Hos Mommer

7. juni 2020

“Hvor ikke en hyld kan gro, der kan intet menneske bo”

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 11:51
Tags: , , , , ,

Der må da være steder i Danmark, hvor der bor mennesker, men ikke hyldetræer? Hvad med helt ude vestpå?
Det er selvfølgelig en udmærket måde at sige, at hyld er særdeles nøjsomme og alt for gerne etablerer sig så snart de får den mindste chance for det.
Vi har nogle i vores hæk, og selv om jeg klipper og klipper og klipper, skyder den voldsomt op igen. HELE tiden! Google kan fortælle mig, at dragetræet (Poulownia) er verdens hurtigst voksende træ med 2½-3 meter om året. Mine hyld klarer da nemt mere end det … men det er nok bare fordi de ved de er uøskede.
P1010683Da vi kom hjem i aftes, havde min Toftegaard-agurk præsteret tre fuldvoksne agurker og Marjatta-agurken én. Marjattas har indtil videre været helt lige, og Toftegaards altid krumme. Skal jeg lægge noget i det? Det undrer mig en smule …
Toftegaards principper er ‘kun’ økologiske, mens Marjattas grønsager er biodynamisk dyrket. Deres fortsatte liv hos mig er ikke biodynamisk; jeg ved ikke hvordan man gør, og jeg er nok også ligeglad … mine hjemmedyrkede agurker indeholder ikke noget politisk ukorrekt, så det er fint med mig. Der er ikke så meget som antydningen af forskel på smagen på de to agurkeplanters frugter – det ville også have forbavset mig, hvis der var, lige som det er underligt, at Toftegaards plante er mere end tre gange så stor og kraftig som Marjattas. De kom i drivhuset samtidig, og da havde de samme størrelse.
I aftes fik vi bare nyopgravede kartofler med tzatziki til. Ikke andet, og det var så lækkert – rent slik.

P1010607

Herover en dims jeg så forleden dag. Det er blevet så trendy at kalde de naive personer, der tror på alskens konspirationsteorier, for bærere af sølvpapirshatte. Jeg er selv begyndt at bruge udtrykket en del, for holddaop, hvor er der skræmmende mange, man kan bilde næsten hvad som helst ind. Også folk, jeg kender og som jeg normalt betragter som værende pænt højt intelligente, overrasker mig indimellem med hvad de i fuld overbevisning om et givent emnes sandhedsværdi deler på de sociale medier. Hvor er den kritiske sans blevet af?
“Man skal undre sig!” Det er ikke første gang, jeg citerer hvad min første chef sagde for 42 år siden, men hun har stadig ret. Man skal nemlig undre sig. Man skal spørge sig selv, om dit eller dat nu også lyder som om det kan være sandt. Hvem er kilden?
Bliver man (på FB) opfordret til at kopiere og ikke dele, så er det spam, fup og svindel.
Nå. Tilbage til sagen: Da jeg så det på den store afstand troede jeg, at dette herover var bier, der pludselig havde fået sig en kollektiv sølvpapirshat, men en zoom viste, at det var det nok ikke, men hvad er det så? Gør mig klogere, please!

image

Der findes dog også flinke svindlere … se bare her hvordan de fra Netflix tilbyder at oplade mit kreditkort! Det bør man da ikke sige nej tak til …
De tror sikkert selv, de er blevet så gode, men der er stadig meget, de ikke ved om brug af det danske sprog.
Når man så, som jeg, ikke engang abonnerer på Netflix, skal man være mere end almindelig tumpet for at hoppe på den, men chancen for at ramme er nok stor – jeg har efterhånden på fornemmelsen, at vi er de eneste i Danmark der ikke bruger Netflix.

28 kommentarer

 1. Heller ingen Netflix her, selvom jeg også har fået mails fra “dem”.
  Der er skræmmende mange, der tror på konspirationteorier, eller det der ligner, og som du siger, er det også mennesker, der burde være klogere. Jeg tror, det er “selektiv tro” – de tror på det, de ønsker at tro på, og er faktaresistente overfor det modsatte, der så får prædikatet fake news.
  Fx interviewede Steinmetz en amerikaner ved en anti-nedlukningsdemo. Manden troede ikke på, at der (på det tidspunkt) var 30.000 døde. Så hellere tro på, at pandemien skyldes 5G eller noget andet ævl.
  Flotte agurker!

