Hos Mommer

30. marts 2020

Højvande m.m.

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:16
Tags: ,

Man havde varslet en vandstand på op til 1½ meter over normalen ved de østvendte kyster. Så galt gik det ikke; det endte med godt en meter over, men det er rigeligt til at være meget synligt, når der er så fladt som her ved os. Både denne og andre marker, hvor gæs, ænder og viber har reder, blev næsten helt oversvømmet. Hvor længe kan æg holde til at ligge i koldt vand? Vel næppe i så mange timer, som dette tog – om overhovedet. Kan der komme ilt ind til fostret, hvis ægget er under vand? Hvor længe er det om at dø af kulde? Jeg håber på, at det var så tidligt i ynglesæsonen, at de lægger et nyt hold æg – jeg synes især det er synd for viben, som er den fugl jeg holder mest af at følge i den tid de opholder sig her hos os. Vibens kald minder mig om foråret på gården, når vi gik ude i markerne og samlede sten. Ganske som også lærkens sang omgående sender mig mentalt tilbage til svundne tider, men den har vi ikke i hørbar afstand fra vores hus; vi skal nogle få kilometer væk for at høre den.

P1010160

Alt vandet nede under den røde streg er normalt græseng, så der er desværre nok gået adskillige æg til.

P1010163P1010165

Da jeg i går kørte til Præstø for at handle, overså jeg, at skiltet med “Vand på vejen” var låst op. Det sidder normalt sammenfoldet og ‘hængelåst’. Når vejen oversvømmes, hvilket ikke sjældent sker, folder nøgleindehaveren skiltet ud, men det er så lille, at det helt bogstaveligt er til at overse.
Herover er det vejen forbi Nysø set fra hhv. nord og syd. Foran mig var der lige kørt en igennem, da jeg stoppede for at fotografere, men det var en noget større bil end min lille Citigo. Jeg kørte derfor ikke igennem, men vendte bilen og tog den fornødne omvej … skulle ikke nyde noget af at sidde og blomstre midt på vandvejen.

 P1010171

Nogle af hegnspælene til elhegnet kan med lidt god vilje netop anes ved de to forreste rækker hvide skumtoppe på bølgerne. Det er vist godt, at strømmen endnu ikke er tilsluttet …

Soumak - Rowan 

Når det bliver for koldt til havearbejdet, kan man strikke. Nogle kan … jeg kan … John får lagt en del puslespil … jeg er blevet færdig med Soumak.
To meter tørklæde/sjal lavet udelukkende af hjemmefarvede garner. Det er en rigtig god fornemmelse, selv om det desværre ikke gjorde noget nævneværdigt indhug i lageret: Sølle 349 gram gik der til alt dette. Jeg må hellere lave et til. Har faktisk lyst til at lave endnu et, men jeg kan ikke selv bruge to! Skulle jeg mon være så heldig, at der er en derude, der har lyst til at eje dette eller et næsten tilsvsvarende maxitørklæde?

16 kommentarer

 1. Det er fascinerende at se, hvordan landskaber forandres, når vandet bestemmer. Vi har kigget på Storåens vandmængder. Nu ligner landet sig selv igen. Men der står stadig vand i lavninger på markerne.
  Vi må håber redebyggerne kan nå at lægge et nyt hold æg. Jeg har kun set en vibe.. Men masser af gæs!
  Jeg holde også af at se viben tumle rundt i luften.
  Håber du får bud på et langt tørklæde. Jeg har vist rigeligt! 😉

  Kommentar af Anne — 30. marts 2020 @ 18:32

  • Det er fascinerende, og sommetider en smule skræmmende.
   Vandet er heller ikke væk fra alle marker her, men samtidig er de så tørre, at de støver. Det er ikke nemt at være landmand …
   Viben er sådan en hyggelig fugl … og jeg havde ikke regnet med, at en strikker ville slå til at overtage mit tørklæde … jeg sætter min lid til dem, der ikke selv kan strikke 😉

   Kommentar af Ellen — 30. marts 2020 @ 20:17

 2. Æggene tåler ikke vand, og slet ikke saltvand. Viben starter en ny rede. Det er mere tvivlsomt med gæssene.Det er meget småt med viber her på egnen i år. Vi må håbe, at de er søgt andre steder hen. Eller også er der blot flere oversvømmelser at være fordelt på.
  Vi har stadig vand i nogle af hvedemarkerne.

