Hos Mommer

12. oktober 2020

Den lokale jungle er fældet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:00
Tags: , , ,

TomatrødderI næste uge er vi ikke hjemme; i denne uge er det indtil videre fint vejr, så det var i dag, at drivhuset skulle ryddes og renses.
Det var sandelig godt, vi fik det nye, for aldrig før har jeg fået så meget ud af et drivhus – men okay – det har måske også lidt at sige, at det også er det største drivhus, jeg har haft … dog kun tre kvadratmeter større end de to tidligere. 
Der er forsyninger frem til næste høst af henkogte tomater (som jeg ofte bruger i stedet for en dåse flåede tomater), ovntørrede tomater, agurkesalat, syltet snackpeber, pesto, sambal oelek, ‘ren’ chilipasta, chilisovs og chilimarmelade. De to bønneplanter i hjørnerne udenfor drivhuset har ligeledes givet bønner til hele vinteren.
Glorien er stor og tung, men det mærker jeg ikke, for den svæver over mit hoved (nej, ikke mit hovede! Det hedder et hoved).
Agurkeplanten havde ikke meget rodnet, mens tomaterne og basilikummerne var gået helt amok i roddannelser – der er ikke noget mystisk i, at de drak så meget, som de gjorde, men det var vel også derfor, at ydelsen var i top. Næste år skal jeg bare huske at give tomatplanterne lidt stjålent materiale fra et af alle de kalkbrud, vi har i lokalområdet, så tomaterne ikke igen får griffelråd. De tre af sorterne var ligeglade, men bøftomaten, som jeg gerne vil have igen, fordi den var helt vildt smagfuld, led desværre meget af det.

Tomatrødder

To af de fire tomatsorter var jeg ekstra glad for, så for første gang har jeg selv forsøgt mig med at tage frø. Jeg vil dog ikke satse 100 % på held med dette, så jeg vil også til næste år købe planter hos Toftegaard.
Snackpeber kommer også i drivhuset igen til næste år, lige som, selvfølgelig, agurk og chilien early jalapeno.
Resten besluttes senere, men jeg kunne godt finde på at prøve med en aubergine, bare for at se om den vil trives hos mig.

Dahliaerne er det langtfra slut med endnu; tværtimod bliver de hele tiden flottere og frodigere og kommer med flere flere og flere blomster, så jeg håber det varer rigtig længe, inden nattefrosten indfinder sig ved Den Stråtækte.
Vi har aftalt med Troels Tækker, at han skal mønne stråtaget i år, men han har lovet at vente med at komme til i den sidste halvdel af november, fordi det vil komme til at svine en del med halm, og han var enig i, at det ville være synd at ødelægge det smukke dahliasyn ved at få bedene til at ligne stormvejrsramte, nyhøstede marker.

Dinner Plate Dahlia 2020

Rådhusvinen er tæt på at nå sit maximum, så vi når at få fuld glæde af den, inden vi tager på efterårsferie.
Efteråret er bare den smukkeste årstid, men det har jeg vist sagt før …

Rådhusvinen

Nu fik bagboerne besøg af datter og børnebørn, så jeg lige.
Jeg er ikke misundelig, for jeg under dem det naturligvis så gerne, men jeg saaaavner mine egne, gør jeg!

22 kommentarer

 1. Sikken overflod, og hvor er dine dahliaer smukke. God tur i næste uge og tag endelig glorien med – den er jo din hovedpart.

  Kommentar af Eric — 12. oktober 2020 @ 15:16

  • Tak, og den har jeg altid med mig – man ved aldrig hvornår man får brug for den 😉

   Kommentar af Ellen — 12. oktober 2020 @ 15:49

 2. Det er fantastisk, så meget du får ud af dit drivhus!
  Og billedet af dahliaerne foran jeres hus er vel nok smukt.
  En af de to stiklinger, jeg fik af dig fra din mamelukærmebusk, blomster så smukt i øjeblikket – den anden har satset mere på at blive stor og tæt.

  Kommentar af Madame — 12. oktober 2020 @ 17:57

  • Jeg var godt nok også selv imponeret over ydeevnen.
   Pudsigt med dine planter, men de har åbenbart hver især prioriteret 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. oktober 2020 @ 19:08

 3. Dejligt med en god høst. Der er noget særligt ved at spise det, man selv har dyrket og selv har konserveret. Det er ikke svært med tomatfrø sålænge de er frøægte (her ville stave”hjælpen”, at der skulle stå førægteskabelig – sært 🤔) og ikke er F1 planter. I det sidste tilfælde ved man ikke, hvad der kommer ud af det. Jeg er temmelig misundelig på dine georginer. Mine er små, forpjuskede, uden blomster og i nat takkede de endelig af efter nattefrosten. Så behøver jeg ikke ægre mig mere over det i år…

