Hos Mommer

30. april 2020

Det er da løg(n)

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 10:51
Tags: ,

I forgårs, hvor det stadig var dejligt vejr, riggede jeg den store gryde til oppe i shelteret og satte vand over til en større omgang bejdsning. Dette er det mindst sjove ved plantefarvning, så det er bare med at få bejdset en anselig portion, når jeg er i gang. Det er ikke noget, man bør springe over, bortset fra cochenille-, indigo- og valnøddefarvning.
Denne gang var drejede det sig om farvning med skaller udelukkende fra gule løg, som giver de smukkeste, varmeste, gyldne og gyldenbrune farver.
Røde løgskaller giver mere grønlige farver, men dem skulle det ikke være denne gang, for dem, plus den anden pose med gule skaller, gemmer jeg, til det unge par i nummer 5 får tid (og coronalov) til at komme og lære processen, som de har ønsket.
Der er, som sagt, for det første coronapest, så vi kan ikke stå tæt sammen med tre par øjne lige over en farvegryde og nyde forvandlingen, og for det andet er hun relativt nygravid og har det stadig elendigt det meste af dagen, så disse plantefarvningslugte er sikkert ikke gavnlige for hendes velbefindende. Men senere – eller i hvert fald når barnet er kommet til verden – kan de lære at lege med plantefarver. Løgskaller er så ikke det værste; det dufter af grønsagssuppe, men bejdsning af garn lugter lidt kemisk. John kan ikke fordrage den lugt, så bejdsning foretages udenfor eller i garagen.

Gule løgskaller 2020

Selv om jeg efterhånden har set det mange gange, bliver jeg hver gang lige forundret over, så forskelligt de forskellige garner tager imod farve.
Til denne mængde garn har jeg brugt 167 gram helt tørre og sprøde løgskaller, samlet gennem lang tid.
Nr. 1 længst til venstre var et lyngforsøg, som jeg betragter som mislykket – det blev en lidt fesen farve, men den kan bruges til en fair isle-sampler.
RK-tæppe - vindmøller (1)Derefter er det 2) cashmere natur, 3) cashmere lysegrå, 4) Arwetta superwash, 5) Arwetta superwash, 2. bad, 6) Blackhills softwool, 7) lysegråt lammeuld, 8) Elevé chunky, 9) natur lammeuld (overfarvning af en for svag indigo), 10) natur lammeuld, 2. bad.
De to nøgler til højre er øverst et næsten sytrådstyndt, lysegråt følgegarn og nederst et nøgle af Coops sokkegarn, som er superwash ligesom Arwetta.
Superwashgarn er også super at farve med, fordi det tager så ekstremt godt imod farve. De hærdede plantefarvenørder vil ryste forarget på hovedet, fordi jeg så meget som tænker på at farve på andet end ubehandlet 100 % lammeuld.
Men det bestemmer jeg heldigvis selv, og jeg er godt tilfreds med resultaterne på superwash-garnerne.
Det er bare ærgerligt, at disse farver ikke klæder mig, for jeg elsker dem. Det er efterårsfarver, så det basker, men jeg kan strikke sokker af dem, både til familien og mig selv. Det kunne også blive et flot tæppe til Røde Kors – måske et mage til det, jeg har strikket før? Med sorte felter i stedet for de hvide?
God ide, du fik der, Ellen!

29 kommentarer

 1. Det er da utroligt, at noget så enkelt som løg kan give slige kulører! Og jeg synes, de er flotte alle sammen. Sådan et tæppe ville være flot med de sorte felter, men jeg tror også, det ville være meget smukt, hvis du holdt dig udelukkende til løgnuancerne. Der måtte jo komme et farvespil uden lige!

  Kommentar af Henny Stewart — 30. april 2020 @ 11:09

  • Ja, sikke et farvespil, der kunne blive – helt som en efterårsskov, men jeg tror nu nok, at jeg vil lave felterne sorte, så vindmøllemotivet bedre kan ses.

   Kommentar af Ellen — 30. april 2020 @ 12:44

 2. Var det ikke dig, der tidligere viste, hvad sorte striber kan gøre ved et strykke strik – i forhold til ingen kontrast eller hvid kontrast. Derfor tror jeg også, at det var en god du der fik, Ellen 🙂

  Kommentar af conny — 30. april 2020 @ 11:42

  • Flotte flotte farver, men jeg er mere til den kolde del af farvecirklen. Nr. 9 er Min absolutte favorit: Citron-, solsikkegul og a la lys oliven og alt der i mellem, flot lysende og tilpas uregelmæssig i farvningen, hvis farvegengivelsen på min skærm er korrekt.
   Fin ide at kombinere med sort, men koksgrå vil også være fint i mine øjne.
   Det er iøvrigt interessant, at du kan plantefarve MED Arwetta 😜.
   Mvh. og god regnvejrsdag

   Kommentar af Kristine — 30. april 2020 @ 12:23

   • Er dette et svar til Conny eller en kommentar til mig? Jeg gætter på det sidste, men sådan kan det jo smutte for enhver – lige som det kan med et ‘med’ for meget 😉
    Farvegengivelsen er så tæt på korrekt, at selv jeg er tilfreds – i hvert fald som de ses på min egen skærm – og jeg kan også godt lide når farverne bliver melerede, selv om de gamle farvere ville have givet mig dumpekarakter for den slags sjusk, som de betragtede det som.
    Koksgrå kan bruges, men vi får så meget sort garn i Røde Kors, og vi er enige om, at vi ikke har spor lyst til at strikke sort børnetøj, så jeg får det til mine tæpper.

