Hos Mommer

24. juli 2020

Man kan da heller ikke være væk bare et øjeblik …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:25
Tags: , , ,

Vi havde været oppe hos Ditte og Peter siden onsdag formiddag og kom hjem 17:15 i går, hvor jeg som det første gik ud for at se til drivhuset og kunne konstatere, at en agurkeplante, som forsøger at efterligne kultidens kæmpeplanter, kun lige netop kan tåle, at man springer en dag over med at vande.
Da jeg ville fylde kanden på sædvanlig måde ved at bruge den elektriske pumpe fra vandopsamlingsbeholderen, virkede den ikke. Heldigvis har jeg op til flere reservetanke, så agurken blev vandet.
Da jeg var på vej ind for at fortælle John, at han godt måtte se på den pumpe, kunne han fortælle mig, at vi ingen strøm havde.
Okay – så var det ikke underligt, at pumpen ikke virkede.
John gik til genboen for at høre nærmere, og denne kunne fortælle, at i forbindelse med nedgravning af den store gasledning havde man gravet et stort kabel over helt ovre ved Rønnebæk, så der må have været flere tusinde husstande uden strøm.
Den skulle komme igen kl. 17:11 (!), men den kom kl. 18:15. Det var okay – det var vist først sket ved 15-tiden, så de har været hurtige, og for så stort et område er de nok nødt til at åbne i bidder, hvis ikke nettet skal blive overbelastet.

MagnolietræMagnolietræ

BaobabtræI går formiddags kørte vi til Fredensborg, fordi jeg via Madame havde set, at slotsparkens køkkenhave, som normalt er lukket for offentligheden, er åben i juli. John og jeg har aldrig set den slotspark, og det var mange år siden, at Ditte og Peter havde.
Den er imponerende flot – jeg var meget betaget af det KÆMPEstore magnolietræ, som i omfang næsten kunne måle sig med de enorme baobabtræer vi så i Botswana engang. Jeg har desværre ikke kunnet finde ud af, hvor gammelt magnolietræet er, men for mange år siden løb en mand ind i stammen, og han sidder der endnu – I kan selv se hans buksebeklædte bagdel.

P1020247

Ellers var jeg næsten mest imponeret over køkkenhaven – var dog noget forundret over, at rabarberbedet var fire gange så stort som kartoffelbedet. HolddaOP med rabarber de havde … hvad i alverden mon de bruger alle dem til?
Man havde anlagt en løgtørringsbænk, men vi blev enige om, at vi synes en hel del bedre om Charlottes løgtørringsløsning. Hendes kæmpeliljer døde af sen frost i foråret, så stativet, de læner sig op ad, stod ubrugt. Det har hun så pyntet med høstede løg. Ret elegant, ikke sandt?

LøgtørringMere løgtørring

Efter køkkenhaven gik kursen mod rosenhaven, som var fint indrammet af klippede buske.
Herunder en austinrose, Charlotte for nogle år siden købte, og som hedder … Charlotte, såmænd.

Charlotte-rose
Rosenhaven studerede Ditte og jeg så grundigt, at vores mænd, som benyttede lejligheden til at hvile benene, åbenbart fik hvilet disse mere end tilstrækkeligt, fordi de på et tidspunkt kom hen og spurgte os, om vi ikke også skulle se resten af parken …
Men okay, så … hvis I ikke mener, I trænger til mere hvile … vi styrede hen mod det 1000 m2 store staudebed, som jeg også havde glædet mig til at se.

Violfrøstjerne

Her fandt jeg ud af, at jeg er nødt til at investere i en violfrøstjerne.
Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle blive inspireret af en slotspark – så ambitiøs er jeg trods alt ikke for min, i sammenligning ynkeligt lille, haves vedkommende, men det staudebed var altså (også) flot!

18 kommentarer

 1. Jeg har set flere botaniske haver end slotsparker, men det ændrer ikke ved, at man kan blive noget så betaget og nærmest “tabe skuffen”.
  Med din fyldte fryser var det da godt, at strømafbrydelsen ikke varede længere. Støn, hvor var det blevet til mange retter den dag og den næste med!

  Kommentar af Eric — 24. juli 2020 @ 13:38

  • Uden bil er det nok også nemmere at komme til botaniske haver end til slotsparker.
   Oh ja, stort støn – det havde nok været nødt til at blive til 32-retters menuer … sådan cirka …

   Kommentar af Ellen — 24. juli 2020 @ 13:46

 2. Den nye staudehave er så flot og helt igennem fantastisk. I år er der gratis adgang i den reserverede have og køkkenhaven. Normalt koster det, men pga corona osv… Det er ikke en magnolie, men et tulipantræ. Helt overdådigt, når det blomstrer.

  Kommentar af Lone Nielsen — 24. juli 2020 @ 15:01

  • Så var vi heldige at blive gjort opmærksom på den i år!
   Staudehaven var ret imponerende – alene det at se planen over den …
   Jeg troede, at magnoliaer og tulipantræer var det samme, men jeg er lige blevet klogere 🙂 – og det må være fantastisk at se når det blomstrer.

