Hos Mommer

13. september 2020

Hvor og hvordan spiser man på Bornholm?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:10
Tags: , , , ,

Svaneke RøgeriFor at komme eventuelle smarte bemærkninger som svar på ‘hvordan’ i forkøbet: Man spiser på helt samme måde, som man gør i resten af Danmark, men der ligger naturligvis noget andet i spørgsmålet end dette.
Jeg havde spurgt nørklerne, fordi der er flere bornholmere i gruppen, men jeg må indrømme, at jeg ikke tog imod deres råd, for jeg tager ikke på ferie for at spise stjerneskud – ikke engang de gode – eller kæmpetarteletter. Beklager, kære nørklere …
Kadeau er vist lige lidt for meget til den lidt for dyre side.
Ditte er – udover at være min planteguru – også supersmager, og både hun og Peter sætter lige så stor pris på gourmetmenuer og lignende former for ‘fin’ mad, som John og jeg gør. Måske endda mere … og hun kendte selvfølgelig også de gode steder, så vi skulle nok finde frem til noget godt.

MakrelKammuslinger

RøgduettenVi var for længst blevet enige om et glimrende koncept: To afteners madansvar til det ene par, to afteners ditto til det andet par og to gange spise luksusmad et eller andet fantastisk sted. Når det ene par havde aftensmadtjansen, skulle det andet par intet lave overhovedet, men skulle bare hygge og vente på at blive serviceret uden at have medansvar hverken før eller efter servering. På den måde blev der kun to dage, hvor man ikke holdt ferie, så at sige. Vi havde så lige overset, at der også var en aften på ankomstdagen, men vi fandt ud af, at Svaneke Røgeri havde en takeaway-“Røgduet”, hvor der til to personer var lidt af hvert af deres sortiment. Vi købte to duetter. Der var både brød, smør og alt tænkeligt tilbehør til os alle fire i så rigelig mængde, at det holdt som supplement til flere dages frokoster.

På Christiansø

Den 'krogmodnede' gris

Middagen på Le Port i Vang, som jeg nævnte i første bornholmsindlæg, var upåklagelig.
Vores andet hjemmefra bookede arrangement, som skulle finde sted på Stammershalle Badehotel, skød vi bagefter ned. Det var med vinmenu, og vi var vist alle lidt skuffede, både over nogle af vinene og specielt over nogle af retterne.
Vi havde ellers ventet os meget af det sted. Måske også for meget.
De to første retter (af fire) var excellente. Virkelig überlækre, og de to hvide vine var også gode. Hovedretten, derimod, lod en del tilbage at ønske. Det var ‘krogmodnet svinekotelet’ … allerede der blev jeg mistænksom (nej, ikke mistænkelig!), for ‘krogmodnet’ er sandsynligvis bare et ord, der skal overbevise os om, at uhada hvor de dog kæler for maden – lidt i stil med det ‘håndskårne’ (men gennemsigtigt tynde) pålæg, som kommer direkte fra en fabrik og den ‘håndsaltede’, ligeledes fabriksfremstillede, laks. Disse to eksempler er altså ikke fra Stammershalle … bare hvis I skulle være i tvivl.
Figner, is og ... ENGELSK lakrids!Nå, men til den ‘krogmodnede’ gris, som retfærdigvis var fantastisk velsmagende, var der som tilbehør … en papirstynd skive squash. Godt nok en yderst dekorativt arrangeret skive squash, men det var så det. Intet andet, og den smagte præcis, som squash gør, når man ikke har gjort noget ved den, nemlig ikke af det fjerneste. Den var aldeles neutral, og eftersom der ikke er megen substans i sådan en, fyldte det heller ingenting i maven.
Desserten var noget figen med is – med små hagl af engelsk lakrids på, som jeg møjsommeligt forsøgte at skrabe af og give til John, hvilket desværre ikke var muligt uden samtidig at forære ham det meste af isen. De kunne dog ikke vide, at jeg ikke kan lide lakrids, men jeg syntes alligevel, at det ikke var helt okay at tvinge mig til det, når vi ikke havde mulighed for selv at vælge de fire retter. Den smule lakrids dominerede fuldstændig smagen for mit vedkommende.

