Hos Mommer

17. september 2020

Det bliver ved og ved

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:18
Tags: ,

Selv om hastigheden er aftaget, bliver der ved med at modnes tomater og chili i drivhuset.
Sambal OelekLige nu er der tomater i ovnen ved 60° i så mange timer det er nødvendigt for at de ser halvtørre ud på den rigtige måde.
Der er lavet chilipasta og Sambal Oelek til at forsyne både os selv og flere andre et helt år. Mindst. Jeg kender et par stykker, som vil være glade for at få et glas eller to. Jeg kender også et par stykker, som helst vil være fri!
Forskellen på chilipasta og Sambal Oelek er, at førstnævnte bare er chili kogt i 10 minutter med en anelse æbleeddike og sukker og derefter blendet.
Sambal Oelek er også kogt og blendet, men her der der kogt meget hvidløg og en del ingefær med, samt en smule brun farin og saft fra en lime. Det smager bedre, men jeg fik først ideen da jeg havde lavet første portion chilipasta.
Begge dele er vildt stærke, men fordelen er, at man nemt kan dosere i en mængde, der passer til familiens smagsløg. Jeg synes Chilisovsdet er svært at dosere den rigtige mængde, hvis jeg skærer en chili ud og kommer den i gryden, mens man med pastaerne her kan begynde med meget lidt, for så at komme mere i efterhånden. Der er respons med det samme, hvor det med frisk chili tager lidt tid at få smagen frem – og så kan det være for sent, for man kan altså ikke trække smagen ud igen.
Det blev forbavsende stærkt taget i betragtning, at jeg ‘kun’ har anvendt jalapeno, som er styrke 5. Jeg satte tungespidsen på skeen, da jeg havde fyldt glassene, hvilket gav en brændende fornemmelse, så den bliver drøj i brug!

Som noget nyt har jeg også forsøgt mig med at lave min egen chilisovs, thai style (= sur-sød). Det kan vi godt lide at bruge til flere forskellige ting og har det derfor altid i huset, så hvorfor ikke prøve at lave sit eget? Der er mange opskrifter derude, og jeg prøvede en med masser af hvidløg (ni fed i flasken her). Chilisovs blender man ikke, men hakker chili og hvidløg fint i en foodprocessor, hvorefter det koges i 5 + 5 minutter med lige dele eddike og vand, en del sukker, lidt tamari og en teskefuld fiskesovs. De sidste fem minutter koges det med majsstivelse, så det får den rigtige konsistens.
Jeg brugte æbleeddike, fordi jeg ikke havde riseddike, men jeg skal have købt noget, for jeg vil lave mere … jeg troede der blev til en hel flaske (750 ml), men det gjorde der ikke, og da det viste sig at smage rigtig godt, vil jeg producere yderligere et par flasker. I dem tror jeg også, jeg vil tilsætte lidt ingefær – det bliver sovsen sikkert kun endnu bedre af. Jeg fjerner kernerne fra mine chili – jeg synes det bliver for stærkt, hvis jeg tager dem med.
Der er fint med ‘bid’ i, men ikke for meget. I denne portion er der fem jalapenos. Det mildner dem en hel del, når de syltes.

16 kommentarer »

 1. Ja, se jeg foretrækker den rene vare; altså typerne uden hvidløg.
  Det er godt med chili på lager. I fjor var lageret en ikke-navngivet plante i vinduet, som holdt stort set hele vinteren igennem.
  Jeg får med jævne mellemrum en lastbilcontainerfuld med bl.a. chiliplanter hvis eneste fejl er en knækket sidegren eller en højde, der ikke lige passer på supermarkedsvognene, så der er ikke det store behov for konservering.
  Det er vanvittigt, hvad der kasseres grundet helt ubetydelige småfejl; men det er en helt anden historie.

  Kommentar af natural2222 — 17. september 2020 @ 21:38 | Svar

  • Begge slags er godt, men hvis ikke man bryder sig om hvidløg …
   Det må være ret fedt at blive forsynet på den måde, selv om det selvfølgelig er et sørgeligt spild. De knækkede grene kan jeg forstå, for sådan en plante ville jeg heller ikke købe, men at højden skulle være forkert??? Mig ikke forstå …
   Du har vist før nævnt, hvad der ryger ud pga. vores kræsne vaner, og ja, det er da helt tosset.

   Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 10:37 | Svar

 2. Uuuhhh, det ser lækkert ud. Det må være fantastisk at have på hylderne, så der er masser af varme til vinterens gryder. Heldige dig

  Kommentar af Fru Z — 17. september 2020 @ 22:03 | Svar

  • Det kunne du da sagtens selv få, Helle 🙂 Chili trives fint i en stor potte, der står på en lun og solrig terrasse – det havde jeg i Havdrup.

   Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 10:39 | Svar

   • Jeg har haft masser og masser af chili, men jeg fandt aldrig en rigtig god måde at “overvintre” dem på – udover på frost

    Kommentar af Fru Z — 18. september 2020 @ 12:11 | Svar

    • Så må du på den igen – jeg har op til flere ideer, kan du se 🙂

     Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 15:57 | Svar

     • Hvis du vil dele en opskrift på den søde chilisauce, vil jeg sætte stor pris på det. Det er lykkedes mig at skaffe nogle fine, modne eksemplarer af diverse arter

      Kommentar af Fru Z — 1. oktober 2020 @ 13:01 | Svar

      • Jeg har brugt denne: https://www.currytrail.in/irresistible-spicy-sweet-chili-sauce/
       Der er mange opskrifter skåret over stort set den samme læst. Jeg kom også et tommelfingerstort stykke ingefær med i foodprocessoren, men ellers fulgte jeg denne 100 %.
       Jeg tager kernerne ud af chilierne, for jeg vil ikke have den alt for stærk.

       Kommentar af Ellen — 1. oktober 2020 @ 13:58 | Svar

 3. Sambal Oelek lyder godt – det er en god idé at bruge ingefær i den blanding. Sen modning? Jeg undrer mig over at “sommeræblet James Grieve” lige nu leverer de flotteste fejlfri æbler nogensinde (altså nogensinde i min have!) – har sommervarmen gjort at de ventede med at vokse videre?

  Kommentar af Donald — 18. september 2020 @ 1:23 | Svar

  • Ingefær er altid godt, når det drejer sig om stærke sager.
   Du er heldig med dine æbler – jeg hører om virkelig mange, der har mange orm i år – men hvorfor de er sent på den, skal jeg ikke kunne sige.

   Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 10:46 | Svar

   • Farmer havde et indlæg om hvorfor kornet var sent på den – den lange tørkeperiode satte modningen i stå.

    Kommentar af Donald — 18. september 2020 @ 16:53 | Svar

    • Det lyder ikke ulogisk 🙂

     Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 17:33 | Svar

 4. Jeg elsker chili og andet stærkt, men kan desværre ikke tåle det mere, det udløser min kroniske nældefeber med det vuns. Pizza er ikke så sjovt mere, og det er endda min livret. Vi laver ikke så meget og gemmer, vi får aldrig spist det, det gælder både marmelade o.lign.

  Kommentar af Helle Klitgaard — 18. september 2020 @ 10:12 | Svar

  • Det var da en irriterende indvirkning stærke sager har på dig – synd, når du så godt kan lide det.
   Jeg har også været slem til at lave for meget, men jeg er blevet bedre til både at bruge og at forære væk.

   Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 10:48 | Svar

 5. Jeg undrer mig på, hvordan jeres mad-ugeplan ser ud med al den chili, I skal have spist. Kan det være derfor, I så tit tager ud at spise? For at slippe for chilien en gang imellem
  🙂 🙂
  Ps. jeg bryder mig ikke om chili. Spiser det ikke. Men det havde du måske gættet 🙂

  Kommentar af tingats — 18. september 2020 @ 11:32 | Svar

  • Jeg forærer en del væk 🙂
   Hehe, det er ikke for at slippe for chili, men for at slippe for at lave mad, og så fordi jeg elsker at prøve noget, jeg normalt ikke selv laver derhjemme.
   Jo, det havde jeg gættet. Det er nok noget, man skal vænne sig til, og vi er relativt nye chilispisere (begyndte i 2012), men nu kan vi godt lide, at der er lidt ‘bid’ i maden, selv om vi ikke synes det skal være alt for stærkt. En knivspidsfuld chilipasta i farsen højner den færdige frikadelle, kan jeg godt afsløre, og man kan ikke smage, at det er chili – bare at den bliver lidt bedre.
   Det er aldrig for sent at prøve at ændre sine (mad)vaner, og det er mit indtryk, at du holder meget af ‘anderledes’ mad 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. september 2020 @ 11:44 | Svar


RSS feed for comments on this post.

Fyr løs! Din kommentar er meget værdsat

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.