Hos Mommer

1. juli 2020

Dagens høst

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:33
Tags: , ,

Nu ser det heldigvis ud til, at der bliver et par dages pause, inden der modnes flere agurker.
Dagens høst var fem, og i køleskabet lå der fire i forvejen …
Dagens høstVi har spist tzatziki i store mængder, og vi har fået den gode agurkesuppe to gange – og skal tredje gang på fredag, når min søster kommer en tur, men det er trods alt begrænset, hvor mange agurker to personer kan indtage pr. dag.

Normalt laver jeg gammeldags agurkesalat samme dag den skal bruges, men nu har jeg forsøgt mig med at gemme den på glas, så jeg har til efterår/vinter. I går, ved den ugentlige nørklekomsammen, fortalte en af dem, at det gjorde hun da hvert år – det kan sagtens holde sig, når man skyller glassene med atamon.
Fint. Det prøver jeg.
Agurkesalat er jo altid godt på en leverpostejmad, men det er særlig godt til den mad, der normalt hører vinteren til, såsom frikadeller eller en god, gammeldags flæskesteg.
Fem agurker blev til fem glas agurkesalat. Den fine, sprødgrønne farve holder sig næppe, men bare smagen gør, så går det nok.

P1050014

Jæger/samler-generne forlader os åbenbart aldrig. Jeg elsker simpelthen at hælde sommeren på glas og flasker og dermed skabe en del af vores vinterforråd.
Den dag vi var ved Vallø for at se på den flotte rosenhave, kørte vi gennem en skov med snesevis af hyldetræer, så jeg plukkede en stor pose blomster.
Da vi kom hjem, satte jeg dem over til hyldeblomstsirup, hvilket gav 12 kvartlitersflasker, så der skulle også gerne være til vinterens forbrug. Jeg fik engang pralet til Kristine over, at jeg ikke er nogen sukkergris, hvad morgengrøden angår. Det var sandt nok, da jeg skrev det, men i mellemtiden er jeg blevet pinligt afhængig af hjemmelavet rabarber-, æble- eller hyldeblomstsirup på den. Bare en enkelt eller måske to spiseskefulde på, og den i øvrigt gode grød, som jeg varierer meget, er lige højnet et par klasser eller tre.
Lige som for al øvrig mads vedkommende her i huset, vil jeg også helst have god variation i morgenmaden. Der bliver vekslet mellem den rigtig sunde (skyr/yoghurt/chiagrød (på kokosmælk) med masser af frugt i), grød af temmelig varieret art (kan indeholde forskellige blandinger af grovvalsede havregryn, hirseflager, müsli, boghvede (gryn eller valsede) eller en af Muldiversets gode blandinger). Der bliver altid kogt en pære, et par blommer eller anden egnet frugt med i grøden, og endelig får vi sommetider brød, som helst skal være hjemmebagt – dog ikke altid, når vi har overnattende gæster.
Brød var forbuden frugt (!) i lang tid under vores LCHF-periode, men nu går vi lidt til og fra med at kontrollere det der kulhydratindtag, for det blev altså for meget for os begge i længden at undvære både kartofler, pasta og brød. Og vin …
Vægtmæssigt er vi ikke nede, hvor vi nok helst ville være, men lige så nemme de første 10-12 kilo var at tabe, lige så pokkers svære er de sidste, men vi tager heller ikke på. Den tilstand har vi begge valgt at acceptere, for det skal også være dejligt at være pensionist, og vi prioriterer livsglæde over det optimale udseende.

26 kommentarer

 1. Sikken overflod! Jeg ville nok overveje at skrue en kende ned for avlen, men hvis det kun er én agurkeplante, er det nemmere sagt end gjort – var der ikke noget med en anden sort, som var et skravl?
  Det reviderede syn på kroppens volumen kan jeg helt bifalde. Selvfølgelig skal ens vægt ikke være en for stor helbredsrisiko, men hvis man ikke nyder livets glæder, hvad er livet så værd?

  Kommentar af Eric — 2. juli 2020 @ 7:28

  • Den skravlede plante er væk, så denne store høst er fra én plante. Jeg kan ikke få mig selv til at skære anlæg til nye agurker af – jeg kan altid forære naboerne agurker, hvad jeg da også gør.
   Det er lige netop den konklusion, vi også er kommet frem til, og så overvægtige er vi altså heller ikke … faktisk har lægen sagt til os begge, at vi er okay og at der ikke er nogen grund til at lide mere for den skønhed vi alligevel aldrig får tilbage (det sidste sagde han altså ikke helt på den måde 😉 ).

   Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 10:48

 2. Og den sidste sætning kan jeg kun sige amen til. De sidste to år har jeg taget fire kilo på uden at have ændret kost og motionsvaner. De sidder lige på maven, og jeg hader dem, og de rokker sig ikke en tøddel uanset forsøg på kostreduktion. Men nu prøver jeg at slutte fred med dem, købe nyt tøj og acceptere mit nye look.
  Vi køber Beauvais’ appetitagurker, de er grovere skåret og med mere smag end de vanlige syltede agurker.

  Kommentar af Lene — 2. juli 2020 @ 7:34

  • Du kan også lige så godt opgive kampen, Lene – det koster alt for meget på alt for mange andre punkter at smide de der alderskilo, og det skal som sagt ikke gå ud over livskvaliteten.¨
   Appetitagurkerne har jeg ikke prøvet – nok mest fordi jeg kun køber syltede agurker som hele. De skiveskårne laver jeg altid selv.

   Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 10:50

 3. Sikke da en agurkerigdom. Hvor mange planter høster du fra? Det bliver dejligt med agurkesalat. Dine forskellige morgenmadsgrød lyder lækre. Jeg har lige prøvet i går aftes at sætte chiafrø i blød i havredrik for at få en kold chiagrød til morgenmad. Men frøene er slet ikke blevet bløde, som de var i den grød, jeg fik til brunch forleden dag. Jeg prøver at søge, om du har en opskrift 🙂

  Kommentar af Betty — 2. juli 2020 @ 9:19

  • De er fra én plante!
   Jeg laver kun chiagrød i kokosmælk, men det skulle da ikke udgøre den store forskel i forhold til havredrik, så jeg forstår ikke, at dine ikke er bløde. Kan den fra brunchen være kogt? Det har jeg så heller ingen erfaring med …

   Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 10:53

 4. PS. Du har vist ingen opskrift på chiagrød? Men der er også masser af dem på nettet. Mine frø har bare ikke reageret som beskrevet?

  Kommentar af Betty — 2. juli 2020 @ 9:22

  • Jeg bruger seks spiseskefulde chiafrø til en stor dåse kokosmælk, hælder det i en skål med lår, rører om nogle gange over en times tid og sætter det i køleskab natten over. Så har vi til 3-4 dage, for jeg bruger kun en stor spiseskefuld grød pr. portion morgenmad, fordi det efter vores smag skal blandes op med surmælksprodukter, da man ellers kan smage kokosen for meget.

   Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 10:57

   • Jeg har hørt om gryder med ører, kander med tud, men skåle med lår!😂😂 Tak for grinet.
    Mht. overskudsagurkesyltning ville jeg halvere agurkerne, fjerne kernerne og skære i 1,5 cm tykke stykker. Salte og vente til en del væske er trukket ud. Skylle saltet af, tørre agurkestykkerne grundigt og enten et mikrokort opkog i syltelagen og derefter på glas eller uden opkog men til gengæld overhældt med spilkogende lage.
    Jeg har slet ikke læst, at du nu søder din morgengrød 🙈, men hvorfor undlade rabarber-/æblefibrene og nøjes med den indkogte rabarber-/æblesaft, når frugtkødet indeholder ernæringsmæssige fordele🤔.
    Hvis du ikke har en henkognings-/marmeladetragt, kan jeg kun anbefale, at du anskaffer dig en sådan, for så transporteres det syltede udelukkende ned i glasset uden at afsætte noget på glassets åbning og deraf stor risiko for forurening af indholdet.
    Mvh.

    Kommentar af Kristine — 2. juli 2020 @ 12:31

    • Har du aldrig set skåle med lår? De er bæredygtige … 😀
     Det er jo stort set også sådan jeg gør – jeg skærer bare agurkerne i tynde skiver 😉 Og dog alligevel ikke, for jeg koger godt nok lagen, men jeg lader den køle næsten helt ned inden jeg hælder den over agurkerne – og kernerne fjerner jeg heller ikke, men jeg salter …
     Fordi så er det ikke sirup, og det er siruppen der giver den fine smagsoplevelse. Jeg kommer jo også frugt i grøden, så det er helt som det skal være i min bog.
     Jeg er temmelig sikker på, at jeg ikke forurener indholdet af mine sylteglas 🙂

     Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 12:50

   • Tak for svar om chiafrø. Jeg vil jo tror, det er lige gyldigt, om det er kokosmælk, havredrik, sojamælk eller hvad, der findes af den slags. Jeg undrer mig på, om frøene i den kolde grød jeg har fået to gange på café, har fået et opkog først. Nu har min blanding snart stået i 24 timer, og stadig er frøene hårde. De har dog langsomt opsuget mere af ‘mælken’. Jeg er spændt på i morgen. Måske jeg skulle prøve kokosmælk.

