Hos Mommer

27. august 2020

Nu skal jeg da LIGE love for, at der kommer vand

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:18
Tags: , ,

Nu SKAL jeg da lige love for, at der kommer vand.
Nu skal jeg da lige LOVE for, at der kommer vand.
NU skal jeg da lige love for, at der kommer vand.
Trykket kan i dette tilfælde lægges forskellige steder uden betydningen ændres.
Nu havde jeg åbenbart brokket mig længe nok over, at alle andre end os fik meget vand. Fronterne luskede hver gang lige præcis udenom Den Stråtækte. Resten af Danmark er nærmest druknet, men vi fik kun sølle 10 mm. Selv i Præstø kun seks kilometer væk fik de meget mere vand end os.
I nat forbarmede vejrguderne sig over mig. Jeg vågnede kl. 02 ved lyden af regn, og da jeg vågnede igen klokken 06:30, regnede det stadig. Eller igen … det ved jeg jo i bund og grund ikke, men i hvert fald havde vi på det tidspunkt fået 17 mm.
Det regner endnu, og nu har vi sådan set fået nok! 45 mm – det rækker, tak!

Semi-dried tomatoes

Det er vejr til indendørs aktiviteter, og heldigvis regner det ikke inde i drivhuset, så der blev høstet chili (Apache, styrke 5) og tomater galore. Jeg har lavet syltede chili og chilipasta – begge dele er ret godt til at give vinterens mad lidt ekstra varme.
I tirsdags kom en af nørklerne til at sige, at hendes filippaæbler faldt på jorden i store mængder fordi der var orm i dem. Jeg spurgte om hun kunne bruge dem alle selv, og hun forstod et vink med en vognstang og sagde, at jeg kunne tage lige så mange, jeg orkede at slæbe. Det lod jeg mig ikke sige to gange, så jeg hentede en stor kurvfuld. Der gik meget til spilde pga. alle ormene, men det der blev tilbage, kom i saftkogeren, så nu har jeg masser af filippaæblesirup og filippaæblegele. Jeg bilder mig ind, at det smager bedre end det andet æblesirup jeg lavede af de sidste overlevende æbler fra sidste år. Nu har jeg i hvert fald æblesirup nok!
En på vejen kom med en stor kasse blommer, så blommesirup er det også blevet til. Plus noget pæresirup, hyldeblomstsirup og rabarbersirup … der skulle nu gerne være mere end tilstrækkeligt med sirup af forskellig art til hele vinterens morgengrød, og det smager i øvrigt supergodt, hvis man hælder lidt på en ganske almindelig vanilleis – en nem dessert er ikke at foragte.

IMG_1904

John, som ikke hører så godt mere, har stadig et godt fugleøje. Det er stort set altid ham, der får øje på havørnen, rørhøgen, duehøgen eller hvad der nu kommer af spændende, bevingede væsner i vores nærhed. Han kan ikke høre ret mange fuglestemmer mere, men han og jeg har et godt teamwork: Han får øje på dem, og jeg ‘får øre på’ dem.
I forgårs sad der en duehøg (tror vi; det kunne måske være en spurvehøg; det er svært at vurdere størrelsen, når man ikke rigtig har noget at sammenligne med) nede på en gammel palle, der må have ligget der længe, men som blev afsløret den dag der blev slået tagrør. Selvom fuglen sidder 150 meter væk, kan John trække den ind med sin gode linse.

Dagen efter, altså i går, var rørhøgen der. Vi troede ellers, at den var draget afsted mod Afrika, men det var den så ikke.
Den lå længe og kredsede nede ved vandet, hvor der fløj flokke af viber og andre fugle op for at prøve at jage den væk, men den lod sig ikke sådan uden videre skræmme. Her er vi måske 200-250 meter fra fuglen, og så er det lige før, at selv Johns monsterlinse kommer til kort. På originalfotoet er den noget mindre, men billedkvaliteten er god nok til, at der digitalt kan forstørres lidt.

IMG_1933

20 kommentarer

 1. Flotte fuglebilleder! Bruger John stativ til monsterlinsen?
  Vi fik rigeligt med vand i går – skybruddet i Aalborg gav 22,4 mm på en halv time. I dag er der så ikke faldet en dråbe trods alle vejrudsigtens trusler. Godt det samme – det er lige før det sjupper, når jeg går over græsplænen.

