Hos Mommer

28. maj 2020

Flyvende sommer og coronaforvirring

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:14
Tags: ,

Så vidt jeg husker, har jeg ikke set flyvende sommer siden vi boede i Havdrup. Selv om det er edderkopper, synes jeg det er et sødt og fascinerende syn at se alle de bittesmå edderkoppebørn bogstavelig talt flyve fra reden i løbet af få øjeblikke.
I går så jeg det oppe fra terrassen. Jeg så den umiskendelige gule klump få liv og var klar over hvad der skulle ske lige om lidt, så jeg hentede kameraet.
Da jeg efter højst to minutter vendte tilbage, var klumpen ikke længere en klump; der var allerede sket stor spredning i feltet, og mange var på vej opad langs hjørnestolpen for at lade vinden fange deres små spind og dermed bestemme, hvor i verden de skal slå sig ned.
Nogle af dem nåede ikke længere end til drivhuset, kunne jeg senere konstatere, men det er okay med mig.
Billedet her viser dem 3-4 gange så store, som de er, så af edderkopper at være, er de altså ret nuser. De gad overhovedet ikke stå stille til ære for mig!

P1010570

Nu til noget helt andet: Jeg undrer mig over udmeldingerne fra ‘myndighederne’, som i dag bad os huske på, at man skal gå i karantæne, hvis/når man vender retur fra Sverige. En jeg kender, har været derovre og spurgte politiet ved grænsen, om hun skulle i karantæne, når hun kom hjem igen, og svaret var, at nej, det skulle hun ikke. Hun skulle op på sin ødegård, havde medbragt det hele hjemmefra og var ikke i kontakt med nogen under opholdet. Der er selvfølgelig nemt at påstå, men jeg ved, at det var sandt, og jeg kunne ikke se noget galt i det, da hun ikke udsatte sig selv for nogen form for smitterisiko – og igen: Politiet gav grønt lys.
I dag husker ‘myndighederne’ så os på en tilsyneladende tvungen karantæne, som politiet givetvis ikke er klar over eksisterer. Sverige er mig bekendt angivet som et af de orange lande, om hvilke der står, at ‘man opfordres til at gå i karantæne’ ved hjemkomst, hvilket for mig ikke er det samme som for et rødt land, hvor der står, at ‘man skal gå i karantæne’. Altså må det førstnævnte være frivilligt; ellers var der jo heller ingen grund til at have to formuleringer.
I øvrigt er det lidt fjollet af ‘myndighederne’ at føre sig frem på den måde den 28. maj, når regeringen har sagt, at grænselukningerne foreløbig gælder til 29. maj, og at de derfor senest i morgen vil melde ud, hvad der så skal ske. Det er da selvfølgelig tænkeligt, at de forlænger lukningen, men det er altså ikke helt smart, at der skal herske så stor en usikkerhed, ikke mindst fordi det er en forlænget weekend pga. pinsen.
At blive opfordret til noget skaber en vis usikkerhed, og der er plads til fortolkning, hvilket der ikke er ved en lodret ordre.
Jeg skal undlade at fremføre min personlige mening om emnet, men jeg synes ikke det er første gang, jeg observerer inkonsekvens og/eller uklare meldinger om hvordan man skal forholde sig. Jeg undrede mig fx også over hvordan restauranterne skulle kunne åbne, når der ikke må forsamles mere end 10 personer. Det viste sig så at være højst 10 personer i ét selskab, men der må gerne være mange flere i lokalet. Det er også fint nok med mig, men hvordan hænger det sammen med ordet ‘forsamlingsforbud’, og kunne man så ikke bruge den samme fortolkning i andre sammenhænge?
Det er ikke nemt, det her, men jeg er glad for, at vi trods alt er ved at vende tilbage til normale tilstande, selv om meget har ændret sig, måske for en meget lang tid, ikke mindst med, at vi stadig helt undgår fysisk kontakt med andre.
Jeg håber nu godt nok, at grænserne åbnes. For turistindustriens skyld og for min egen – så kan englænderne nemlig komme og holde deres sommerferie i Den Stråtækte her hos os gamle, som savner dem så meget.

22 kommentarer

 1. Jeg har så kun set, at de mindede om, at de opfordrede til karantæne ved besøg i Sverige.
  Jeg krydser fingre for åbning af grænser. Jeg har et par, som gerne snart vil se hinanden igen 🙂 Ligesom jeg godt kan forstå at I gerne vil se hinanden igen.
  Jeg har aldrig set det fænomen med edderkopper, men det gad jeg da godt.

