Hos Mommer

14. februar 2020

Bondefangeri?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:06
Tags: , , ,

På mandag tager vi til Tromsø og krydser både før og under turen alt, hvad der kan krydses for nordlys mandag og især tirsdag aften, hvor vi har booket en nordlystur med professionelle guider. Den tur har jeg selv fundet frem til, men hotellet har jeg bestilt gennem Booking.com, som jeg så ofte gør. Inden jeg booker, tjekker jeg gerne med det pågældende hotels egen hjemmeside, om B.com nu også har de bedste priser, hvilket de oftest har – og hvis ikke, booker jeg naturligvis direkte.
Billedresultat for nordlysvarsel tromsøI går skrev B.com til mig, at nu var det jo lige før vi skulle afsted, og om ikke de skulle sørge for en taxi fra lufthavnen til hotellet for mig? Det var da bare SÅ meget nemmere, mente de.
Det kunne da godt være – jeg fingerede en bookning og fandt ud af, at det ville koste 871 NOK pr tur. De må have spist søm – så vidt jeg husker, ligger hotellet ikke særlig langt fra lufthavnen, hvorfor jeg tog den på Google Maps, og ganske rigtigt: Der var kun 5,2 kilometer. Så søgte jeg på Tromsø Taxi, som tilsyneladende tager 125 NOK for den samme tur, hvis man bare går ud og tager en vogn. Hvis man booker en på forhånd, tager de 60 kroner mere (og hvorfor mon det pjat? Det gør man ikke i Danmark), men vi ville alligevel kun komme op på 185 NOK for turen.
Det kalder jeg bondefangeri. Det eneste gode var, at de overdrev så voldsomt, at det nærmest skreg til mig, for havde der stået 400 kroner, havde jeg såmænd nok ikke undersøgt sagen yderligere, men bare bestilt en vogn.
Hvem scorer den difference på næsten 700 NOK? Jeg tør godt vædde på, at det gør Booking.com.

Puha … jeg skulle lige have luft. Og nu til noget helt andet … som dog stadig nok kan listes under emnet ‘Brokkerier’.
Man taler om, at børnene i dagens Danmark bliver dårligere og dårligere til at stave, at lærerne ikke gør nok ud af undervisningen og at det sandelig var en hel del anderledes, da vi andre gik i skole.
Jeg vil gerne medgive, at jeg ser skræmmende mange dansklærere, der ikke har helt styr på det danske sprog – ikke engang på nutids-r, hvilket virkelig kan få mig op i det røde felt.
Men. Hvis man tror, at alle over fx 50 år kan skrive og stave, så vil jeg foreslå, at man lurer lidt rundt på Facebook.

Et mareridtÅhhhhnej

Disse to (ret morsomme, faktisk) eksempler er fra +50-årige.
AOH 2020Jeg har meldt mig ud af gruppen For os født i 50’erne – jeg kunne ikke længere klare at se den totalt elendige stavning (ejheller de sommetider temmelig stupide bemærkninger), så det er ikke kun de unge eller næsten unge, den er gal med. Det er bare blevet mere synligt, fordi man for 20 år siden blev forskånet for at se dårlige staveres skriftlige udgydelser.
Når det er sagt, vil jeg gerne – igen igen – understrege, at jeg ikke af den grund synes det er i orden, at professionelle, herunder journalister og dansklærere, ikke har 100 % styr på det danske sprog.
Eksemplet til højre er fra håndarbejdsmessen i Rødovrehallen. Der har man så ikke fundet ud af, at navneord i flertal ender på –ene, og at udsagsord i lang tillægsform ender på –ende. Det er klippet fra en plakat, man fik lige i synet overalt i hallerne.
Herunder er det B.T., som, sammen med EkstraBladet, er storleverandør af stave- og/eller forståelsesfejl.
Hvorfor skal de reddes ud.

Hvor mon de tråde skal reddes ud fra?

Man må nok gøre op med sig selv, om den slags skal være en uudtømmelig kilde til underholdning eller det er noget, som giver søvnløse nætter og bekymringer over verdens forfald.

15 kommentarer

 1. Er spændt på at høre om jeres tur og den faktiske pris for taxituren! Det er utroligt, at der ikke er nogen, der blev opmærksom på ‘standende’, inden plakaten blev sat op!

  Kommentar af Fru Moll — 14. februar 2020 @ 18:33

  • Ja, det bliver lidt interessant at se, hvad den taxi kommer til at koste 🙂
   Korrekturlæsning bliver for ofte sparet væk, tror jeg, men ja, ‘nogen’ burde have undret sig.

   Kommentar af Ellen — 14. februar 2020 @ 21:41

 2. Helt klart underholdning mere end søvnløse nætter 🙂 dejligt at I nu snart skal af sted, og det kan godt betale sig at undersøge tilbudspriser.

  Kommentar af Lene — 14. februar 2020 @ 19:37

  • Sådan er det nødt til at være, hvis ikke man skal gå hen og blive en sur, gammel kone … det gider vi trods alt ikke være 🙂
   Man skal desværre altid have det kritiske øje på – også mht. priser.

   Kommentar af Ellen — 14. februar 2020 @ 21:42

 3. Vi håber på gode nordlysbilleder i den nærmeste fremtid.
  Det med stavningen skyldes, som du skriver, at nu skriver alle hele tiden.
  Da jeg i midten af 70-erne arbejdede i Canada en hel sommer skrev jeg i hele perioden 1 postkort til min kæreste og 1 postkort til mine forældre. Måske i underkanten af gennemsnittet; men vel ikke abnormt lavt kommunikationsniveau efter datidens forhold. Telefon var utænkeligt og ubetaleligt.
  Samtidig er der et problem med disse stavemaskiners manglende udvikling. Hvis ordet findes, evner maskineriet ikke at vurdere rigtigheden af stavning og deling i forhold til sammenhængen.
  Det kommer nok en dag. -Om ikke andre, så vil forfatterne af Nigeria-breve kræve denne udvikling for at øge fangstprocenten.
  Ind til da må vi finne ås i maskin fejl åg for kerte ord delinger. Så dan liger land et.