  Kommentar af Eric — 27. august 2020 @ 17:15

  • Han brugte ikke stativ her, men det skulle han have gjort, for så havde de kunnet forstørres mere.
   Jeg håber regnen er stoppet for denne gang – både hos jer og hos os. Surt med skybrud – så er det alligevel bedre, at det er lidt mere fordelt over dagen/natten.

   Kommentar af Ellen — 27. august 2020 @ 17:52

 2. Hvor ser I mange spændende fugle nede hos jer!
  Ja, nu har vi da fået nedbør nok for de næste dage – 40 mm har vi fået her ved Liseleje.
  Det lyder virkelig lækkert med alt det, du har fået lavet af sirup, syltede chili og chilipasta.

  Kommentar af Madame — 27. august 2020 @ 18:19

  • Jeg ved ikke, hvorfor rovfugle er så spændende … måske fordi de var sjældne da jeg var barn?
   Vi har vist alle sammen fået nok vand nu, men jeg har da næsten fået vinterforrådet i hus 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. august 2020 @ 21:13

 3. Du samler rigtig til huse, så vinteren kan gås i møde uden sult (lækkersult). Jeg gad godt at have nogen, jeg kunne købe/få blommer af. Vores blommetræer har ikke givet blommer i flere år, og nu er min frysebeholdning sluppet op, så ikke mere min signaturmarmelade, som er i høj kurs hos mine gæster.
  Flotte billeder, som John har skudt. Hvad man mangler på den ene sans, må man kompensere med en anden sans.

  Kommentar af Lene — 27. august 2020 @ 18:46

  • Det er da underligt, at jeres blommer ikke har givet i flere år nu – har I mon haft nattefrost, da bierne ellers skulle have været på arbejde?
   Så du har også en signaturmarmelade? Det er godt at have 🙂
   Sådan er det næsten altid, ikke sandt? Altså at man ubevidst kompenserer.

   Kommentar af Ellen — 27. august 2020 @ 21:15

 4. Vi har desværre heller ikke fået blommer i de sidste par år. Sidste år var det bare ikke blommeår og jeg mistænker frosten i år. Den sene frost er tit meget lokal. Jeg mangler også æbletræer. Vi havde et James Grieve og et Filippa, som mosegrisene myrdede, men vi er ikke så plagede af dem mere, så jeg tror jeg vover det ene øje og sætter et par nye træer i efteråret, når jeg alligevel skal have ny bærhave. Vinterforråd er jo også et must her i huset, selv om jeg oftest sylter i mindre portioner, når vi er ved at løbe tør. Til næste år håber jeg dog på en god tomathøst, som skal forvandles med det samme.
  Ja, John har sandelig både blik og linse for fugle!

  Kommentar af fiberfryd — 28. august 2020 @ 8:34

  • Der er visse dyr, der bare skal holde sig fra ens have: Muldvarp, mosegris og hveps!
   Jeg er nødt til at sylte i større portioner, fordi jeg ikke har fryserkapacitet nok … og så synes jeg også det er lidt nemmere end at gøre det i mange omgange 🙂
   Det har han, ja 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. august 2020 @ 9:13

 5. Jeg er også vil med at kigge på fugle. Jeres fugl ligner den spurvehøg, vi har haft i haven i flere år, i år har jeg ikke set den, den var så fræk, at den sad få meter fra mig inde i fuglefoderhuset, så jeg kunne tage billeder og gøre ved, uden den fløj. Jeg har også et par gange fotograferet den med en spurv i kløerne.
  Vi har ikke fået så meget vand her kun 35 km. fra Aalborg. Det der med at sylte, er jeg ikke vild med, vi spiser heller ikke så meget af den slags, to mennesker kan jo ikke klare ret mange glad dit og dat, og ungerne er ikke interesseret i det. Lasse sylter lidt af og til, men det ender som regel med at stå i flere år.

  Kommentar af frnielsen — 28. august 2020 @ 10:05

  • Den må have været meget sulten! Men alligevel underligt, at den ikke var sky.
   Der er virkelig store lokale og regionale forskelle på mængden af vand, og selv om det varede lidt inden det kom hos os, er jeg glad for, at det ikke kom som skybrud.
   Hvis ingen spiser det, så skulle da pokker også stå i at have arbejdet med al den syltning! Jeg bruger noget som værtindegaver, men resten bruger vi selv.
   PS: Nu ved jeg hvorfor der står Coming soon, når jeg klikker på dit navn på din kommentar: Det er et link til din gamle blog. Tror jeg … det er i hvert fald ikke til den, du kører med nu, så måske skulle du rette det … husker kommentarfunktionen det ikke fra gang til gang?