  Kommentar af Lene — 28. maj 2020 @ 21:34

  • Det gør de også officielt; det er bare pressen, der kom med det ‘skal’.
   Lad os krydse sammen – det bliver et varmt gensyn for parret du kender, for os og for mange andre 🙂
   Man skal være heldig for at se det, for det varer så kort.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 12:36

 2. Jeg har aldrig ser de små edderkopper ‘flyve’ ud i verden. Men jeg ville gerne 🙂 Og så blev jeg helt imponeret over billedet af oldenborrelarven i dit forrige indlæg. Den ser barsk ud. Det er spændende historieskrivning om oldenborreplagen tilbage i 1800 tallet. Det må have været voldsomt.
  Jeg holder ikke så meget øje med grænseåbning. Nok fordi jeg ikke skal særlig langt. Jeg skulle have været til guldbryllup på Bornholm i pinsen, men det blev aflyst for længe siden. Og jeg har fået flybillet-penge retur. Jeg håber for jer, at I snart får mulighed for at se jeres kære igen. Mon ikke den skulle være helt sikker i sommerferien?

  Kommentar af Betty — 28. maj 2020 @ 22:22

  • Det er et fascinerende syn, lige som kæmpelarver kan være det 🙂
   Man kan næsten ikke forestille sig så mange oldenborrer.
   Hvis ikke du har brug for åbne grænser, er der jo heller ingen grund til at interessere sig for dem, men jo vi er forholdsvis sikre på, at vi får hinanden at se i løbet af sommeren.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 12:38

 3. Hvorfra har du, at myndighederne siger, at man skal gå i karantæne efter indrejse fra Sverige? Jeg spørger, fordi jeg ikke kan finde den oplysning, men udelukkende at de opfordrer til det. Til gengæld opfordrer de kraftigt til, at man bør undlade enhver ikke-nødvendig rejse til Sverige og turistbesøg henhører ikke til nødvendige rejser. Disse anvisninger har været gældende fra d. 13.03 og bliver først opdateret om 3 dage d. 31.).
  Jeg synes ikke, at det er fjollet at gøre opmærksom på gældende retningslinjer og heller ikke selvom der kommer en udmelding om evt. ændringer for de næste mdr. i morgen. Jeg medgiver gerne, at sandsynligheden for at smitte eller blive smittet er meget lille, hvis man kun er i sin bil eller i sit fritidshus med laaangt til naboer, men den er der f.eks. ved pludselig opstået sygdom eller ulykke under opholdet.
  Selvfølgelig svarer politiet nej til spørgsmålet om man skal i karantæne, da der ikke er noget lovgrundlag for det (bortset fra i de tilfælde, hvor adfærden er meget risikofyldt og så primært til risiko for andre end en selv), men derfor kan man godt efterkomme et bør hvis fristelsen til at foretage en ikke-nødvendig rejse bliver større end at vise samfundssind.
  Mht. restaurationsbranchen og forsamlingsforbud på mere end 10 personer er det en afvejning mellem et erhvervs mulighed for overlevelse og smitterisikoen og hvis man kan slække lidt på sikkerhedsmargenen for smitterisiko for at give førstehjælp til en branche, der er nødlidende, mod at opretholde den iøvrigt, så giver det mening for mig.
  Du, jeg og sikkert også næsten alle andre ønsker og håber på, at det bliver muligt at foretage ikke-nødvendige rejser, så snart det er forsvarligt.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 28. maj 2020 @ 22:58

  • Det sagde de i går, men jeg skulle have tilføjet et ‘via pressen’, for det var radioavisens udlægning af opfordringen.
   Nu har du sikkert fundet ud af, at det er i dag, udmeldingen om den eventuelle grænseåbning kommer – det var jo Jacob Ellemanns store sejr at få det rykket deadline på det fra den 31. til den 29. maj.
   Jeg kan jo godt regne ud, hvorfor det blev tilladt som en afvejning for restauranternes vedkommende, og som jeg skrev synes jeg også det er fint, men jeg kan så ikke regne ud, hvorfor den samme afvejning ikke kan bruges i forbindelse med andre ting, fx sportskampe: Grupper af højst 10 ad gangen med afstand imellem grupperne. Dette for bare at vise mit store samfundssind, for fodbold- og andre sportskampe kunne sagtens totalt forsvinde for min skyld 😀
   For festivaller o.l. vil det være noget andet – jeg kan ikke se, hvordan man kan forhindre folk i at stimle sammen som sild i en tønde foran musikerne.
   Det er jo forsvarligt nu, hvis man læser de sundhedsfagligt ansvarliges udmeldinger, men jeg tror, at MF er blevet en smule stædig 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 12:48

 4. Udmeldingerne/beslutningerne om corona dit og dat har ikke altid været logiske og konsistente, Tag fx åbningsrækkefølgen, men sådan er det vel, når der går politik i det.
  Grænserne skal nok åbne, spørgsmålet er i hvilken takt. Risikoen er vel også begrænset. Ud fra det, man har hørt og kunnet læse, kommer de værste smitteudbrud der, hvor mange har været samlet og været tæt, hvad enten det er til fodbold, efterski-druk, diskoteker, religiøse begivenheder eller hvad ved jeg. Der er meget nyt, vi skal vænne os til, og heldigvis står vi væsentligt bedre rustet til evt. efterbølger, end da den første satte ind.

