Hos Mommer

5. juli 2020

Gratis billeder

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 21:30
Tags: , , ,

Via WordPress har jeg fundet et site hvor man, ganske gratis og uden at være bange for at bryde nogen former for copyright, kan bruge billederne til hvad man måtte ønske. Man behøver ikke engang at fortælle hvem der har taget billedet. En eller anden – eller nogle – har sørget for, at fotografen får, hvad han nu engang skal have for sit eller sine billeder.
Jeg lurede en del rundt og og fandt bl.a. billedet herunder – et af den slags man ville ønske man selv havde taget, ikke sandt?

Photo of People on Rowboat During Sunset

Foggy LakeMan må nemlig ikke stjæle billeder på internettet. Alle er, med meget få undtagelser, automatisk underlagt copyright. Jeg vil ikke være så hellig at påstå, at jeg aldrig har brugt andres billeder, men hvis ikke man vil risikere høje bøder, skal man virkelig være påpasselig med, hvis billeder man i givet fald anvender, og det er ikke nok at sige, at man har ‘lånt’ billedet fra denne eller hin.
Jeg opdagede engang, at en eller anden turistforening i København havde brugt et af mine billeder fra kongens have. Det slap de ikke gratis fra. De kunne såmænd bare have spurgt mig, for så ville jeg sandsynligvis være blevet meget smigret og sige, at det selvfølgelig var i orden, bare de på en eller anden måde gjorde opmærksom på, hvem fotografen var.
Det gjorde nogle andre – altså skrev til mig og spurgte, om de måtte bruge et af mine billeder på deres hjemmeside, hvilket de derfor gerne måtte.
En tredje havde brugt et mine vesterhavssolnedgangsbilleder og frejdigt erklæret, at da hun kom hjem efter at have taget netop det billede, blev hun inspireret til en trøje, hun designede på baggrund af det. Hun slap ikke gratis, for det syntes jeg var ret frækt gjort af hende! Og også lidt dumt …
Det er egentlig ikke fordi jeg normalt er voldsomt utilfreds med mine egne fotos, jeg gør opmærksom på Pexels.com. Jeg vil sandsynligvis ikke gøre særlig meget brug af muligheden, men der kunne jo være lejligheder, hvor mine egne billeder ikke i tilstrækkelig grad rent illustrativt understøtter et indlæg.

White and Black Moon With Black Skies and Body of Water Photography during Night Time

I nat er det fuldmåne. Billedet herover ville jeg også gerne selv kunne prale med at have taget, men det kan jeg desværre ikke.
I øvrigt har jeg lige læst og dermed fået bekræftet, hvad jeg altid har hævdet: Man sover ikke dårligere fordi det er fuldmåne. Kun i den forstand, at for nogle kan det være for lyst i nætterne omkring fuldmåne, men det kan så klares med mørklægningsgardiner. Der har været en stor undersøgelse med over 2000 personer, hvor man ikke videnskabeligt har kunnet påvise nogen påvirkning fra fulde måner.
Men vi ved jo alle, at troen kan flytte bjerge, så hvis man bilder sig selv ind, at et eller andet er fuldmånens skyld, så ER det fuldmånens skyld.

Vidste I, at man ikke kan læse i selv det stærkeste månelys? Jeg troede ikke helt på det og måtte selvfølgelig afprøve det, men det er sandt. Når man læser, bruger man øjets tappe, mens månelys opfattes af stavene i øjet. Det er af samme årsag, at et månebelyst landskab altid vil opfattes som et sort/hvidt billede. “Stavene giver det sorthvide indtryk af objekter og tappene giver farveindtrykket. Da tappene kræver meget mere lys end stavene for at fungere ordentligt, er tappene fortrinsvist ude af drift om natten. Derfor kan vi kun benytte os af stavene om natten, og derfor kan vi kun se sort/hvidt om natten.”
Det er da interessant at vide den slags. Synes jeg.