  Kommentar af Eric — 7. juni 2020 @ 12:54

  • Så er vi to! 😉
   Vi er ganske rigtigt generelt tilbøjelige til at søge den information, der passer bedst til det, man helst vil tro, men det er der nok mange der ikke lige tænker over og derfor hverken er kildekritiske eller søger andre(s) artikler om samme emne.
   Jeg så også en amerikaner, der hårdnakket hævdede, at coronavirus ikke eksisterede, fordi “det var noget, demokraterne havde fundet på”.
   “Fakta-resistens” er et godt ord!

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2020 @ 13:17

 2. Velkommen hjem. Håber, I havde nogle gode dage i det jydske. Udtrykket “bærere af papirshatte” er nyt for mig, men du har ret i, at det faktisk er ret nemt at bilde folk noget ind; det er jo det samme, som hvis en vare eller ydelse er usædvanlig billig, er det nok en god idé lige at undersøge det nærmere!
  I er nu ikke de eneste, der ikke bruger Netflix!

  Kommentar af Fru Moll — 7. juni 2020 @ 13:22

  • Ikke papirshatte, men sølvpapirshatte, fru Moll – sølvpapiret skulle angiveligt reflektere de skadelige stråler fra enten rummet eller fra sådan noget som 5G-netværket væk fra bæreren, så man ikke tog skade 😀
   Folk er ofte mere naive, end godt er, desværre – der er for få, der undrer sig …
   Jeg er kun glad for at erfare, at der er andre der ikke bruger Netflix 😉

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2020 @ 13:29

 3. Hej Ellen
  Velkommen hjem tak for jeg igen måtte være med på tur

  Sølvpapir hatten ja skal jeg være meget drillede så kan jeg bare svare dig med
  Bremsefælde

  Det er en bremsefælde

  Bruges især på marke med heste

  Det er til og fange hestebremse og kan ikke huske hvad de andre hedder lige nu

  Også store fluer

  Skal nok forklare det bedre senere

  VH
  K r

  Kommentar af k r — 7. juni 2020 @ 13:34

  • Tak for informationen! Du har gjort mig klogere, og du behøver ikke at forklare mere, for nu blev det jo nemt at google 🙂
   Der gik ganske rigtigt heste i nærheden.
   Hvor bliver man klog af at bo i blogland 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2020 @ 13:55

 4. Ja, når man undrer sig, kan man blive så klog, så klog.

  Fik jeg nogensinde fortalt, at jeg slog Marjetta op og fandt ud af, at hun indgår i den finske muytologi.

  Jeg fandt to omtaler – hvis der er noget, der hedder sådan.

  1. Marjatta-sangen er en allegori om kristningen af Finland. Da Marjatta føder en søn uden for ægteskab, søger Väinämöinen at dræbe denne søn. Barnet viser sig at være klogt og overbeviser Väinämöinen om, at hans tid er forbi (svarende til hedenskabens nederlag), og han forlader denne verden.
  2. Historien om Jesusbarnet er gendigtet i finsk klædedragt! Marjatta er hyrdejomfruen, der spiser et fortryllet tyttebær, der gør hende gravid. Faktisk hoppede tyttebærret selv ind i munden på hende, men det tror moderen naturligvis ikke på, og datteren forstødes. Hun får ikke lov til at låne en sauna af nogen(!), så hun må føde ude i naturen. Hun beder den vise, gamle Väynämöinen om at godkende den lille ny, men han nægter. Da bliver Marjatta rigtig gal og skælder Väynämöinen huden fuld, fri gengivelse: “Du er bare en forstokket gammel mand, tag din kantela (finsk strengeinstrument) og gå!” Han må da sejle væk, men han forudsiger, at han vil vende hjem, når der igen er brug for ham.

  Men om det er derfor Marjetta-agurkerne er så fint lige, eller hvorfor en sjællandsk institution tager navn efter en finsk mytologisk skikkelse, skal jeg ikke kunne sige 🙂

  Også wech-glassene skabte undren og ny viden.

  https://weck-glas.de/unternehmen/geschichte ligger der en lang og spændende artikel om starten på wech-fabrikkerne. Historien går helt tilbage til Louis Pasteur og Napoleon og den franske hær, som havde brug for mad, der kunne holde sig.

