Hos Mommer

3. maj 2020

Jeg har en ny rejseide

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:30
Tags: ,

På virkelig mange punkter kan vi godt mærke, at vi ikke bor i eller i nærheden af en større by. I 99,9% af tiden passer det mig mere end glimrende, men den sidste promille … som bl.a. indeholder det, at vi sommetider har haft lyst til at støtte de lokale restauranter ved at købe deres takeaway-mad. Det var ærlig talt ikke særlig inspirerende. Vi har derfor kun gjort det to gange siden verden lukkede ned, og det er naturligvis stadig synd for de lokale næringsdrivende, men hvor spændende er “dagens burger” lige? Eller “dagens platte”? Især når den platte har bestået af stort det samme i snart to måneder. Det andet sted vi prøvede er sikkert godt nok for mange – eller rettere, det ved jeg, at det er – men Charlotte siger, at mit problem måske er, at jeg laver for god mad. Det kan hun sagtens sige – deres nærmeste takeaway er en rigtig god indisk restaurant.
Tænk, at det nu pludselig er et problem at lave god mad … Duevangs mad var skam god og relativt veltilberedt, men vi kunne vælge mellem stegt kylling og burger. Igen. Vi tog den stegte kylling, som ikke var grillet, men stegt på gammeldaws maner, serveret med hvide kartofler og brun sovs. Ke.de.ligt. Så er deres burger faktisk bedre, og deres friter er helt gode.
Vi mangler nogle udenlandsk inspirerede restauranter her i Præstøområdet, så hermed er min ide givet videre til dem, der måtte være friske nok til at gribe den – også udenfor Præstø: Lad jeres kunder foretage en kulinarisk rejse og slå lidt på netop det, når vi nu ikke kan komme ud af landet inden for en endnu ukendt tidsramme. Lad dem komme til Italien én dag (eller uge), Frankrig den næste, så Indien osv. osv.
Jeg vove den påstand, at det ville gøre livet lidt mere spændende for både kokken og kunderne.
Kokkene behøver jo ikke at kunne tilberede det pågældende lands mad til michelinstjerneniveau; meget mindre kan gøre det, og der skal immervæk ikke meget til at overhale en burger!
Vi har ikke noget imod at køre de små 25 km til Næstved, men maden er bare blevet kedelig inden vi når hjem med den.
Det kan selvfølgelig være John og mig, der er noget galt med – vi er nemlig også kørt helt træt i Årstiderne og har sagt abonnementet op. Vi brød os hverken om Ketokassen eller Verdenskassen. I stedet har jeg nu et abonnement hos Den Grønne Asparges, som vi foreløbig har fået én (men meget lovende) måltidskasse fra. Fisk fra Skagenfood holder vi fast i – den kan vi åbenbart ikke blive trætte af.

Stor fladstjerne på Jungshoved

I dag kørte vi en tur rundt på de bittesmå veje på Jungshoved. Svend Gønge-landet. Det kan anbefales – terrænet er kuperet og smukt, ofte med udsigt til vand.
I skovbunden er anemonerne afløst af stor fladstjerne, som lige så smukt kan dække store områder.
Det kan bluebells også. I England. Her på Jungshoved måtte vi nøjes med synet af et noget mindre område; faktisk bestod ‘området’ kun af en enkelt plante, men lidt har også ret.

Bluebells i EnglandBluebells på Jungshoved

Jeg blev jo lige mindet om, at vi skulle have været på vej til England nu. Øvøvøvøv.

14 kommentarer

 1. Selvom jeg bor i en større by med caféer og restauranter, synes vi, der også er gået for meget “burger” i udvalget af takeaway her, bortset fra tapas fra osteforretningen, og når man nu godt vil “støtte” osv., så vi er gået over til takeaway om fredagen fra Lokalbrugsen eller den lokale slagter! Det tror jeg så, jeg vil fortsætte med efter c-tiden!