P1090553

Til sidst et af mine egne billeder. Ikke helt tosset, hvis jeg må være så fri, selvom totalt vindstille og dermed havblik ville have været optimalt.
Sov godt, når I når så langt … og glem, at det er fuldmåne …

39 kommentarer

 1. Fantastisk foto Ellen. Det minder mig om et, jeg for mange, mange år siden tog på Langeland. Længe inden digitalkameraet (i hvert fald længe inden JEG havde et digitalkamera), så det finder jeg nok aldrig frem til igen …
  I øvrigt er jeg ikke venner med wordpress i øjeblikket. Endnu engang har jeg ikke plads til at uploade mere, og jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op med det

  Kommentar af Fru Z — 5. juli 2020 @ 21:55

  • Der er vel en øvre grænse for gratis lagerplads, formoder jeg. Du har mange store billeder, og de fylder. Fx fylder det første foto på dit sidste indlæg (Fusserne i Füssen) næsten 2 mega. Jeg prøvede at downloade det og komprimere (formentlig uden kvalitetstab) på siden https://tinypng.com/, og det reducerede størrelsen med 68 %.
   Hvis du komprimerer billederne bedre, vil de bruge mindre plads på serveren, og det også give en bedre brugeroplevelse i form af hurtigere responstid.

   Kommentar af Eric — 6. juli 2020 @ 8:36

   • Tak! Jeg gør intet ved mine billeder – indsætter dem blot direkte fra min telefon. Jeg har tidligere skrevet med Mommer, og hun har blogget væsentligt længere end jeg, og er langt fra den øvre grænse, så det giver rigtig god mening, at det er mine billeder. Det må jeg prøve at finde ud af. Tak igen

    Kommentar af Fru Z — 6. juli 2020 @ 9:17

    • Jeg håber du finder ud af, om det er billedernes skyld, men det lyder sandsynligt. Jeg har stadig 25 % af de 3072 MB tilbage, så jeg kan blogge i flere år endnu 🙂

     Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 9:21

 2. Dit foto er mindst lige så godt som de andre!
  Det er vist meget udbredt bare at kopiere andres billeder, men det kan i den grad give bagslag (jeg har hørt om erstatninger på op til 20.000 kr.) og er efter min mening respektløst.
  I kraft af mit fag (og også arbejdet med en offentlig hjemmeside), har jeg selvfølgelig altid været ekstra opmærksom på ophavsretslige forhold og altid spurgt om tilladelse (og uden problemer fået den). Desværre er mange mennesker fuldstændig ligeglade med andres rettigheder ☹️

  Kommentar af fiberfryd — 6. juli 2020 @ 7:47

  • Det er i hvert fald ekstra dumt/respektløst, hvis man selv er en bruger, der har en eller anden form for kommerciel hjemmeside, og ja, det er da forholdsvis nemt at spørge om lov – og faktisk oftest få den tilladelse, som du skriver.
   Jeg tror dog, at der er rigtig mange ‘private’ – altså fx bloggere – der ikke ved eller har tænkt over det med copyrighten og derfor handler i god tro. Det er dog ikke nogen undskyldning, hvis det ender med at blive til en sag …
   Tak for billedros 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 9:25

 3. Det var et spændende site, du har fundet der. Jeg bruger normalt også egne billeder og somme tider Flickr, hvor man også kan søge efter billeder, man må bruge, men det her giver en ekstra mulighed. Jeg tror nu, jeg under alle omstændigheder ville skrive fotografens navn og/eller linke.
  Jeg kan næsten bedre lide dit billede end det øverste. Generelt finder jeg dog solnedgangs/opgangsbilleder lidt kedelige, hvilket alligevel ikke forhindrer, at jeg selv tager dem. Men måneopgangen, den er fantastisk!

  Kommentar af Kirsten — 6. juli 2020 @ 8:21

  • De fleste af os vil nok helst bruge egne billeder, hvilket jo også er med til at gøre indlæggene mere autentiske, så at sige, men det kommer an på emnet. Da jeg skrev om vaccination, havde jeg ikke selv nogen, der var anvendelige 😉
   Så du synes de er lidt kedelige? Jeg elsker billeder af solop- og -nedgange, må jeg indrømme – også andres – men en del af forklaringen kunne være, at de gyldne farver hører til mine favoritter.

   Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 9:30

 4. Dit billede fra 2015 er fantastisk godt!
  Pexels ser ud til at være en fin kilde til billeder. Jeg har af og til brugt en lignende (pixabay), når jeg har været i bekneb for en passende illustration, og billederne er af høj kvalitet. Det er glimrende tjenester.
  Det med overtrædelse af ophavsretten er udbredt. Nogle omgår ophavsretten ved at linke direkte til billedets originale placering i stedet for at kopiere billedet og belaster derved din server. Det kan man så forhindre med lidt kode i sitets “portnerfil” (.htaccess), men det er for langhåret for de fleste,

  Kommentar af Eric — 6. juli 2020 @ 8:23

  • Tak 🙂
   Ja, det er lige langhåret nok for mig – måske – jeg kunne bare se lidt nærmere på det, for du har jo skrevet hvad der skal til. Jeg forstår dog ikke rigtig ‘omgår’: Mener du, at ved at linke direkte er copyright ikke brudt? Sådan er det ikke, vel? Det der med love og paragraffer er næsten endnu mere langhåret sommetider 😉

   Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 9:34

   • Jeg er ikke ganske sikker, men hvis jeg i et indlæg på min blog indsætter dit billede via et link til denne side, tror jeg ikke, at det er et brud på copyright. Man kalder det et “hotlink”, og det kan du evt. søge på, men tag “copyright” med i søgningen. Så vidt jeg husker, har det givet nogle kontroverser i bla. online-avisverdenen.

