Hos Mommer

18. maj 2020

Formering og vækst

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:06
Tags:

P1010546Blæsten har lagt sig, men nu er regnen kommet, så jeg holder mig inden døre. Her til eftermiddag dog en del i drivhuset, hvor det heldigvis ikke regner.
Flere af mine stueplanter skreg på mad i form af ny og/eller mere jord, og min plantebørnehave både inde og i drivhuset skulle enten have jord for første gang eller have større potter.

To basilikumplanter er stærkt på vej til at blive til seks, og de bliver til endnu flere. Hvis man tager en lille kvist og sætter i vand, vil der i løbet af 1-2 uger dannes et solidt rodnet, og den nye basilikum kan plantes. Man kan også starte med at knibe en hel plante og få 10-20 nye sat i vand med det samme, men jeg kan godt lide, at de ikke alle bliver voksne på én gang, så jeg sætter et eller to børn i vej ad gangen.

Ny basilikum på vejNye krydderurter på vej

Herover til venstre ses de små, men livskraftige rødder, og til højre, nederst til højre, er to nye skud sat i jorden. Over dem er der gang i hhv. citrontimian, esdragon og en større basilikum.
I plantekasserne er der tre chili og en snackpeber. Vi kommer ikke til at gå ned på chili … heller ikke i år, men denne gang har jeg tre styrke 5-planter, for vi synes, at mere end det bliver for stærkt til vores ganer. Man kan selvfølgelig bare bruge mindre, men det er svært at dosere, når der skal så lille en mængde til. Sidste år havde jeg en styrke 2-3, en 7’er og en 9’er. Den første smagte ikke af en pind, den anden var lige stærk nok, og den tredje aldeles uspiselig. Heldigvis er de smukke at se på, når man træder dem på en snor og lader dem hænge og pynte i køkkenet til næste sæson.

Tomaterne fra Gartneri Toftegaard er blevet temmelig store, og dem jeg fik som frø af Charlotte, har nu vokset sig så store som gartneritomaterne var, da de kom i plantekasserne for fem uger siden – nogle uger før alle eksperterne sagde, at vi skulle vente flere uger endnu …
Det samme gælder for agurkerne. Vi har spist årets første, og to til er meget snart klar.

P1010549P1010550

Jeg kneb sideskud af tomaterne i dag og satte et par af dem i fugtig jord. De er særdeles villige til at slå rod og blive til nye tomatplanter, så bortset fra, at de naturligvis halter bagud, skal de nok nå at give tomater, og man kan sagtens forsyne en middelstor landsby med tomatplanter på denne måde – eller i hvert fald have nogle til at forære venner og familie.
Mellem agurkerne står en potte med tallerkensmækkere. Jeg læste, at visse af de skadedyr, der elsker agurkeplanter (bl.a. de forbaskede spindemider), ikke bryder sig spor om lugten af tallerkensmækkere, så det må komme an på en prøve. Om ikke andet, så kan de røde blomster vel pynte på et tidspunkt.

Brøndkarse

Brøndkarsen, som jeg skulle bruge en potte af for 14 dage siden, blev sat ud i en større potte. Det er en tørstig sjæl (der er nok en grund til navnet), men den vokser til gengæld også som var den betalt for det, så vi mangler ikke brøndkarse for tiden.

8 kommentarer

 1. Man kan træde en nål og trække noget på en snor, men at træde noget på en snor er nyt for mig!🤔

  Kommentar af Kristine — 18. maj 2020 @ 19:48

  • Det er nok fordi du er københavner – det findes i ordbogen, men er angivet som værende dialekt i dag 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. maj 2020 @ 21:41

 2. Jeg er spændt på resultatet af agurk og tallerkensmækkere sammen. Det er velkendt, at fløjlsblomster udskiller pyrethroider, som virker afskrækkende på insekter, så hvorfor ikke også mideeffekt af denne kombination.

  Kommentar af natural2222 — 19. maj 2020 @ 7:40

  • Jeg er mindst lige så spændt som dig, for de sidste to år har spindemider ødelagt min agurkehøst.

   Kommentar af Ellen — 19. maj 2020 @ 10:42

 3. Det gror og gror! De små tomatbørn jeg fik med, trives fint, selv om de må tage til takke med en vindueskarm. Indtil videre HAR jeg husket at vande dem 💦😆 Nu er jeg spændt på, om jeg kan nå at få lidt udbytte.

  Kommentar af fiberfryd — 19. maj 2020 @ 18:56

  • Hvis du giver dem en stor potte hver (fik du to?), så vil jeg tro de går helt vækstamok 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. maj 2020 @ 19:03

   • Jeg fik tre! I hver sin potte 👍🏻

    Kommentar af fiberfryd — 21. maj 2020 @ 0:50

    • Tænk, at jeg allerede har glemt det 😦 – men mere jord gør underværker 🙂

     Kommentar af Ellen — 21. maj 2020 @ 9:11


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.