  Kommentar af natural2222 — 31. marts 2020 @ 10:26

  • Det var hvad jeg frygtede. Det er godt nok brakvand her i fjorden, med et ekstra lille saltindhold på vores side af den pga. flere bækudløb – men salt er der jo … og godt at det er viber der starter forfra. Gæssene er der såmænd rigeligt af.
   Pudsigt, at I har færre viber end sædvanligt. Vi har gerne en hel lille koloni ved os på godt en snes par.
   Jeg håber jeres markvand snart forsvinder – der burde være god tørring i luften med al den sol og vind.

   Kommentar af Ellen — 31. marts 2020 @ 11:14

   • Vandet svinder heldigvis, og vi er da også kun lige kommet ud af marts måned.

    Kommentar af natural2222 — 1. april 2020 @ 3:03

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 1. april 2020 @ 8:02

 3. Nej, det er da slemt, at vandet er gået så langt op, så æg og reder står under vand. Gad vide, hvor længe nattefrosten vil fortsætte? Den skulle jo have været her for et par måneder siden i stedet for nu. Lad os satse på, at viberne begynder forfra.

  Kommentar af Betty — 31. marts 2020 @ 16:23

  • Ja, det var lidt synd for fuglene, men jeg satser på, at Farmers store viden om natur også holder stik denne gang.
   Det var den koldeste morgen i et år, ifølge tv-avisen … et par måneder for sent, som du siger.

   Kommentar af Ellen — 31. marts 2020 @ 20:30

 4. Jeg syntes det er et flot tørklæde vil aldrig kunne finde ud af og strikke det. Hvad vil et i blå og grønne farver koste . Ja så kan jeg se det.

  Kommentar af Jonna — 1. april 2020 @ 13:02

  • Er du strikker, Jonna? Hvis ja, kan du sagtens finde ud af at strikke det – det er meget nemmere, end det umiddelbart ser ud til.
   Jeg sender dig lige en mail 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. april 2020 @ 14:29

 5. Naturen er forunderlig, og dyre og fugleliv er langt bedre til at rette sig ind efter skiftene, end vi mennesker er. Hvor er dit halstørklæde blevet flot.

  Kommentar af Lene — 1. april 2020 @ 17:15

  • Det har du så ganske ret i, Lene … og tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. april 2020 @ 18:28

 6. Dt tørklæde af hjemmefarvet garn er vanvittig flot, Ellen! Ja, hvor er det synd, at engen er oversvømmet – jeg tænker som dig på fuglenes æg. Her har vi også store områder, der nu er oversvømmet.

  Kommentar af Madame — 2. april 2020 @ 13:41

  • Tak for roser 🙂
   Det er synd for fuglene, men naturens luner kan vi ikke stille så meget op imod.

   Kommentar af Ellen — 2. april 2020 @ 14:11

 7. Skønne farver !!! !!! !!!

  Det er lidt underligt at vi endnu ikke har byggeforskrifter vedrørende oversvømningstruede områder. Jeg kan til nød forstå at man i 1900-tallets København og Frederiksberg lavede 3-4 viadukter, som kan blive til søer, hvori bilerne skal kunne svømme (det kan de jo ikke, når tændingen bliver våd går biler i stå).

  Kommentar af Donald — 2. april 2020 @ 14:14

  • Tak … jeg er selv ret vild med de plantefarver 🙂
   Nu er der ikke fare for, at der bliver bygget langs Præstø Fjord, men det er rigtigt, at der er nogle steder i landet, hvor man godt kan undre sig over, at der bliver bygget nyt.

   Kommentar af Ellen — 2. april 2020 @ 18:30


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.