men det rækker vel også rigeligt, at tre fra min gymnasieklasse blev præster.
Kommentar af Eric — 16. november 2020 @ 17:18
Kirker kan være spændende, men religion forstår jeg ikke 🙂
TRE?! Du godeste … jo, det rækker så sandelig … I må have haft en noget mere inspirerende religionslærer end vi havde i gymnasiet. Vores var rædsom. Rædsomt frelst, i hvert fald, og så stod jeg af.
Kommentar af Ellen — 16. november 2020 @ 17:43
Jeg vidste ikke, at vi har flere ottekantede kirker, men denne her må jeg da se en dag.
Gamle kirker kan være meget smukke som fx Melby kirke med flotte kalkmalerier.
Jeg kommer også kun sjældent i kirker – mest til begravelser nu.
Kommentar af Madame — 16. november 2020 @ 17:59
Det var også nyt for mig 🙂
Kirker kan være smukke – og jeg kommer desværre også mest i dem til begravelser efterhånden.
Kommentar af Ellen — 16. november 2020 @ 21:15
Interessant med de tre ottekantede kirker. St. Heddinge ligner lidt et sammensurium udefra, men på billeder ser det ud til, den har et flot loft indeni.
Vi har flere gange gået forbi Frederiksberg Kirke og lagt mærke til den særprægede arkitektur – men ikke at den var ottekantet. Nu må vi da kigge ind næste gang, vi kommer forbi. Hvis ellers den er åben.
Kommentar af tingats — 16. november 2020 @ 20:02
Den var noget mere harmonisk at se på indefra – den så i hvert fald ikke ud som om den var bygget ad flere omgange.
Jeg har svært ved at forestille mig, at Frederiksberg kirke bare sådan har åbent, men så må I jo overvære en gudstjeneste 😉
Kommentar af Ellen — 16. november 2020 @ 21:17
Årstallene refererer nok til kirkens restauration primo 1850’erne. Det er bestemt ikke unormalt, at der først fattedes penge til tårnets klokker og ur efter den primære restaurations afslutning.
Hvordan går det med din “testpakke” til UK? Min pakke afsendt i mandags blev modtaget i lørdags. Hvad siger “track & trace” til din?
Mvh.
PS: Hvis du “tør nærme dig syndens hule”, så er Grundtvigskirken (2400 NV) et besøg værd, hvis du vil imponeres af murerhåndværket og æterisk æstetik.
Kommentar af Kristine — 16. november 2020 @ 20:16
Det er et godt forslag angående årstallene.
“Track & trace” er bare umådeligt intelligente: Your package is under transportation. Punktum. Ikke mere information end det, men så har de da heller ikke sagt for meget – den kan jo befinde sig hvor som helst med sådan en besked. Men det tegner godt, at din er ankommet, så jeg satser på at få en god besked engang i næste uge 🙂
Jeg har været i Grundtvigskirken, som er meget imponerende. Mine forældre blev gift der – godt nok da jeg endnu kun var et glimt i min fars øjne (1951), men længe efter de begge var døde, fik jeg lyst til at se kirken, hvilket først skete i april 2016, men bedre sent end aldrig …
Kommentar af Ellen — 16. november 2020 @ 21:28
Spændende. Kirker og kirkegårde er konkrete kulturelle manifestationer for tider og mennesker før os, fundamentet vi står på. Har ikke set St. Heddinge Kirke – nu kom den på to do listen.
Kommentar af Ib Hansen — 17. november 2020 @ 6:13
Det er sandt, og det er altid godt at finde ud af nyt, man kan se og opleve i lille Danmark. Især nu, hvor vi ikke kan komme ud af landet.
Kommentar af Ellen — 17. november 2020 @ 8:43
Det var da heldigt, at kirken blev stående, til du havde tid! 🙂
For nogen familier kan tøjbudgettet være meget stramt, også til en konfirmation, og hvis man ikke har en stor familie, der kan hjælpe, eller andre mennesker, eller bekendte, som kan træde til, så er det heldigt at vi har “grunge” stilarter der udmærker sig ved at blande alting sammen.
Jeg ved det ikke, men det første jeg ville tænke var, at den pige heller ikke frivilligt har valgt den kjole.
Kommentar af Donald — 16. november 2020 @ 23:04
Det var meget heldigt, men jeg har sådan på fornemmelsen, at jeg forgår før kirkerne gør det 😉
Jeg ved det i sagens natur heller ikke for denne piges vedkommende, men jeg ved, at der er mange konfirmander i dag, der har meget nedringede kjoler på. Og bliver hentet fra kirken i limousine o.l. De bliver vitterligt behandlet som (alt for) unge brude, og Ellen her bryder sig ikke om det 🙂
Kommentar af Ellen — 17. november 2020 @ 8:47
“ I’ve Always Been Obsessed with wedding Gowns. Not Because of Marriage. I didn’t really think that part through. I fantasized about being a bride Because a Bride is the center of attention. She gets to dress up in lace and tulle and everyone takes her picture. Every Bride is a celebrity in her Big Day.
Of course then she has to go back to her regular life. And for some women, that one big day is enough. Not For Me……….I wanted More. I wanted to scorch the earth. 🔥
-Madonnas kommentar til et foto af en brændt brudekjole.
Kommentar af Donald — 17. november 2020 @ 12:37
Hmmm. En anelse sygeligt, ikke? På flere måder.
Kommentar af Ellen — 17. november 2020 @ 17:20
Yeps 😀 😀 😀
Kommentar af Donald — 17. november 2020 @ 20:55
Den kantede kirke ligner et produkt af flere knopskydninger. Næsten alle ældre kirker har haft et antal knopskydninger i årenes løb; men denne er særpræget. Det hvidkalkede dominerer og giver det grå et unødigt snusket præg, for den gamle del er -vurderet ud fra billedet- den bedste byggekvalitet.
Sådan er det tit. Derfor bor vi i gamle huse 🙂
Hilaria kan sagtens have engelske aner, eller forældrene kan være blevet inspireret navnemæssigt af engelske kontakter. Nær kysten har man altid haft sejlende i familien og søfolk, som mere eller mindre frivilligt lagde til. Det har givet både inspiration og friske gener.
Kommentar af natural2222 — 17. november 2020 @ 6:20
Ja det ligner den – udefra. Når man så kommer ind, ser den helstøbt ottekantet ud; som om det er to forskellige kirker udefra og indefra. Det var ret spøjst – man kan især se det på loftskonstruktionen.
Jeg finder aldrig ud af, hvor Hilaria stammede fra, men dine ord fik mig til at tænke på, at tanken før har strejfet mig, at man før i tiden sjældent kom uden for eget sogn, så det har i mere end henseende været nyttigt, at der kom lidt fremmed blod på egnen.
Kommentar af Ellen — 17. november 2020 @ 8:53
Jeg elsker den stemning, der er i kirker. Men jeg kommer alt for sjældent ind i kirker. tak fordi du tog mig med 🙂
Kommentar af Lene — 18. november 2020 @ 8:09
Velbekomme – du skal være så velkommen igen en anden gang 🙂
Kommentar af Ellen — 18. november 2020 @ 14:14