Hos Mommer

20. juni 2020

Roser, roser, roser i hundredvis

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:30
Tags: ,

Haveselskabet havde arrangeret åben have ved Græsmosehus, som ligger nær Vallø slot. Her bor Peter Ørum Scherg, som siden 2007 har haft et stort arbejde med (frivilligt og ulønnet) at rekonstruere de to gamle rosenhaver fra netop Vallø slot.
Han interesserer sig mest for og har derfor primært samlet historiske roser, som pr. definition skal være fra før 1867.
Jeg havde hørt udtrykket rambler om roser før, men det var først i dag det for alvor gik op for mig, hvad det reelt dækker over. Nogle af dem kaldes også for climbers – på godt dansk klatreroser, men de har ikke helt de samme egenskaber. At nogle af dem har så totalt overdådigt et blomsterflor, har jeg ikke rigtig lagt mærke til før – se blot billedet herunder, hvor de står i knop i hobetal. Der er jo mange tusinde bare på den ene busk. Peter Scherg fortalte, at når de blomstrer, er de store buske én stor summen af bier og andre insekter, og når man har så mange, som han har, må det nærmest være en kakofoni af insektlarm – lige bortset fra, at de ikke alle blomstrer på samme tid …

 

Maria Lisa 'rambler' (2)

Han elskede at fortælle, og bl.a. fortalte han grunden til, at der ikke længere var tulipan- eller rosenanlæg i Vallø slotspark:
Det er en åben park, så folk kom simpelthen i nattens mulm og mørke og gravede tulipanløgene op! De gravede løgene op, knækkede tulipanerne af og satte dem tilbage i jorden.
Roserne gravede de bare op og tog med sig.
Jamen altså! Jeg mangler ord for den slags og forstår simpelthen ikke, hvordan man kan få sig selv til det. Det kan vel næppe være tyveri for vindings skyld, men fordi man vil have sig nogle gratis roser. Ikke at tyveri for vindings skyld er undskyldeligt, men på en måde er dette her endnu værre end det.

Maria Lisa 'rambler' (1)

Det er første gang i år, vi benytter os af Haveselskabets åben have-tilbud, men det er jo også først lige blevet tilladt, og det kun med de sædvanlige restriktioner. Vi skulle tilmelde os og skulle vælge en af to tidsrammer på hhv. to og toenhalv timer, indenfor hvilke vi ikke måtte være mere end 50 personer ad gangen.
Peter Scherg nød det. Den ene gang om året, han holder åben have, plejer der at være et godt stykke over 200 ad gangen, så dette var en løsning, han satte pris på – det var faktisk rart, at der var god plads til alle, syntes han.
Jaja, atter en gang må vi konstatere, at coronapesten ikke kun har været noget skidt hele vejen igennem.

P1020021P1020061

TrevlekroneVel vidende, at Farmer (og sikkert også mange andre) er uenig med mig, så holder jeg nu engang mest af fyldte roser med mange kronblade, men jeg er ganske klar over, at de ikke er bi-venlige.
Peter S. har masser af både fyldte og ikke fyldte roser, så han har ikke noget at være flov over, og jeg kompenserer for egen præference med at have andre insektvenlige blomster i haven.
Det er jo ikke sådan, at roser med mange kronblade ikke dufter – tværtimod kan de udsende en aldeles overvældende duft, som kan gøre én helt ør i hovedet. De er heller ikke, hvad vist nogle tror, et nyere påhit – som nævnt er stort set alle roserne i haven her historiske.
Arrangementet var i samarbejde med Thyme Planteskole, som havde en lille stand på stedet, og jeg købte … nej, ikke en rose, men en trevlekrone.
Det er en fin staude, jeg ikke kendte, men som gør sig vældig godt sammen med prydgræsser, og da jeg netop har sådan en, der skal flyttes fra krukke til bed, måtte den med hjem.

Roser ved Vallø

14 kommentarer

 1. Heldigvis er der -også indenfor roser -noget for enhver smag.
  Klatreroser i vild form har jeg haft et par steder i skoven. De evner at følge med selv en granskov op.
  1867 er et sjovt skævt årstal. Hvilken begivenhed har mon sat skellet?

  Kommentar af natural2222 — 21. juni 2020 @ 6:16

  • Ja, heldigvis er der alle slags.
   Vi ser sommetider roser i på alle måder vild form, når vi færdes rundt omkring – et dejligt syn.
   1867 var året for den første hybrid, så det giver god mening at hævde, at alle ‘ægte’ skal være før dette 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. juni 2020 @ 9:19

 2. Det med tyveri af roser og tulipaner i parken får mig til at tænke på at mange butikker heroppe lader deres stativer med blomster stå ude om natten. Jeg har undret mig over at de turde, men måske har de kameraovervågning.

  Kommentar af Lene — 21. juni 2020 @ 10:11

  • Det kan sagtes være – valløtyverierne skete i 80’erne, og da havde man vist ikke kameraovervågning.

   Kommentar af Ellen — 21. juni 2020 @ 10:53

 3. Jeg har hørt den historie om tyveri ved opgravning, det er ufatteligt. Det er jo tegn på en manglende forståelse for værdier, for haver og ejerskab, – nej sådan kan man ikke beskrive problemet! det er jo ikke revolutionære kræfter, som vil afskaffe ejendomsretten, der i ly af mørket graver tulipanløg op.

  Så flot et billede af de mange fyldte roser. Det må være en stor oplevelse at besøge haven dér.