  Kommentar af Eric — 29. maj 2020 @ 11:36

  • Ja, sådan er det nok … give and take – og ja, det er netop det, vi hører de sundhedsfaglige sige vedr. smittespredning. Om vi bor på et hotel i Tyskland eller i Danmark kan da være hip som hap, så jeg håber, at politikerne har lyttet til dette 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 12:50

 5. De lukkede grænser har vel i realiteten mest været for at holde den danske befolkning i snor, ikke så meget for at undgå invasion fra udlandet.
  Det er jo en kendt sag, at ferien for danskerne (som så mange andre har jeg et lidt ambivalent forhold til dette udtryk i øjeblikket, men nu bruger jeg det så alligevel) nærmest er hellig, og at hensyn til alle andre kan ligge et meget lille sted, når det drejer sig om den højhellige ferie. Tænk bare på, hvor mange, der tog til Spanien og andre steder helt op til grænselukningen. Det blev godt nok frarådet, men det var ikke tilstrækkeligt – der skulle et forbud til. Jeg må indrømme, at jeg godtede mig en lille smule, da de, der tog af sted, bare blev spærret inde på deres hoteller, til de kunne sendes hjem.
  Jeg synes, det er ærgerligt, at henstillinger ikke er nok, men det lader ikke til at være tilfældet.

  Kommentar af Kirsten — 29. maj 2020 @ 12:50

  • Det er min opfattelse, at ivrigheden for at få åbnet grænserne (især den til Tyskland) primært er for at den danske turismeindustri skal kunne overleve og ikke for, at danskerne skal kunne komme på ferie. Det er jo virkelig kritisk, at de mister millioner af overnatninger.
   Det er rigtigt, at nogle få bare tog afsted i begyndelsen af krisen, men det tog lidt tid, inden alvoren gik op for folk – det kan jeg desværre selv skrive under på. Den alvor er vist sivet ind nu for de flestes vedkommende, og jeg tror ikke, at folk stormer til Italien og Spanien i år i de mængder, de plejer. De nye hygiejnevaner er også ret indgroede efterhånden, og dem tror jeg ligeledes vil fungere i lang tid fremover; for visse af dem måske permanent, så situationen nu kan i mine øjne ikke helt sammenlignes med, da det hele blev lukket ned.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 12:59

 6. Jeg giver dig helt ret – det er inkonsekvens og/ meget forvirrende udmeldinger med hensyn til at tage til Sverige. Vi var jo i Sofiero i sidste uge og forhørte os, og der var ingen problemer, fik vi at vide.

  Kommentar af Madame — 29. maj 2020 @ 15:10

  • Netop den slags inkonsekvens, som både I og hende jeg nævnte i indlægget, har været ude for i forbindelse med Sverige, er med til at forvirre begreberne, men jeg kan også godt følge Henny (kommentaren herunder) i, at lodrette ordrer bør begrænses. Det er ikke nemt, dette her.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 15:33

 7. Hvis en regering vil udstikke lodrette ordrer til borgerne, skal der noget mere lovgivning til. Samtlige tiltag under Coronakrisen har været indskrænkninger af borgernes demokratiske rettigheder. Meget nødvendige tiltag, bevares, men tænk en gang, hvordan disse kunne bruges i hænderne på en anden type leder end lige Mette Frederiksen … Mig løber det koldt ned ad ryggen.

  Selvfølgelig vil det være nemmere at forholde sig til en ordre end til en kraftig opfordring, men jeg personligt er glad for, at det ikke er blevet til flere ordrer end tilfældet er. Men i øvrigt er jeg enig i, at udmeldingerne har været mange, til tider noget modsatrettede og tit og ofte forvirrende. Det er vel til en vis grad uundgåeligt, når man befinder sig på så ukendt grund, som sådan en pandemi er.

  Desuden er jeg ret ligeglad med, at vi “åbner”, “lukker op”, eller hvilke uspiselige kombinationer af disse ord, man kan komme i tanker om. Smitten er her stadig, både jeg og manden er i risikogruppe, hver især har vi flere grunde til det ud over vores “fremskredne alder”, så her står den stadig på isolation, næsten 100%. Så vidt vi kan se, er der ingen grund til at være jubeloptimister. På alle andres vegne håber vi naturligvis på det bedste, men regner med det? Nej, det gør vi ikke. Vi har jo også familie i andre dele af verden, men som andre må vi nøjes med elektronisk kontakt, og sådan bliver det også ved med at være indtil vi enten er blevet vaccineret eller man har erklæret Corona helt og totalt stendød. Begge dele har vist lange udsigter.

