Hos Mommer

21. august 2020

Det har regnet!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:57
Tags: , , ,

Endelig!
Endelig kom der lidt regn. Det har ikke ligefrem været skybrud, for siden det begyndte så småt sidst på eftermiddagen i går, har vi fået seks millimeter. Det må siges at være til at overse, men det er bedre end ingenting, og det regner endnu – stille og roligt, hvilket er den bedste måde at regne på.
I aftes skulle jeg til Birkerød for at være sammen med Det Fast Sammentømrede Engelskhold – værtinden havde fået ny terrasse og inviterede holdet på sushi og hvidvin for at fejre det.
image004Det blev det skam også på fineste vis. Inde i stuen. Hvor er det bare ren Murphy, men vi kunne da heldigvis sidde og se ud på den fine nye terrasse.
Jeg er normalt ikke specielt vild med sushi, men denne kræsenhed skulle da på ingen måde forhindre mig i at deltage i en sammenkomst med de dejlige mennesker … og hvad skete? Jeg var vild med det … jeg fik den bedste sushi nogensinde, så enten har jeg ændret smag eller det skyldtes stemningen og det gode selskab – eller det er en ekstra god sushi-leverandør, de har i Birkerød. Godt var det i hvert fald, så jeg skal måske til at spise lidt mere sushi fremover?
Memet er naturligvis en corona-pun, for i aftes var jeg i høj grad omgivet af positive mennesker, dog forhåbentlig ingen af coronaslagsen, men selvfølgelig optog emnet en del af aftenens samtale.

Vi fik også talt lidt om sproget og dets udvikling. Eller afvikling …
Vi er en hel del, der er irriteret over den hyppige anvendelse af ordet fremadrettet, selv om det er blevet godkendt i betydningen fremover. Jeg vil nok ikke begynde at bruge ordet af den grund, men fortsætte med at sige fremover, når det er det jeg mener.
imageVi er også mange, der finder de mange anglicismer lidt for smarte. De anvendes ofte af personer, der gerne vil virke smarte og nok også kloge – men som tit kommer til i stedet at virke ret dumme.
Du har min ryg er et af rædselseksemplerne – det giver ingen mening på dansk.
Andrew overraskede os med at fortælle, at det ikke er en pind bedre på engelsk. Han er ved at kaste op over hyppigheden af vendingen going forward, som er parallellen til fremadrettet, men som (også) lyder helt forkert i en sprogkyndigs ører.
Ligeledes udtrykket I’ll revert to you i betydningen jeg vender tilbage [med et svar/når jeg har undersøgt sagen].
Det bliver (mis)brugt i tide og utide, især i mails, men revert to betyder at vende tilbage til noget tidligere/en tidligere tilstand, så det betyder reelt, at afsenderen igen vil blive modtageren – hvilket vedkommende selvsagt aldrig har været og det er derfor noget rent vrøvl.
Andrew fortæller det igen og igen (det er en del af hans job), men den slags er svært af aflive, når det først er etableret.
Hvis I tror, vi havde en kedelig aften, når vi brugte tid på den slags, så tror I forkert – der er en grund til, at Andrew stadig kalder os sit Dream Team – vi elsker alle sammen at nørde med den slags, og selv om jeg godt kan mærke, at mit engelske lige så stille ruster, fordi jeg ikke længere bruger det i dagligdagen, så er det dejligt at være sammen med folk, der er lige så skøre som mig, hvad sproglige finurligheder angår.

20 kommentarer

 1. Vi har fået en del regn, synes jeg (uden måling), og da fronten sagde farvel for et par timer siden, steg temperaturen 6-7 grader!
  Ja, det stakkels sprog. Hvis så bare ord som “fremadrettet” ikke blev brugt så meget, ville de ikke irritere så meget.

  Kommentar af Eric — 21. august 2020 @ 16:22

  • Jeg har fulgt lidt med på radaren, og jeg tror I har fået meget regn deroppe!
   Det er i det mindste skyld i, at sådan en som mig har noget at brokke sig over 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. august 2020 @ 17:06

 2. Så kom regnen og her skinner solen efter en regnformiddag. Hvor er det dog herligt med sådan et engelsk nørdehold og at I stadig holder sammen 🙂

  Kommentar af Lene — 21. august 2020 @ 18:56

  • Det er så godt alt sammen, Lene 😀

   Kommentar af Ellen — 22. august 2020 @ 8:34

 3. Vi kan hurtigt blive enige om, at brugen af ‘fremadrettet’ burde været omfattet af straffeloven. Men ‘fremover’ er efter min mening noget man læner sig, så jeg foretrækker ‘for fremtiden’ eller ‘i fremtiden’ afhængigt af sammenhængen.

  Men det lyder afgjort som en hyggelig aften 🙂

  Kommentar af Uffe Jerner — 21. august 2020 @ 19:28

  • Haha, sådan har jeg ikke set på ordet ‘fremover’, men jeg er vist nødt til at give dig ret 😀

   Kommentar af Ellen — 22. august 2020 @ 8:35

 4. Mine nakkehår stritter, når jeg hører eller læser udtrykket fremadrettet 🙂
  Her har vi fået 10 millimeter regn, men kunne have brugt meget mere.
  Hvor er det hyggeligt med jeres engelskhold!
  Sushi er blevet utroligt populært, og jeg kan huske, Jens holdt et blogtræf på en sushirestaurant i Grønnegade i København.