  Hvad jeg så skal bruge al den viden til, er en anden sag. Men jeg kan da dele den.

  ps Findes der ikke mange forskellige arter af agurker ligesom med alt andet – tomater, jordbær ……

  Kommentar af tingats — 7. juni 2020 @ 17:42

  • Ja, det skrev du, og vores Marjatta er taget efter det finske folkesagn. Marjatta siger selv, at “Den grundlæggende idé bag Marjattas særlige pædagogiske tilgang er, at ethvert menneske har en sund, indre kerne uanset handicap eller sygdom”. Der bor seks marjattafolk på vores vej – heriblandt skolems leder, så jeg burde kende en del til institutionen 🙂
   På deres hjemmeside kan du lige her: https://marjatta.dk/om-marjatta/organisationen-og-kontakter/fortaellingen-om-marjatta/ finde deres egen forklaring på hvorfor de bruger noget fra det finske folkeepos Kaalevala i deres navn.
   Man kan aldrig få for meget viden!
   På mit arbejde var der engang en ‘venlig’ sjæl, der hævdede, at jeg er en person, som er i besiddelse af store mængder ‘gold viden’, hvormed han mente viden, man ikke kan bruge til noget. Jeg var rygende uenig med ham og spurgte om vi skulle konkurrere i en quiz om almen viden. Det turde han ikke, kujonen 😀
   Der er sikkert flere sorter af slangeagurker, men Toftegaards plejer nu at være meget mere lige end de er i år.

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2020 @ 18:04

   • Tak for linket. Spændende læsning.

    Nu kan jeg så fortsat forundres, men nu over, at en hollænder, der har boet i Sverige og fået interessere for finsk mytologi og for en østrigsk-ungarnsk filosof og pædagog, har oprettet en institution i Sydsjælland. Men det ved du selvfølgelig alt om med de naboer, du har.

    Men jeg har nu også lært

    at der findes 120 institutioner for specialundervisning (Marjatta) beliggende i 60 lande verden over

    at Rudolf Steinerskolerne i virkeligheden hedder Waldorfskoler, fordi Rudolf Steiner grundlagde den første skole i 1919 for at undervise børn af ansatte på Waldorf-Astoria cigaretfabrik i Stuttgart i Tyskland

    at Rudolf Steiner ikke blot var filosof og pædagog, men filosof, okkultist, Goetheforsker, pædagog, arkitekt, dramatiker, social tænker og esoteriker
    at esoterisme er den praksis, at ideer eller viden holdes inden for en eksklusiv kreds (jeg er så tydeligvis ikke esoteriker, men eksoteriker)

    at Platon skelnede mellem eksoteriske og esoteriske lære, hvor den første var den, der kom til udtryk i hans dialoger, mens den anden refererer til den, der udelukkende blev diskuteret på akademiet i Athen, og som derfor er gået tabt for eftertiden.

    Og fordi jeg ville slå byen Dornach op (her er Rudolf Steiner begravet), men kom til at skrive Dormach, så ved jeg nu også

    at Dormarch eller muligvis Dormarth er en hund, der normalt bruges til at hjælpe jægere ved at spore eller jage dyret, der jages

    og at Dormach i walisisk middelalderlitteratur var Gwyn ap Nudds hund, som hjalp ham jage de dødes sjæle.

    Jamen er det ikke forunderligt med al den viden? Jeg er ret vild med nettet.

    Måske jeg engang vil bruge dette som eksempel på, hvor vidt omkring, man kan komme, når man lader sig lokke af links på nettet – eller sagt på en pænere måde – har nysgerrigheden i behold.

    ”Gold viden.” Jeg håber da, at din kollegas bemærkning var mere venligt ment, end den ”lyder på skrift.”