  Kommentar af Lone Nielsen — 12. oktober 2020 @ 18:20

  • Det er nemlig noget særligt.
   Jeg ved ikke, om mine tomater er frøægte eller er F1, men nu dobbeltsikrer jeg mig til næste år.
   Damn autocorrect 😀 – jeg har slået min fra, da den nemt kunne blive årsag til lignende eller værre pinligheder af den art, du nævner her …
   Mine dahliaer har også opført sig underligt i år – hvor ærgerligt for dig, at I fik frost så tidligt. Jeg troede først slet ikke de overhovedet ville komme til at blomstre i år, men de kom da i gang, bare meget, meget senere end normalt, så jeg håber virkelig på, at nattefrosten holder sig væk herfra længe endnu. Jeg har hørt det samme fra andre dahliaejere … gad vide hvad pokker der har været galt med 2020 – de kan vel næppe også have ligget under for coronaen …

   Kommentar af Ellen — 12. oktober 2020 @ 19:15

 4. Ingen kummer for den der har basilikummer i kummer. Det overraskede mig, at flertalsformen er så lige-ud-af-landevejen.
  Vi er også gået fri af nattefrosten. Havet er varmt efter årstiden. Det hjælper vore kystnære beliggenheder.
  De sentudviklede dahliaer har nok årsag i forsommerens relativt lave jordtemperatur. Jeg sætter mine sent, sidst i maj/først i juni, og jeg har ikke haft problemer med blomstringen. Den kom lige efter den gamle lærebog: Den dag vårbyggen var binder-moden.

  Kommentar af natural2222 — 13. oktober 2020 @ 4:56

  • Nogle gange er tingene enklere end man tror.
   Det er godt, at vi har vores fjord, når nu de var så forsinkede. Men … det giver fint mening for mig, at jeg ikke har fremmet noget med at sætte dem i for kold jord, men jeg kunne godt tænke mig at få forklaret, hvordan det hele ligefrem kan forsinkes, selv om jorden er blevet varm nok. Knoldene får vel hurtigt jordens temperatur? De fortsætter vel bare dvalen, til temperaturen er høj nok?

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2020 @ 9:09

   • Jeg tror -for jeg har ikke ret meget at have det i- at denne nedkøling fra et måske 12-15 grader varmt opbevaringsrum til en fugtig jord på måske kun 5-6 grader giver planterne en hormonal opbremsning. “Der var vi nok lige ved at blive narret til at gro. Nu passer vi bedre på næste gang, hvor vi ikke lige hopper på den første den bedste varmepåvirkning.”
    Med læggekartofler til prof. brug anvendes chokeffekten fremmende for spiringen.
    De holdes på køl frem til nogle dage lægning, og så kommer de ud i den forårsvarme luft i luftige storsække for at opnå en “Hov, der var vi vist lige ved at komme bagud. Lad os så komme afsted!”-effekt.

    Kommentar af natural2222 — 13. oktober 2020 @ 12:36

    • Ja, okay, det er da en forklaring, men stadig underligt, hvis to knolde reagerer så forskelligt … det er dog ikke alt man skal forstå 🙂

     Kommentar af Ellen — 13. oktober 2020 @ 20:43

 5. Dejligt med al den høst, I har helt sikkert også passet og plejet jeres afgrøder.

  Kommentar af Lene — 13. oktober 2020 @ 8:55

  • Det har vi – efter alle drivhuskunstens regler 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2020 @ 9:03

 6. I Weekendavisen læste jeg, at en af journalisterne mente, at spidskål af en bestemt sort smagte ‘henrivende’! Du synes, dine bøftomater er vildt smagfulde. Så må du have et problem med noget, som er smagløs(t)!
  Smagfuld = elegant, indrettet med god smag/stil. Smagløs = Trumps lejlighed, fristes jeg til at skrive; men ellers kan man bare sige ‘dårligt smag’.
  Smagsfuld = med masser af smag/som dine bøftomater. Smagsløs = som at række tungen ud ad vinduet …
  Det lyder imponerende med alt det, du har i dine forrådskamre. Og så er du ikke engang kommet til asierne endnu.
  Mine planter er også købt hos Toftegård – cherrytomatplanten blev kæmpestor og rigtbærende, tomaterne er orange, søde og fulde af smag. Jeg har taget kerner af dem; så må jeg se, om de bliver til noget. For en sikkerheds skyld må jeg nok købe en plante til næste år. Mine snackpebre blev på størrelse med de små røde chilipebre, der ligger i brugserne, selvom de har haft fine betingelser op ad en sydmur. Heldigvis købte jeg en solbærsalvie med de smukkeste blå blomster, så den kommer ind inden frosten, for den trives, som var den betalt for det.
  Rigtig god efterårsferie!