  Kommentar af Madame — 22. august 2020 @ 1:06

  • Vi er mange, men desværre ikke nok, med strittende nakkehår 😉
   Vi fik heldigvis lidt mere regn i nat.
   Hvordan klarede du den restaurant? Du spiser vel næppe sushi, fordi du ikke spiser fisk?

   Kommentar af Ellen — 22. august 2020 @ 8:38

   • Der var heldigvis vegetarsushi på restauranten 🙂
    Dejligt at I fik mere regn i nat!

    Kommentar af Madame — 22. august 2020 @ 13:08

    • Heldigt 🙂

     Kommentar af Ellen — 22. august 2020 @ 13:57

 5. Også 6-7 mm her på gården indtil i aftes kl 20, hvor en lokal tordenbyge gav os yderligere 9 mm.
  -Og hvor heldig har man lov at være? I den mark, hvor vi skal så raps i dag faldt der kun 1½ mm, så vi regner med at køre som planlagt fra kl. 6.
  Sushi har jeg altid set som en meget dyr måde at købe klistrede kogte ris på.
  Spændende at læse, at engelsk også udsættes for sprogmishandlinger.
  Min egen kamp kæmpes stadig primært mod brugen af vrøvlekombinationen “Både…..men…” . Jeg ser desværre en tabt kamp forude, for det bliver ved i en uendelighed i BÅDE skrift OG tale.

  Kommentar af natural2222 — 22. august 2020 @ 5:02

  • Det er vist meget lokalt og ret forskelligt, hvordan regnen falder – det er ikke så underligt, at det kan være svært at forudsige.
   Sådan har jeg også ment om sushi, men her var der mindre ris i, end jeg ellers oplever, så det er en del af forklaringen på, at jeg kunne lide det denne gang,
   Jeg hopper også i sædet hver gang jeg hører både…men også. Jeg tror som dig, at den kamp desværre nok er tabt, for selv om mange godt kan finde ud af at sige både…og, er der for mange, også professionelle sprogbrugere, der siger det forkerte. Jeg ser det tilligemed i bøger nu – både af danske forfattere og i oversatte bøger.

   Kommentar af Ellen — 22. august 2020 @ 8:44

 6. Godt, I fik jeres regn! Her i det midtjyske har vi også fået noget, men ikke nok! Dejligt med lidt sprognørderi! Mht. ordvalg – alle siger ‘lukker op’ for samfundet! I min optik hedder det ‘åbner’!

  Kommentar af Fru Moll — 22. august 2020 @ 10:48

  • Vi kan også sagtens bruge mere regn, men de 13 mm vi har fået, hjælper en del.
   Mener du mon, at alle siger ‘åbner op’? Det var i hvert fald den vending, som fyldte rigtig meget på FB og andre medier i mange uger. Jeg mener dog, at man kan sige ‘åbne op’, fordi det betegner noget mere abstrakt end bare ‘åbne’. Man åbner en dør, men man åbner op for nogle muligheder. Men det skilte godt nok vandene 😀

   Kommentar af Ellen — 22. august 2020 @ 14:02

 7. Det bliver sikkert aldrig bedre, desværre. Kunne man så bare blive fri for at blive irriteret over alle disse sproglige fejl – så klog er jeg ikke blevet, endnu da; så det er tvivlsomt, om jeg overhovedet når det. Engelske kokke, der siger reduce down og in my mortar and pestle, danske kokke, der siger springløg, og dansk blogger, der skriver crap i stedet for crab, og ‘jeg blev blow away’. Hvem mon kender forskellen på ‘meget spændende, skide spændende eller mega spændende; de sidste to anvendes af selv mennesker over 50 år!! Det er sørgeligt, det ikke mere er vigtigt at røgte ens sprog (lige her hedder det ikke ‘sit’).

  Kommentar af Elsebeth — 22. august 2020 @ 18:56

  • Jeg er enig næsten hele vejen, men jeg må indrømme, at jeg er en af 50+’erne, der engang imellem siger ‘mega’-et eller andet, og jeg bruger også s-ordet 🙂
   Jeg øver mig i at lade være med at lade mig irritere, og jeg bliver hele tiden bedre, men det vil næppe nogensinde holde op med at irritere mig, at professionelle sprogbrugere ikke har styr på stavning eller grammatik.
   Sproget er ikke lige vigtigt for alle, hvilket vi er nødt til at acceptere. Det er ikke vigtigt for mig at vide hvordan en bil fungerer eller hvordan man samler et drivhus, men de professionelle skal kunne deres håndværk.

   Kommentar af Ellen — 23. august 2020 @ 10:19

 8. Hvor godt, du fik sushi, der faldt i din smag. Min erfaring er ikke stor, men jeg har oplevet stor kvalitetsforskel, og det værste jeg ved, er kedelig sushi.
  Sproget er en kilde til glæde og ærgrelse – (hedder ærg else eller ærg relse? :-)) 🙂

  Kommentar af Betty — 22. august 2020 @ 23:18

  • Jeg opdagede for første gang, hvor stor forskel der kan være på sushi og sushi.
   Det er nemlig rigtigt – lige som det sidstnævnte ærgrelse er det 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. august 2020 @ 10:21

 9. Så kan det være, jeg skal en tur til Birkerød, hvis jeg også skal lære at sætte pris på sushi – for det gør jeg ikke nu 🙂

  Kommentar af tingats — 23. august 2020 @ 21:53

  • Du kunne da prøve 😉

   Kommentar af Ellen — 24. august 2020 @ 9:07


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.