Hos Mommer

20. februar 2020

Vi så MASSER af nordlys

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 11:37
Tags: , , , ,

NLMinibus-200218-07469Vi har simpelthen været mere heldige, end politiet tillader, som min gamle far så ofte sagde: Vi havde én chance og vi bookede turen den 15. november. Ingen kan forudsige vejret så lang tid i forvejen – det kniber som bekendt sommetider med at forudsige det fra den ene dag til den næste. Det var snevejr og dermed overskyet næsten hele tirsdagen, men det klarede en smule op sidst på eftermiddagen; dog ikke nok til, at jeg helt turde tro på, at vi fik lyset at se.
Men det gjorde vi. I en grad, så selv guiden var imponeret; hun sagde, at det var den kraftigste og længstvarende aktivitet hun havde oplevet i denne sæson. Om det passer, ved jeg i sagens natur ikke, men jeg ved, at vi gik, stod og sad udenfor i ÷11° i over to timer og bare nød det fantastiske skue. Turen skulle egentlig vare nogle timer mere, men vi var blevet nordlysmætte og ville gerne hjem. Nogle frøs vist også en del …
Det voksede og voksede, det lys; fyldte på et tidspunkt tre fjerdedele af himlen – det var vildt.

Jeg vil i dette indlæg kun vise nogle af guidens billeder, for John tog en masse, som endnu er i raw og skal ændres til .jpg, inden jeg kan bruge dem. Guiden sagde, at vi var velkomne til at dele, så ingen copyrights er overskredet her. Når John har ordnet sine, bliver I sandsynligvis totalspammet med nordlysbilleder.

NLMinibus-200218-07481

Ellen nyder nordlysetSom det fremgår af billederne, var vi med Pukka Travels. Det er lidt af et sats, når man ikke kender nogen af Tromsøs mange, mange udbydere af nordlys- og andre ture, men for hvad det er værd, kan jeg kun sige, at vi ingen klager har overhovedet. Ingen er herre over vejret, så de kan ikke tage æren for den stjerneklare himmel (det kunne de dog alligevel lidt, for radar og vejrudsigter var nøje studeret inden afgang) og den relativt stærke aktivitet, men alt det andet var (også) upåklageligt.
De havde medbragt en dejlig rensdyrsuppe; de lavede bål direkte på sneen, gravede ‘bænke’ ud og lagde termotæpper på, så vi kunne sidde tørt og varmt. Vi sad der vel ½ time, og vi frøs ikke. Når bålet bygges som på det lille billede (nederst) og tændes oppefra, smelter sneen ikke før bålet er ved at brænde ud. Det var SÅ hyggeligt, var det. Vores lille gruppe bestod af amerikanere (alle fire både søde, slanke og ikke højrøstede!), tre tyskere, en belgier og to danskere.
Tilbage i bilen fik vi varm chokolade (eller te), hvilket var lige, hvad vi trængte til på det tidspunkt.

Som sagt var vi meget heldige. Overordnet er solpletaktiviteten nederst i en bølgedal i disse år, så egentlig var tidspunktet dårligt valgt, men i vores alder planlægger vi ikke flere år frem. “Large magnetic storms are most common during the peak of the eleven-year sunspot cycle or during the three years after that peak.”
Er vi i live og nogenlunde mobile, når der igen kommer et kraftigt soludbrud, kunne vi snildt have lyst til at gentage dette her.
Det er nemlig sådan (nu skuffer vi sikkert mange), at det blotte øje fint ser nordlyset, men ikke så nærmest selvlysende grønt som på de billeder, man altid ser af det. Kameraet kan se det, og det er efter min mening ikke snyd som sådan, for der er ikke manipuleret, blot eksponeret i fire sekunder for at få farverne frem.
Man taler om densitet i forbindelse med nordlys, og der skal en høj densitet (> 7) til, for at øjet kan opfatte det som lysende voldsomt grønt. Eller rødt eller lilla/blåt. Farven er afhængig af, hvor højt oppe i atmosfæren det foregår, og om det er ilt eller kvælstof, der ‘antændes’. Vi oplevede en densitet på bare 3-4, men kunne godt se, at det var grønt, og vi kunne sagtens se, hvordan det hele tiden forandrede og flyttede sig; bølgede og bevægede sig – og oven i købet ‘dansede’, inden det begyndte at aftage og vi satte kursen hjemover mod Tromsø.

