Hos Mommer

8. september 2020

Vekslende vejr

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:36
Tags: , , ,

Vi kan godt mærke, at vi befinder os midt ude i Østersøen, for det blæser temmelig meget temmelig meget af tiden. Bornholm har dog indtil videre, trods blæsten, for det meste levet op til navnet Solskinsøen. Bortset fra i dag, hvor det har regnet (og også blæst) meget. I dag, hvor vi af samme årsag havde booket en bådtur ud til Helligdomsklipperne og skubbet turen til Opalsøen til i morgen, hvor solen skulle titte frem igen. Vi ville hellere se Helligdomsklipperne i regnvejr end Opalsøen uden sol på. Første halvdel af udsagnet er gået i opfyldelse.

Et kig over til Frederiksø

I går var det fint solskinsvejr. Og blæsevejr, selvfølgelig … vi havde for længe siden booket en overfartstid til Christiansø, så det var med krydsede fingre, vi tog afsted, men det var okay. Det var noget af en vippetur både frem og tilbage, men vi sad oppe og ude, så vi beholdt hhv. morgenmad og frokost i os under overfarterne. Det var fint at komme ud og se Ertholmene, som er ret specielle. Det var en god oplevelse – og lidt morsom indimellem. Der er ingen biler på øerne, så PostNord må finde på alternative løsninger for at få posten bragt ud.
Der er én gade, som hedder Gaden, en af butikkerne hedder Lighuset (fordi det var der, de før i tiden opbevarede ligene), og de har Verdens Ende. To, faktisk. Den store og den lille.

P1020477P1020479P1020480

Det var engang en fæstning, hvilket der ikke kan herske nogen tvivl om, når man går rundt på øen. Husene er ganske små, men ser hyggelige ud, med helt Færø-lignende stengærder rundt om mange af haverne.

P1020475P1020490

Turen til Helligdomsklipperne afgik fra Gudhjem i en åben båd, M/S Thor, som i tiden op til 1957 fungerede som transportmiddel, da vejnettet først blev Den eneste sæl vi så herovre var meget død og havde været det længe.effektivt etableret omkring dette tidspunkt, hvorfor man inden da brugte søvejen til det meste transport på Bornholm. Det var en meget våd og kold fornøjelse, men dog stadig en fornøjelse. Vi ville ikke have fået dem at se på anden måde, fordi Johns knæ ikke kan klare trapperne ned til dem, så søsidekig var eneste chance. Vi kunne sagtens nyde synet, men kameraet fangede det ikke så godt – det var for tungt i vejret.
Det var et krav at have mundbind på, selv om vi kun var 15 om bord. Helt i orden, men fortæl mig så lige, hvorfor man ikke forlanger det på havnerundfarter i København? Det giver ingen mening for mig, at de må skrive “Brug dog helst mundbind”, hvormed de lader det være op til folk selv.

Herunder nogle nydelige bornholmske vækster. Den røde klump, som sad på en rosenbusk, kan vi ikke finde ud af hvad er. Den er ikke blød som det mos den godt kunne ligne, men overaskende hård at føle på. Nogle bud?
Den farligt udseende piggede kugle kan jeg heller ikke identificere.

P1020437P1020453

I morgen går det atter hjemad, men vi håber som sagt på at få set Opalsøen i solskin inden færgen går mod Ystad.

22 kommentarer

 1. Nå, men I har da ikke været så uheldige med vejret, når man betænker, at det er september. Man behøver sandelig ikke være feinschmecker for at nyde idyllen på øerne uden biler. Pudsigt nok er der en pub i Edinburgh, som hedder World’s End. Så vidt jeg husker, ligger den på The Royal Mile, men måske er navnet slet ikke ualmindeligt. God tur hjem!
  Lige nu (17:30 græsk tid) nyder vi skyggen på terrassen med 31,2°, og spurvene har samlet sig i palmerne for at udveksle røverhistorier 🙂

  Kommentar af Eric — 8. september 2020 @ 16:34

  • Det har været okay med vejret.
   Ja, mon ikke der er meget, der hedder noget med verdens ende rundtomkring? Det vil jeg også tro.
   Jeg vil ønske jer en rigtig god ferie under sydlige himmelstrøg – og varmen er jer vel undt; den nyder I jo så meget 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. september 2020 @ 17:52

