Hos Mommer

9. maj 2020

Vi har også åbnet Den Stråtækte igen

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:24
Tags: , , ,

Nu gjorde vi det. Vi inviterede gæster. Det har vi haft før, men kun tre gange i de forløbne to måneder. De to første gange kun udendørs, og den tredje, som var mine søstre, indledte vi med kaffe på terrassen, men vi spiste indenfor om aftenen.
Nu har Ditte og Peter været her siden i går formiddags. De er kørt igen, men nåede at være her i små 27 timer. De har deres eget badeværelse mens de er her; vi har overhovedet ikke rørt ved hinanden og vi har holdt god afstand hele tiden. Vi kunne ikke konstant overholde to meter, men vi tror på, at den afstand vi overholdt, var okay.
Det var dejligt at være sammen igen. Vi har savnet hinanden og nu mente vi, at det kunne være nok, at nu skulle vi altså ses.
Vi skal bare alle sammen lære at omgås på en ny måde, og vi tror disse nye hygiejneregler vil holde i lang tid fremover – måske oven i købet længere end til der forefindes en effektiv vaccine. Vi talte om, at det at have indlært en god hygiejne (både hånd- og anden) på coronamåden vil kunne forhindre megen sygdom, ikke mindst i børneinstitutionerne.
Det føles stadig lidt underligt ikke at kunne give familien eller gode venner et knus til goddag og farvel, men så er det jo trods alt heller ikke vigtigere – det er langt bedre at kunne være sammen uden knus end ikke at kunne være sammen. Det vil nok føles som noget andet ikke at kunne give børnebørnene et ordentligt bjørnekram, men det varer desværre nok en rum tid endnu inden jeg får lov til at afprøve det i praksis.

Nu har vi alle hørt, hvad der må åbne i fase to og hvad der ikke må. Det er der mange meninger om, og min egen angående dette skal jeg lade være usagt. Eller rettere uskrevet.
Der er en ting der har undret mig under det meste af coronaforløbet: Hvorfor anbefaler man, at man ikke er sammen for længe ad gangen?
Hvorfor er det bedre at være sammen med nogen i en halv time frem for i to timer? Det kan jeg ikke forstå. Forudsat, selvfølgelig, at man overholder de foreskrevne anvisninger. Men det er måske netop det? Det er måske fordi, at når man er sammen i længere tid, er man mere tilbøjelig til at falde tilbage i gamle vaner? Ellers kan jeg i hvert fald ikke få øje på logikken.

P1010494

P1010490

I går kørte vi (i to biler …) til Mallings Kløft, som vi opdagede sidst i februar. Vi gik igennem hele kløften, som selvfølgelig gav os en langt smukkere tur end sidst. Når man kommer op af kløften i dens modsatte ende, kan man se Farøbroerne – og man kan også gå ad en sti langs vandet hen til dem, men det gjorde vi ikke. Det bliver en anden gang …
Den lille å skal krydses tre gange undervejs, men det er stadig ikke spor farligt …
Danmark fås ikke meget smukkere end lige nu; med lysegrønne skove, gule rapsmarker, blå himmel og blåt vand. Vi gik bare og stornød det hele og talte igenigen om, hvor heldige og privilegerede vi er, fordi vi er pensionister i en tid som denne. For Peter er det godt nok noget helt nyt; han er først så småt ved at vænne sig til tanken, som han stadig synes er en smule underlig.

14 kommentarer

 1. Hvor hyggeligt. Så snart forårsarbejdet er over, vil jeg også se mennesker.
  Sådanne indlæg med ture i skønne Danmark lægger jo brænde på pensionistbålet 🙂

  Kommentar af Lene — 9. maj 2020 @ 17:42

  • Det kan jeg godt forstå, du vil!
   Kan jeg virkelig bære ved til det bål? Det ville da glæde mig 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. maj 2020 @ 17:45

   • Jeg kommenterede på mobilen og blev i tvivl om det hed bære ved til, og så ændrede jeg det. Havde jeg været på computeren, havde jeg tjekket det 🙂

    Kommentar af Lene — 9. maj 2020 @ 18:18

    • Dit udtryk var egentlig bedre, for “bringe ved til bålet” betyder faktisk “bringe andres følelser, fjendtlighed el.lign. yderligere i oprør”, og det er jo ikke det, vi taler om 🙂

     Kommentar af Ellen — 9. maj 2020 @ 19:26

 2. Logikken – og det er logik – er, at jo længere tid, du tilbringer sammen med en coronavirusbærer, jo større risiko er der for, at du bliver smittet og SYG, da du bliver sygere jo mere virus du er udsat for.
  Samvær – forudsat at adfærden er lineær – i en halv time vil udsætte dig for x virus, mens to timers samvær vil udsætte dig for 4x virus. Samvær indendørs er potentielt mere risikofyldt, da man i langt højere grad indånder den samme luft, som en anden har udåndet (indeholdende virus) end udendørs, hvor luftskiftet er meget større OG indendørs vil virus fra en smittebærer lægge sig på overflader, som andre vil røre ved. OK 😉.
  Det er selvfølgelig en individuel vurdering, hvornår og med hvem det føles nødvendigt at ses med. Hvis jeg eller andre i husstanden (eller dem jeg køber ind for) er i en eller flere risikogrupper, er der ingen grund til at udsættes for unødig smitterisiko, så jeg vil være meget tilbageholdende med omgang med andre indenfor to meters afstand og slet ikke indendørs.
  Jo færre, der ser lidt igennem fingrene med “kun ude, 2 m. osv.” jo mere spillerum er der for enlige, der har behov for at få brudt isolationen og måske går på kompromis med “ude, 2 m. osv.”.
  Jeg køber ind for en 92-årig, så hun ikke udsættes for smitte. Hun er alene og meget ensom, da omgangskredsen efterhånden er faldet fra, men en er der, så en gang om ugen starter hun bilen med kurs mod den 100-årlige veninde, hvor den hjemmelavede og medbragte kage nydes med en kop te og behørig afstand til hinanden på terrassen. Det kan lade sig gøre uden den store risiko, fordi det er det samlede smittetryk, der tæller.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 9. maj 2020 @ 21:10

