Hos Mommer

11. juli 2020

Det lykkedes ikke

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:34
Tags: , ,

Hvordan den kvinde i plantefarvningsgruppen havde fået den flotte røde farve ved at bruge umodne nedfaldskastanjer, går over min forstand. Jeg har, så vidt jeg ved, gjort som hun beskrev, men resultatet blev kedeligt, synes jeg. Til højre på naturfarvet garn; til venstre på gråt garn. Nydeligt, hvis man er til kameluld … det er jeg bare ikke.
Så kunne det også være ligemeget. Jeg kastede mig i stedet over en omgang cochenillefarvning. Det var vist de mest potente skjoldlus, jeg har farvet med. 25 gram af dem klarede at farve godt 1,4 kilo garn. Farven blev svagere og svagere, selvfølgelig, men blev alt i alt lige præcis hvad jeg gik efter, nemlig til et sjal i tone-i-tone-nuancer, hvortil jeg købte farvegarn og opskrift da jeg besøgte G-uld i Ravning.
Det var godt, at noget lykkedes for mig, og det kameluldslignende garn kan vel altid bruges til et par sokker eller herre-hjemmesko.

Umodne kastanjerP1020139

Krapfarvet garn til mønsterfarveNu klør det i fingrene for at komme i gang med det sjal, men jeg er også startet på en sweater til i samme stil som den jeg strikkede til John. Det bliver den tredje, for jeg strikkede en til mig selv bagefter, med kun krapfarvet garn til mønsterfarven og uden mandelynlåsen ved halsåbningen. Da lillebror Søren så Johns udgave, var han ægte imponeret og vist en anelse misundelig, så jeg besluttede mig for at strikke en til ham og er godt i gang med den. Han ved det bare ikke endnu.
Heldigvis kan jeg godt tillade mig at begynde på sjalet, for det er et godt bilstrikketøj; det er sweateren ikke, fordi jeg har en million farver i gang. Mindst …
Holdnuop, hvor er det garn længe om at tørre …

Aftenidyl på Præstø Fjord

Det er stadig ikke det bedste sommervejr, men forleden aften nød vi en stille stund efter al den megen irriterende blæst.
To både lå for svaj inde i rundingen ved Hollænderskoven, hvor de fleste vælger at lægge sig, fordi der ofte er mindst vind her.
Det så meget idyllisk ud i solnedgangens milde farver.
I dag blæser det lidt igen, men det er da i det mindste blevet lunere, selv om vi mangler noget endnu inden det kommer til at minde om rigtigt sommerferievejr. Det er lidt synd for dem, der holder ferie nu … jeg er selv lidt ligeglad, for vi skal ikke noget. Vi skal slet ikke noget …
Vi ville ellers have taget bare et par overnatninger og dertil have fundet en hyggelig kro et eller andet sted i landet, men ingen af dem, vi havde lyst til at bo på, havde noget ledigt, så det tyder forhåbentlig på, at de er ved at indhente nogle af de under nedlukningen mistede indtægter.
Der indløb en mail med et tilbud fra Christies i Sdr. Hostrup om, at de lige havde fået et større afbud med 11 ledige værelser til følge. Et værelse + en 5-retters menu samt morgenmad til 595 kroner pr. næse – det gad vi godt, men de 11 værelser blev revet væk – jeg nåede det i hvert fald ikke, desværre.
Så vi skal ikke noget – andet end eventuelle dagsudflugter.
Vi kan bare glæde os til englænderne kommer primo august, hvilket vi så sandelig også i høj grad gør. Til den tid vil det være fem måneder siden vi har set dem – en kedelig rekord, som vi ikke håber bliver gentaget.

30 kommentarer

 1. Ærgerligt med kastanjerne, but you can’t win them all.
  Her i det nordjyske blæser det for meget, og solen varmer for lidt. Man kommer nemt i sommerbrokhumør, men du skal se: Til august bliver det forrygende!

  Kommentar af Eric — 11. juli 2020 @ 15:13

  • Næh, det kan man jo ikke …
   Brokke os over vejret er vi gode til, men jeg håber du får ret mht. august!

