Hos Mommer

10. juni 2020

Glas i haven – plus jern og sten

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:11
Tags: ,

Sidste sommer var vi ude for at se på en åben have – noget vi gør et par gange hvert år, fordi det kan være så utroligt inspirerende at se, hvad andre gør ved og i deres haver. Denne var ingen undtagelse. Flere steder tittede der spøjse ting frem fra staudebedene; ting, som i hvert fald sådan en have-ukreativ en som mig aldrig ville have fundet på at anbringe i haven, men det så hammergodt ud, så jeg tog ideen til mig. Sidste år blev det bare til, at den gamle, brune vinballon, som vi fandt i svenskerhuset, blev hevet ned fra loftet for at komme til ære og værdighed igen – og det på en måde, som ingen svensker sikkert kunne forestille sig! Den kom nemlig til at stå i bedet ved hobbithuset, som jeg har omdøbt bådehuset til. Det er gravet ind i en skråning, så vinduet, der ser ud til at være lige over jorden, kan jeg ikke se ud ad, når jeg befinder mig inde i skuret. Med den megen efeu ligner det et hobbithus, synes jeg.
Det er i øvrigt her, jeg satte fire af dine kermesbær, Jørgen.

P1030937

P1030944Forleden dag, da vi besøgte et fuldstændig fantastisk havecenter i Audebo, skulle jeg (også) lige hen og lure lidt rundt i restehjørnet.
Det gav pote, for jeg fandt tre flasker, som de ville have sølle 15 kroner for. Det var okay med mig, men jeg havde ikke villet give de oprindelige 80 kroner. Flaskerne står foreløbig og udfylder en tom plads i krydderurtebedet.
Har man muligheden, så kig ind i Audebo Havecenter. De hævder at have alt til haven, og jeg tror på dem!
Vi kørte derop, fordi jeg på nettet havde set, at de havde en stor udstilling af espalierer, og da min Alchymistrose her på tredje sæson endelig har taget sig sammen til at komme lidt i højden, skulle der noget til at holde den – og helst noget, der passer til vores gamle hus.
Det fandt vi da også – det helt perfekte i sort støbejern, som i stilen passer med rygningen på både drivhuset og stråtaget, hvilket man dog nok ikke umiddelbart lægger mærke til, men det ved vi selv, og det er nok for os.
P1030936

Et andet sted har jeg sat en KÆMPE vinflaske, som vi engang fik som tak for en tjeneste. Flasken rummer 5 liter, hvilket er lidt underligt, for da jeg slog ‘vinflaske 5 liter’ op for at finde navnet på netop denne størrelse, findes de tilsyneladende på enten 4,5 eller 6 liter, men italienerne vil åbenbart gerne være lidt anderledes … beviset er her:

P1030947P1030946

Oppe i sverigeshuset fandt jeg engang et par gamle jerngryder, som jeg tog med hjem. De er nu begge beplantede og anbragt på ‘tilfældige’ steder. Om det er de blivende jerngrydeopholdssteder, ved jeg ikke – jeg går og flytter lidt rundt på det hele indimellem; dog ikke vinballonen.
Jeg har for meget tid, har jeg …

P1030938P1030941

P1030940Man starter som liiiiille, og så bli’r man stor
Det sidste billede er min basilikum. Den kom med hjem i en lille potte fra Meny, men den er vokset godt, og den bliver større endnu. Jeg har fire børn i gang fra den, i fire forskellige størrelser, så jeg hele sommeren igennem har frisk og ny basilikum at plukke af. Når jeg kniber blomsterstandene af for at buske planten, sætter jeg dem i vand og laver nye planter i stedet for at smide dem ud.
Ud fra én plante til en tyver vil jeg kunne forsyne det meste af nabolaget med basilikum hele sommeren. 
Vi går ikke ned på pesto i år.
Ejheller agurker.
Eller tomater. 
Eller chili.

18 kommentarer

 1. Hvor ser der bare hyggeligt ud hos jer. Og jeg er vild med Hobbithuset 🙂

  Kommentar af Lene — 11. juni 2020 @ 7:44

  • Tak – og når landmanden ikke længere er landmand, så kan I komme og se det … 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. juni 2020 @ 9:45

 2. Også jeg holder af Hobbithuset. Man ser næsten en indemuret eremit i vinduet ventende på sin sparsomme daglige ration.

