Hos Mommer

30. maj 2020

Et fugleløst fuglereservat

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:45
Tags: , ,

P1030912“Dagens tur gik til Tissø – eller Tirs/Tyrs sø, som den oprindeligt menes at have heddet. Ville ønske, at den stadig hed det … har aldrig rigtig brudt mig om det latrinære navn.”
Det er et citat fra mit indlæg fra februar 2014, og min mening om søens navn har ikke ændret sig.
Vi kørte dertil i dag, fordi John mente, at vi måtte kunne se masser af fugle … det er trods alt et fuglereservat, men ganske som sidste gang så vi ikke en fugl. Det eneste vi så, var rudskaller, som jeg først troede var aborrer pga. de røde finner, men det var det altså ikke.
Det er stadig et vældig smukt område, men man skal bare ikke tro, at man kan tage til dette fuglereservat og se på fugle!
Dengang i februar 2014 var der masser af vand i søen. Det var der ikke i dag – mit gæt er, at vandstanden er over en halv meter lavere end sidst vi var her, men det er vist meget normalt, at den skifter med årstiderne.

P1030923Læge-oksetunge

Ved foden af fugletårnet, hvor vi var oppe for at nyde udsigten, stod der læge-oksetunge, som nok er en af de blå blomster, der er allermest blå – det er en aldeles dyb og smuk blå farve, og jeg er vild med den.

P1030916

Dette var den eneste form for gæslinger eller andet/andre med dun, vi så i dag, så da der ikke rigtig var nogen grund til at dvæle mere ved det sted, gik vi tilbage til bilen og hentede den medbragte mad, som vi indtog på bænkene ved shelterne og bålpladsen lige ved siden af parkeringspladsen.
Selv om det er pinselørdag med et upåklageligt vejr, var der ikke ret mange andre besøgende, hvilket passede os fint.

P1030924

Det er godt nok alt sammen, men for pokker, hvor blev jeg skuffet i går, da Mette Frederiksen meldte ud, at grænsen over for alle fra andre lande end Tyskland, Norge, Island og måske Sverige og Finland vil forblive lukket indtil 31. august.
ØV. Det kan næsten ikke råbes tilstrækkelig højt.
Børnene skal i skole igen 4. septemer, så et danmarksbesøg vil ikke kunne nås i denne sommerferie, hvad vi jo ellers kraftigt havde satset på.
Der er godt nok længe til – tre hele måneder, hvilket er længere, end Danmark på nuværende tidspunkt har været lukket mere eller mindre ned, så den lille, lige nu næsten ikke-eksisterende, optimist inde i Charlotte og mig har stadig et lønligt håb om, at det måske kan blive lempet mere inden da.
Vi vil dog kunne foretage et englandsbesøg i starten af september, og bliver der ikke ændret på regeringsbeslutningen, vil det betyde, at englænderne ikke kommer til at besøge Den Stråtækte i år, fordi vi har lejet et sommerhus på Djursland i uge 43, og fordi det er vores tur til at komme derover til jul.
Det med sommerhuset skal jeg have talt med C om, for vi er selv mest tilbøjelige til at prøve at få det ophold flyttet til et andet tidspunkt, hvor John og jeg så bare kan tage afsted alene – eller med hvem der måtte have lyst til at tage med os – men jeg kan altså næsten ikke bære, at de ikke kommer hjem til os i mere end et år!
Planer er til for at ændres.
Det håber jeg, en vis fru Frederiksen også er klar over …
På den anden side kan jeg godt forstå beslutningen, for England er meget hårdt ramt af coronaen, men også derovre går det den rigtige vej nu, så der kan nå at ske meget i løbet af et par måneder; det har vi jo set herhjemme.
Der er netop lige åbnet en lille smule mere i England: De må nu samles seks ad gangen, som ikke behøver at være i familie. De små er startet i skole igen, og folk, der ikke kan arbejde hjemmefra, må gerne begynde at arbejde igen, men fx frisører og tøjforretninger må stadig ikke åbne, ejheller restauranter, så de er ikke engang nået til, hvor Danmark landede i forbindelse med den første del af genåbningen, men tager noget mindre skridt ad gangen, end vi har praktiseret i Danmark.

20 kommentarer

 1. Øv, Ellen, det kan jeg godt forstå. jeg krydser fingre for at lempelserne kommer hurtigere end forventet, simpelthen fordi vi alle gør en indsats for at holde afstand og spritte hænder.

