Hos Mommer

16. august 2020

Kollaps i drivhuset

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 11:34
Tags: , , , ,

Mit nye drivhus er vist næsten for godt. Ikke for godt til at være sandt, men for effektivt.
I går morges, da jeg kom derud på min morgenlige inspektionsrunde, var der knækket en stor gren af fra snackpeberens hovedstamme. Den kunne ikke længere bære vægten af alle de mange frugter. Jeg troede ellers nok, at naturen selv forstod at indrette sig, så den kunne klare mosten og sende sine børn godt i vej, men sådan var det altså ikke. Jeg bandt først grenen op, og dernæst forsøgte jeg med en bastsnor at binde den knækkede gren ind til stammen, hvorfra den var knækket af, men den ser virkelig sørgelig ud her til morgen. Nu håber jeg bare, at peberfrugterne kan modne alligevel, for jeg synes de er lidt for bitre som grønne.
Bøftomaten kollapsede senere samme dag.
Om eftermiddagen, da jeg skulle ud og høste tomater, lå den og var nærmest krøllet helt sammen. Den havde dog ingen knækkede grene, kun bøjede, så den er med stor sandsynlighed reddet.
Den havde naturligvs været bundet op i mange uger allerede, men havde knækket snoren! Det er store tomater, der hænger på planten, men alligevel … igen: Naturen burde kunne osv.
Den har nu fået ekstra kraftig forstærkning i form af den slags snor man bruger til halmballer, af hvilken jeg tog en rulle med fra gården. Det er stærkt og derfor godt til mange ting og altså også til overfrodige tomater.

Semidried tomatoes in spe

Næsten alle tomaterne af engelsk afstamning blev skåret over i kvarte for derefter at blive sat i ovnen ved lav temperatur til de var halvtørre. Derefter kom jeg dem på glas og gav dem den sidste olie, så de kan holde sig i nogle måneder. Der kom kun tre relativt små glas ud af denne portion, så selv om jeg syntes de stadig var lige våde nok i morges, har de alligevel smidt meget væde.
Bøftomaterne bliver brugt til bruschetta med basilikum, rødløg, pesto og mozarella. De almindelige, store tomater bliver henkogt og de små fortinsvis brugt i salater. Jeg har dog allerede 13 glas henkogte tomater, så måske skulle man lave en gang tomatsuppe? Den bliver helt sikkert bedre end den, jeg skrev om engang, hvor en kollegas mor opløste en bouillonterning i 1½ liter vand, tilsatte ketchup og serverede …

Agurken er færdig, men den nåede at give os over 40 agurker, hvilket vel er rimeligt nok klaret. Jeg synes bare, at det var en lidt brat død, den fik, og det var ikke pga. spindemider eller andet kryb; det har enten jeg eller tallerkensmækkerne formået at holde drivhuset fri for i år, men lige pludselig blev samtlige blade gule inden for en uges tid, og den smed alle agurkerne, der var sat af.
Når man googler agurkens problemer, er det svært at finde ud af, hvori problemet består.
Det kan enten være pga. for meget vand eller for lidt vand.
Enten har den fået for meget gødning eller også har den fået for lidt gødning.
Det med vandingen tror jeg godt, at jeg kan styre, men hvordan pokker skal jeg kunne vide, om gødningsmængden har været passende?
Nu ryger den ud – den har gjort det godt.

34 kommentarer

 1. Sikken overflod! Agurken døde vel af overanstrengelse – jeg mener: 40+ børn!

  Kommentar af Eric — 16. august 2020 @ 13:08

  • Det er nok forklaringen 😀

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 16:04

 2. Tomatsuppe eller hellere “gazpacho”, der kan fungere som kold sommer-suppe. Måske kan man også lave tomat-juice i gazpacho-stil?

  Naturen skal nok passe på sine tomatplanter, hvis de er fremkommet i et miljø uden mennesker! Det er en af de ting, der går igen i bogen “Træernes Hemmelige Liv”: De miljømæssige skader skyldes at menneskene blander sig. Det er også helt i orden, men man skal jo så ofre tid på at forebygge skaderne – i tomathistorien: forebygge med opbinding. Tomatplanten har ingen “naturlige fjender” i drivhuset.

  Kommentar af Donald — 16. august 2020 @ 13:50

  • Vi har spist gazpacho i store mængder, så vi skal lige have en lille pause, men det er ganske rigtigt en supergod sommerret 🙂
   Gode pointer – de vokser nok også for hurtigt i drivhuset, men sæsonen er jo også kort her i Norden.

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 16:06

 3. Prøv evt. at grille de grønne peberfrugter. Det eliminerer nogle af bitterstofferne, synes jeg

  Kommentar af Fru Z — 16. august 2020 @ 14:09

  • God ide. Det vil jeg prøve, tak.