    Kommentar af Ellen — 30. april 2020 @ 12:50

    • Mystisk med kommentar-“rod”, men jeg påtager mig gerne fejlen. Ikke et “med” for meget, men at farve “på”.
     Nu snører jeg regnvejrssutterne og sparker mig afsted, så dagens motion og luft kommer i hus. Regnvejr har den fordel, at der er fri bane for en hold-afstand-ganger. 😊🌧💃🏼
     Mvh.

     Kommentar af Kristine — 30. april 2020 @ 13:29

     • Jeg håber du havde en god tur – vi holdt os indendørs 🙂

      Kommentar af Ellen — 30. april 2020 @ 16:57

  • Conny: Svaret til dig bliver desværre lidt forskudt 🙂
   Jo, det var mig, der illustrerede den sorte farves virkning på andre farver, og jeg tror, jeg vil føre min gode ide ud i livet 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. april 2020 @ 12:44

 3. 167 g løgskaller må være en stor bunke? De er så lette og luftige. Det er fantastisk så meget et løg kan. I madlavning er det jo velkendt. Men at det også kan give så flotte farver på garn. Det er da en fornøjelse at se.

  Kommentar af Betty — 30. april 2020 @ 22:25

  • Det fylder cirka 10 liter 🙂 Du har sikkert farvet æg med løgskaller til påske, har du ikke?
   Æg bliver også meget flotte – hvis man krakelerede skallen, kom det til at ligne marmor.

   Kommentar af Ellen — 1. maj 2020 @ 9:54

 4. Hvor er det altså smukke farver og så i de nuancer – jeg forestiller mig et tæppe i dominostrik, det kunne blive så flot, og det er så dejligt at strikke i domino!

  Kommentar af Fru Moll — 1. maj 2020 @ 8:06

  • Dominostrik er absolut også mulighed. Der er faktisk alt for mange muligheder … jeg må samle flere løgskaller 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. maj 2020 @ 9:55

 5. Du er bare god, og sikke et smukt tæppe, du kan strikke af de farver.

  Kommentar af Lene — 1. maj 2020 @ 18:33

  • Det er ikke spor svært, men jeg hygger mig meget med det 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. maj 2020 @ 18:47

 6. Har du nogensinde prøvet at strikke på strikkemaskine?

  Sikke nogle dejlige farver. Er løgskaller (tørre og sprøde) skaller fra løg som dem man spiser?

  Kommentar af Donald — 2. maj 2020 @ 0:47

  • Ja, det har jeg – jeg har faktisk en sådan, men bruger den ikke længere. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kommer til det …
   Ja, det er fra dem, man spiser, så hvis man bare er tålmodig, er det muligt at samle nok skaller til en farvning 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. maj 2020 @ 9:40

   • Forskellen med en strikkemaskine er vel at man kan lave andre slags stof, men at det kræver stort arbejde alligevel at sætte op? Og når den er sat op, kan man lave MANGE – mere fabriks-agtigt, ikke?
    Min barndomskammerat flyttede til Herning og begyndte at lave sokker – hans far og mor gik fra hinanden, sådan var det i hele opgangen! – og efter nogen tid tænkte han vel at han måtte klare sig med en eller anden slags erhverv, husker svagt at han havde succes i begyndelsen.

    Kommentar af Donald — 2. maj 2020 @ 11:43

    • En hobbymaskine er såmænd ikke så besværlig at sætte op – mit ‘problem’ er, at jeg kun gider strikke ligesidede stykker. Arbejdet med at forme et ærme o.l. er for stort til, at jeg synes det er ulejligheden værd. Så jo, du har ret: Du kan godt sige, at man strikker stof, som man så kan sy sammen til et eller andet.
     Din barndomskammerat viste da i hvert fald initiativ 🙂

     Kommentar af Ellen — 2. maj 2020 @ 16:02

 7. Jeg tænker, at flere af farverne ville være fine i en jagttrøje. Den ville gå i ét med efterårsløvet.
  Jeg må i gang med at lokke min hustru til et projekt.