  Kommentar af Fru Moll — 3. maj 2020 @ 19:02

  • Okay, det er så ikke kun hos os, kan jeg se. Ret fantasiløst, synes jeg nok … og det har desværre mindre betydning for allerede åbne butikker at købe takeaway fra dem, men så må de der lever af det, altså oppe sig lidt! Jeg forstår godt dit valg 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. maj 2020 @ 21:12

 2. Eller hvad med “kog globalt, spis lokalt” efter “spis og skrid”-princippet med udvalgte naboer og en sekvens, der passer alle, hvis det er den manglende inspiration og lyst til madlavning. Andres mad kan være en stor inspirationskilde til eget køkkenskriveri.
  At køre 2 x 25 km for at købe (middelmådig) take away vil være hul i hovedet for mig, da jeg, på den tid det tager, kunne have fikset et udmærket måltid længe leve min fryser, hvor der altid er noget, der appellerer til smagsløgene og appetitten.
  Mvh. og bon appetit med fritTerne.

  Kommentar af Kristine — 3. maj 2020 @ 21:06

  • For vores vedkommende er takeaway ikke et spørgsmål om ikke at gide finde på/lave mad – dertil bruger vi måltidskasserne – men alene et spørgsmål om at støtte nogle få af de mange, der er kommet i problemer pga. coronapesten. Jeg er derfor ganske enig med dig, for jeg vil også til enhver tid kunne tilberede et bedre måltid mad end vi kan købe os til, og vi kører jo netop heller ikke 50 km for det 🙂
   Og så skulle det have været stavet ‘fritene’ – eller i dette tilfælde ‘frites’. Fritterne tilhører en dyreart 😉

   Kommentar af Ellen — 3. maj 2020 @ 21:19

 3. Jeg tror ikke man kan støtte så meget, så de mange spisesteder overlever. Så vidt jeg kan læse mig til, tager det minimum et år at udvikle en brugbar vaccine, og før den er på banen vil forholdene i restaurations- og hotelbranchen ikke nærme sig en normalisering.
  Selv ved en normalisering af love og regler efter et års tid, vil mange have ændret vaner og standarder for, hvilke afstande man accepterer til fremmede med-gæster, og det alene vil ødelægge mange spisesteders forretningsgrundlag.

  Nu har vi fra august -19 til starten af marts d.å. levet efter en slags “halv-corona-standard” grundet min hustrus manglende immunforsvar. Vi er helt forbi den den periode, hvor vi drømte om at kunne det ene eller andet.
  Der opstod på et tidspunkt en slags ny standard. Dette er blevet underbygget af, at mange af de typiske restaurationsudskæringer og -fødevarer nu er til salg til spotpris. Vi mæsker os i hummere, pighvar, grønlandske rejer, steaks af bedste udskæringer, friske asparges osv.

  Jeg ville, hvis jeg var i oplevelsesbranchen, ikke ofre en øre på produktudvikling, men køre et sikkert og kendt koncept en tid, så det blev muligt at komme ud af det hele på fornuftig vis. Det bliver ikke de gode gamle dage for branchen lige foreløbig.
  De store kæder har indset det: I Polen, hvor vi producerer kartofler til Mac D og KFC, er avlernes kontrakter blevet reduceret med 25 procent for sæson 2020. De kartofler skal række til september 2021, så deraf kan man egentlig aflæse forventningerne 1½ år frem selv for brands med et stort takeaway-salg.

  Kommentar af natural2222 — 4. maj 2020 @ 6:38

  • Jeg håber så inderligt, at du tager fejl, men det tror jeg desværre ikke, at du gør. På den anden side kan ingen landes økonomier tåle at være lukket ned i så lang tid, så der er nødt til at blive åbnet inden vaccinen kommer. Der vil så bare måske være et andet publikum end tidligere, fordi sådan nogle som os vil være mere forsigtige end dem under 50 år.
   Jeg er desværre ikke stødt på billige restaurationsudskæringer nogen steder – det kunne da ellers være dejligt 🙂
   Jeg troede egentlig, at deciderede takeaway-kæder ville kunne holde kursen så nogenlunde, men de er åbenbart også gået ned. Dog er 25 % vel noget, man kan overleve, i modsætning til 100 %.

