Hos Mommer

25. maj 2020

Oldenborrelarver og rørhøg

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:42
Tags: , , , ,

Det var åbenbart oldenborreår sidste år. Det er det hvert fjerde år, fordi fire år er længden af oldenborrens livscyklus, og eftersom det ifølge denne kilde var det både i 1887 og i 1891, kunne Excel hurtigt fortælle mig, at det sidst var i 2019. Det må jeg så bare tro på … og da jeg ikke ved, hvor længe larven er om at blive den store, fede kæmpe, jeg i år har fundet to eksemplarer af i haven, skal jeg ikke imødegå det.
Jeg anede intet om oldenborrer, før jeg fandt først en i dahliabedet og i går en til i jorden, da jeg flyttede lidt rundt på insekthotellet, vi har etableret i et ellers relativt ubrugeligt område ved garagen, men google var som altid min megetvidende ven.
Oldenborrer har jeg set før, men ikke deres tykke og velnærede larver – intet under, at stære og andre fugle anser dem for at være en lækkerbisken. Den på billedet, jeg tog i går, er vel 4-5 cm lang. Det er en syrenblomst ved siden af den.
Jeg er på ingen måde vild med larver, og jeg får kvalme bare ved tanken om at skulle spise dem – man taler jo om at ‘dyrke’ dem, fordi de er så rig en proteinkilde. Det bliver altså uden mig! Så er jeg den, der lynhurtigt konverterer til vegetar.
Men der var nu også noget (ret lidt, dog …) fascinerende ved denne fætter, måske mest pga. størrelsen.

Insekthotellet

Det endnu ikke særlig luksuriøse insekthotel (bliver udbygget lidt efter lidt) lever altså op til formålet indtil videre, men jeg tror næppe, at oldenborreplagen bliver så voldsom som førnævnte (i øvrigt vældig interessante) kilde beskriver den. I 1887 blev det lov, at oldenborrerne skulle bekæmpes, og det år blev der i Danmark samlet over 7,5 millioner pund, eller ca. 4 milliarder voksne oldenborrer. Det næste oldenborre-år, 1891, blev der ”kun” samlet ca. det halve.
I Vejle amt var oldenborren skyld i et tab på 1 million kr. i årene 1881-82
(da var det jo så ikke engang oldenborreår, kan jeg regne ud). Skaderne var meget store, ikke kun i Danmark, men i store dele af Europa, hvor den kunne lægge landsdele øde. I Irland var et angreb så voldsomt, at befolkningen måtte bage brød af ristede oldenborrer i stedet for mel.

Oldenborrelarve (1)

“Oldenborren blev lyst i band af kirken, men billen var resistent mod alle former for himmelske påvirkninger. Skolelærer Schelderup fik læst og påskrevet af Bergsøe for et foredrag, han i 1859 havde holdt i Holbæks landøkonomiske forening: “Sammenblandingen af tiende, oldenborrer, præster, landmænd og Vorherre hører hjemme i middelalderens tykkeste mørke, ikke i vor oplyste tid”.”
Jeg kan vældig godt lide den gamle skolelærer Schelderup … han må have været lidt forud for sin tid.
IMG_1203IMG_1217

Til sidst et par pralebilleder af rørhøgen, som bor lige over for vores hus. Vi ser den næsten dagligt, men vi har ikke i år set to på én gang, hvilket vi gjorde nogle gange sidste år, hvor vi var ret sikre på, at de havde en rede nede i tagrørene 100 meter fra os. Det har den derfor nok også i år, men sikre kan vi ikke være, før vi har set begge de halvstore fugle, som har et vingefang på mellem 110 og 125 cm.
Havørnene er noget større med et vingefang på 200-245 cm, men de bor på den anden side af fjorden, og vi ser dem ikke så ofte som vi ser rørhøgen.