   Kommentar af Ellen — 28. august 2020 @ 10:59

 6. Sikke da et smukt glas, det til ´højre. Det må være engelsk.
  Hvor lyder det lækkert med alle de forskellige frugtsirupper. Jeg har en lille mini saftpresser, som jeg i nogle år fornøjede mig meget med at presse æblesaft i. Så gik det lidt i stå. Det gav megen opvask og også megen mast, der bare var til at smide ud. Så vi gik tilbage til bare at spise æblerne og så drikke appelsinjuice 🙂
  Men nu får jeg helt lyst til at starte igen for at prøve at lave sirup. Det har jeg aldrig prøvet.
  Var I allerede fuglekiggere, inden I flyttede tæt på fjorden, eller er det noget, der er fulgt med beliggenheden?

  Kommentar af tingats — 28. august 2020 @ 14:05

  • Det ER engelsk! Godt set 🙂
   Det er ikke nødvendigt at have alt arbejdet med saftpresseren. Bare kog frugten godt mør, lad det dryppe af natten over gennem fx et osteklæde, mål saften af og tilsæt sukker efter smag (omkring 80 % af saftmængden). Kog det op igen i 10 minutter og hæld det på atamonskyllede glas – et voila: Frugtsirup!
   John har altid været fuglekigger og fik efterhånden gjort mig interesseret, så det var en ekstra bonus ved at flytte til Den Stråtækte.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2020 @ 14:49

 7. Monsterlinsen har fint fanget situationen. Man skal udnytte den mulighed, det er jo vidunderlige billeder. Men klart nok vil det være et scoop hvis man kan fange en fugl på 20-30 meters afstand.

  Jeg har indtryk af at fuglene opfatter kameralinsen som et øje, for – tidligere, med det rigtige kamera – kunne jeg ikke rette linsen mod dyret hurtigt nok til at få et godt billede; og derfor er et jagtskjul den bedste mulighed for gode billeder.

  Hvis man har plads nok er det et godt tilskud til vinterens menuer, du har fået nu, det er skønt at kunne sætte forskellige smage på sine daglige retter.

  Kommentar af Donald — 28. august 2020 @ 18:45

  • Det ville virkelig være et scoop – og det er da også et stort ønske hos ham.
   Et jagtskjul ville også være godt, men det kræver sin mand mht. tålmodighed!
   Ja, og jeg har plads nok til det hele og lidt til 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. august 2020 @ 21:15

 8. Duehøg/spurvehøg? Den er svær; men jeg lærte engang, at hvis der var i tvivl, var det helt sikkert en spurvehøge-hun.
  Duehøgen er en rigtig stor fugl. Jeres høg har dog noget duehøg-agtigt over kropsformen. Jeg er spændt på, om der kommer en afgørende kommentar til billedet.
  Der ville jo ikke ske noget ved at lægge det gode billede på Fugle og Natur, så skal der nok komme en afgørelse.

  Kommentar af natural2222 — 29. august 2020 @ 5:20

  • Jeg tror ikke, at kommentarerne vil komme til at afgøre det, men ikke for første gang er det dig, der husker mig på, at Fugle og Natur er godt at spørge.
   De kan måske også fortælle mig, hvad vi særligt skal kigge efter for at finde ud af det.
   OPDATERING 30 minutter senere:
   Holddaop, de er altså hurtige på Fugle&Natur. Her er svaret, som forelå under fem minutter efter jeg uploadede mit spørgsmål:
   “Helt sikkert en ung spurvehøg, og ud fra jizzet en hun.
   Brun ryg med lyse bræmmer = ung.
   Hos den langt større duehøg er ungfuglen længdestribet. Hilsen Palle”
   Og jeg har lært et nyt fugleudtryk: Jizz. Jeg måtte google for at finde ud af, hvad Palle fortalte mig 😀

   Kommentar af Ellen — 29. august 2020 @ 10:18

 9. Jeg får lyst til at spørge: Hvor mange timer er der i dit døgn? Tydeligvis flere end i mit 🙂

  Kommentar af Uffe Jerner — 30. august 2020 @ 9:38

  • Hehe, nu blev det jo ikke alt sammen fremstillet på den samme dag 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. august 2020 @ 10:18

 10. Jeg er nået dertil, hvor jeg har opgivet at tro på, at regnen nogensinde holder op igen. Flotte fuglebilleder!

  Kommentar af Uffe Jerner — 30. august 2020 @ 9:43

  • Det gør den. Tro mig, det gør den … og tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. august 2020 @ 10:19


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.