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 16:06

 4. Hvis jeg ikke allerede var sved i forvejen, ville jeg blive det, når jeg læser om den energi, du lægger for dagen i køkkenet! Med hensyn til det emsige drivhus bliver du nok nødt til at klage til fabrikanten 🙂

  Kommentar af Uffe Jerner — 16. august 2020 @ 15:27

  • Det er såmænd ikke så arbejdskrævende, og følelsen af at have samlet vinterforråd er en yderst tilfredsstillende en af slagsen.
   Den klage tror jeg nu nok, at jeg vil undlade at fremføre 😉

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 16:08

 5. Tror du ikke, det er denne måneds høje temperaturer, der har været en tand for meget for dine planter? Jeg ville også lave tomattærter, hvis det var os, der havde så mange tomater.
  Her har 31½ grad i dag. Det er mindst 6 grader for meget til mig 🙂 Men dine to mamelukærmebuske trives som om, det er tropiske buske.

  Kommentar af Madame — 16. august 2020 @ 15:59

  • Det kan sagtens være – selv med maximal udluftning er der virkelig varmt derinde!
   Tomattærte er en god ide, tak 🙂
   Puuuhhh. Vi har ‘kun’ 28°, hvilket også er 5-6° for varmt til mig – men rart at høre, at der i det mindste er noget, der trives i denne hede!

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 16:12

 6. Da jeg var barn, lavede min mor en skøn tomatmarmelade; det gjorde jeg også selv for en del år tilbage. I dag passer høsten til forbruget. Jeg ville nok koge noget passata og hælde på glas eller fylde i fryseposer. Det gælder om at lave noget, man kan bruge, når vinteren kommer – eller f.eks. lave en ordentlig gang lasagne, som fryses ned i portioner til nogle regnvejrsdage. Det skulle jo nødig gå sådan, at I aldrig mere kan tåle at se en frisk tomat …

  Kommentar af Elsebeth — 16. august 2020 @ 16:43

  • Nej, det ville ikke være godt, men vi spiser nok ikke flere friske tomater end vi normalt ville gøre om sommeren – det er 9. sæson, jeg har drivhus, men passata er en god ide, tak for den.
   Jeg har ikke fryserkapacitet til færdige lasagner (og på regnvejrsdage har jeg alligevel masser af tid til at lave mad 😉 ), men det er jo også ligemeget, hvis jeg har tomatsovsen.

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 18:59

 7. For mig der bor midt i byen med en lille altan hvor det er blomster der fylder. Ja så lyder det som en drøm med alt det du kan hente i drivhuset, men du må jo også have brugt tid der på. Dejligt du kan hente så meget frisk.

  Kommentar af Jonna — 16. august 2020 @ 19:12

  • Jeg har brugt temmelig meget tid i drivhuset, Jonna. Denne sommer har i den henseende været perfekt, fordi vi ikke har kunnet rejse væk, som vi plejer, og det har givet belønning i form af megen afgrøde i drivhuset.

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 19:22

 8. Det kan diskuteres om planters vækst i et drivhus kan kaldes naturlig. Heldigt at din tomatplante ikke knækkede. Det ville den nok have gjort, hvis stænglen havde været saftspændt og dermed sprød.

  Tomatjuice, så frem med juicemaskinen eller blender og si – prøv med hver sort for sig og smag forskellen.
  Baked beans er en himmelsk ret, hvis du bruger tørrede bønner og selv udbløder, og den kan snildt henkoges.
  Bloody Mary (og evt. invitere på smagning på baggrund af de forskellige tomatsortsjuicer).
  Tomatsorbet (et skvæt alkohol gør den ikke ringere).
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 16. august 2020 @ 21:28

  • Alle tomaterne står i kapillærkasser, så de bestemmer selv hvor saftspændte de vil være, og kasserne blev fyldt helt op med vand i går. De er efterhånden meget seje, så det er nok mere det, der gjorde det – peberplanten er meget mere sprød i det.
   Tak for ideerne – tomatsorbeten springer jeg dog nok over – det lyder i mine ører lige så slemt som den rødbedeis, jeg engang blev lokket til at indtage. Jeg er så konservativ, at en dessert er en dessert og ikke en forlængelse af salatblandingen 😀

   Kommentar af Ellen — 16. august 2020 @ 21:45

   • Rolig nu – det var ikke for at udfordre dine madvaner og slet ikke i denne varme.😉
    Tomatsorbet er ikke en dessert, men en “ganerenser” – så den serveres for det meste mellem forret(ter) og hovedret(ter). For sjov kan man færdigfryse den portionsvis i ispindeforme. Det plejer at udløse munterhed.
    Mvh.

    Kommentar af Kristine — 17. august 2020 @ 23:44

    • Okay – så kan jeg bedre acceptere tanken om en tomatsorbet 🙂

     Kommentar af Ellen — 18. august 2020 @ 9:19

 9. Når naturen ikke bliver manipuleret klarer den sig som regel fint. Men jeg tror, det er længe siden dine drivhusplanter forlod naturen og blev til vækster nøje udvalgt og fremmet af menneskehånd med det formål at blive størst og flest.