    Kommentar af Eric — 6. juli 2020 @ 17:28

    • Tak. Det vil jeg bore lidt i – mere for nysgerrighedens skyld end fordi jeg regner med at få brug for det … på den anden side kan det selvfølgelig være fint nok at vide noget om.

     Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 17:54

    • Ja Erik, det er at hotlinke, og så bruger du Mommers båndbredde, i det eksempel du giver her, det må man heller ikke 😉
     Ja, man skal passe på med at bruge andres billeder uden at spørge, det kan koste kassen. Man må gerne gemme og bruge dem på sin egen Pc, men ikke udgive det på nettet.

     Kommentar af Susanne Ihlefeldt — 7. juli 2020 @ 18:34

     • Tak for uddybning, Susanne 🙂

      Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 19:07

     • Det er vist (desværre) ikke så enkelt. Se fx https://photocopyrightlaw.com/can-embedding-hotlinking-or-inline-linking-constitute-copyright-infringement/, som ganske vist drejer sig om amerikanske forhold, men mig bekendt er det ikke anderledes i EU. Ét er “moral”, noget andet er, hvad domstolene siger.

      Kommentar af Eric — 7. juli 2020 @ 19:48

      • Jeg tror bare jeg lader være, så …
       Matthew Inmans lille trick har jeg læst om før – dog ikke med hans navn nævnt, men det, han gør, hvilket er ret smart, hvis man har forstand på den slags, hvad jeg ikke har 🙂

       Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 19:54

 5. Spændende site, du fortæller om. Jeg kiggede lige ind, og der er mange forskellige motiv-kategorier og flotte billeder. Jeg synes nu, dit billede er ligeså flot. Hvad er prisen, hvis man opdager, ens billeder er blevet hugget?

  Kommentar af Betty — 6. juli 2020 @ 8:41

  • Det er nemlig fint, at man kan vælge kategorier.
   Der er ingen fast pris, men at forlange 5-6000 kroner er vist meget almindeligt – og helt op til 20.000 kroner, som Ditte skriver. Det afhænger muligvis af fotografens grad af professionalisme, hvad han/hun forlanger af af den formastelige. Hvis det er en, der lever af at fotografere, kan det virkelig blive dyrt at stjæle vedkommendes billeder.

   Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 9:37

 6. Ja det er da skønne billeder. Og dit eget – ja det er om at være på pletten og kunne se muligheden med det samme og så skal teknikken helst bare virke.

  Hvordan fandt du ud af hvem der havde brugt dit billede? Skal jeg “bare” bruge Google’s billede-søgefunktion på et af mine egne blog-billeder? Er det det du gjorde?

  Jeg tror ikke jeg er gået glip af store summer, men der er faktisk et par stykker, som er rimeligt OK – måske ikke helt så flotte som dit billede fra 2015 vist ovenfor. Det gør ikke noget at det ikke er havblik; men det kunne være morsomt at vide hvordan det så ville have set ud (måske for forvirrende fordi helt præcise spejlinger ikke altid er lette at “læse”).

  Kommentar af Donald — 6. juli 2020 @ 14:44

  • Heldigvis virker teknikken altid på et Lumixkamera 🙂
   Det var nemlig lige præcis det jeg gjorde: brugte nemlig bare Googles billedsøgningsfunktion.
   Måske forvirrende for øjet med havblik, men det kunne godt nok have været flot!

   Kommentar af Ellen — 6. juli 2020 @ 16:32

 7. Ha ha 🙂 jeg har nu altid vist, at det der fuldmånepjat ikke har hold i virkeligheden. I nat har jeg sovet fantastisk, jeg vidste ikke engang det var fuldmåne, før jeg læste det her. Jeg har sagt til, jeg ved ikke hvor mange (mest damer), at det var det stærke månelys, som påvirkede dem, nu har du så bekræftet min teori. Tak

  Du kan nok høre, at du har vakt en af mine kæpheste, jeg hader alt fikumdik og hjemmebikset “sandhed”.