16 kommentarer

 1. Flotte billeder af rørhøgen! Sådan set også af kæmpelarven, men den er altså også noget ulækker.
  Jeg har i øvrigt smagt på nogle tørrede larver en gang. De var knasende sprøde og ikke ulækre, men jeg syntes ikke, de var specielt velsmagende. Jeg har også spist orangemyrer (uden tilberedning), og de smager udmærket, men der skal godt nok mange til, inden det bliver til et måltid. Det ville være mange liv, man fik på samvittigheden.

  Kommentar af Kirsten — 26. maj 2020 @ 12:11

  • Ja, det er ikke lige en, man (jeg) får lyst til at sætte tænderne i, men jeg har nu også hørt, at ristede larver skulle være okay at spise. Jeg skal nok bare ikke vide, hvad jeg får …
   Rå myrer – du er en modig kvinde 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. maj 2020 @ 19:36

 2. Uha, en grimmernik, den oldenborrelarve.
  Rørhøgen derimod er virkelig flot.

  Kommentar af conny — 26. maj 2020 @ 13:17

  • Den vinder ikke en skønhedskonkurrence – larven altså – rørhøgen kunne godt deltage 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. maj 2020 @ 19:36

 3. Du godeste! Det var nyt for mig, hvad du skriver om oldenborrer 🙂 Jeg siger også nej tak til brød bagt af larverne!
  Hvor er det fantastisk, at I har rørhøg så tæt på.

  Kommentar af Madame — 27. maj 2020 @ 6:42

  • Medmindre alternativet er at dø af sult, men vi er altså også helt derude 🙂
   Ja … med både rørhøge og ørne er vi meget heldige!

   Kommentar af Ellen — 27. maj 2020 @ 10:57

 4. Lækker fed larve – jeg tømte en krukke tidligere på året og ud faldt en masse oldenborrelarver. Der er sikkert god næring i dem, men for os vesterlændinge er de ikke så appetitlige.
  Jeg glemmer aldrig en sommeraften i Bretagne, hvor vi gik tur på stranden mens det mørknede. Pludselig svirrede det med oldenborrer overalt. De var allevegne, også på os, og er altså ret store. Ungerne blev hysteriske (og de voksne havde det ikke meget bedre), så der blev spurtet tilbage til bilen!

  Kommentar af fiberfryd — 27. maj 2020 @ 8:45

  • Yrk! Gav du dem til fuglene?
   Det var ikke en rar oplevelse i det ellers så dejlige Bretagne, hvor man åbenbart ikke skal tage hen i et Oldenborreår. Det gjorde vi dog uafvidende i 2015, men vi så ingen 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. maj 2020 @ 11:00

   • Næh, jeg begravede dem i baghaven og håbede de overlevede 😉 Det var også kun på den strand, at vi mødte oldenborrer.

    Kommentar af fiberfryd — 27. maj 2020 @ 17:14

    • Du er altid så betænksom, Ditte … jeg tror jeg havde foretrukket at være god ved fuglene 😉

     Kommentar af Ellen — 27. maj 2020 @ 21:23

 5. Der er da masser af liv hos jer 🙂

  Kommentar af Lene — 27. maj 2020 @ 8:56

  • Hehe, ja, bare ikke altid det helt optimale 😉

   Kommentar af Ellen — 27. maj 2020 @ 11:00

 6. Måske har jeg hørt det engang, men det er svært at tro (og derfor at huske) at Oldenborrer ligefrem kan blive en plage på linie med græshopper eller andre insekt-plager.

  Jeg er mega-imponeret over pralebilledet 🙂 Tak for det!

  Kommentar af Donald — 28. maj 2020 @ 1:16

  • Det var nok også før vores tid, Donald – selv om vi er ved at være lidt oppe i årene 😉
   Tak for billedroser!

   Kommentar af Ellen — 28. maj 2020 @ 18:18

 7. Rørhøgen er altid et dejligt syn meget modsat oldenborrelarven 😉

  Kommentar af perteilmann — 1. juni 2020 @ 19:29

  • Hehe, ja, det kan jeg ikke være helt uenig i 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. juni 2020 @ 19:50


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.