    Kommentar af Betty — 2. juli 2020 @ 20:18

    • Det undrer som sagt også mig, og mine er som de skal være efter kun et par timer – selv om jeg lader dem stå natten over, og jeg kan slet ikke få det til at give mening, hvis kokosmælk skulle udgøre forskellen 🙂

     Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 22:38

 5. Sidste sommer forsøgte jeg mig med at rive en agurk og fryse ned, for så at bruge den til tzatziki her i foråret – det var en succes, og også en måde at gemme agurker til senere brug.

  Kommentar af Amalie — 2. juli 2020 @ 16:28

  • Godt tip – det vil jeg også prøve. Tak, Malle 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. juli 2020 @ 22:39

 6. Hurra for forråd af egen avl. Jeg har lige høstet en masse persille fra det nye højbed og frosset ned, så der er til hele vinteren. Næste høst bliver til persillepesto, som er min yndlingspesto. Jeg har også købt jordbær i store mængder til fryseren. I haven har jeg fire jordbærplanter og det rækker kun til lidt hapsere, når man går forbi. Men jeg har sat potter til udløberne, så næste år håber jeg på en lidt større høst.

  Kommentar af fiberfryd — 2. juli 2020 @ 23:57

  • Egen avl er næsten uden undtagelse bedst!
   Laver du persillepesto, som man laver basilikumpesto?
   Jeg har også lavet et batch jordbærmarmelade, men tror ikke der blev nok, så der skal laves mere. Jeg håber du kan få planter nok til en hel jordbærmark næste år 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2020 @ 10:57

   • Ja, men nogle gange skifter jeg pinjekerner ud med mandler.

    Kommentar af fiberfryd — 3. juli 2020 @ 23:55

    • Det er også næsten lige så godt – men giver selvfølgelig en anden smag 🙂

     Kommentar af Ellen — 4. juli 2020 @ 9:35

 7. Nejjj altså nu bliver jeg sulten igen. Frikadeller med agurkesalat. Det er lige noget for min nuværende sarte gane! Ikke brændende varmt, tak 🙂

  Jeg har aldrig rigtig fået noget op af jorden her, jo, bær til fuglene og ribs til rysteribs eller ribssaft, det har jeg faktisk lavet. Og æbler! Masser! Men rodfrugter, nej – jeg tror man skulle blande et vognlæs sand i jorden hvis man ville dyrke kartofler. Eller som naboen, lave drivhus til tomatplanter – og agurk! Lige nu har min søn forsøgt at sætte en squash plante igang – lad os se om den bliver til noget.

  Kommentar af Donald — 3. juli 2020 @ 1:55

  • Det smager altså også bare godt!
   Det må være skønt at have så mange æbler 🙂
   Din jord skal jeg ikke gøre mig klog på, men mit drivhus står på fliser, og jeg har altid kun planter i plantesække eller potter. Jeg synes det er frygtelig besværligt med jord i et drivhus. Squash har jeg også i en stor potte, for de rådner på jorden for mig 😦 – held og lykke med din 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2020 @ 10:59

   • God tørvejord er simpelthen det bedste.

    Kommentar af Donald — 3. juli 2020 @ 11:36

    • Det er der nok ikke så mange, der har sådan helt automatisk 🙂

     Kommentar af Ellen — 3. juli 2020 @ 12:52

 8. Åh ja enten drukner man i agurker eller også er der kun to tre stykker

  Jeg har gjort i flere år ( som mor også gjorde)

  Nogle kan ikke lide det da de mener det bliver vandet

  Men jeg snitter agurk i skiver i en pose -bøtte og i fryserenmed det , tager det op dagen før ,og tør det op i køleskab /kold sted natten over lagt i en si
  Eller på anden måde så væden kan dryppe fra også så laver frisk (eller så frisk man nu kan mene det er) agurksalat
  Jeg syndens rigtig godt og det også når det bliver serveret for andre

  Kan kun holde med hvad Lene skriver om apetit agurker de blive købt engang imellem de er rigtigt gode

  Kommentar af k r — 3. juli 2020 @ 8:46

  • Jeg troede ikke, at man med held kunne fryse agurker, men både du og Amalie har åbenbart held med det, så det er bestemt værd at prøve.
   I er flere appetit-agurkefans, kan jeg se – de må vist også prøves engang 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2020 @ 11:02

 9. Sikke sundt du spiser med al den grød – tænker jeg, mens jeg nyder min fynske brunsviger.

  Kommentar af tingats — 3. juli 2020 @ 18:38

  • Sådan en kunne jeg også sagtens nyde – dog nok ikke sammen med grøden 😉

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2020 @ 23:12


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.