  • Tak. Det giver fin mening.
   Det er en balancegang, vil jeg (stadig) mene. Jeg synes ikke, vi gør noget forkert ved at mødes fire personer – heller ikke når vi også opholder os indendørs. Der er jo masser af familier, der består af fire eller flere personer, som opholder sig forskellige steder i løbet af en dag.
   I vores tilfælde kræver det naturligvis, at begge parter er indforstået med risiciene.
   Sst.dk udtrykker det trods alt på følgende måde: “Det væsentligste er fortsat at overholde anbefalingerne om at holde 1-2 meters afstand samt
   god hosteetikette, håndhygiejne og hyppig rengøring af overflader, der berøres af mange mennesker.”

   Jeg forstår godt det med det samlede smittetryk, men det er altså urealistisk at tro, at man i et samfund kan leve med de nuværende betingelser indtil en vaccine er tilgængelig, så at mødes i det små på en måde som det her beskrevne kan ikke være helt galt. Der vil sandsynligvis også blive åbnet for langt mere inden den vaccine, så der vil komme flere smittede efterhånden.

   Kommentar af Ellen — 10. maj 2020 @ 9:34

   • Når flere af samfundets sektorer åbnes, er den potentielle smittespredning større, så det bliver om muligt vigtigere at overholde retningslinjerne – og juhuu nedsættelse af afstandskravet til en meter – da de har vist sig at være meget effektive værn mod smittespredning. Da jeg er bydreng for flere husstande, der hver især er i en eller flere risikogrupper, er jeg yderst påpasselig med min adfærd, men det er min virkelighed og du har en anden.
    Jeg ser frem til at det forhåbentligt viser sig, at de næste åbninger ikke medfører forhøjet smittespredning.
    Jeg glæder mig usigeligt til at kunne give den psysisk sårbare unge, der bor alene på et lejet værelse, en masse trøstekram, -kys og samvær; de gamle en støttende arm på en tur ud i det blå og måske nå at fejre sommerens student med andet end luftkys.
    Mvh.

    Kommentar af Kristine — 10. maj 2020 @ 21:19

    • Vi tog bare hul på den meter to dage inden det blev officielt 😉
     Det er især håndhygiejnen, der er essentiel. Vores bagbos datter er coronalæge på Odense sygehus, og det er netop hvad hun understreger … altså den der håndhygiejne. Der vil helt sikkert også blive flere smittede/syge med den nye åbning, men det er noget man både ved og regner med, så det gælder for alle om ikke at slække på reglerne – det er vi ganske enige om.

     Kommentar af Ellen — 10. maj 2020 @ 21:33

 3. Ja, når højdepunktet i ens socialeliv bliver at hilse på kassedamen i supermarkedet, er det tid til samvær med andre. Jeg kan godt tvivle på, at hygiejnebevidstheden holder i årevis, men man har da lov at håbe. Det er jo forbløffende, hvad den har betydet for udbredelsen af influenza og almindelig forkølelse.

  Kommentar af Eric — 10. maj 2020 @ 8:20

  • Det slog nemlig også mig, at hele dette halløj trods alt har en positiv bivirkning.

   Kommentar af Ellen — 10. maj 2020 @ 9:34

 4. Dejligt at læse Kristines replik. Det er i min logik vigtigt det med, at man bliver sygere, jo mere virus man udsættes for.
  Jeg har under alle omstændigheder tænkt mig at fortsætte med forholdsreglerne indtil videre for både egen og andres skyld. Jeg er noget utryg ved, hvad der vil ske, når “alt muligt” åbner igen. Vi har for eksempel lige aflyst vores deltagelse i den årlige familie-pinsecamping

  Kommentar af Kirsten — 10. maj 2020 @ 9:09

  • Vi har jo sådan set heller ikke brudt nogen regler, synes jeg. Okay, vi har været sammen i mange timer, men alle anbefalinger vedr. hygiejnen blev strengt overholdt.
   Vi er så heller ikke specielt nervøse eller utrygge, men at være tæt sammen med mange mennesker venter vi dog med indtil videre, og jeg forstår godt, at du melder fra til familiecampingturen. Vi vil bare ikke isolere os helt i op til et par år.

   Kommentar af Ellen — 10. maj 2020 @ 9:40

 5. Hvor har vi savnet at kunne være sammen med venner og familie! Og det lyder hyggeligt, at I har haft Ditte og Peter på besøg. Vi er endnu ikke begyndt at ses med venner og familie hjemme, men savner det.
  Sikke et smukt sted du fortæller om, Mallings Kløft!
  Da jeg læste om, hvad der må åbne i fase to, og hvad der ikke må, blev jeg temmelig rystet over ,at Zoologisk Have ikke må. Jeg forstår det simpelthen ikke,

  Kommentar af Madame — 10. maj 2020 @ 12:58

  • Vi tænkte bare, at nok var nok, og vi passer selvfølgelig på!
   Vi undrede os også over zoo, men kom til den konklusion (uden at den nødvendigvis er rigtig), at selv om der i princippet er plads nok, kunne det være fordi folk samles tæt der hvor dyrene er – især hvis der er små, nuttede dyreunger.

   Kommentar af Ellen — 10. maj 2020 @ 14:35


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.