  Kommentar af Henny Stewart — 29. maj 2020 @ 15:11

  • Jeg er enig – vi har jo set skræmmende eksempler på nærmest diktatorisk opførsel fra ledere fra ‘demokratiske’ lande. MF har gjort det godt, men udmeldingerne har altså nogle gange været tvetydige – som vi jo også er enige om 🙂
   Det er klart, at personer som jer og andre i risikogrupper er nødt til at blive ved med at tage de samme forholdsregler som var vi stadig lukket helt ned, men det bliver så i højere grad op til jer selv at passe på jer, hvilket vel er rimeligt nok, hvis jeg skal være ærlig, men for tredje gang i dette kommentarsvar er jeg enig: Det har nok lange udsigter for begge deles vedkommende.
   I England har de systematiske undersøgelser genereret flere spørgsmål end svar, så der er lang vej endnu inden man ved nok om denne coronavirus.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 15:41

 8. Efterhånden er det ikke til at vide, hvad man skal tro og tænke. Så jeg har truffet den – for mig meget usædvanlige beslutning – at jeg lige nu ikke mener noget om noget som helst.
  Sjovt at læse om flyvende sommer. Og kvikt at du nåede at fange det.

  Kommentar af tingats — 29. maj 2020 @ 17:45

  • Haha, der er jeg så ikke nået til endnu – og gør det nok heller ikke, før jeg ikke kan tænke mere 😀
   Det er et underholdende fænomen, men man skal være heldig for at fange det rigtige øjeblik.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 17:55

 9. Vi er nogle, der krydser alt, hvad vi har. Mit ældste barnebarns universitet i Montana er ven med Odense universitet, og vi venter spændt på, om han virkelig kommer til Danmark i et halvt år. Næste år læser han ikke der mere, så vi håber alle, at han, min søn og jeg får mulighed for at kunne ses af og til og også holde jul med hinanden. Dét ville være en berigende oplevelse for ham at studere der, opfriske sit danske blandt andre unge og en lykke for os allesammen. Det er svært ikke at kunne være oftere sammen med mine børnebørn, fordi de bor i USA.

  Kommentar af Elsebeth — 29. maj 2020 @ 17:57

  • Åh ja, det er meget svært, Elsebeth, og dine er endnu længere væk end mine, så du ser dem formentlig endnu sjældnere 😦
   Lige nu lader det til, at grænserne åbnes mere efter 31. august, men USA er jo frygtelig hårdt ramt, så man kunne godt frygte endnu længere tid derovre fra, desværre, så jeg forstår godt, at du krydser alt, der krydses kan.

   Kommentar af Ellen — 29. maj 2020 @ 18:01

 10. Da jeg (nu for tredie gang) kom hjem fra Helsingborg, skulle jeg vise pas, men fik ellers bare en hilsen og en reminder at passet udløber i Juli.

  Du skriver:

  Politiet gav grønt lys.
  I dag husker ‘myndighederne’ så os på en tilsyneladende tvungen karantæne, som politiet givetvis ikke er klar over eksisterer. Sverige er mig bekendt angivet som et af de orange lande, om hvilke der står, at ‘man opfordres til at gå i karantæne’ ved hjemkomst, hvilket for mig ikke er det samme som for et rødt land, hvor der står, at ‘man skal gå i karantæne’.

  Det må være forvirrende for de fleste. Man kunne argumentere, at når jeg kun havde været i Helsingborg og kom tilbage uden overtøj, uden bagage, så havde jeg nok ikke været udenfor Helsingborg endsige Skåne, så jeg havde været i lavstatus (næsten grønt) område.

  Men politimanden spurgte ikke om mit ærinde.

  Kommentar af Donald — 29. maj 2020 @ 23:00

  • Det er forvirrende, og jeg er ikke sikker på, at vi selv kan holde os fra Sverige – vi vil dog bare undgå byer og i øvrigt fysisk kontakt med andre – bare nyde naturen.

   Kommentar af Ellen — 30. maj 2020 @ 9:41

 11. Spændende observation med de små “flyvende” væsner. Det går så stærk fra forår til sommer look derude.

  Vi har alle en holdning, tanker og undren, når der tales genåbning. Jeg har besluttet, at være en “nikkedukke”. Ved godt du og mange andre snart gerne vil se familien.
  Ønsker dig en dejlig lun og solrig pinse

  Kommentar af Abildjyden — 30. maj 2020 @ 5:14

  • Det går alt for stærkt! Men der er selvfølgelig også dejligt alle vegne på denne årstid.
   Det er okay at være nikkedukke; det vil jeg bare aldrig kunne være eller blive 😀
   Tak, og i lige måde.

   Kommentar af Ellen — 30. maj 2020 @ 9:44


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.