  Kommentar af Donald — 23. juni 2020 @ 3:31

  • Nej, det var sandelig ikke folk, der vil afskaffe ejendomsretten – men de syntes åbenbart, at det var de forkerte, der besad den til de tulipaner og roser!
   Det var så fint – både visuelt og olfaktorisk 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. juni 2020 @ 9:33

 4. Lige da jeg læste, hvad du skrev om Vallø Slotspark tænkte jeg, at der havde jeg været, men så kom jeg i tanke om, at det var Gavnø ved Næstved. I min tidligste barndom besøgte vi tulipanparken, og den var åbenbart så flot, at den kunne imponere selv et barn og sætte sig som et varigt minde. Måske også fordi hele setuppet var helt specielt. Jeg var sammen med mine søskende og min mormor med toget, og vi besøgte min morbror og vores meget spændende ungdommelige og storbyagtige tante, som havde bosat sig sig helt ovre på Sjælland- og boede i ny moderne etageblok. Vi besøgte slottet og en motorbane, som lå lige uden for Næstved. Det var alt sammen vildt imponerende for os bønder! Jeg tror kun, jeg har været på Sjælland den ene gang, indtil jeg blev voksen. (Senere flyttede de til Bahrain og Kuwait. Det var endnu mere eksotisk, men der nåede vi nu aldrig ned.)
  Tyveri af blomster er noget mærkeligt noget. Fra en mark lige uden for vores kvarter er der i foråret gravet mere ne´énd 100 sjældne orkideer op. Sandsynligvis kan tyvene slet ikke få dem til at gro, for de kræver helt specielle vækstvilkår og levested. Utroligt at de gør det og at det har kunnet ske et sted, hvor der færdes så mange mennesker på stien, der går. Måske de har haft lygter med og gravet i nattens mulm og mørke. Ingen ved det.
  Jeg må indrømme, jeg engang for længe siden har gravet nogle liljekonvaller op ude i skoven.- For fyrre år siden, da vi anlagde have. Jeg mener ikke, de er/var fredet. Alligevel er jeg flov ved at tænke på det. Og jeg synes ikke, jeg ser mange af dem mere ude i naturen – så måske er de i tilbagegang.
  Jeg har også længe været mest til de fyldte, historiske roser – der, du skriver, også dufter, selv om mange siger det modsatte. Men nogle af de enkelte er nu elegante, så nu går vi og funderer over, hvor vi kan få plads til sådan nogle – uden at haven bliver et stort miskmask. Det er den lidt i forvejen.

  Kommentar af tingats — 25. juni 2020 @ 12:32

  • Gavnø er helt speciel hvad tulipaner angår. Bedene bliver anlagt hvert år, så der er ikke to år, hvor de ser ens ud. Der kommer gartnere fra Holland (og selvfølgelig også andre steder) og de frembringer alle noget smukt. Efter afblomstring kan alle, der har lyst, komme og grave tulipanløg op og tage med hjem. Det har jeg nu ikke prøvet, så jeg ved ikke, hvor mange der er om det bud.

   Man må altså være ret kold i r…., når man bare stjæler den slags så åbenlyst, men det er de nok også … sådan nogle snøbler. Og så er de også ret dumme at tage noget, de ikke kan få til at gro, men hvis de hurtigt sælger det videre, er det jo ikke deres problem.
   Jeg tror ikke man må grave i skoven, selv om man ikke graver noget fredet op, men jeg synes nu alligevel ikke du bør have dårlig samvittighed efter så mange år 🙂
   De fleste historiske roser dufter vist – jeg har en ide om, at det er alle de moderne hybrider der ikke gør.
   Jeg går også og funderer over, hvor jeg kan sætte sådan en voldsom rambler, uden den overtager hele haven 😀

   Kommentar af Ellen — 25. juni 2020 @ 13:42

   • Hvor spændende, det med at man må komme og hente tulipanløg. Det må være det helt store tilløbsstykke. Det kunne være sjovt og hyggeligt at have løg derfra i sin have (løg med en historie) Men jeg tror ikke, vi ville tage dertil på grund af det trafikkaos, der sikkert vil være. Af samme grund tager vi heller aldrig til de store koncertnavne, som vi sådan set gerne ville høre. Vi orker ikke, måske at skulle holde i kø i uendelige tider for at komme væk igen.
    Det med roser og duft fik jeg måske lige byttet rundt på.
    Tak for syndstilladelsen. Den labber jeg i mig. Jeg var jo også bare ung og uvidende 🙂

    Kommentar af tingats — 25. juni 2020 @ 16:05

    • Lige præcis det med med tilløbsstykket er også hvad vi har mistanke om, og derfor den primære årsag til, at vi ikke har forsøgt os med de tulipanløg – men det er afgjort en god ide for dem der orker.
     Velbekomme. Visse syndsforladelser er nemme at give … men jeg ved ikke helt, om jeg også vil give dig syndstilladelse – det kommer i hvert fald an på, hvad du har tænkt dig at synde med 😀

     Kommentar af Ellen — 25. juni 2020 @ 16:17

     • 😉 Den overaktive stavekontrol skal man vare sig for – og ellers må varmen have skylden.
      Men det nye begreb lyder da ret tillokkende, hvis du var blevet lokket til at give mig en sådan carte blanche tilladelse.

      Kommentar af tingats — 25. juni 2020 @ 19:59

      • Man siger da ellers, at det er lettere at få tilgivelse end tilladelse 😀

       Kommentar af Ellen — 25. juni 2020 @ 23:01

 5. Olfaktorisk 🙂 Fint ord!

  Kommentar af tingats — 25. juni 2020 @ 12:35

  • Man må blære sig hvor man kan 😉

   Kommentar af Ellen — 25. juni 2020 @ 13:34


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.