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2020 @ 18:12

 2. Øv hvor træls. Du er en ihærdig kvinde, som orker at kaste sig ud i eksperimenter uden garanti for resultatet. Godt gået 🙂

  Kommentar af Lene — 11. juli 2020 @ 17:02

  • Jeg troede jo egentlig også, at jeg kendte resultatet, men plantefarvning er bestemt ikke en eksakt videnskab 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2020 @ 18:13

 3. Det brune garn på billedet til højre er meget smukt! Kan jeg bestille et par kameluldstøfler? 🙂

  Kommentar af Uffe Jerner — 11. juli 2020 @ 19:17

  • Hehe, fedterøv – jeg skriver når de er færdige, men der går nok lidt tid 😉

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2020 @ 19:30

   • Nej, nej, nej, det skal du ikke, det var bare for sjov – men jeg kan stadig godt lide farven 🙂

    Kommentar af Uffe Jerner — 11. juli 2020 @ 20:47

    • Og mit svar var også bare for sjov, men det er svært at skrive et tonefald 😀

     Kommentar af Ellen — 11. juli 2020 @ 21:31

 4. Nu er det da prøvet med de kastanjer. Hvad mon der sker, hvis du overfarver med et eller andet?

  Kommentar af Kirsten — 12. juli 2020 @ 9:45

  • Det må man sige … hvis jeg overfarver med indigo, bliver det nok til en okay mørkeblå farve, vil jeg tro.

   Kommentar af Ellen — 12. juli 2020 @ 10:21

 5. Så må det godt snart blive tiden hvor dine børnebørn kommer er da også længe ikke at se dem.
  Du er jo dygtig til alt det med håndarbejde, sjovt at der kommer så forskellig farver selv om i gør det samme.

  Kommentar af Jonna — 12. juli 2020 @ 10:01

  • ALT for længe, men nu er der kun tre uger til 🙂
   Plantefarver er ret uforudsigelige; det ved jeg godt, men denne brune farve overraskede mig nu alligevel!

   Kommentar af Ellen — 12. juli 2020 @ 10:22

 6. Der kom dog mere farve i dit end i mit kastaniegarn. I betragtning af al den tid det mine kastanier stod og gærede, stanken mens det kogte og den tid der blev brugt, blev resultatet mere end skuffende. Men cochenillen kan man altid stole på 💖

  Kommentar af fiberfryd — 12. juli 2020 @ 22:54

  • Ja, okay, så slap jeg da vist både lidt nemmere og lidt bedre over det, men tilfreds er jeg altså ikke!
   Godt, vi har cochenillen 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 9:47

 7. Hvor er det dejligt for jer, at englænderne kommer snart.
  Men det var ærgerligt, at garnet ikke fik den flotte farve, det skulle have haft. Det kunne være interessant at vide, hvad grunden er.

  Kommentar af Madame — 13. juli 2020 @ 6:51

  • Vi glæder os!
   Jeg synes også det kunne være temmelig interessant, men det forbliver nok en gåde.

   Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 9:48

 8. Som en, der ved absolut intet om garn og farvning af samme, må jeg være den helt rigtige til at kloge mig på farveprojektet: Jeg synes, garnet fik præcis den farve, jeg ville forvente ved farvning med umodne kastanjer. Prøv igen lidt senere på året, når nødden har fået farve, men stadig endnu ikke er så moden, at nødden falder ud.
  Forhåbentlig var det ikke det dyre garn, du for nylig skrev om, du havde købt – hvis jeg husker rigtigt.
  Er strikning egentlig ikke ved at være en halvdyr hobby? Hvad står sådan en sweater i – den du strikkede til John og efterfølgende dig selv?

  Kommentar af tingats — 13. juli 2020 @ 11:38

  • Der er andre der har prøvet med kastanjer, men med en endnu mere fesen gulliggrå farve som resultat. Noget af det, der gør plantefarvning sjovt, er, at man ikke altid kan regne med logikken. Prøv fx at se min farvning med mørkeblå lupiner – https://mommer.wordpress.com/2018/05/29/bl-lupiner-giver-en-stvet-grn/
   Nej, det var ikke det dyre garn; det havde jeg øremærket til cochenillefarvningen, fordi jeg havde et specifikt projekt i tankerne.
   Uhh, det er ikke helt nemt at regne ud … der er for 360 kroner ‘købegarn’ (det mørkegrå), og af farvegarn er der måske for 200 kroner. Er det dyrt? Jeg strikker (og farver) ikke for at spare penge, men fordi det er en hyggelig og sjov hobby. Om det kan kaldes en dyr hobby kommer nok an på, hvad man sammenligner med, for mon ikke der findes dyrere end dette? Der er mange der ryger for 40 kroner om dagen – det bruger jeg ikke på min hobby, og den er en hel del bedre for helbredet 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 13:45

   • Ok. Når mørkeblå lupiner giver grønt garn. så kan jeg godt forstå, at man kan tro på, at umodne kastanjer kan give rødt garn.
    Hvor er det flotte nuancer . Og smart, at man på den måde får tone i tone-farver.
    Nej, det forbrug til de garnpriser lyder ikke så dyrt – og jeg er også godt klar over, at du ikke gør det for pengenes skyld, men for kreativiteten og legen med form, farve og mønstre.
    Jeg kunne godt blive fascineret af farvningen, men ikke strikkeriet 🙂