  Kommentar af natural2222 — 15. februar 2020 @ 5:49

  • Du må meget gerne krydse med 🙂
   Jeg genkender din oplevelse med Canada. Jeg arbejdede i New York i begyndelsen af 1976, og det var også med Airmail, som var det billigste pga.det ultratynde papir, og hvor man skrev på indersiden af selve kuverten. Jeg ringede hjem to gange på ‘modtageren betaler’, og jeg fik aldrig at vide, hvad det havde kostet mine forældre.
   Jeg forstår ikke, at det er så svært for programmørerne at fortælle softwaret, at på dansk må¨to navneord godt skrives som ét ord – alle de skrækkelige orddelinger kan oven i købet være anledning til misforståelser; jvf. min yndlinge: rød kælk vs rødkælk og ægte skab vs. ægteskab 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. februar 2020 @ 9:15

 4. Jeg håber, I får jeres lyslyst styret. God tur!
  Det var sandelig en heftig mérpris. Jeg tænker på, om det så ikke er af slagsen, hvor chaufføren står med et skilt i ankomsthallen og tålmodigt venter, hvis flyet er forsinket. Det kan give mening nogle steder (dog næppe i Norge), hvor der ikke er taxier ad libitum, eller hvor – som i fx Prag – der er meget taxisvindel (omveje, fuppriser osv.).
  Taxier er som så meget andet dyre i Norge. For 12-15 år siden skulle en kollega og jeg et pænt stykke ad landevej med taxi. Det kostede 19 NOK per kilometer og løb op i knap 1000. Som jeg husker det, var 19 dengang det dobbelte af dansk pris, men okay: Landskabet var flot, og firmaet betalte 😉

  Kommentar af Eric — 15. februar 2020 @ 9:58

  • Tak 🙂
   Jo, de står inde i ankomsthallen, men de tjekker med flynummeret, så de behøver ikke at spilde taxikroner på at vente længe på os, så de 870 er vel nærmest limousineservice …
   Det var dyrt dengang for så mange år siden. Kilometerprisen i Tromsø svingede mellem 10,50 og godt 14 kroner (tidspunktafhængigt), da jeg tjekkede i forbindelse med den mail jeg fik fra Booking.com, og når det kun er 5,2 km, så er det helt okay.

   Kommentar af Ellen — 15. februar 2020 @ 10:07

 5. Vi krydser med og glæder os til at høre mere om turen, både den i taxa og nordlysudflugten.
  Skal vi ikke bare lade os underholde? Vi må iføre os lyserøde solbriller og store jahatte, for gamle gnavne mænd (og kvinder) er kun sjove i tv og på film!

  Kommentar af fiberfryd — 15. februar 2020 @ 14:30

  • Tak for kryds – jeg håber vi har positive oplevelser at fortælle, når vi ses 🙂
   Det vælger vi – i hvert fald, når det gælder ikke-professionelle skriftlige udgydelser!

   Kommentar af Ellen — 15. februar 2020 @ 17:25

 6. “… for havde der stået 400 kroner, havde jeg såmænd nok ikke undersøgt sagen yderligere, men bare bestilt en vogn.” — det er desværre ikke min beløbsorden kan jeg betro, men på den anden side bør jeg ikke klage.

  Men hvordan fungerer “markedet” på disse områder? Min seneste andenhånds-erfaring er at Malte og hans mor fik en selv-arrangeret rejse til Algarve i December for et latterligt lille beløb med fly på et passende tidspunkt, jeg tror det var en uge på lille hotel for 1200 kr. + billigt fly og leje af bil for et eller to tusinde. Jeg har ikke lyst til at rejse alene og passede hus imens, – men det er en anden historie.

  Kommentar af Donald — 19. februar 2020 @ 6:33

  • Jeg tror det er ret forskelligt, hvordan folk arrangerer deres rejser – vi gør det selv forskelligt, afhængigt af,, hvad vi skal og vil. Nogle bruger AirBnB (det gør vi ikke, princippet minder mig for meget om Uber), andre finder bosteder via udlejningsbureauer, nogle flyver med lavprisselskaberne, nogle lejer bil via Lej et Lig, osv. Den samme rejse kan gøres til forskellige priser – til nogle steder … til andre steder kan det ikke betale sig at arrangere det selv.
   Jeg kan godt forstå du ikke vil rejse alene. Der findes rejser for singler, men jeg kender ike priserne for dem.

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2020 @ 7:03

   • Ja, single rejser, det har jeg hørt om, men det er nu ikke lige det, jeg drømmer om. Jeg havde en sjov tur med min søn for 2 år siden, men efter at jeg har været syg, har jeg nærmere mål.

    Ja det er imponerende hvad man kan spare, hvis man undersøger og sammenligner priser som du (Algarve-turisterne) havde gjort.

    Kommentar af Donald — 19. februar 2020 @ 12:55

    • … som du (og Algarve- …

     Kommentar af Donald — 19. februar 2020 @ 12:56

     • Næh, det hele kan nemt ændre sig, når sygdom rammer, og hvis du ikke længere har lyst til at rejse langt væk, er det forståeligt nok – men du får det forhåbentlig bedre endnu 🙂

      Kommentar af Ellen — 19. februar 2020 @ 16:57


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.