Hos Mommer

4. februar 2020

En (for)underlig mekanisme

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:39
Tags: , , , , ,

Jeg er blevet forkølet. Godt, gammeldags snotforkølet. Ikke influenzaramt, som så mange ynder at fortælle deres omverden, at de er, fordi det lyder lidt bedre end forkølelse. Jeg har ikke feber, bare et hoved fyldt med vat og snot. Det sidste på det stadium, hvor det er nærmest ukontrollabelt, så jeg er nødt til at sidde med en klud under næsen for ikke at både føle mig og syne alt for ulækker.
Det er her, min undren kommer ind i billedet: Hvad er det for en forunderlig fysiologisk mekanisme, der træder i kraft, når man om aftenen kan gå hamrende snottet i seng, men så snart man sover, indstilles den nasale produktion og er ude af drift, lige indtil man vågner igen? For sådan er det jo: Ingen snot hele natten, men efter at have været vågen i mindre end fem minutter er der fuld kraft på igen.
Den funktion måtte meget gerne virke full time for mit vedkommende – jeg har aldrig rigtig forstået, hvorfor ens krop reagerer med alt det snot. Hvad skal det dog til for?

Røde kors-strik

Røde kors-strikJeg er derfor ikke til nørklestrik i dag – vil ikke risikere at smitte de andre. (Og på tirsdag kommer jeg heller ikke, Grethe – da er vi i Sønderjylland Smile )
Jeg har strikket babytæppet færdig herhjemme i stedet for. 1 x 1 meter. Det lyder ikke af så meget, men det tager en rum tid at strikke. De længste rækker omkring midten kunne jeg kun nå 3-4 stykker af på de tre timer tirsdag eftermiddag. Selvfølgelig gik det hurtigt i begyndelsen og slutningen, men de midterste var halvseje at komme igennem. Pyt med det – hvis jeg var mor til en lille, frysende baby, ville jeg blive glad for dette tæppe i ren uld.
Jeg er også glad, for det er den perfekte måde at få strikket en masse plantefarvede garnrester op på. Den sorte farve har Røde Kors leveret.

Samme Røde Kors, som har meldt ud, at de mangler undertrøjer. Det er jeg så gået i gang med. De skal strikkes i bomuldsgarn, så jeg forsynede mig fra præstøafdelingens store lager i tirsdags. Det var jo ellers meningen, at jeg selv ville levere garnet for at få brugt af mit eget store lager, men jeg gør ikke rigtig i bomuldsgarn. Nu strikker jeg nogle undertrøjer, og så går jeg nok i gang med endnu et tæppe som det i dag viste.
Undertrøjerne er heldigvis hurtige at strikke – jeg klarede (næsten) den ene halvdel i løbet af Badehotellet i aftes og en Foyle for lidt siden.
Røde kors-strik

Hverken vejret eller jeg er til andet end at strikke i dag, men i morgen skal vi ud og finde et eller andet passende sted at prøve Johns nye linse af.
Han har vist mig lidt af dens evner. Det er et rigtigt ejendomsmæglerkamera, for han kan sidde i sin stol og fotografere hen mod vores tv tre meter fra ham og få det til at se ud som om vi befinder os i en riddersal på et eller andet slot. Vores køkken ser ud som om det er 100 m2. Så kan man spørge sig selv om (jeg spurgte dog John …) hvorfor det så skulle være bedre til at fotografere nordlys med, men det har noget med linsens blændetal (ned til 2.8) og dermed store lysfølsomhed at gøre.
Vi har bare to nætter i Tromsø om 14 dage, så vi er temmelig spændt på, om vi er heldige nok til at kunne se [nord]lyset. Det er virkelig et sats.

18 kommentarer

 1. Æv med forkølelse, men det ser ud somom du udnytter tiden fint med at strikke og se yndlingsserier samtidig . Tæppet ser godt og praktisk ud, og du får bund i lagrene! Rigtig god og hurtig bedring , og jeg håber, at du undgår at smitte John, der skal være frisk, når han skal ud og bruge sit fine nye udstyr. Kh. Marianne

  Kommentar af Marianne Bentzen — 4. februar 2020 @ 17:04

  • Ja, æv, og vi er meget omhyggelige med at passe på John! Det er desværre bare næsten umuligt – vi befinder os trods alt i samme rum, men tak for gode ønsker.
   Jeg får vist aldrig bund i mit garnlager, Marianne, men jeg ville nok også blive helt panikslagen, hvis det skulle ske 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. februar 2020 @ 18:21

 2. Ærgerligt med sådan en forkølelse, men godt du kan strikke! Tror jeg vil starte et lignende tæppe, for det er virkeligt flot med diagonale striber og godt for strikkelageret! Du kan med fordel strikke undertrøjen på rundpind, så du undgår sammensyning. Det er en rigtig sød model, som vi også strikker hos Nørklerne i Skanderborg. Håber, du bliver frisk til jeres tur til Sønderjylland. Hvis I kommer til Ribe, er der en god sy- og strikkeforretning – bare så du bed det 🤣

  Kommentar af Fru Moll — 4. februar 2020 @ 19:41

  • Jeg kan både strikke og læse, så det går 🙂
   Det er nemlig godt, hvis du har det lige som mig og derfor svært ved at smide selv små garnrester væk.
   Ja, selvfølgelig skal undertrøjen strikkes på rundpind, og selvfølgelig tænkte fjolset Ellen først på det, da hun var forbi ærmegabet på første del, men hun skal strikke flere 🙂
   Jeg skal nok blive frisk, og tak for Ribe-tip … jeg ved dog endnu ikke, hvordan køreplanerne kommer til at se ud.