    Kommentar af tingats — 9. juni 2020 @ 13:16

    • Det kan føre meget vidt omkring, når man begynder at google én ting, som fører til noget andet, til noget tredje, osv., og jo, det er forunderligt 🙂
     Kollegaens bemærkning var egentlig ikke venligt ment, for han syntes vitterligt ikke, at man behøvede at vide alt muligt af alskens slags ‘pjat’, bare man var god til sit arbejde.
     Han var så ikke en af dem, jeg holdt mest af 😀

     Kommentar af Ellen — 9. juni 2020 @ 16:27

 5. Du skal da ikke gøre nar af sølvpapirshatte, Ellen. De virker skam upåklageligt. Man skal bare passe på, at de ikke strammer, for så er det, man får symptomer, hvoriblandt kan nævnes mærkværdige skriftlige udgydelser på FaceBook, Twitter, Statstidende eller hvad man nu har til rådighed af den slags … /ironi kan have forekommet i ovenstående …

  Kommentar af Henny Stewart — 7. juni 2020 @ 22:23

  • Hehe, godt så, men der er i givet fald virkelig mange, på hvem den sidder for stramt 😀

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2020 @ 22:37

 6. Den sære kuppel er et fangstnet til hestebremser.

  Intet under, at konspirations- og andre teorier florerer, når Sveriges førende inden for smitsomme vira vælger en flokimmunitetsstrategi, og tror det muligt at gennemføre uden et massivt antal dødsfald til følge.

  Man kan jo ikke evigt opdele svenskere risikogruppe-personer med tilhørende service- og plejepersonel og en anden gruppe af unge raske og rørrige.
  Har man adfærd, som giver massiv smitte blandt sunde, vil de kræve genoprettelse af totalt afsondrede samfund som Skt. Jørgensgårdene for spedalske eller pestøerne ud for Venedig i 1400-tallet til risikogrupperne.
  Samtidig gør antallet af fødselsdage hver dag en ny gruppe svenskere til risiko-personer alt medens der dagligt opstår nye tilfælde af sukkersyge, nye kræftpatienter og andet.
  Så kan man lige så godt tro på sølvpapir, malariapiller, sendemaster og pengegriske medicinalfirmaer.
  Selv de mest konservative bønder gik fra flokimmunitet som løsning på sygdomme omkring 1990.

  Kommentar af natural2222 — 8. juni 2020 @ 12:31

  • Tak – det sagde K r også … det havde jeg aldrig gættet!
   Jeg tror så heller ikke, at man ved en eventuelt næste gang vil vælge Sveriges metode, men hvis de var ude på at få skaffet plejehjemspladser, så var den da den helt rigtige vej at gå …
   Og du skal helst ikke nævne “pengegriske medicinalfirmaer” til mig – så går jeg bare i forsvarsposition fordi jeg ved, hvad det koster at udvikle ny medicin, så please don’t get me started 🙂
   Har de ikke også for længst sagt (i Danmark), at de ikke regner med nogen flokimmunitet overhovedet? Det tror jeg.

   Kommentar af Ellen — 8. juni 2020 @ 20:10

   • Åh ja, kommentaren fra K r havde jeg overset i farten.
    Hverken sendemaster eller medicinalfirmaer har efter min mening noget med sagen at gøre. Blot nævnes disse som årsager til udbruddet på sites, hvor tillægsordet pengegrisk er et automatik-valg før navneordet medicinalvarefirma helt i stil med, at en farm-mink kun kan være stakkels.
    Klogeligt nok gled ideen om flokimmunitet hurtigt ud af repertoiret her til lands. Spændende bliver det, hvor længe Sverige kan holde stilen med et antal døde 4 x højere end i DK målt pr. mill. indbyggere. Risikoen er, at det løser sig ved at de danske tal stiger nu hvor der åbnes mere for posen.
    I øvrigt dufter hyldeblomsterne helt overdådigt denne sommernat, hvor vi skiftes til at sprøjte hveden mod svampe.

    Kommentar af natural2222 — 9. juni 2020 @ 0:49

    • Så misforstod jeg dig … det beklager jeg; jeg undrede mig da også over din holdning til medicinalfirmaer, men vi er enige, så 🙂
     Sverige lIgger virkelig højt på den kedelige del af rekordlisten, men forholdet 1:4 vil ikke ændre sig, selv om både DK og S stoppede i dag med at få flere coronadødsfald. Danmarks tal stiger nok lidt, vil jeg tro, men som jeg har nævnt før, så kan vi ikke vedblive at holde det hele lukket, og vi må lære at passe på os selv. John og jeg har derfor ikke tænkt os at opsøge steder, hvor der vil være mange mennesker samlet!

