Hos Mommer

14. oktober 2020

Storm i Østersøen giver vand ved Den Stråtækte

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:48
Tags: , , ,

Nu er det højvande igen, fordi det er stormvejr ovre ved Bornholm.
Køerne på marken blev hentet hjem i går, men der går stadig to får – som tilsyneladende er aldeles ligeglade med, om vandet stiger. De kan skimtes på billedet; det sorte kan i hvert fald, og det grå ligger tæt på kl. 3. De tager det hele med ophøjet ro.

Højvande oktober 2020

Men vand kommer der ind, og meget af det. Stien, vi normalt går ad ned til vandkanten, er næsten druknet. Til sammenligning viser jeg et næsten identisk billede fra i sommer, hvor en landrover kom i knibe. Det er ikke så underligt, at terrænet visse steder er lumsk nok til at fastholde en landrover, når der kommer så meget vand ind en gang imellem.

Højvande oktober 2020 (4)Landrovertræf (3)

Blishøneøerne er tilbage igen. Vi ser aldrig blishøneøer i sommerhalvåret, men i løbet af efteråret dukker de op. Så kan vi et lille stykke ude i vandet se en lang, sort stribe, der flytter sig lidt frem og tilbage – de lader sig føre ‘gratis’ med vinden i den ene P1050307 - Copyretning, hvilket de bliver ved med, indtil de på en eller anden måde får kommunikeret om, at nu er det tid til at bevæge sig den anden vej, men til det må de arbejde for sagen.
Og blishøns er det, selv om man ikke umiddelbart kan se det …
Nogle gange, når vi kommer længere hen på vinteren, oplever vi, at en ø kan blive flere gange større end denne her. Jeg ville gerne vide, hvor mange fugle der så udgør øen, men det er safety in numbers. Vi har set havørnen forsøge sig – også med held, men risikoen for den enkelte fugl er naturligvis mindre, jo flere de er.

P1050306

Har jeg nævnt før, at jeg aldrig bliver træt af at bo her?
Det har jeg nævnt, I know, og dette bliver nok heller ikke sidste gang – jeg fascineres stort set hver eneste dag over fjordens mangfoldighed, hvis man ellers kan sige sådan om en fjord, men den er ikke den samme to dage i træk.

Vandet er i øvrigt ikke færdig med at stige … jeg er spændt på, hvor højt det når op denne gang. Lige nu, i skrivende stund, har vi nået niveauet fra marts i år, men selv om det måske ser faretruende ud, er der ingen fare på færde for os. Vi har da i det mindste ingen varsler fået om ekstraordinær høj vandstand, så mon ikke det går også denne gang? Selve huset ligger 3-4 meter over normal vandstand, så der skal meget til – selv om jeg blev en anelse nervøs dengang i januar 2017, hvor det steg rekordhøje knap to meter.
John grinede godt nok også lidt af mig. Med rette, viste det sig … men det er okay. Der er nogle gange, hvor jeg helst vil tage fejl.

18 kommentarer

 1. Jeres hus skal nok forblive oven vande som det har gjort i århundreder.
  Sådan et par får kan være yderst genstridige at få på en vogn.
  Men: Hvis vandet stiger tilstrækkeligt kan de havne på en lille ø i oversvømmelsen. Det gør det lettere at fange dem; kræver blot et par vaders til fangeren. Undertiden overgiver de sig uforbeholdent, og man kan lægge et reb på dem uden nogen form for problemer eller kamp. Det er nok den situation ejeren venter på.

  Kommentar af natural2222 — 14. oktober 2020 @ 17:09

  • Det tror jeg også – selv om havene stiger, tror jeg ikke, jeg kommer til at opleve vores hus være i farezonen.
   Det kan sagtens være, at man venter på at kunne fange fårene; om ikke så længe kan de i hvert fald ikke løbe ret langt!

   Kommentar af Ellen — 14. oktober 2020 @ 17:30

 2. Det er et virkelig dejligt sted, I har. Og mon ikke I kan holde skansen også denne gang. Jeg krydser fingre 🙂

  Kommentar af miafolkmann — 14. oktober 2020 @ 17:29

  • Tak – ja, det er et skønt sted, og jo, jeg tror på, at vi holder skansen, men tak for kryds 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. oktober 2020 @ 17:31

 3. I bor så smukt der ved vandet. Men jeg kan godt forstå, hvis du bliver en smule nervøs, når det blæser så meget som i dag. Jeg håber, Farmers plan for redning af fårene lykkes.
  Er det Nyord, man kan se der ude på det øverste billede?

