Hos Mommer

22. januar 2020

Coming up and going down – blomster og drivhus

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:51
Tags: , ,

Mit nye drivhus kom i går og er det næste stykke tid årsag til, at min lille bil må bo ude, fordi vi vil have det liggende under tag, så længe det befinder sig i sin pap- og træemballage.
I dag er det et fuldstændig fantastisk vejr – den himmel fås ikke meget mere blå end dette – så John ringede efter Søren og sagde, at nu var det tid til at pille det gamle drivhus ned, for vi skal have gjort klar til, at Jørgen kan komme og lægge ny belægning samt montere det nye drivhus.
Søren får det gamle, plus fliserne det står på, så han hjælper gerne John med nedrivningsprocessen.
(Grunden til de to forskellige himmelfarver skyldes, at jeg fotograferer mod hhv. øst og nord med kameraet stillet på Auto. Det gør en overraskende stor forskel på himlen, mens det grønne er nogenlunde ens at se på. Bare lidt undren fra en amatør.)

P1000670P1000672

Vi skriver 22. januar, men det kunne lige så godt have været i slutningen af februar eller begyndelsen af marts. Temperaturen er dog ikke tocifret, men solen skinner og mændene arbejder sig varme.
Det gjorde jeg også. Mens solen stadig stod og varmede væggen mod sydøst, klippede jeg den alt for høje (>50 cm) og tætte vinca ned, så de mange påskeliljer, tulipaner og vintergækker kan få plads og lys nok til deres videre færd op af jorden.
Hvorfor de forrige ejere har plantet Vinca major her, forstår jeg ikke – der står fire rosenbuske; de har som nævnt sat mange forårsløg, og vincaen er vildt svær at komme til livs, hvilket bekræftes af havenyt.dk: “Udløberne fra især Vinca major kan også finde vej op i buske på området. Under jorden kan det blive næsten massivt med rødder. Det må derfor tilrådes kun at bruge Vinca et sted, hvor man ikke skal færdes, og hvor der ikke skal vokse så meget andet end store træer og veletablerede buske.”
Øv. Jeg får dem ikke væk uden at grave det hele op, og det vil jeg ikke. Tror jeg … roserne kunne måske godt trænge til foryngelse, så det var måske værd at prøve at få en havemand til at komme og gøre for mig. Om ikke andet, så kan jeg plante remonterende og velduftende roser, som jeg bedre kan lide at have i min have.
Nu er vincaen dog hæmmet så meget, at påskeliljer og andet kan komme op og pynte – det var nødt til at være nu, da det hele er allerede langt fremme.
Jeg tror vi har byttet klima med England, for da jeg talte med Charlotte i dag, sagde hun, at hos hende er ikke engang vintergækkerne på vej op. De har haft mange flere frostnætter end vi har, og de har oven i købet haft temmelig hård frost i perioder. Dog heller ingen sne.
Da jeg sendte hende disse billeder med hhv. vintergæk og erantis, tulipaner og påskeliljer, kunne hun godt se, at det er blevet den omvendte verden, for de er normalt tre uger foran os.

22 jan 2020 - 322 jan 2020 - 222 jan 2020 - 1

12 kommentarer

 1. Flink læge i går – tænker på worst case scenario-pillerne til Alaska. Og straks dagen efter beskeden om, at der ikke skal opereres, sætter du John i gang haven 🙂
  Jeg ville også have været lidt skuffet over, at en lovet gourmet-middag blot var den samme som retterne på det almindelige spisekort – bare med flere retter. Men godt, at det smagte godt begge dage 🙂

  Kommentar af tingats — 22. januar 2020 @ 20:54

  • Han var både dygtig, flink og forstående.
   Hehe – han gjorde det uden jeg bad ham om det, men det har nok også lidt at sige, at lægen sagde, at så længe han ikke vrider, men sørger for at vende sig selv og sine ben samtidig, så må han meget gerne gå meget. Og arbejde … 😉
   Vi studsede som sagt også, men vores fordomme havde fortalt os, at vi nok ikke skulle forvente alt for meget gourmet i Tyskland, så i virkeligheden var vi nok overraskede over, at det smagte så godt, som det gjorde 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. januar 2020 @ 21:13

 2. Det var da også lige vejr til at være ud i går, har også købt de første forårsløg til min altan. Så det er rart ja er mærkelig som vejret er anderledes men nyder nu solen. Selv om den viser jeg skal igang med at pudse vinduer.

  Kommentar af Jonna — 23. januar 2020 @ 7:54

  • Det var så godt vejr – i dag er det mere trist og gråt – men ja, solen afslører virkelig hvor meget vinduerne trænger til pudsning – især fordi den hænger så lavt 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2020 @ 9:32

 3. Det bliver skønt med nyt drivhus til alle dine havedrømme.
  Utrolig forskel på UK og DK. Her vælter det nærmest op med vintergækker og erantis… Og spirerne fra krokus og påskeliljer står og strutter under hegnet.

  Kommentar af Anne Holtegård — 23. januar 2020 @ 9:16

  • Jeg glæder mig SÅ meget 🙂
   Det er en meget usædvanlig forskel, og jeg håber sandelig ikke, vi nu får en periode med hård frost, for så går det da helt galt hos os alle sammen.

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2020 @ 9:33

 4. Jeg kan slet ikke overskue, hvordan jeg skal fjerne kaprifoleum og andet som gror med Vinca’en. Men forhåbentlig kan man gøre det ved at rydde og grave og lade det ligge bart et stykke tid hvor man fjerner hvert tiltag til genspiring. Men jeg tror ikke det går så nemt. Græs og konstant slåning kan være en løsning, men, hvis man nu læser om artsdiversitet og lignende, så står der at fuglene bliver glade for et område som ikke plejes med hård hånd. – Det er min trøst! 🙂

  Kommentar af Donald — 23. januar 2020 @ 18:03

  • Det er desværre meget besværligt at fjerne den slags, så du må bare glæde dig over, at det er både fugle- og insektvenligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. januar 2020 @ 9:17

 5. Tænk, her skulle vi sidde og strikke med brændeovn og varme drikke og nyde varmen efter en rask lille tur i sne og frost – og så har vi bare forårskriblen i fingrene og myldrende havetanker bag pandebrasken … verden er af lave. Men det er dejligt, at I når at være helt klar til drivhussæsonen. Det er et par arbejdsomme gutter du har i baghånden 😉

  Kommentar af fiberfryd — 24. januar 2020 @ 0:16

  • Den tid er åbenbart forbi. Jeg savner sådan set ikke frost eller sne, men dette er alligevel lidt skræmmende fordi det er så usædvanligt.
   Ingen af de tre drivhusdrenge (den tredje er Jørgen, som skal lægge fliserne og montere drivhuset) var i tvivl om deres deadline 😀

   Kommentar af Ellen — 24. januar 2020 @ 9:20

 6. Vi ER foran i år. Jeg skal love for, at der bliver risiko for svidninger hvis barfrosten sætter ind i februar og marts.

  Kommentar af natural2222 — 24. januar 2020 @ 6:02

  • Ja. Det er ikke rart at tænke på, så det vil jeg lade være med …

   Kommentar af Ellen — 24. januar 2020 @ 9:20


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.