     Kommentar af Ellen — 9. juni 2020 @ 6:46

 7. Nyopgravede kartofler og agurker af egen avl – hvor lyder det lækkert!
  Ja, det er virkelig skræmmende mange, der tror på konspirationteorier. Udtrykket bærere af sølvpapirshatte er helt nyt for mig. Hvor er det fint, at Farmer og K r kunne opklare mysteriet om fælder til hestebremser.

  Kommentar af Madame — 9. juni 2020 @ 7:31

  • Det er überlækkert, kan jeg godt sige dig!
   Det udtryk støder du på mange gange fra nu af, spår jeg 🙂
   Ja … man bliver så klog i blogland.

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2020 @ 16:29

 8. Vi har også hyld i hækken – helt umulig at fjerne. Der kommer også tjørn, og den er jeg endnu mere træt af, men den er trods alt lidt lettere at holde nede.
  Jeg er heller ikke på Netflix og kun meget lidt på Facebook, så måske bliver jeg sparet for mange konspirationsteorier.

  Kommentar af Kirsten — 9. juni 2020 @ 11:12

  • Irriterende, men det er da fast arbejde at holde det nede!
   Konspirationsteorierne florerer ganske rigtigt i stor stil på Facebook 😀

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2020 @ 16:30

 9. Kender knap nogen der ser Netflix … det er vist bare noget højt reklameret op af den kulørt presse. Tror jeg 😉

  Kommentar af perteilmann — 9. juni 2020 @ 19:11

  • Det lyder godt. Per – jeg troede det var det meste af Danmark – nok mest fordi næsten alle jeg kender, bruger Netflix 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2020 @ 21:55

 10. Dejligt med så mange glæder fra haven (jord til bord). Bliver helt lækkersulten, selv her fra morgenstunden.

  Jeg ser heller ikke Netflix, mine børnebørn gør, da der er nogle gode børnefilm/serier. Jeg har selv fået denne besked, og rystede endnu engang på hovedet, eller havde max et skuldertræk til overs efter delete knappen var blevet benyttet. Og kan fornæmme du har det som jeg. Tænk at bruge tid på at kopier et eller andet opslag, der er helt urealistisk.

  Min yngstedatter, har nu prøvet hypnose, og en udrensnings et eller andet, indenfor alternativ behandling, med lovning om rygestop. Begge dele virkede modsat, hun fik det så skidt, indtil den første smøg blev røget, så havde hun det godt igen. Dog er hun bekendt med en medicins receptpligtig løsning, og den virker. Derfor har hun besluttet, kun behandlingsformer der er godkendt af sundhedsmyndighederne.

  Kommentar af Abildjyden — 10. juni 2020 @ 6:41

  • Det er da også dejligt at kunne have bare lidt af egen avl.
   Ja, man kan ikke andet end at ryste på hovedet over den slags – både over udsenderen og over dem, der falder for det …
   Det er et godt valg, din datter har truffet. Det er muligt, at der er andet der virker, men der findes ikke dokumentation for det – selv om man naturligvis ikke skal undervurdere placeboeffekten 😉

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2020 @ 8:54

 11. Heller ikke NetFlix her. Måden at “lokke” med opdatering, eller tømning af konto, skulle man tro var for grov til at NetFlix ville prøve det. Kan det være en svindler? Er det det, du prøver at sige på en måde så vi selv skal tænke? 😀 :mrgreen:

  Kommentar af Donald — 10. juni 2020 @ 7:14

  • Hehe, ja, Donald, det er det jeg prøver på at sige 😀 – selvfølgelig er det en svindler!
   De lokkede ikke med opdatering, men med opladning af mit kreditkort … de fæhoveder 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2020 @ 8:58

   • Jeg er iøvrigt så vant til (fra gamle dage) at Microsoft PC-sprog var forfærdeligt dansk, så derfor tænkte jeg ikke over sprogfejlene som en svindel-indikation.

    Men godt at vide at min indre bullshit detektor fangede den alligevel. Pyha …

    Kommentar af Donald — 10. juni 2020 @ 11:28

    • Sprogfejl i mails er altid tegn på svindel, fordi det er fejl, en dansker ikke ville begå. Selvom det er dårlig stavning, så er det mindst lige så meget formuleringsfejl, man skal hæfte sig ved. Din “indre bullshit detektor” skal altid larme højt og intenst, når du bliver bedt om at opdatere et eller andet via mail.

     Kommentar af Ellen — 10. juni 2020 @ 11:46


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.