Vi kan varmt anbefale Le Port, men man har måske fornemmet, at vi ikke syntes de kunne holde kadencen på Stammershalle? To ud af fire er ikke godt nok – især ikke til den pris, og portionerne var for små. Rødvinen til kødet var også skuffende, men der er jeg nok ret vanskelig at tilfredsstille, selv om jeg ofte er blevet positivt overrasket over en vin, jeg ikke ville have overvejet at vælge.
Jeg ved, at andre har været vildt begejstrede over Stammershalle, så enten stiller vi for høje krav, eller også har de ændret stil – men jeg kan naturligvis ikke forestille mig, at det er førstnævnte, der er tilfældet …

28 kommentarer

 1. Naturligvis drømmer man om, at det hele er super godt, men sådan er det sjældent. Alligevel er det spændende at smage og udveksle indtryk.
  Du gør dig i øvrigt godt som kanonfotograf – det er et fedt billede!

  Kommentar af Eric — 13. september 2020 @ 14:23

  • Næh, sandt nok, det var i hvert fald anden gang i år, vi gik skuffede fra en ‘gourmetmenu’, men du har ret i, at det altid er spændende.
   Hehe, tak … der er nok ikke mange unge der ved, hvad en kanonfotograf var for en fætter 😀

   Kommentar af Ellen — 13. september 2020 @ 15:13

 2. Hvor har I oplevet meget spændende, og idéen med at dele aftensmadtjansen, som I gjorde, er rigtig fin! Vi gjorde det samme engang vi var på skiferie i en hytte i Norge med 10 venner.
  Tænk er der er nogle, der ikke kan lide lakrids … 😉

  Kommentar af Madame — 13. september 2020 @ 16:25

  • Det er nemlig en eminent måde at fordele det på, fordi man både holder ekstra meget ferie og ikke står på tæerne af hinanden i køkkenet.
   Vi er nok kun fem i hele Danmark, der ikke kan lide lakrids, men jeg er altså engang stødt på en af de fire andre 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. september 2020 @ 16:28

 3. Jeg elsker lakrids, MEN i mad i små portioner – det kan jo overdøve enhver anden smag, så kunsten er at bruge det i mad som et krydderi! Min mand er den 6. der ikke bryder sig om lakrids, bortset fra lakridskonfekt,

  Kommentar af Fru Moll — 13. september 2020 @ 20:13

  • Det både dominerede og overdøvede så sandelig også her – det du ser på billedet, er cirka en femtedel af hvad der lå på isen!
   Hehe, rart at høre, at vi trods alt er flere, der ikke er på lakridsholdet 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. september 2020 @ 21:06

 4. De ser mig lidt små ud, de portioner. Fandt I en pølsevogn på vej hjem?
  Svinekotelet, det er nu ikke, hvad jeg ville forvente på en gourmet-menu. Selv ikke hvis den var tilberedt på en overraskende og fantasifuld måde.
  Vi har engang fået svinekæber serveret som gourmet-mad, dengang de pludselig blev in. Dem kunne jeg godt have undværet. Jeg synes ofte, kødretten er den mindst spændende, når man får en fast menu med mange små retter.

  Kommentar af tingats — 13. september 2020 @ 22:00

  • Nej, men det var da lige før, det var nødvendigt 😉
   Jeg synes, at kødvalget er underordnet, bare det smager godt, og det gjorde dette til perfektion. Hellere en god gris end en mindre god noget finere, men som sagt spiser jeg en hvilken som helst slags kød, bare det er godt. Jeg kan såmænd godt følge dig i det med kødretten, men alt kan vel enten ødelægges eller gøres spændende, og når man får serveret torsk med grønkål til en såkaldt gourmetmenu, så er jeg altså stået af!

   Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 9:22

 5. Jeg ville også have en lidt betænkeligheder ved et spisested der krogmodner sit grisekød. Jeg ved ikke om de der madfolk tror, at kunder er idioter.
  Udsatte man grisekød for en modningsproces som oksekød ville kødet være direkte livsfarligt at spise.
  At mellemøstlige religioner forbyder grisekød skyldes jo netop at kødet -før Moses eller Profeten skænkede menneskeheden køleskabet og fryseren- lynhurtigt bliver usundt uden konservering eller total nedkøling.
  Nå. Det glæder mig, at i fik godt med røgede fisk. Det hører øen til.