  Kommentar af Lene — 30. maj 2020 @ 20:39

  • Tak for kryds, Lene – vi har brug for så mange af dem som muligt, og ja, vi håber virkelig, at vi kan holde også udefra kommende vira fra døren med den gode hygiejne.

   Kommentar af Ellen — 30. maj 2020 @ 22:35

 2. I begyndelsen var der ikke noget lukket i UK, vel? Men nu altså. Dit indlæg er min første tilgang til information om Corona-reaktionen i UK.

  Mon ikke vi er mange, som har undret os over navnet Tissø?! Jamen dog. Men Tisvilde er kun lidt bedre, også her er det den gamle gud Tyr, som er ophav til navnet: Tyrs Væld. Senere blev det så kristnet til Helenes Kilde (aner ikke hvem hun var!)

  Men når man bor i nærheden, tænker man altså ikke så meget over den slags. Har beboerne i Tamr, Lem og Lemvig tænkt meget over deres bynavne?

  Det er dejligt at der er kommet shelters rundtomkring. Der er et stort anlæg i Tisvilde Hegn (mærkeligt nok lige overfor et sommerhuskvarter op til skovkanten) og også i Gribskov er der flere. Det, der ligger ved Gribsø, synes jeg har været i brug hver gang jeg går forbi (førhen 4x om året, nu lidt mindre gange.)

  Kommentar af Donald — 30. maj 2020 @ 23:52

  • Nej, men de lukkede ned kun en uge efter os, så det er næppe hele forklaringen på, hvorfor det er gået så galt, og det er noget, man undersøger nøje derovre – selvfølgelig.
   Hvorfor Tyr skulle blive til tir, er lidt underligt – vi har også tirsdag.som eksempel, men det er nok rigtigt, at man ikke tænker så meget over det, når man er lokal.
   Det er efterhånden rigtig mange shelters i Danmark, og alligevel er der rift om dem, så det er blevet vældig populært.

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 9:41

 3. Tak for en dejlig tur – trods udeblivelsen af fugle. Dejlige beskrivende billeder.
  Jeg ved jeg er en “nikkedukke” til det Mette Frederiksen har haft meldt ud, og stadig melder ud. Jeg er så også en af dem der er i risikogruppen, og har set hvad det kan gøre ved “os”, vedkommende er frikendt, men de eftervirkninger etc. der følger med, hun går stadig med ilt, holder sig stadig isoleret, og ja, hun blev smittet på sit arbejde. Hun går ind i 12. uge med ilt. Derfor læser jeg også de anerkendende ord fra professorer fra sundhedssektoren, der er glade for Mettes udmelding. Og nu kommer der lige en en årsag til jeg kalder mig en “Nikkedukke”, for jeg forstår godt din holdning, dine tanker, og ja, din længsel efter at være sammen med din/jeres familie.
  Derfor er jeg en “Nikkedukke” med holdninger. Er jeg navlepillende, eller er jeg realist, det er 2 vidt forskellige mindset.
  Jeg var ude at handle i går, Står i grønt afdelingen, hvor der står 1 ved siden af mig med den behørige 1 meter. Jeg skal have noget på øverste hylde, er ved at finde varen, hvor der er en der bukker sig ind over mig for at få noget på nederste hylde, mellem mine ben. Det blev for meget for mig, ikke at jeg blev en hysterisk kvinde, men gjorde vedkommende opmærksom på det var for tæt. Hun undskyldte og tog det til efterretning. Og forøvrigt, det brød jeg mig heller ikke om i 2019 i 2010, altså det har jeg aldrig brudt mig om, men nu har jeg muligheden for at sige fra. Det er blandt andet derfor jeg handler lige når der åbnes, trods en del mangler på hylderne.
  Jeg kan godt Ellen. Altså fortælle mine holdninger/tanker. Vi skal vise hensyn, holde afstand, ville gerne have haft bevaret de 2 meter, spritte af/eller have 1. gangs handsker på, vaske hænder etc.
  God Pinse

  Kommentar af Abildjyden — 31. maj 2020 @ 7:34

  • Jeg kan også godt se det fra din side, men lige meget hvor meget samfundssind man er i besiddelse af, vil man, pga. overlevelsesinstinktet, selv komme i første række, uanset hvor meget folk pudser deres samfundsglorie, og mht. til, at folk overskrider ens komfortzone, så har jeg også altid sagt fra – corona eller ej, så skal fremmede ikke komme mig for tæt, og al denne afstandtagen passer mig fint! Fjolset i supermarkedet er bare en af dem, der er uden for pædagogisk rækkevidde, og de vil til alle tider kunne findes.
   Alle de mange tiltag har bevirket, at (næsten) alle har lært nogle nye regler, og da man jo ikke kan have et helt samfund nedlukket i årevis, til der enten er en vaccine eller virussen er død, så må I (os …) i risikogrupperne være forsigtige hele tiden, men det lader jo rent faktisk også til at fungere 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 9:56