imageTromsø er et af de bedste steder at besøge for at se nordlys, både fordi det ligger lige midt i nordlysbæltet og fordi det er en hyggelig by, hvor der er en masse man kan foretage sig om dagen, mens man går og venter på mørkets frembrud. Mere om det i et andet indlæg.
Jeg vil hermed aflive den tro, forbavsende mange har: At man kan holde sommerferie i Tromsø eller et hvilket som helst andet sted nord for polarcirklen – og se nordlys. Det kan man IKKE! Man kan jo heller ikke se stjerneskud om dagen, vel? Det skal være mørkt … der er en grund til, at nordlyssæsonen går fra september til marts.

22 kommentarer

 1. TAK for foreløbig spam – jeg ser frem til næste spam-pakke 😉
  Selvom du skriver, at nordlys er flottere på billeder, så tror jeg, at det alligevel er ret fedt at opleve det selv 🙂

  Kommentar af conny — 20. februar 2020 @ 12:30

  • Det lyder godt – den kommer nok i morgen 🙂
   Det er SÅ fedt selv at opleve det – ingen af os følte det som en skuffelse, at det ikke lignede kraftige neonrør – den viden bør i hvert fald ikke afholde nogen fra at opsøge fænomenet.

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 13:11

 2. Jeg har personligt set nordlys en del gange i Kirkenes,Tromsø,Svalbard,Kiruna,Grønland og Island.Til trods for dette er det lige imponerende hver gang.Det er en wauw-oplevelse.Jeg har kun set det i røde-lilla farver en enkelt gang.De andre var i gul-blå-grønne farver.Til lykke med at I fik set det.Det er en oplevelse man aldrig vil glemme.Man bliver aldrig træt af at se nordlys.
  Brit

  Kommentar af Brit Nielsen — 20. februar 2020 @ 13:53

  • Ihh, så har du set hele det nordlige og arktiske område i hvert fald i Europa – jeg er da helt misundelig 🙂
   Jeg er helt sikker på, at du har ret i, at man aldrig bliver træt af at se på nordlys. For os var det bare tredje gang, hvor denne var den bedste, men vi har så langtfra fået nok, for det er virkelig en enestående oplevelse! Hver gang …

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 14:02

 3. Herligt! TV2’s vejr skriver, at der netop nu er en geomagnetisk storm, som giver særligt imponerende nordlys. Jeg glæder mig til at blive billedspammet 🙂

  Kommentar af Eric — 20. februar 2020 @ 15:09

  • Jamen dog – så har vi været heldige i mere end én forstand. Det gider vi ikke brokke os over, og billedspam kommer, når John har konverteret sine billeder til .jpg.

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 16:05

 4. Jeg har set nordlys her på Bornholm, i Melsted hvor vi boede for mange år siden. Det var ligesom på det nederste billede, hvor du står og kikker på det, og indimellem kom der røde bånd imellem. Det var vanvittig smukt. Senere, efter at vi var flyttet hertil har jeg set det igen, men ganske svagt. Min mand har set det på Grønland og han siger at man kan høre det, når det er rigtig kraftigt. Om det så passer må stå hen i det uvisse. Det er min helt store drøm at komme nordpå og se nordlys for alvor, men jeg skal lige vinde i lotto først 🙂 Men hvor var det dog godt at I var heldige og jeg glæder mig til en masse billeder fra jeres tur. Knus til jeg begge fra mig og et regnvådt Bornholm. ( Det var dog solskin i formiddags )

  Kommentar af Kirsten Jensen — 20. februar 2020 @ 16:30

  • Det må være spændende at opleve det her i Danmark. John har også set det (svagt), men jeg har det til gode.
   Vores guide sagde også, at nogle hævder at kunne høre nordlyset; hun lod dog skinne igennem, at hun mente, at det nok mere var tro og ønsketænkning end virkeligheden, men som du siger, bliver det svært for begge parter at bevise noget.
   Jeg håber du vinder i lotto, for det er en oplevelse for livet 🙂
   Knus retur herfra til dig.