  Kommentar af natural2222 — 2. maj 2020 @ 6:58

  • Haha, ja, det må du – det vil da være helt perfekt til jagtcamouflage – sådan en slags usynlighedskappe a la Harry Potters 😀

   Kommentar af Ellen — 2. maj 2020 @ 9:43

 8. Dit plantefarvede garn er simpelthen så smukt, Ellen. Tænk at det kan laves af løgskaller.
  Min mor var vævelærerinde, og jeg er vokset op med masser af garn i hendes vævestue. Men aldrig så smukt garn som disse naturlige farver.

  Kommentar af Madame — 2. maj 2020 @ 8:02

  • Tak – naturen er forunderlig på´mange måder.
   Jeg kunne godt have undt din mor at have kendt til plantefarvning – jeg synes, at langt de fleste af naturens farver er meget smukke. Men okay – det kan jo sagtens være, at hun kendte dem, men ikke brød sig om dem 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. maj 2020 @ 9:47

 9. Som altid, fantastiske, (ubrugelige 😂), smukke farver med løgskaller. Men sådan et tæppe kunne blive fantastisk flot.
  Hvad er nu det for noget med cashmeregarn? Der er vist noget, jeg ikke har hørt om! Jeg skal også i gang med (mere) bejdsning, inden sæsonen om lidt er i gang; det skal jo bare overstås.

  Kommentar af fiberfryd — 2. maj 2020 @ 10:53

  • Forøvrigt er det overfarvede indigogarn blevet meget spændende.

   Kommentar af fiberfryd — 2. maj 2020 @ 10:54

   • Ja – jeg er ret begejstret for de løgfarver 🙂
    Jeg købte to cones med Summer cashmere hos Garnudsalg. Jeg var heldigvis hurtig og fik både natur og lys grå. Nu har han kun fire farver tilbage, men du kan jo prøve at se på den mellemgrå 😉 Det er sat ned fra 890,00 til 299,00 kr for en cone på ca. 500 gram. Jeg har endnu ikke strikket med det – det virker ikke så blødt, som jeg normalt forestiller mig cashmere, især ikke efter bejdsning og farvning, men det kan jo være det ændrer sig efter strik og vask.

    Kommentar af Ellen — 2. maj 2020 @ 16:23

    • Garnudsalgs “spar”-priser skal tages med et gran salt. Der jævnføres som regel til markedspris, som skal være på et tilsvarende produkt, men der er sædvanligvis ikke et tilsvarende produkt i handel og vandel.
     At kalde et garn for summer cashmere er meget (for) smart markedsføring, da det indeholder 5 % cashmere og ja dermed 95 % andet (= “summer”).
     Der behøver bestemt ikke at være noget i vejen med produktet til prisen, men besparelsen er fiktiv.
     Mvh. og god fornøjelse med farvesæsonen

     Kommentar af Kristine — 3. maj 2020 @ 13:50

     • Jeg kan godt se, hvad du mener, og det er rigtigt, at markedsføringen minder en hel del om, hvad så mange andre også benytter sig af 🙂
      Der er dog en del produkter, der indeholder 5 eller 10 % cashmere (og de kaldes alle ‘cashmeregarn’) og sammenlignet med dem synes jeg, at 30 kroner/50 gram er rimeligt. Jeg fandt et tysk, der ligner (men er ikke det samme) til 9,50 Euro/50 gram.
      De øvrige elementer i summer cashmere er “15% virgin wool,10% Angora,5% cashmere, 40% Bomuld,20% Viskose,10% andre fibre”, så det er et lidt spændende garn at eksperimentere med. Det er sikkert de 40 % bomuld, der gør det lidt for stift, men det lever jeg med 🙂

      Kommentar af Ellen — 3. maj 2020 @ 14:32

      • Det gør der sikkert og silk mohair er som regel også mere mohair end silke, dog angives alle ingredienser.
       Et tysk? Ja men det er ikke “vores” marked selvom DK og D begge er medlemmer i EUs indre marked.
       Om det er bomulden, høren, de 10 % “gulvopfej” eller kombinationen, der gør det stift, er nok svært at afgøre, men vigtigt ift. hvordan det færdige produkt er at bære.
       Jeg tiltror, at det er meget korte naturfibre, så der er behov for lange lange syntetfibre til at sikre, at naturfibrene bliver i garnet. Korte fibre = manglende slidstyrke / meget fnulder. Jeg håber, at min mistænksomhed gøres til skamme.
       God fornøjelse

       Kommentar af Kristine — 3. maj 2020 @ 19:51

       • Jeg synes jo nok, at det er lidt ligemeget, hvis marked det er, hvis det er sammenlignelige varer 🙂
        Du kan meget nemt have ret, selv om ikke har set nogen tendens til ‘fnulring’ af garnet. Lad os nu se – så dårligt er garnet såmænd nok heller ikke; jeg har fine erfaringer med garnudsalg.dk 🙂

        Kommentar af Ellen — 3. maj 2020 @ 21:07


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.