 4. Hm, det må være trækfuglereservat. Fuglene har jo ingen rejserestriktioner 😉
  De minimale lempelser for rejseriet skuffer mange. Vi har billetter til Grækenland den 5. sep., og den tur går sikkert også i vasken, for der åbnes næppe dagen efter den 31.8.
  Umiddelbart kan man undre sig lidt, for eksempelvis Grækenland har klaret krisen bedre end DK, men der er jo nok politik i det. Jeg påvirkes også af, at det går godt lige nu; men hvis jeg havde ansvaret (hvilket jeg heldigvis ikke har), ville jeg garanteret også prioritere forsigtighed, for det går jo virkelig ad H til mange steder (fx Brasilien). Pandemiens forløb indtil nu viser,at når først virus får fat, er det en lang og sej kamp.
  Tålmodighed kan være svær.

  Kommentar af Eric — 31. maj 2020 @ 8:34

  • Hehe, selvfølgelig 🙂
   Jeres grækenlandstur er nok lidt usikker, og ja, der er mange ting, man kan undre sig over i forbindelse med denne pandemi, men én ting er sikker: Man kan ikke umiddelbart sammenligne landene. Mht. Grækenland kunne det være solen og varmen allerede tidligt på året, der svækkede virussen, men hvad så med Spanien?
   Vores tålmodighed bliver godt nok sat på en prøve i år!

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 10:01

   • Grækenland er med i klubben af lande, der reagerede hurtigt og resolut med nedlukning, og det er de lande, der har klaret krisen bedst. Den med solen køber jeg ikke – solen skinner også en del i fx Indien og Brasilien.

    Kommentar af Eric — 31. maj 2020 @ 13:27

    • Ja, det er rigtigt, og den hurtige nedlukning er givetvis en meget stor del af forklaringen.

     Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 14:50

 5. Øv ja, det er surt. Vi har droppet planerne om England i år – men selvfølgelig med en åben låge, HVIS nu alt bliver meget bedre meget hurtigt… Desværre har englænderne jo planer om nu at indføre 14 dages karantæne for alle, der kommer udefra, og det dur jo ikke rigtigt… Men jeg kan godt forstå det; næsten 40.000 døde er jo uhyggeligt mange…

  Kommentar af Mia Folkmann — 31. maj 2020 @ 8:40

  • Helt afskrevet er UK ikke, nej, og vi er nødt til at bevare optimismen.
   De er virkelig hårdt ramt derovre, men lige mht. karantænen, ville det da være okay for mig at strande hos min familie derovre i et par uger – og vel så alligevel ikke, hvis ikke vi kan komme uden for en dør. Det virker umiddelbart også lidt fjollet at indføre den form for karantæne, for landet har jo været lukket mere ned i længere tid end DK, og alligevel er det gået så galt.

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 10:05

 6. Læge-oksetunge er nok endnu mere blå end slangehoved. Det er et held, at de insektbestøvede blomster skal gøre sig så megen umage med at lokke med prangende farver og former. -Og et held at vi primater, som nogle af de få pattedyr, evner at registrere farver.

  Jeg hører så det dem, der synes at man åbner for hurtigt.
  Inkubationstid 14 dage + begyndende hospitalsbehov fra begyndende symptomer angives til op til 10 dage = 24 dage fra ny åbning til fuld effekt registreres. De der indlægges i dag kan være smittede tilbage omkring 5. maj.

  Kommentar af natural2222 — 31. maj 2020 @ 8:54

  • Jeg tror, at læge-oksetunge er den mest blå af dem alle, selv om slangehoved er en stærk konkurrent.
   Man kan ikke forsvare at lukke et helt samfund så meget ned i for lang tid, mener jeg; så må man som ‘risikoindivid’ i stedet passe mere på sig selv.
   Fase 1 var midt i april, og fase 2 kom vist 7. maj, og da dit eksempel er worst case scenario mht. tidsforløb, synes jeg egentlig, at det holder fint.