 2. I får da sejlet noget. Jeg ville nu have satset mere på sol og tørvejr på sejlturen til Helligdoms-klipperne. Hvis det regner i morgen, kan I jo snuppe Oluf Høst-museet i Gudhjem i stedet for Opalsøen. – Og en af de kæmpestore is, de har i Gudhjem.
  Planteappen siger kartebolle til den venstre plante. Ved den røde klat til højre er appen vist på vildspor. Den siger ægte mimose – som vokser i tropiske områder, oprindelig i Syd- og Mellemamerika. Men det har du sikkert også selv fundet ud af. – Og godt nok har Bornholm sit helt eget klima, men … Måske et undsluppet eksemplar fra et orangeri.

  Kommentar af tingats — 8. september 2020 @ 17:01

 3. På Als ligger både Verdens Ende og Helved. Ved ‘Enden’ ligger der bl.a. to kajakklubber. Helved er en bette landsby.

  Syd for Aabenraa ligger landsbyen Styrtom, hvor en olm tyr efter sigende fandt sit endeligt efter at være sluppet løs. Et skilt med teksten “Kom til Aabenraa og Styrtom!” måtte flere gange erstattes med et nyt, da teksten var for fristende for svage sjæle med hang til humor.

  Kommentar af Elsebeth — 8. september 2020 @ 17:46

  • Haha – jeg har hørt det som “Se Åbenrå og Styrtom!”, og jeg kan sådan set godt forstå, at skiltet kunne være fristende 🙂
   Jeg tror, som også nævnt i tidligere kommentarer, at der er mange verdens ender rundtomkring på kloden.
   Hvis man bor i Helved, må det afføde utallige ‘smarte’ bemærkninger, når man skal oplyse sin adresse.

   Kommentar af Ellen — 8. september 2020 @ 18:00

 4. Der er simpelthen så meget på Bornholm, man kan bruge tid på. Opalsøen er bestemt værd at gå efter, men det skal være i godt vejr, så det håber jeg, I får. Og hvis I ikke har fået klipper nok, så er der både Jons Kapel ved Hasle og Randkløve Skår mellem Gudhjem og Bølshavn. I dårligt vejr kunne I tage til Brnholms Kunstmuseum. Sidst jeg var der, havde de også en rigtig god café, som man også kan besøge uden at løse billet til museet, hvis man ikke er så meget for det kunstneriske.
  På Frederiksø kan man for resten finde Månen. Det er et forsamlingshus, og det er det, Steffen Brandt synger om i “De første kærester på månen”.
  Fortsat god fornøjelse på solskinsøen.

  Kommentar af Kirsten — 8. september 2020 @ 20:28

  • Der var meget vi ikke nåede at se, men så må vi jo tage derover igen.
   John fortalte mig historien om Steffen Brandt og Månen, da vi bookede billet til Ertholmene – det er da lidt specielt 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. september 2020 @ 20:50

 5. Jeg har fundet ud af, hvad den rødlige dusk er. Det er en galle. Her har bedeguargalhvepsen været på spil. Sjovt nok, er det en af de mest almindelige galhveps, så den burde vi være stødt på før, så synlig som den er.

  Kommentar af fiberfryd — 9. september 2020 @ 6:44

  • Tak for at finde ud af det.
   En af de mest almindelige, og så har man aldrig hørt om den!

   Kommentar af Ellen — 9. september 2020 @ 20:51

 6. Jeg har fået så meget lyst til at se Bornholm igen, som jeg fortalt på Ig, var jeg der i 1975 med skolen. Inden den ferie havde jeg fået mit første kamera, så jeg har mange billeder af især Christiansø. Året 1975 havde en meget varm sommer, så mange steder var lukket pga brandfare, dem kunne jeg godt tænke mig at se en dag.

  Kommentar af frnielsen — 9. september 2020 @ 7:20

  • I må da en tur til Bornholm, Helle! Det er en dejlig ø, som tåler op til flere gensyn.