    Kommentar af tingats — 13. juli 2020 @ 14:33

    • Oven i det svinger det fra gang til gang, så skal man have til ét projekt, så skal det i samme farvebad. Man skal ikke tro, at man kan gentage noget som helst.
     Der findes meget dyrere garner end dem jeg har brugt hertil, men dem bruger jeg kun sjældent og aldrig til store projekter.
     Du må finde en lokal Art & Craft-butik, som kan sælge dit hjemmefarvede garn 🙂

     Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 15:09

 9. Ellen, har du prøvet at farve med kastanjer fra et træ med røde ‘lys’? De er mørkebrune, helt glatte og uden pigge. Der gik nogle år, inden mit fik frugter. Før jeg fik min egen, havde jeg aldrig været tæt på et og troede, at træer med hvide og røde ‘lys’ gav samme slags grønne frugter med pigge.

  Kommentar af Elsebeth — 13. juli 2020 @ 16:38

  • Nej, det har jeg ikke prøvet, og ja, jeg ville også have troet, at de gav samme slags frugter, så det er nok værd at prøve af engang – jeg aner bare ikke, hvor jeg lige skal finde dem med de røde lys!

   Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 17:06

   • Hvis du skal have 800 g, er jeg desværre ikke leveringsdygtig; så skal du vist kigge efter en hel allé og komme tilbage og samle senere på året.

    Kommentar af Elsebeth — 13. juli 2020 @ 18:12

    • Det må blive til næste år, så – efter jeg har lagt mærke til, hvor de røde lys findes 🙂

     Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 19:21

  • Sådan! Du er en rigtig innovatør. Sætter noget igang. Ser på resultatet. De fleste gange gange bliver resultatet, som du på forhånd regnede med. Men engang imellem bliver det noget helt andet end forventet. Det er innovation.

   Kommentar af Ib Hansen — 13. juli 2020 @ 22:22

   • Hehe, tak, Ib 🙂 Det var pænt sagt.
    Måske er det i virkeligheden bare godtroenhed … eller et naivt håb om, at det bliver som jeg gerne vil have det, men jeg vil da hellere kaldes innovativ 😉

    Kommentar af Ellen — 14. juli 2020 @ 10:57

 10. Sådan en lækker trøje, som du strikkede til din mand, kan man kun finde i en virkelig god forretning. Prisen ville være omkring 4.000 kr. i dag. Det er et meget stort arbejde, og det er ikke enhver beskåret at fremstille så smukt et resultat. Kvalitet koster – og det skal det også. Jeg faldt engang for godt 15 år siden for en meget smuk strikketrøje med knapper foran i butikken på Falsled Kro. Jeg fik en syerske til at fore den med satinstof, så den blev vindtæt. Den er stadig som ny og vækker beundring, ikke mindst blandt amerikanske kvinder, der lige skal røre ved den. For 21 år siden købte jeg en norsk trøje også med en kort lynlås i halsen! og vindtæt for til min søn. Første gang, han havde den på, var på rejsen til USA til mit ældste barnebarns dåb. Vi bruger dem stadig til vore 24 timers flyrejser til USA; de er dejlig varme, og de er ikke krøllede efter at have været lagt op til bagagen undervejs. Og så er de behageligere at køre bil i end i en lang, tyk vinterfrakke.

  Kommentar af Elsebeth — 13. juli 2020 @ 18:05

  • Holddaop – det er mange penge, men timelønnen taget i betragtning er det selvfølgelig på sin vis billigt, for det er virkelig et stort arbejde!
   Det er meget en mandetin, den der korte lynlås, men John er altså også glad for modellen. Jeg forstår godt jeres glæde over trøjerne med for – John og jeg har en hver (købt i Norge), og de er supergode.
   24 timer til USA? Hvor skal I hen? Det er godt nok lang tid!

   Kommentar af Ellen — 13. juli 2020 @ 19:25

 11. Jeg havde ellers lige gået og “pralet” med din farvning med de umodne kastanjer … men sådan kan det jo gå. Farven er egentlig ikke til at klage over – hvis man ellers er til det brune. Cochenille-garnet lyser dog mere op i landskabet. Det skal nok blive et flot sjal.

  Kommentar af conny — 16. juli 2020 @ 11:38

  • Ja, sådan kan det gå … der skal nok være et eller andet hankønsvæsen i familien, som vil have noget i disse farver. Så holder jeg mig til cochenillen 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. juli 2020 @ 18:04


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.