Hos Mommer

4. oktober 2020

Syddanmark rundt

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:52
Tags: , ,

Almindelig ryleChristie’s i Sdr. Hostrup kom atter med et tilbud, vi ikke kunne modstå: Fem retter med vinmenu, værelse og selvfølgelig morgenmad for næsten ingen penge. At vi så skal helt ned syd for Aabenraa bare for en enkelt nat, er en anden snak, men vi tager gerne turen, for vi kan altid finde noget nyt at se.
Denne gang var det en tur på Vestfyn, som Ib Hansen meget kort beskrev i et indlæg, nemlig fra Eskør og op til Gamborg. Vi tog den med nogle afstikkere ud på de to halvøer/tanger og fik dermed to (for os) nye fugle hakket af i fuglebogen: almindelig ryle og stor regnspove.
Vi tog turen i lørdags fordi DMI havde meldt ud, at det blev rimeligt vejr lørdag, men regn og overskyet søndag.
Vi oplevede Vestfyn lørdag i så gråt og trist vejr, at gps’en det meste af tiden troede, det var nat!

Almindelig ryleAlmindelig ryle

Men vi så ryler i stor mængde; der var nok omkring 300 fugle i flokken, men det er svært at vurdere for amatører som os – der var bare mange!
Vi så flokke af viber, vi så fiskehejrer og musvåger (plus naturligvis forskellige arter af de allestedsnærværende måger), men vi opgav at være der længe, for det blev mørkere og mørkere, så vi satte kursen mod Sdr. Hostrup, hvilket viste sig at være heldigt, for vi skulle begynde at spise allerede klokken 17.
Alle fem retter var rigtig dejlig mad, bortset fra den evindelige lakrids, som efterhånden er svær at slippe for nogen steder. Også denne gang i desserten, som var lakrids-panna cotta. Den var da spiselig, men jeg ville absolut hellere have haft panna cotta uden lakrids.

I dag, søndag, vågnede vi til en skyfri himmel, så vi blev enige om at tage vestfynsturen den modsatte vej i håb om at kunne se lidt mere end i går, hvor de fleste af de sikkert vidunderlige udsigter forsvandt i disen.

Når nu vi var, hvor vi var, benyttede vi lejligheden til at købe øl, vin og andre livsfornødenheder i Tyskland. Vi havde talt om, hvordan de ville tjekke, om vi kom fra region Hovedstaden, som de har frabedt sig besøg af folk fra.
Svaret: De tjekkede ikke en pind, så det forbud gav vi ikke meget for.
Hos Fleggaard stod der en i indgangen og holdt styr på, at alle bar mundbind og at der ikke var for mange inde i butikken ad gangen, så vi følte os ganske trygge ved at handle der – taget i betragtning, hvor crowded der kan være i weekenderne, var det fint at gå rundt og have masser af plads.
Nu er John ‘fyldt op’ med sin yndlingsøl, nemlig Nordic, som han skal drikke ni af, inden det i alkoholstyrke svarer til en enkelt almindelig pilsnerøl. Det kan han slet ikke rumme, så jeg er altid helt tryg ved at have ham som chauffør, selv om han drikker!

Stor regnspove

Det var godt, at vi tog turen igen, for ikke blot så vi en ny flok ryler, men også en lille flok stor regnspove, som vi (heller) ikke havde set før IRL.
To nye fugle på to dage. Dejligt – tilligemed var det, ganske som Ib havde hævdet, en dejlig og smuk tur, der som forventet vandt ved, at solen skinnede.

OPDATERING: Det er hjejler, ikke ryler. Tak til Farmer

20 kommentarer

 1. Næste gang, I kommer på de kanter kan jeg anbefale Gram Slotskro – udmærkede værelser og super mad. Vi har lige være 2 overnatninger på Sallingsund Færgekro – super mad og menu, og der er mange steder at se, bl.a. Fur. Vi booker normalt via Small Danish hotels, der har mange gode tilbud! Det er skønt at være pensionist!