   Kommentar af Ellen — 24. juli 2020 @ 15:07

 3. Jeg synes helt klart at Charlottes tørringsstativ er smukkere 🙂

  Kommentar af Lene — 24. juli 2020 @ 15:45

  • Hehe, det er vi så helt enige om, Lene 😀

   Kommentar af Ellen — 24. juli 2020 @ 16:59

 4. Manden, der overså tulipantræet, må have haft en pæn fart på, da ramte det. Men heldigvis ikke nok til, at bukserne røg af!

  Kommentar af Uffe Jerner — 24. juli 2020 @ 18:27

  • Ja, han må virkelig have været skræmt fra vid og sans over et eller andet 😀

   Kommentar af Ellen — 24. juli 2020 @ 22:18

 5. Ih, hvor det glæder mig at I var i Fredensborg Slotspark! Der er så meget spændende at se, og man kan nemlig få inspiration til sin egen have.
  Hvor var det godt, at I ikke måtte undvære strøm længere, selv om det var rigelig lang tid!

  Kommentar af Madame — 25. juli 2020 @ 6:16

  • Ja – det var fint at få det lille hint fra dig 🙂
   Det var godt, det ikke nåede at blive kritisk, men det gør det vist ikke før der er gået meget længere tid uden strøm end det vi oplevede. Det føles bare som lang tid …

   Kommentar af Ellen — 25. juli 2020 @ 10:09

 6. Violfrøstjerne er en dejlig plante. Når først du har en, så har du flere næste år, da de smider frø, som kommer som små planter efterfølgende år. Jeg har den både i lilla og hvid.

  Kommentar af Ulla Schmidt Pedersen — 25. juli 2020 @ 7:02

  • Den var så smuk – og efter det du siger, så vil jeg kun købe én plante, tror jeg 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. juli 2020 @ 10:10

 7. Vi fik for 3 år tilbage en violfrøstjerne af en parkgartner (De er tilsyneladende mere udbredte i større haveanlæg). Den kan du godt glæde dig til, selvom vores to planter ikke opformerer sig; men det kommer måske.
  Datterens tørrestativ er dekorativt. Er stativet flytbart kunne løgene opbevares sådan hele vinteren i et frostfrit rum.

  Kommentar af natural2222 — 25. juli 2020 @ 20:36

  • Jeg tror også violfrøstjerner er flottest, når de har plads til at brede sig i, og det får de ikke så meget af hos mig, men nu prøver jeg med en, for jeg synes virkelig den var smuk.
   Det er flytbart, og det ville være fint at kunne tage det indendørs, men jeg tror ikke, de har nogen lagerrum, som har højt nok til loftet 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. juli 2020 @ 21:46

 8. Viol-frøstjerne skal man vist se in natura for at imponeres. Søren Ryge havde dem med i en udsendelse engang, hvor han var voldsomt begejstret, uden at det smittede af på mig. Og jeg må indrømme, at dit foto heller ikke fremkaldte et wauw-udbrud fra min side. Men som sagt – måske in natura.
  Jeg stemmer også på Charlottes løgtørringsanlæg som det flotteste 😉
  Og ikke dårligt med så yndig og sart en rose opkaldt efter sin datter 🙂
  Mon vi har haft en Charlotte Amalie? Ja, det har vi. Hun var en af adskillige tyske prinsesser eller adelige, der blev eksporteret og bortgiftet til konger og prinser rundt om i Europa. I Danmark fik vi tre. Hende her blev gift med Christian 5. på Nykøbing Slot på Falster. Vidste du mon det?
  Jeg gjorde i hvert fald ikke., Faktisk en spændende dame, som du nu fik mig til at stifte bekendtskab med 🙂

  Kommentar af tingats — 26. juli 2020 @ 9:17

  • Enig. Jeg ærgrede mig lidt over, hvor fladt et indtryk billedet giver, men hvis du ser den i virkeligheden, er den altså pænere … vil jeg hævde – men smag er jo heldigvis forskellig.
   Dejligt med enighed mht. løgtørring 😉
   Jeg tør næsten ikke sige det, men jeg vidste det godt. Ugebladet Søndag kørte for mange år siden en serie med et tillægshæfte for hver af de danske dronninger fra Thyra Danebod til Margrethe 2. Jeg gemte dem og har læst dem et par gange … lettere nørdet, ikke sandt? Det er også navnet på hovedbyen på St. Thomas … navngivet efter samme dronning, selvfølgelig.

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2020 @ 10:09

   • Hvor hyggeligt – at have gemt de hæfter og finde dem frem en gang imellem. Det må også være sjovt at iagttage, hvor forskelligt der dengang blev skrevet og nu. Måske både mht. formen, sproget og selve omtalen.

    Kommentar af tingats — 26. juli 2020 @ 13:00

    • Okay, jeg skrev jo ‘mange år’, men så gamle er de artikler nu heller ikke – måske 20-25 år, så forskellen i skrivemåde er ikke så stor – ikke på den slags skriverier, i hvert fald, men der er stor forskel på det talte sprog for 25 år siden og nu 🙂

     Kommentar af Ellen — 26. juli 2020 @ 15:58


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.