  Kommentar af natural2222 — 14. september 2020 @ 5:52

  • Det var netop mine tanker, da jeg så ordet, men det får dejlig meget vægt, når det også kommer fra en fagmand som dig 🙂
   De tror forhåbentlig ikke, at vi er idioter, men de må godt nok finde os temmelig naive, siden de kan finde på at brænde den slags af.
   Det hører sig nemlig til, og en friskrøget fisk smager noget bedre end en fra supermarkedet.

   Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 9:31

 6. Jeg ville godt nok være noget betænkelig ved krogmodnet gris. Det er vist ikke helt sundt 🙂. Har været en tur på Ærø i weekenden, hvor vi også skulle prøve en gourmetmenu. Det var bestemt ikke en god oplevelse. Og det var det dyreste og mest langstrakte måltid jeg har fået. Og tjeneren havde ikke tid til at hælde to fadøl og et glas vin op til os, mens vi ventede ude på terrassen på et ledigt bord. Først efter en halv time kunne vi selv hente serveringen. Kokken var et rent tågehorn, der annoncerede retten ved bordet, så alle gæster blev overdøvet. Og det var en fastlagt menu, så vi havde glæden af at høre retterne beskrevet adskillige gange. Det tog iøvrigt to timer at få serveret to retter og en kande lunken vand. Men ellers var det fint 🙂
  Flotte billeder!

  Kommentar af Lone Nielsen — 14. september 2020 @ 9:54

  • Se, nu er vi allerede tre, der er klar over det med det krogmodnede svinekød 🙂 Jeg burde næsten skrive til Stammershalle og gøre dem opmærksom på, at vi altså er nogle stykker, der ved en smule om køds behandling – lige som jeg synes du skulle sende din kommentar her til det pågældende sted på Ærø, for det var da på ingen måde godt nok, for at sige det mildt! Jeg synes også du bør nævne stedet ved navn, så ikke vi andre falder i samme fælde – den ‘oplevelse’ var det rene bondefangeri.

   Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 10:45

   • Du fik den helt stuerene version. Ja, det burde jeg. Vi har talt om, om vi skulle skrive til dem. Det var Restaurant Udsigten i Marstal…

    Kommentar af Lone Nielsen — 14. september 2020 @ 14:48

    • Tak for info. Inspireret af mine egne ord til dig, har jeg faktisk lige trykket ‘send’ på en mail til Stammershalle. Det er spændende, hvad deres reaktion er.
     Jeg håber du gør det samme 🙂

     Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 14:52

     • Det ender nok med, at jeg gør det. Sådan hundeæde skal man lede længe efter.

      Kommentar af Lone Nielsen — 14. september 2020 @ 15:34

      • Og det skal de have at vide, skal de. Vi kan ikke lide turistfælder – og slet ikke, når vi selv går i dem … 😉

       Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 16:11

 7. Jeg føler mig som manden på risten. Tak for mad!

  Kommentar af Uffe Jerner — 14. september 2020 @ 10:13

  • Velbekomme 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 10:41

 8. Velbekomme. Sikke en god ide at dele ansvaret mellem jer.

  Kommentar af frnielsen — 14. september 2020 @ 11:22

  • Ja, det var en god måde at gøre det på.

   Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 13:59

 9. Øv også det ene sted ikke er godt må sige jeg de få gang jeg har været ude og spise har fra valgt gourmet
  Da jeg første gang jeg valgte det fik så lidt selv med mange retter, ikke fik mere end hvad jeg vil betegne med en klap sammen mad, og kvalitet vil jeg sammenligne med McDonald’s og det er i meget lav kurs
  Blive nødt til og prøve gourme efter jeres gode oplevelser

  Jeg er ellers lakrids spiser, men hvorfor må jeg ikke bare få lakrids alm i mad , dessert, kager, kød marinade, is, ja hvad mere. Nej tak
  Og familien her heller ikke sætter du lige syv mere på din liste 😉

  Kan sagsten følge dig med krogmodnet gris. Men det er faktis fra Bornholm det er startet Danish Crown(påstår de) gjorde reklame for bornholmer grisen og den var ekstra god når den var krog modnet