  Kommentar af Fru Moll — 4. oktober 2020 @ 19:03

  • Det sidste skriver jeg med glæde under på! Det er SÅ skønt 🙂
   Tak for anbefaling af Sallingsund Færgekro og Gram Slotskro, hvor sidstnævnte faktisk allerede står på vores to-visit-list. Vi benytter os ofte af Small Danish hotels, sidst var det midt i juni på Tambohus Kro – som også var rigtig godt.

   Kommentar af Ellen — 4. oktober 2020 @ 21:11

 2. Hyggelig tur-læsning. Det hænder en sjælden gang, at jeg misunder jer bilister og bevægelsesfriheden.
  Jeg er glad for lakrids, men som slik og ikke på spisebordet. Om max 10 år er det modefænomen en saga blot, men måske afløst af ammoniak (spejderhaglspulver). Det er ikke alt, der fortjener prædikatet “innovation”.

  Kommentar af Eric — 4. oktober 2020 @ 20:17

  • Jeg kunne ikke forestille mig et liv uden at kunne køre rundt i vores bil og se alle mulige steder både i Danmark og i udlandet – jeg har altid elsket bilture 🙂
   Det er forhåbentlig snart slut med lakrids-i-mad-modefænomenet – alt har jo sin tid, og så kommer der noget andet – vi må se, hvad det bliver.

   Kommentar af Ellen — 4. oktober 2020 @ 21:14

 3. Jeg kan normalt godt lide lakrids, men jeg ser dog ingen som helst grund til at blande det i alle mulige madretter. Dog har jeg en gang fået noget slik, som var en kombination af lakrids og chokolade, og det smagte overraskende godt.

  Kommentar af Henny Stewart — 4. oktober 2020 @ 22:22

  • Tak for solidaritet 🙂 – når man så ikke engang kan lide lakridsslik, så er man på den, når folk putter det i mad!

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2020 @ 9:38

   • Det er jo det med kombinationer, tid og sted osv. Fx ville jeg hade svinekoteletter med marcipan. Nå, måske har jeg givet nogen en idé der. Jeg må indrømme, at første gang, jeg skulle spise røgede sild (kippers, varme) med tomatsovs til morgenmad, vendte det sig i mig. Siden vænnede jeg mig til tanken og spiste mine kippers “like a good girl …”

    Kommentar af Henny Stewart — 5. oktober 2020 @ 22:55

    • Man kan selvfølgelig vænne sig til meget, også kippers til morgenmad … Charlotte lærte at sætte pris på bønner i tomatsovs, da hun var på sprogskole på Isle of Wight, selv om hun de første par dage havde svært ved at få det ned.
     Jeg håber sandelig ikke, du har givet køkkeninnovatorerne gode ideer, såsom at pakke koteletter ind i marcipan, men man kan aldrig vide ;-D

     Kommentar af Ellen — 6. oktober 2020 @ 9:10

 4. Lad lakrids blive i slikposerne, hvor det -efter min mening- hører hjemme. Jeg har sågar oplevet kransekage med lakrids.

  I kan sagtens have det en masse ryler, for de er ved de fynske lavvandede kyster i stort tal.
  De to på billedet har dog et noget kort næb og en brunlig undertone i fjerdragten. Jeg ville nok vurdere dem til at være hjejler. Den til venstre en han.

  Regnspoverne er sikre. Det er nok stor regnspove på billedet. Det ligner dem, og lille regnspove er noget sjældnere.
  -Men de navne må man slet ikke bruge mere. Det er nemlig arter, som i vores levetid har skiftet navn. Før var der stor regnspove og lille regnspove. Nu har vi “kun” storspove og småspove. Især navnet småspove falder forkert for mig.
  Brostensbiologerne i Ornitologisk Forening har, i samme jagen den totale korrekthed, også taget rødkælken fra os.