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 18:11

 5. Til lykke
  Oplevelsen blev vel også ekstra bemærkelsesværdig af, at sandsynligheden, for at det skullle lykkedes, var næsten nul næsten indtil afgang.
  Jeg glæder mig at læse om Tromsø i dagtiden.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 20. februar 2020 @ 17:17

  • Tak, og ja, det gjorde den jo nok, men så meget desto bedre 🙂
   Det kommer – der er stof til flere indlæg bare fra den korte tur!

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 18:13

 6. Man har da lov at være heldig en gang imellem. Sjovt med forklaringen på de flotte billeder. Jeg har altid tænkt, at der vist var photo-shoppet lidt rigeligt, når jeg så så flotte billeder. Det skal jeg så ikke tænke mere.

  Kommentar af anne marie Schultz — 20. februar 2020 @ 17:21

  • Det har man heldigvis.
   Vi er nogle stykker, der godt kan lide at kende til den mere videnskabelige forklaring på den slags fænomener. Det gør dem jo ikke mindre spændende eller attraktive. Der er sikkert nogle, der også photoshopper, men det er faktisk ikke nødvendigt efter fire eller fem sekunders eksponering.

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 18:16

 7. Tænk at man kan blive så glad på andres vegne. Jeg smilede stort da jeg så dit billede på instagram. Jeg glæder mig til spam og dagsberetninger und alles 🙂

  Kommentar af Lene — 20. februar 2020 @ 18:41

  • Begejstring smitter, Lene, og jeg er slet ikke færdig med at øse ud af den 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 19:20

 8. Det glæder mig for jer at I var heldige med nordlyset.
  Det kan selvfølgelig ikke opleves om sommeren, men midnatssolen har sin helt egen magi, så Lapland er et besøg værd året rundt. Vi besøgte Abisko mellem Narvik og Kiruna i sommer, og jeg har længtes tilbage lige siden.

  Kommentar af lauranga — 20. februar 2020 @ 21:07

  • Det har du så afgjort ret i! Vi har været både på Lofoten og på Nordkap (altså meget højt mod nord to gange) – og kørte gennem Abisko på vej hjem fra Lofoten. 🙂
   Den tredje gang nåede vi kun til Bodø, men vi er lige så betagede af midnatssolen som du er, så ja: Det nordligste nord er godt at gæste året rundt – især når man, som os, ikke er så meget for temperaturer over 25°.
   Jeg håber for dig, at du snart kommer op til midnatssolens lande igen 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 21:13

 9. Så fantastisk dejligt for jer! Interessant, at øjet ikke kan se nordlyset så intenst. Var suppen god? 😉

  Kommentar af fiberfryd — 20. februar 2020 @ 21:27

  • SÅ skønt – og ja, det var interessant. Suppen var fin, men det er (også) interessant, at det må gøre en mærkbar forskel, at man ikke kan se, hvad det er, man spiser. Jeg manglede i hvert fald synsindtrykket, syntes jeg.

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2020 @ 21:42

 10. Jamen så lykkedes det jo, og vi får lov at komme med på efter-turen. Tak for det!
  Tænk, at nogen forestiller sig at nordlys kan være en sommeroplevelse.

  Kommentar af natural2222 — 21. februar 2020 @ 4:13

  • Det lykkedes til fulde, og ja, det har virkelig også undret mig, men det er mange gange sket, når vi har sagt, at kursen går højt mod nord i sommerferien, at folk har sagt: “Nå, så skal I op og se nordlys!”
   Næh, det skal vi ikke; vi skal op og se midnatssol …

   Kommentar af Ellen — 21. februar 2020 @ 9:39

 11. Nej, hvor godt!

  Kommentar af Kirsten — 21. februar 2020 @ 9:32

  • Ja!

   Kommentar af Ellen — 21. februar 2020 @ 9:39


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.