   Kommentar af Ellen — 4. maj 2020 @ 12:11

   • Dog kan meget lukkes uden at det påvirker landets økonomi. Mange af disse oplevelses-brancher tilfører egentlig ikke samfundet noget. En værtshusgæst bliver fattigere, en kromand bliver rigere.
    Den del af BNP, som fremkommer ved at andre laver min mad og får løn for det i stedet for at jeg selv tilbereder har ingen indflydelse på nationaløkonomien, når blot kokken laver noget andet i stedet.
    Jeg kunne godt bruge, at nogle tiloversblevne kokke og tjenere blev omskolet til affaldssamlere. Det generer mit øje med de tiltagende mængder affald langs veje og i naturen medens 45-50.000 ekstra mennesker er blevet ledige.

    Kommentar af natural2222 — 4. maj 2020 @ 12:49

    • Det påvirker vel økonomien indirekte, for alle de mange nye ledige kan ikke bare sådan lige få et andet arbejde. Det hele hænger jo sammen … og så har jeg i øvrigt ikke forstand på nationaløkonomi, så jeg skal nok lade være med at kloge mig for meget desangående 🙂
     Jeg kan dog godt finde ud af at være enig i, at der generelt er alt for mange vej-, skov- og strandsvin! Jeg lærer aldrig at forstå, hvorfor det er så svært at tage sit affald med hjem.

     Kommentar af Ellen — 4. maj 2020 @ 12:56

 4. Jeg forstår godt, at I savner byens lidt mere spændende madudvalg. Her i Frederiksværk har vi en thairestaurant med take away, men det bliver lidt ensformigt.
  Hvor er det smukke billeder, du har taget på Jungshoved!

  Kommentar af Madame — 4. maj 2020 @ 15:01

  • Selvfølgelig bliver man også træt af thaimad, hvis ikke der er andre muligheder, men ih hvor ville jeg gerne have en thai-restaurant i nærheden af os 🙂
   I skulle prøve at tage turen Jungshoved rundt engang – der er så dejligt – og der er ture både til fods og i bil.

   Kommentar af Ellen — 4. maj 2020 @ 15:09

 5. Jeg er VILD med de take away- løsninger, vi var i nærheden – ja faktisk i gåafstand. Det foretrukne er Restaurant Vigen, hvor vi vist har handlet en gang om ugen siden vi komme hjem fra Tanzania. Her er maden forberedt, men afhentes i kold tilstand, så den er lige til at varme og anrette smukt når det passer mig. Ærgerligt at jeg ikke kan sætte fotos ind i kommentaren – menuen sidste weekend var virkelig både smuk og lækker. Derudover går vi også efter sushi, og vi er heldige at have flere gode steder, så vi kan veksle. Det skal heller ikke holde sig varmt. Bruger kan vi også få, og det fra vores lokale café, der hjemmelaver det hele. Vi har også fået smørrebrød fra smørrebrødspigerne og vi har fået det skønne tapas-bræt fra vores foretrukne vinbar, ligesom vi har hentet varm med på den vietnamesiske. Men det er jo også det, som du siger: vi bor bynært.
  Noget af det bedste er dog, at vi går gennem både skov og strand, når vi henter maden. For vi går (med mindre det er det varme mad). Målet i denne tid er 50 km og ugen

  Kommentar af Fru Z — 4. maj 2020 @ 18:02

  • Nøj hvor har I mange gode spise med hjem-muligheder – og I får oven i købet motionen med! Lige præcis det du beskriver her, kan jeg godt blive en anelse misundelig over, men vi er, som du ved, også superglade for at bo hvor vi bor, og man kan ikke få alt. Det ville ellers være rart 😉
   Hvad er det for en vinbar? Bare hvis nu …

   Kommentar af Ellen — 4. maj 2020 @ 18:07

   • Skänk på Hestetorvet ved stationen

    Kommentar af Fru Z — 4. maj 2020 @ 18:09

    • Thanks – det er noteret 🙂

     Kommentar af Ellen — 4. maj 2020 @ 18:10


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.