  Kommentar af natural2222 — 5. oktober 2020 @ 5:35

  • Kransekage med lakrids – adddr! Jeg går også ind for, at lakrids forbliver slik og ikke en ingrediens i mad.
   Ih, altså – nu troede jeg lige jeg var dygtig for en gangs skyld – men tak for (igenigen) at gøre mig klogere.
   Jeg havde dog ramt rigtigt med storspoven. Det er ganske rigtigt lidt underligt, at fuglene skifter navn. Jeg har lidt svært ved at forstå grunden … hvad er der mon galt med regnen i regnspove?

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2020 @ 9:46

 5. Godt I også fik oplevet Vestfyn fra den lyse side.

  Kommentar af Ib Hansen — 5. oktober 2020 @ 6:21

  • Ja, det var godt – det blev unægteligt (endnu) pænere 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2020 @ 9:46

 6. Hvor er I gode til at komme ud på tur og finde tilbud. Jeg er helt misundelig over alle de fugle, I har set. Ryle og stor regnspove har jeg aldrig været heldig at se.
  Jeg ville jo elske lakrids-panna cotta 🙂

  Kommentar af Madame — 5. oktober 2020 @ 7:07

  • Tilbuddene kommer helt af sig selv på mail – men det kan godt være farligt at stå på de lister. I hvert fald fristende 😉
   Det var så hjejler … Farmer kom lige på banen, så jeg har stadig ikke set ryler 😀
   Ja, det ville du nok, men vi er da mindst to, kan jeg se på Kirstens kommentar herunder 😉

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2020 @ 9:49

 7. Det lyder til at have været en dejlig tur. Gram Slotskro er også på vores ønskeliste.
  Jeg tror også, det er hjejler, I har set. Eller i hvert fald fotograferet.
  Som du ved, er jeg heller ikke lakridselsker, og jeg tror ikke, jeg havde spist panna cottaen.

  Kommentar af Kirsten — 5. oktober 2020 @ 8:59

  • Det kan være, vi mødes på Gram Slot engang 🙂
   Jeg kan godt se nu, at det er hjejler – jeg var bare så (skrå)sikker på de ryler.
   Det ved jeg du ikke er, men jeg skulle altså lige smage …

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2020 @ 9:50

 8. Kan man lide lakridssmagen, så kan den efter min mening være god til mange ting, også desserter. Ligesom chokolade kan være et fint element i det salte køkken. Eksperimenter og overraskende sammensætninger skal der til, hvis man gerne vil udvikle sig, også madmæssigt. Men selvfølgelig kan der være smage, som man bare ikke kan holde ud.
  Herligt med nye fugleoplevelser og en optankning af Nordiclageret.
  Gad vide om tyskerne havde tjekket jer, hvis I var kommet via Rødby?

  Kommentar af fiberfryd — 5. oktober 2020 @ 10:19

  • Du har naturligvis ret, og der skal være plads til nytænkning og udvikling – både hvad angår sprog og mad.
   Men jeg har det ikke desto mindre ret stramt med få ting – den ene kender du, og chokolade i det salte køkken er afprøvet – og forkastet. Jeg fik det i en sauce engang og kunne næsten ikke få det ned 🙂
   Det var herligt, ja, og en god pointe med tjek fra Rødby. Det kunne sagtens være tilfældet.

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2020 @ 10:53

 9. Hvor lyder det hyggeligt med jeres ture rundt i landet. I må efterhånden være ret godt kendt ude i de små steder? Og spændende fugleobservationer. Jeg deler din aversion mod lakrids i desserter. For mit vedkommende også i bagværk. Jeg har dog fundet en kombination af lakrids og chokolade der dur. Blød finsk lakrids og mørk chokolade 🙂 Hakket i små stykker, så jeg selv kan dosere hver mundfuld 🙂

  Kommentar af Betty — 6. oktober 2020 @ 9:26

  • Vi har været meget rundt, men der er heldigvis stadig meget at se – det varer jo nok længe med coronapesten endnu, desværre – men så få vi set lidt mere af Danmark.
   Jada: også bagværksaversion her – det er da næsten værre end i desserter.
   Fint, at du har fundet en acceptabel kombination 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2020 @ 9:33


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.