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 10:19

 7. Mon 🐧 er fløjet😉.
  Jeg forstår godt dit savn og din frustration over, at corona hindrer, at du er sammen med “englænderne”. Måske kan det få mundvigene op hos dig, hvis du regner på, hvor mange vågne timer du har tilbragt med dem indenfor det sidste år. Umiddelbart tror jeg, at dit timeantal er mindst på højde med en “normal-mor/mormor”. Selvfølgelig er dit samvær med dem præget af koncentreret samvær og lange pauser imellem samværet, så helt sammenligneligt er det bestemt ikke, men …. mon det er så skidt alt i alt situationen taget i betragtning🤔.
  At situationen har været værre i UK end i DK på trods af en længere og større nedlukning er da ikke argument for at deres 14-dages karantæne ved indrejse fra d. 8. juni og frem er fjollet, snarere tværtimod, for hvis de har fået styr på corona-smitten/-udbrud, sundhedsvæsenets kapacitet og letter på restriktionerne for at få hjulene igang, så vil “importeret smitte” hurtigt kunne sætte stop for den udvikling.
  Hvis det er et spørgsmål om reel overlevelse, så er ens hensyntagen til andre (og svagere) for de fleste erstattet af overlevelsesinstinktet, men er corona-restriktioner i den kategori (eller har jeg misforstået dit svar til Abildjyden?). Bortset fravær ved dødsleje og begravelse, fædre med til fødslen, samvær mellem pårørende og alvorligt syge, meget gamle og/eller demente og sikkert noget jeg har glemt, så er restriktionerne til at overkomme trods alt, så hverken dem med det polerede samfundssind og andre behøver at aktivitere deres overlevelsesinstinkt, bortset fra de sårbare, der betaler med isolation og/eller fortsat og restriktivere adfærdsændring, når afstanden mm. mellem resten af befolkningen ændres til fordel for majoriteten, samfundsøkonomien ect.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 31. maj 2020 @ 19:42

  • Vi har flere gange for sjov regnet på, hvor meget vi er sammen med dem, og jo, det er nok mere end gennemsnittet, og det er også mere, end mange af mine jyske kolleger så deres forældre i Jylland, men det er ikke så stor en trøst, fordi der denne gang vil gå omkring syv måneder, og det er altså for længe ikke at se barn og børnebørn.
   Jeg forstår ikke det med 14 dages karantæne, for det kan de jo ikke sætte alle dem i, der kommer med de nødvendige fødevarer til det britiske folk. Enten må de holde lukket på samme måde som de har gjort hele tiden, eller også må de åbne. Karantæne for udlændinge giver ingen mening.
   Jeg er netop enig i, at restriktionerne er til at overkomme nu, men jeg synes ikke, som nogle gør, at vi har åbnet for tidligt, at vi skal beholde de to meters afstand og at vi i det hele taget skal fortsætte som var vi stadig i fase 1 – det var i hvert fald det, jeg forsøgte at give udtryk for 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 21:14

 8. Åh, hvor er det øv for jer, at der er så lange udsigter til, jeres englændere kan komme til Danmark. Og I først kan komme til dem få dage før børnene begynder i skole. Øv og atter øv! Lad os håbe, coronaen dør mere og mere ud, så der kommer lempelser tidligere en beregnet.

  Kommentar af Betty — 31. maj 2020 @ 20:33

  • Det er bare så meget øv, men der er jo ikke rigtig noget at gøre ved det …
   Jeg tror såmænd ikke engang, at vi kan nå at se dem inden de igen skal i skole, for som Eric siger, behøver nye regler ikke nødvendigvis at gælde fra dag ét.
   Vi kan kun håbe på, at vi får gjort effektivt kål på den forbaskede virus på den ene eller den anden måde!

   Kommentar af Ellen — 31. maj 2020 @ 21:16

 9. Det er frygteligt, men som du skriver, er planer er til for at ændres. Lad os virkelig håbe, at Mette Frederiksen gør det.
  Jeg er grædefærdig over, at min svensk/engelske familie ikke må komme hertil, og vi frarådes at tage til Sverige.
  Hvor er I gode til at tage ud og opleve naturen!

  Kommentar af Madame — 1. juni 2020 @ 6:54

  • Vi er gode, ja, men vist ikke bedre, end I er til at tage ud og opleve naturen 🙂
   Jeg forstår godt, du er grædefærdig; jeg var også temmelig tæt på at tude, da beskeden blev udmeldt, men vi har ikke mistet håbet. Endnu …

   Kommentar af Ellen — 1. juni 2020 @ 10:48


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.