   Kommentar af Ellen — 9. september 2020 @ 20:52

 7. Som Kap Horn farere er det ikke så sært i søstærke. Spændende udflugter i tager jer-

  Kommentar af Ib Hansen — 9. september 2020 @ 8:11

  • Vi fik sandelig også brug for at være søstærke på hjemturen i dag! Kuling i Østersøen – i en katamaran!

   Kommentar af Ellen — 9. september 2020 @ 20:53

 8. Når du læser denne kommentar er I sikkert på vej væk fra øen; men netop for et øjeblik siden fandt jeg billigt frø af blodkløver (jf. vores skriverier om denne art tidligere) hos: Blomsterverden.dk Nansensgade 5 3740 Svaneke.

  Kommentar af natural2222 — 9. september 2020 @ 10:04

  • Det var da pudsigt, at du lige skulle se det, men ja, det var lidt for sent, men det gør ikke noget, for jeg har købt en lille pose med blodkløverfrø.

   Kommentar af Ellen — 9. september 2020 @ 20:54

   • Fint at vide. Jeg havde nemlig kik på en pose med 2 kg for 158,- så der var lidt at sende også. Jeg nøjes så også med en lidt mindre portion, selvom prisen pr. 1000 frø reduceres væsentligt ved storkøb.
    Portoen er i vore dage en betydelig post. Sendte i går et brev til Viborg som SKULLE være fremme i dag (Hvilket var en selvfølge i gamle dage): 29,-!

    Kommentar af natural2222 — 10. september 2020 @ 6:25

    • Puh – det var da godt du ikke nåede at købe noget, så. Kan du måske købe den store pose og gemme resten til en anden gang? Frøene kan nok godt holde sig? Tak fordi du huskede på mig 🙂
     Det er da blevet dyrt, men den almindelige brevtakst er dog kun 10 kroner for et brev på max 50 gram. I 1979 kostede et postkort 1,10 kroner at sende, og da var min løn mindre end 1/10 af lønnen, da jeg jobstoppede. Det lyder bare af så meget med 29 kroner, men vi sender jo ikke ret tit rigtige breve mere, trods alt.
     Når jeg bestiller via internettet, er det tit kun 10 kroner dyrere at få pakken leveret til døren, og det kan jeg ikke køre t/r til Præstø for 🙂

     Kommentar af Ellen — 10. september 2020 @ 8:40

 9. Hvor er det spændende læsning! Danmark er fuldt af overraskende steder! Jeg har dyrket hvad der var af billeder fra Christiansø (der er vist to lige ved siden af hinanden med en lille bro imellem) men har ikke set de vinkler, som du har har fundet! Herligt!

  PostNord fortjener ros for deres opfindsomhed …

  Kommentar af Donald — 9. september 2020 @ 21:39

  • Tak for roser 🙂
   Jeg kan jo godt lide at komme med lidt skæve billedvinkler, hvis det er muligt, selv om det selvfølgelig også er fint med typiske turistbrochurefotos 🙂
   Jeg kunne i hvert fald ikke lade være med at grine, da jeg så ‘postbilerne’ 😀

   Kommentar af Ellen — 9. september 2020 @ 21:43

 10. Hvor har I oplevet mange spændende ting! Dejligt at læse og at se billeder. Jeg har jo dumt nok ikke været på Bornholm, siden jeg var 19 år. For det må jo været et af de smukkeste områder i vores land.
  Verdens ende ligger sjovt nok også i Holte – og flere andre steder 🙂
  Jeg kommer til at tænke på doktor Dampe, som var indespærret på Christiansø i 20 år. Man må håbe, han har sat pris på de smukke omgivelser.

  Kommentar af Madame — 10. september 2020 @ 6:43

  • Det er meget smukt, og det er selvfølgelig anderledes, fordi det er en klippeø. En tur til Bornholm kan stærkt anbefales.
   Hehe, jeg tænkte nok, at verden har mange ender rundt omkring 🙂
   Puha – jeg ville få økuller efter 14 dage i så lille et samfund! Men var jeg tvunget, måtte jeg jo se at få det bedste ud af det.
   Jeg måtte lige google Dr. Dampe, for ham havde jeg ikke hørt om. Han sad i Kastellet i fem år og på Christiansø i 15, den stakkels mand.

   Kommentar af Ellen — 10. september 2020 @ 8:47


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.