   Kommentar af Ellen — 4. februar 2020 @ 20:58

 3. Ja, den måtte jo komme, den årlige senvinterforkølelse 😦 Jeg håber det hurtigt er overstået, man bliver så træt af det snotteri. Men, som de siger: Følger du alle de mange forkølelsesråd som at drikke romtoddy, spise C-vitamin, tage echinamindråber, dryp med næsedråber osv. så tager sådan en omgang kun en uge – ellers tager det syv dage!
  Babytæppet er så fint. Det er en god ide med en gennemgående farve, så de andre farver står fint frem. Hils John tillykke med den nye linse – som ved et trylleslag kan hjemmet vokse og dermed er der vel plads til mere garn?

  Kommentar af fiberfryd — 4. februar 2020 @ 22:58

  • Det måtte den vel … men den er heldigvis stærkt på retur allerede, så det med de 7 dage/en uge gælder nok kun for influenza, og i øvrigt har jeg jo Beechams 🙂
   Tæppet er så fint, og det er mandens nye linse også, men jeg er ikke helt sikker på, at du skal nævne det med garnlagerplads, når vi ses 😀

   Kommentar af Ellen — 5. februar 2020 @ 17:13

 4. God bedring med 🤧
  Det tæppe er rigtigt fint i farvekombinationerne – afdæmpede og livlige på samme tid. Jeg håber, at du har strikkehæftet enderne ellers 😵.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 5. februar 2020 @ 9:04

  • Tak – og jo, du kan tro, jeg har strikkehæftet alle ender, ellers ville det nok tage lige så lang tid at hæfte dem som at strikke tæppet 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. februar 2020 @ 17:14

 5. God og hurtig bedring, nu Tromsø er lige om hjørnet!

  Kommentar af conny — 5. februar 2020 @ 13:39

  • Tak – jeg er så god som ny inden da 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. februar 2020 @ 17:15

 6. Det irriterer også mig, at folk tit skal puste sig op til at have influenza, selv om det er en ganske banal forkølelse, de lider af. – God bedring i øvrigt!
  Fin ide til at komme af med garnrester. Det er blevet et rigtig lækkert tæppe. Hvorfor skal undertrøjerne absolut være i bomuld?

  Kommentar af Kirsten — 5. februar 2020 @ 14:37

  • Ja. Sådan var det også hele mit arbejdsliv, og jeg opponerede mod det så ofte jeg kunne slippe afsted med det.
   Jeg har ingen officiel forklaring, men mit gæt er, at opskrifterne er lavet som sæt, dvs. med underbukser, og fordi det er undertøj, er det nok smart at kunne vaske det ved høje temperaturer.

   Kommentar af Ellen — 5. februar 2020 @ 17:21

 7. Ja, det samme tænkte jeg, Kirsten. For min farmor strikkede dem altid i uld, og jeg skulle bære dem direkte på huden. Senere strikkede min mor mine i lidt finere sart lyserød uld og satte fine silkebånd på som stropper. Når alle andre børn måtte ‘gå med bar mave’, fik jeg allernådigst lov til at skifte til en bomuldsundertrøje. Dengang var der ikke så meget mukkeri, så jeg holdt for mig selv, at jeg syntes, det var meget uretfærdigt!
  Mon man ikke døjer så meget om natten, fordi man ligger ned. I øvrigt er det godt at ligge lidt højere med hovedet, når man er forkølet.

  Kommentar af Elsebeth — 5. februar 2020 @ 16:49

  • Det er en god pointe med den bare hud; bomuldsgarn er jo meget mere behageligt at have på inderst, og så har det nok også noget med den mulige vasketemperatur at gøre, som jeg skrev til Kirsten herover. Det er ikke smart kun at kunne vaske undertøj i hånden med alle de bakterier, der kan komme på det fra blebørn.
   Jeg ved nu ikke, om det kan være forklaringen, for det hjælper ikke at ligge ned i løbet af dagen; det snotter man lige så meget af som hvis man var oppegående.

   Kommentar af Ellen — 5. februar 2020 @ 17:26

 8. God bedring, og den tur lyder da spændende. Skal I med bus/båd eller andet?
  Her har jeg forkølelsessåret men ingen forkølelse, og den må gerne blive væk

  Lækker tæppe, har du en opskrift på undertrøjen eller et link til en opskrift?

  Kommentar af Lene — 5. februar 2020 @ 22:27

  • Vi skal en tur ud med bus, indtil vi (forhåbentlig) rammer en skyfri himmel.
   Jeg håber dit immunforsvar klarer forkølelsen inden du mærker mere til den end det sår!
   Jeg har en opskrift, men vi må ikke udlevere den til ikke-medlemmer, og jeg har på fornemmelsen, at du ikke har lyst til at melde dig som Røde Kors-nørkler?
   Den ligner dog meget en jeg fandt ved at google “strikket undertrøje med amerikansk lukning” 😉

   Kommentar af Ellen — 6. februar 2020 @ 8:07

   • Du har helt ret, jeg er vist ikke en nørkler og jeg tænkte nok at der måtte være restriktioner og ophavsret, og det har jeg altid respekteret. Tak for tippet 🙂

    Kommentar af Lene — 6. februar 2020 @ 12:12

    • Det var så lidt 🙂

     Kommentar af Ellen — 6. februar 2020 @ 15:07


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.