  Kommentar af frnielsen — 7. juli 2020 @ 8:44

  • Velbekomme; vi er ganske på linje, hvad ‘fikumdik’ angår. Indbildt fuldmånepåvirkning har jeg også mest overbærende og bedrevidende smil tilovers for, men jeg står godt nok af, når folk begynder at sammenligne med tidevandseffekten – tænk, at nogen kan tro, at deres 50 liter kropsvæske kan påvirkes af månen på samme måde som verdenshavene 😀

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 9:35

 8. Jeg er vild med dit billede.
  Nu bliver jeg nysgerrig efter dit svar til Donald. Havde du en mistanke, eller søgte du blot på må og få? Og hvordan bruger man sit billede til at søge med?

  Kommentar af Lene — 7. juli 2020 @ 8:46

  • Jeg tænkte det samme som Lene, havde du en mistanke? Ellers skal du jo i princippet tjekke alle dine billeder.

   Kommentar af frnielsen — 7. juli 2020 @ 8:52

   • Tak for billedroser 🙂
    I de tilfælde, jeg har nævnt her, så jeg rent faktisk mine billeder anvendt på de pågældende sites. Jeg tror, man er nødt til decideret at opdage det, for tilfældige søgninger giver sikkert ikke meget, og jeg gider ikke tjekke alle mine billeder 🙂
    Man tjekker ved at højreklikke på et billede. Næstnederst vil der stå “Søg efter billedet på Google”. Så kommer alle forekomster op.

    Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 9:41

    • Tak for svar – du har fundet dine, ligesom jeg fandt mine.

     Kommentar af frnielsen — 7. juli 2020 @ 9:47

     • Der findes sikkert mere professionelle metoder, men dem kender jeg så ikke 🙂

      Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 10:00

 9. Jeg fik slet ikke skrevet, at dit billede/dine billeder sagtens kan leve op til alverdens lånte billeder, det kan det/de.
  Jeg er ret afslappet med mine billeder, flere har spurgt og har fået lov, men enkelte har jeg set brugt, uden jeg er blevet spurgt, det har ikke fået mig til at foretage mig noget i den anledning, hvis det var en forretning, var det en anden sag. Jeg fik en gang kendskab til, at et af mine billeder af min datter fra hun blev student, var blevet brugt på en side med skolepigeporno, der satte jeg himmel og jord i bevægelse, og det lykkedes mig at få det fjernet. En flink mand hos DK Hostmaster udvidede sine beføjelser og gav mig et navn, som egentlig skulle holdes hemmeligt, men han var enig i, at det var noget svineri.

  Kommentar af frnielsen — 7. juli 2020 @ 8:49

  • Tak også til dig – jeg bliver helt rørt 🙂
   Jeg ville heller ikke kræve private for penge, men har i et par tilfælde gjort opmærksom på, at de er ude på et skråplan og at det kan komme til at koste dem dyrt, hvis de får brugt de forkerte billeder. Noget helt andet er billedtyveri til kommercielt brug, som vi er enige om.
   Wow! Jeg ville også have væltet jorden, hvis jeg havde fundet ud af noget tilsvarende vedrørende min datter. Godt gået, Fru Nielsen!

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 9:48

 10. Spændende at læse om øjets staver og tapper og hvorfor man ikke kan læse i selv det klareste måneskin. Det skal jeg nu også have efterprøvet.
  At man sover dårligere i fuldmåne – når ulvene hyler og noget ukendt drager – det tror jeg nu stadig på (selv om det modsatte er bevist).
  Og i den kontekst er det de ildevarslende krusninger i dit eget foto, der gør det ekstra spændende – synes jeg.
  Selv om det øverste solnedgangsbillede er overjordisk smukt, er jeg enig med en tidligere kommentar i, at solnedgangsbilleder kan blive kedelige, hvis de er alt for perfekte, og man er blevet overfodret med sådanne.
  Smukke billeder kan blive så vel-komponerede, at de bliver lidt sterile og livløse. Som det blå billede, du har indsat. (Håber ikke, det er et af dine egne, jeg kritiserer, men det tror jeg nu ikke, det er.)
  Så hellere en lidt skæv horisontlinje eller forkert vinkel. Jeg satte et billede på Facebook af vores have, fordi vore gæster i lørdags havde været så imponerede over Ibs rette vinkler og skarpe kanter langs bedene. Og så var han ked af, at det på mit billede så ud, som om terrasse-kanten var skæv, fordi jeg ikke havde stillet mig lige midt for 🙂 Pyt. Jeg har det fint med det uperfekte.
  Men dit signaturbillede i øverste hjørne nyder jeg nu hver gang, der kommer et nyt opslag, selv om det er tæt på perfekt, fordi det – tror jeg – er udsigten fra jeres have og har den personlige vinkel med grenene og lampen på jeres hus. Det gør billedet til ikke bare et smukt, stemningsfuldt billede, men til et statement om, hvor glade I er for at bo, hvor I bor.
  Ja, ja. Lidt lommefilosofi kom der så også med.