  Kommentar af Elsebeth — 13. oktober 2020 @ 16:48

  • Jeg beklager, Elsebeth, men smagfuld er altså ikke forkert at anvende i denne sammenhæng – og ‘smagsfuld’ kan ikke engang slås op i ordbogen.
   Se her: https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=smagfuld og her: https://sproget.dk/lookup?SearchableText=smagsfuld

   Jeg forstår godt, hvis du har taget frø af dine gode tomater – det er vi så flere om, også om plan B 🙂 Toftegaard har virkelig førsteklasses planter, men de ved også, hvad de vil have for dem …
   Ærgerligt med dine snackpebre – mine blev nærmest til kæmper, men de stod jo så også i drivhuset. I det mindste fik du masser af tomater og en dejlig salvie!

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2020 @ 20:52

 7. Det er helt vildt, som du har høstet og konserveret, det er så lækkert med fyldte lagre. Du må endelig fortælle mig, hvilke tomatsorter du var gladest for; jeg er jo drivhusnovice!
  Jeg vil meget gerne have både cherry-, blomme- og bøftomater – og agurker (mere får jeg nok ikke plads til, garnet fylder jo også 🤪). Jo, en potte basilikum skal der selvfølgelig også være.

  Kommentar af fiberfryd — 13. oktober 2020 @ 18:20

  • Jamen, jeg er jo vild med det, Ditte, men det ved du … 🙂
   Yndlingstomaterne var 1) den fra England, Gardener’s Delight og så 2) bøftomaten fra Toftegaard Beauty Lottringa, så dem skal jeg som sagt have igen næste år, plus enten en cherry- eller blommetomat – eller nok begge … og én agurkeplante er rigeligt, si’r jeg bare – jeg fik godt 40 agurker i år!

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2020 @ 20:58

 8. Det er da helt vildt, så meget du har fået ud af dit drivhus. Lasse planter hvert år, men han mister interessen, når vi når midt på sæsonen, og jeg er ikke vild med den slags, så udbyttet bliver derefter.

  Kommentar af frnielsen — 13. oktober 2020 @ 18:57

  • Uf, hvor er det dog ærgerligt, at han mister interessen, men jeg forstår da godt, at du ikke tager over, når det ikke har din interesse.

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2020 @ 21:02

 9. Jeg er nysgerrig: Henkoger du hele tomater (for hvad er så kogevæsken), delte eller hakkede? Er dine chiliplanter også væk eller har du dem nu indendøre og i så fald, kan du få dem til at overvintre (og ved hvilken temperatur)? Jeg har nemlig en “hot lemon”-chili i et sydvendt vindue og den er meget givende (og jeg leger bi, da den fortsat blomstrer), så jeg vil gerne bevare den pga. de gode gener og det forspring den vil have næste år. “Årets julegave” fra mig bliver chili på flere måder.
  Dine dahliaer var ventetiden værd og en god grund til at ønske at nattefrosten holder stand endnu. Jeg har samme håb, men pga. tragtkantareller.
  Forudsætningen for at savne er at elske og det er ikke så ringe endda.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 14. oktober 2020 @ 16:28

  • Jeg deler de store til sådan cirka halv cherrytomatstørrelse – og cherrytomater halverer jeg 🙂 Så maser jeg dem godt sammen i henkogningsglasset sammen med lidt friske krydderurter, såsom salvie, timian, basilikum, rosmarin og overskårne hvidløg. Til sidst en teskefuld af hhv. balsamicoeddike og sukker. Jeg maser dem så meget sammen jeg kan (med en ske), for så behøver jeg kun ganske lidt supplerende væde (vand); oftest slet ingen, og så afslutter jeg med lidt olivenolie, men det er også kun omkring en spsk.
   Jeg har kun prøvet én gang at overvintre en chili, og det gik ikke særlig godt. Den tabte alle bladene og blev aldrig rigtig god igen året efter, så nu køber jeg hvert år på Gartneri Toftegaard, hvor erfaringen har lært mig, at de heldigvis er gode til at reproducere deres planter.
   Åhhh, tragtkantareller! En af mit absolutte yndlinge. Dem savner jeg fra Sverige. Jeg har ikke fundet nogen steder i nærheden af os, desværre.
   Det sidste er jo sandt, men en ringe trøst 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. oktober 2020 @ 17:01

   • Tak. Jeg tror, at jeg giver planten en chance.
    Mvh.

    Kommentar af Kristine — 14. oktober 2020 @ 21:03

    • Det kan jo ikke gå værre end galt 🙂

     Kommentar af Ellen — 14. oktober 2020 @ 21:04


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.