  Kommentar af natural2222 — 11. juni 2020 @ 9:52

  • Hehe, det sætter da fantasien i gang, kan jeg se 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. juni 2020 @ 10:09

 3. Godt med ny inspiration. Det ser godt ud med flaskerne og espalier. Alchymist er en fantastisk rose, ligesom flere andre orange og abrikosfarvede roser, men svære at passe ind, når man ellers mest har pink, hvide og røde roser. Sikke et udvalg af flotte krukker, de har i det havecenter. Men også ret pebrede priser på mange af dem.

  Kommentar af tingats — 11. juni 2020 @ 10:46

  • Jeg så første gang Alchymist i en herregårdspark, hvor den var heeeelt vildt stor, men også fantastisk smuk med de mange farver i hver enkelt rose, så sådan en måtte jeg absolut eje.
   Audebo har det hele, men de er ikke billige med det hele; pæne krukker er dog generelt ret dyre, synes jeg, mens espalieret her kostede kun halvdelen af, hvad jeg umiddelbart ville have gættet på, så man kan være heldig 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. juni 2020 @ 11:02

 4. Sikke en skøn idé med flaskerne i haven!
  Jeg tager straks din idé med hele tiden at lave nye basilikumplanter til mig – og Audebo Havecenter må da besøges. Tak for nogle fine idéer!

  Kommentar af Madame — 12. juni 2020 @ 6:39

  • Det var nemlig en sjov og kreativ ide 🙂
   Det tager to-tre uger at starte, fordi rødderne helst skal være et par cm inden man sætter dem i jord, men fra da af kan man jo løbende producere nye planter hver uge, fx

   Kommentar af Ellen — 12. juni 2020 @ 16:46

 5. Tak for hyggelige stunder forleden. Jeg ser de 4 kermesbær er kommet i fint selskab. Det bliver spændende at se om de giver bær til en gang farvning på et tidspunkt.
  Jeg har lavet ni stiklinger af de friske lavateraskud. Iflg. min bog om planteformering skal de være 6 – 8 cm lange og man kan bruge både nodie- og internodiestiklinger, Jeg glæder mig til at følge disse og de andres udvkling.

  Kommentar af Jørgen — 12. juni 2020 @ 8:27

  • Selv tak, Jørgen; det var hyggeligt at møde dig igen.
   De er skam alle kommet i godt selskab, bare tre forskellige steder i haven, i håb om, at nogle af dem finder gode og tilfredsstillende forhold at vokse i.
   “Nodie- og internodiestiklinger” – det skulle jeg da lige google, men nu er jeg blevet klogere – jeg håber du får held med at få dem i god vækst.

   Kommentar af Ellen — 12. juni 2020 @ 16:50

 6. Hvor er du heldig at basilikum og krydderurter vokser godt!

  Jeg må prøve igen. Nu har jeg i det mindste fået en rosmarin til at vokse.

  Mynte og Merian gror som om de var betalt for det!

  Det hobbit-hus er en god idé, – ja det er smukt!
  Godt at høre fra Jørgen.

  Kommentar af Donald — 12. juni 2020 @ 18:25

  • Det er da ikke held, Donald 😉
   Bare på den igen – de skal nok få fat, men basilikum vil ikke være på friland i DK.
   Ja, det var godt at høre, at Jørgen har det godt.

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2020 @ 9:56

 7. Hvor er det pænt med de flasker, du har fundet plads til i haven. (jeg ved, havenisserne ikke kommer ind i din have – haha)
  Jeg vil prøve at få basilikum til at spire. Jeg synes, det er sådan en sart plante. Men åbenbart ikke.

  Kommentar af Betty — 12. juni 2020 @ 20:05

  • Nemlig: Glas er nydeligt; det er havenisser ikke 😀
   Basilikum er meget sart og trives kun i drivhus, men så er den også nem – og villig til at spire fra det man kniber af.

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2020 @ 9:58

   • Ok, så kan jeg bedre forstå det, for jeg har ikke kunne få basilikumplanter til at trives. Det er simpelt hen en drivhusplante.

    Kommentar af Betty — 13. juni 2020 @ 11:24

    • Ja, det er. Jeg har endnu ikke mødt eller hørt om nogen, der har kunnet få noget ud af basilikum på friland.

     Kommentar af Ellen — 13. juni 2020 @ 11:26

 8. Tænk, at et par flasker anbragt hist og her kan give så stor virkning. Det se vældig fint ud – og har da inspireret mig til at tænke “udsætnings”tanker.

  Kommentar af conny — 17. juni 2020 @ 10:08

  • Jeg var selv forbavset, da jeg så det – og jeg ville aldrig selv have fået sådan en ide. Men prøv, og oplev selv den fine effekt 😊

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2020 @ 16:05


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.