  Kommentar af Lone Nielsen — 16. august 2020 @ 21:48

  • Nej, okay – de er ganske rigtigt nok ikke lige hevet ind fra Mellemamerikas vilde natur sådan lige for nylig 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. august 2020 @ 9:16

 10. Wow, sikke en tomatrigdom! Tillykke med den og de andre grønsager, der yder så flittigt i dit drivhus.

  Kommentar af Betty — 17. august 2020 @ 14:54

  • Ja – og tak – det er herligt når det hele er så frodigt 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. august 2020 @ 16:52

 11. Det lyder helt vildt med alle de tomater peber, du må være for omsorgsfuld. Jeg er vild med tomater, det er jeg blevet, efter jeg har lært drivhustomater at kende, før spiste jeg udelukkende tomater, hvis de var blandet i en salat.Tomatsuppe er en skøn spise, men må godt være lidt mere fyldig end ketchupmodellen.

  Kommentar af frnielsen — 17. august 2020 @ 15:52

  • Grønne tomater, der er modnet færdig under transporten herop, er heller ikke spændende. Jeg har en god tomatsuppeopskrift, der bl.a. også er gulerødder i.

   Kommentar af Ellen — 17. august 2020 @ 16:54

 12. Hej Ellen, hvor har du travlt, men hvor må det være hyggeligt, at samle forråd til vinteren. Jeg har også masser af tomater, men jeg bruger Juliana spiraler, de er virkelig gode, lidt dyre at indkøbe, men mine er nogle år gamle og som nye stadigvæk. I naturen er tomater krybende planter, de vokser sig frem og sætter rødder efterhånden, så det er helt forkert, at vi tvinger dem til at være oprejste.

  Kommentar af Lone — 17. august 2020 @ 16:42

  • Det kræver såmænd ikke så meget tid hver dag, men, ja, jeg elsker at samle vinterforråd 🙂
   Jeg har også sat spiraler op, men det har ikke rigtig været nok, så jeg har været nødt til at supplere med snore.
   Åhh – så giver det fin mening, at man kan se nogle rodlignende udvækster op ad stammerne.

   Kommentar af Ellen — 17. august 2020 @ 16:56

 13. Ved du, at du kan sætte tomat stilke i et glas vand et par dage, så har du en ny plante, det er nemlig de små rødder der vokser ud.

  Kommentar af Lone — 17. august 2020 @ 18:07

  • Nej, det havde jeg ikke tænkt over, at man (også) kan 🙂
   Når jeg kniber tomaterne, sætter jeg ‘afknibningen’ direkte i jord og holder denne fugtig. De små skud gror videre som var de betalt for det. På den måde har jeg selv fået dobbelt så mange planter som jeg købte – og foræret en hel del planter væk til andre. Din metode bruger jeg til at formere min basilikum med 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. august 2020 @ 19:02

 14. En sådan tomatsuppe med tilsat ketchup blev serveret for mig et sted jeg tjente, da jeg var 16-17 år. Siden har jeg ikke rørt tomatsuppe velvidende at tomatsuppe er en helt anderledes ret i veltillavet udgave.Ej heller har jeg siden spist ketchup.
  Alene at skrive dette giver mig væmmelse.
  Sært som enkeltoplevelser kan få lov at dominere.Jeg nyder friske tomater i stor stil på denne årstid.

  Kommentar af natural2222 — 18. august 2020 @ 4:57

  • Visse ting bliver bare hængende, og du lever tilsyneladende ganske udmærket uden at spise nogen af de to ting 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. august 2020 @ 9:20

   • Jeg lever særdeles udmærket uden ketchup og min aversion har gjort, at vi i rigtig mange sammenhænge har lært at anvende tomater friske, tørrede, let-ristede osv. i stedet, hvilket giver langt rigere smagsoplevelser.
    Vi har ikke selv drivhus, så vi er ikke selvforsynende førend om en uges tid. Vi har heldigvis familie og naboer med drivhus, så vi er velforsynede alligevel.

    Kommentar af natural2222 — 18. august 2020 @ 15:43

    • Det er da også meget nemmere at have andre, der kan forsyne jer med friske tomater 🙂

     Kommentar af Ellen — 18. august 2020 @ 17:28

 15. Næste år må du dele lidt af din evne til overvældende drivhusfrodighed med mig! Jeg får helt sikkert brug for det 😂

  Kommentar af fiberfryd — 18. august 2020 @ 13:34

  • Gerne … men min ‘evne’ er nok mest den at gå ud i drivhuset konsekvent hver eneste morgen eller formiddag og se hvordan det hele har det derude 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. august 2020 @ 17:29


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.