  Kommentar af tingats — 7. juli 2020 @ 9:06

  • Det er en påstand, man simpelthen er nødt til selv at efterprøve 🙂
   Hehe, hvis du synes, at mine krusninger er ildevarslende, så kan jeg godt forstå, at du også tror på fuldmåneeffekten (undskyld) 😉
   Jeg er enig i din kritik af det blå billede – det er smukt, men faktisk ret livløst. Skæve vinkler er jeg helt med på; det kan give meget spændende billeder, men jeg må indrømme, at jeg ikke kan lide skæve horisonter, som får billederne til at vælte, og det er så nemt at rette op.
   Signaturbilledet er nemlig udsigten fra vores forterrasse, og du rammer plet med din lommefilosofi 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 9:58

 11. Normalt sover jeg som en sten, hvad enten der fuldmåne, solformørkelse eller meteornedslag. Men det går knap så godt her de lyse nætters tid, når man som jeg ikke vil have gardiner for vinduerne. For nylig blev jeg så prakket en sovemaske fra Matas på, og selv om jeg afviste, at jeg ville kunne vænne mig til sådan én, fungerer den faktisk fortræffeligt. Bortset fra det kunne jeg godt bruge et link til artiklen, der afviser det dér med fuldmånens indvirkning på søvnen – jeg kender nemlig en, der trænger at blive drillet :–)

  Flot billede fra 2015! Og tak for tippet om pexels.com

  Kommentar af Uffe Jerner — 7. juli 2020 @ 18:57

  • Vi har heller aldrig gardinerne trukket for, og det generer hverken John eller mig, men der kommer heller aldrig direkte sol ind i soveværelset. Jeg ville ikke bryde mig om sovemaske (tror jeg), men det er da fint, at det fungerer for dig.
   Jeg kan desværre ikke linke, for det var en artikel fra Illustreret videnskab, som jeg abonnerer på nyhedsmail fra. De har det princip, at man kan læse artiklerne i ganske kort tid, hvorefter de lukker for adgang, hvis man ikke har et ‘rigtigt’ abonnement. Jeg fandt en anden her – https://videnskab.dk/krop-sundhed/din-darlige-sovn-skyldes-ikke-fuldmanen – som siger nogenlunde det samme. Ved at læse flere steder kunne jeg konstatere, at mange er enige om, at det er selve det fokus, man giver fuldmånen, der forstyrrer søvnen.
   Jeg har måske en lille mistanke om, hvem du mener – jeg gætter på, at hun ikke lader sig forstyrre af fakta – sådan er der mange der har det med fulde måner 😀
   Tak og velbekomme.

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 19:19

   • Jeg kan afsløre, at det ikke er Madame, men en noget fjernere bekendt, der er helt på månen! Men som du antyder, vil vedkommende næppe lade sig overbevise af et nok så videnskabeligt argument. Tak for linket alligevel 🙂

    Kommentar af Uffe Jerner — 7. juli 2020 @ 20:51

    • Okay – der tog jeg da helt fejl … min ydmygeste undskyldning til Madame 😉

     Kommentar af Ellen — 7. juli 2020 @ 21:20

     • Du er lovligt undskyldt, min kryptiske formulering taget i betragtning 🙂

      Kommentar af Uffe Jerner — 7. juli 2020 @ 22:42

      • 🙂

       Kommentar af Ellen — 8. juli 2020 @ 9:16

 12. Hvor er det smukke billeder, du har fundet! Det er nemlig dejligt, at der findes steder, hvor man må bruge andres billeder. Jeg har gjort det en enkelt gang, hvor jeg skule bruge billedet af en stjernehimmel, og det ikke lykkedes mig at tage et flot billede selv.

  Kommentar af Madame — 8. juli 2020 @ 6:53

  • Det var netop den slags situationer jeg havde i tankerne – det er jo næsten umuligt for ikke-professionelle at tage stjernebilleder 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2020 @ 9:17


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.