  Kommentar af Madame — 14. oktober 2020 @ 18:46

  • Jeg har lige skullet vænne mig til det, men nu bliver jeg ikke mere så nervøs som i starten.
   Fårene klarer sig – vandet er begyndt at trække sig tilbage 🙂
   Nej, det er Præstø, du kigger på, hvis du ser på det smalle stykke land fra midten og over mod klokken 9 – og længere ude til venstre er det Jungshoved. For at kunne se Nyord skal du om på den anden side af Jungshoved.

   Kommentar af Ellen — 14. oktober 2020 @ 19:09

 4. Som Arktis smelter, skal det nok blive problematisk, men ikke i jeres tid. Jeg gad nok have jeres vand-/havudsigt til daglig, den må være en lise for sjælen.

  Kommentar af Eric — 14. oktober 2020 @ 19:35

  • Hvis udviklingen fortsætter, så får den tids ejere et problem, men ja, vi vil for længst være døde.
   Det er i den grad en lise for sjælen – det er næsten helt umuligt at være i dårligt humør, når man har vand så tæt på.

   Kommentar af Ellen — 14. oktober 2020 @ 19:40

 5. Godt, det kun var vand ved den stråtækte og ikke i.
  Blishøneøer – sikke et fint udtryk. Er det selvopfundet?

  Kommentar af tingats — 15. oktober 2020 @ 8:41

  • Det var godt – og jo, det er mit eget ord for fænomenet – jeg har det med at opfinde nye ord, når jeg ikke synes der findes et, der dækker 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. oktober 2020 @ 9:31

 6. Jeg kan vist ikke finde på nye ord som ikke de foregående kommentarer allerede har skrevet om jeres skønne sted. Men jeg kan godt forstå at du lige hver gang tænker, mon det stopper med at stige?

  Kommentar af Lene — 15. oktober 2020 @ 8:45

  • Der findes alligevel ikke ord, der helt kan beskrive mine følelser for vores hus – og ikke mindst dets beliggenhed 🙂
   Tanken strejfer mig hver gang – jeg burde snart være blevet klogere …

   Kommentar af Ellen — 15. oktober 2020 @ 9:33

 7. Det undrer mig overhovedet ikke, at du sådan lige opfinder et nyt ord 🙂 du som er så sej med ord.

  Kommentar af frnielsen — 16. oktober 2020 @ 9:20

  • Ih altså … tusind tak, Helle 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. oktober 2020 @ 9:48

 8. Jada det er godt at tage fejl i den slags situationer – hvor man tænker sig at vandet måske kan stige 4 meter, så det når huset. Det gode ved jeres beliggenhed er så, at det er et sted hvor stormene dæmpes og, gætter jeg, kun sjældent kommer ind fra Fjorden og dermed presser vandet opad.

  De “øer” troede jeg havde noget med bundforholdene at gøre?

  Kommentar af Donald — 17. oktober 2020 @ 7:23

  • Faktisk kommer blæsevejret oftere fra øst, end jeg troede var tilfældet her i landet, men det er rigtigt, at det ikke ligefrem er orkaner. Dog er der temmelig meget vand i Østersøen, så en kraftig østenblæst presser en del vand ind på østvendte kyster.
   Jeg kan ikke helt forstå, hvordan de ‘øer’ af blishøns kan have noget med bundforholdene at gøre? Hvordan skulle det have det?

   Kommentar af Ellen — 17. oktober 2020 @ 9:27

   • Dykker blishønsene ikke efter spiselige orme i bunden? Det var derfor jeg tænkte at de holdt sig til steder med høj bund eller lavt vand – ligesom her, hvor man kan se den gamle mole fordi fuglene svømmer rundt ovenover resterne af den, rester, som er helt under vand.

    Nu slår jeg op, blishøns … da.wikip.:
    Adfærd
    Blishønen dykker efter føde på lavt vand og æder vandplanter, små muslinger, insekter og snegle, men den græsser også på land. Blishønen lever hovedsagelig af vandplanter, specielt grønalger, og på ynglepladserne af tagrørblade, som den supplerer med muslinger, snegle, orme og insekter. En del af føden henter den på søbredden og tilstødende græsenge.

    Kommentar af Donald — 17. oktober 2020 @ 9:34

    • Ahhh – selvfølgelig var det da det du mente – sorry!
     Fjorden er meget lavvandet her. Selv om det ser ud som om øen er langt ude, så er der ikke ret langt ned til bunden. De har derfor formentlig ingen problemer med at finde føde, hvor de er på billedet.

     Kommentar af Ellen — 17. oktober 2020 @ 9:42


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.