  Nu er jeg en der sommmertider gemmer fysiske opskrifter så har sat og kigget efter det her var sikke på jeg havde en opskrift på det skulle lige finde det
  Der var noget der dæmmede da jeg læste om det men kunne finde Danish Crown side hvor de beskriver det og nu sidder jeg og små griner over Bornholmer grisen er i Kolding en tur

  https://www.danishcrown.com/da-dk/vores-maerker/vores-brands/bornholmergrisen/

  Kommentar af k r — 14. september 2020 @ 20:08

  • Det er synd, at du er blevet skuffet mht. gourmetmaden, for langt de fleste gange vi har spist så ‘fint’, har vi fået nogle rigtig gode oplevelser.
   Lakrids og mad hører ikke sammen. Punktum. Det kan vi vist blive enige om.
   Tak for link til artikel om bornholmergrisen. Jeg har læst den og faldt over dette: “Kødet, som er med særligt god fedtmarmorering, modner på krog i minimum 14 dage. Dette resulterer i ekstra mørt kød med en intens smag.”
   Jeg vil altså vove den påstand, at ingen gris kan hænge i 14 dage uden at rådne! Heller ikke på køl. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad Farmer siger om dette 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. september 2020 @ 21:28

 10. God idé med “Røgduet” – fantastisk godt ord igen!
  Det var mange kommentarer, der indløb på beskrivelse af middag med lakrids is. Det kan godt være det ikke hører sammen, men jeg blev ikke forbavset over at se lakrids is hos købmanden (Rema) her, for det er vist en modedille, ikke?

  Jeg fandt Vang på kortet og fandt billeder. Det er smukt!

  Kommentar af Donald — 14. september 2020 @ 22:04

  • Navnet er godt fundet på 🙂
   Jo, lakrids i mad er i alt for høj grad blevet en modedille. Selv lakridselskere synes det er for meget en gang imellem!
   Der er nemlig smukt, og oppe fra restauranten har man den flotteste udsigt.

   Kommentar af Ellen — 15. september 2020 @ 9:54

 11. Har du skrevet til Stammershalle Badehotel, at du er af den opfattelse, at krogmodnet svinekød vil være sundhedsfarligt, så det må være markedsføringsfup at anprise koteletten “krogmodnet” (da I ikke er blevet syge)?
  Interessant, hvad de svarer dig. Jeg forventer, at de med rette fastholder, at koteletten er krogmodnet, men det er nok tvivlsomt, om de selv har stået for det.
  Dengang, hvor kød købtes hos den lokale slagter, havde min barndoms slagter halve grise hængende i kølerummet og han var kendt for at have modent svinekød (han kaldte det herremad, da smagen var kraftig).
  Derudover er det bestemt muligt at fremstille svinekødsprodukter, der er modnet i lang tid. Tag f.eks. den spanske Iberico-skinke, der udover at være blevet saltet på overfladen udelukkende hænger og modner ved den rigtige luftfugtighed og temperatur. Ja jeg ved godt, at salt konserverer, fordi det trækker vand ud af kødet, men der også tale om en flerårig lang proces.
  Mvh.
  PS: Irma sælger krogmodnede Iberico-koteletter

  Kommentar af Kristine — 15. september 2020 @ 20:21

  • Jeg har skrevet til dem, men har ikke fået svar – og ved selvfølgelig så heller ikke om de gider svare mig.
   Det link, som ‘k r’ gav, fortæller lidt om bornholmsk krogmodnet kød, men jeg køber den altså ikke helt – der er noget lidt for smart over beskrivelsen.
   Jeg har sat Farmer på sagen; ham stoler jeg på, og jeg afventer spændt hans svar.
   Jeg ved godt det med de spanske skinker, men ja, det er en anden proces, og vores svinekød på Stammershalle var ikke saltet, og hvis noget kun er ‘krogmodnet’ uden at være saltet, så tror jeg altså ikke, at det er særlig godt.

   Kommentar af Ellen — 15. september 2020 @ 21:01

 12. Godt at I, trods alt, havde en dejlig tur til Bornholm. Selv var vi en tur i Sverige via København det meste af den uge. Hvis I har mod på at komme herover igen, så er Det Gamle Posthus i Allinge et fortræffeligt spisested. Også Christianshøjkroen skulle være god, men den har jeg ikke selv besøgt på lange tider. Knus til jer begge derover i det sjællandske.

  Kommentar af Kirsten Jensen — 19. september 2020 @ 18:34

  • Vi har i høj grad mod på det – det er jo en skøn ø, du bor på!
   Tak for anbefalinger og knus retur. Vi må se, om det kan lade sig gøre at mødes næste gang 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. september 2020 @ 16:06


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.