Hos Mommer

16. januar 2020

Alt i mig skriger NEJ, NEJ, NEIIJ!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:23
Tags:

P1000607Det var en dramatisk overskrift, og jeg er ikke i livsfare eller noget i den retning, men ikke desto mindre er det sandt: Alt i mig skriger NEJ, hver gang jeg skal til det.
Det var sjette gang jeg gjorde det, men jeg tror ikke, at jeg nogensinde vænner mig til det: At klippe i et strikketøj.
Jeg husker udmærket hvordan jeg havde det første gang. Det var med en anelse ondt i maven. Men heldigvis ikke rystende hænder, for man skal IKKE klippe skævt. Det var en norsk sweater; jeg havde læst mig til, hvordan man skulle gøre og havde naturligvis fulgt det til punkt og prikke, men alligevel var det med angst og bæven jeg klippede, for jeg var sikker på, at nu ville hele skidtet begynde at trævle sig selv op lige om lidt, og adskillige timers spildt arbejde – og garn – ville ligge i en ubrugelig bunke foran mig.
Det gjorde der dog ikke.
Hvorfor gør jeg det så, hvis det er så angstfremkaldende, vil nogle måske spørge, men jeg gør det fordi mønsterstrik er heeelt vildt irriterende at strikke frem og tilbage. Jeg kan godt strikke vrangpinde med to tråde over fingeren, men det er ikke spor sjovt, og jeg synes ikke jeg kan gøre det pænt nok. Derfor strikker jeg et rør på rundpinde, hvorefter jeg på maskine syr to gange rundt om, hvor der skal klippes til ærmerne og evt. til en lynlås eller knapper foran. På den måde skal der kun strikkes ret. Den deraf følgende lige halsrunding (!) klares på lidt samme måde: Ri en kontrasttråd hvor rundingen skal være, sy, klip og saml masker op til kraven.

P1000600

Her er der klippet op til ærmegabene og lynlåsen foran er syet i – det gik søreme også godt denne sjette gang, men sweateren nåede at ligge færdigstrikket i to dage, fordi jeg skulle tage mig temmelig meget sammen til at færdiggøre den. I går skulle det dog være, for jeg ville have den færdig til vores lille smuttur til Hamburg, som starter i morgen tidlig. Bare et par dage, og de bliver ikke så aktive, som vi havde regnet med ved bestillingen, hvor John ikke havde mere ondt i benene end han altid har.
Det er okay; vi har et godt hotel, regner vi med, og lørdag aften står den på en femretters gourmetmiddag, så det kan ikke gå helt galt.
Kan de overhovedet lave gourmetmad i Tyskland? Det kan de vel nok; jeg har sikkert bare ikke været på de rigtige restauranter, men jeg er ret spændt på, hvad de har tænkt sig at servere for os.

Sweateren er færdig, og jeg er heeeelt færdig … for denne gang. Jeg gør det aldrig mere – ikke før næste gang.
Det skal tilføjes, at John er virkelig glad for den; han elsker farverne (typiske mandefarver, ikke sandt?), og han synes den er dejlig let og blød at have på. Det skulle den også gerne være, for den er strikket i ren alpaka, så den er blødere end en barnenumse.
Den er en halv anelse for stram over maven, men han lovede hjertelægen i Roskilde at tabe tre kilo, og når han har gjort det, passer sweateren perfekt!

16 kommentarer

 1. Åh, hvor jeg forstår dig! Jeg har strikket virkelig, virkelig meget, men har endnu ikke turdet klippet en trøje op!
  Da det var moderne med norske mønstersweatere i slutningen af 60’erne strikkede jeg mindst tre, men det var min søde mor, der klarede klipning og montering! Jeg strikkede så én i mohair mange år senere i et harlekinmønster, og den lå og ventede på opklipning/montering i en bedroller under sengen i nogle år, indtil jeg smed den ud! Jeg tror aldrig, jeg kommer til at klippe i en sweater, selvom jeg sikkert kan gøre det pænt! Jeg må jo have en fobi 🤔

  Kommentar af Fru Moll — 16. januar 2020 @ 19:11

  • Det er selvfølgelig sværest første gang, men når man så finder ud af, at det rent faktisk kan lade sig gøre, bliver livet pludselig meget nemmere mht. mønsterstrik, så jeg synes da, at du skulle forsøge dig med teknikken, for naturligvis kan du gøre det pænt 🙂 Det er jo også meget nemmere at strikke trøjer, fordi man stadig bare strikker et rør. Men jeg skal tage mig sammen hver gang, jeg skal sy og klippe 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. januar 2020 @ 19:15

 2. Jeg kan huske den eneste gang jeg gjorde det tilbage i mine unge dage. Havde strikket en mønstre vest og skulle klippe op til ærmerne. Både min mor, som stod mig bi, og jeg holdt helt vejret, mens jeg klippede 🙂 Din trøje klæder John godt og rigtig god tur til jer.

  Kommentar af Lene — 16. januar 2020 @ 19:19

  • Det må have været godt med lidt moralsk støtte – det kunne jeg godt have brugt første gang .-)
   Tak og tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. januar 2020 @ 21:02

 3. Ja, mange gange undskyld, men jeg synes altså, det er noget snyd! Jeg har skam prøvet at lave en cardigan på den måde, men jeg blev aldrig rigtig glad for den, fordi jeg syntes, den var lavet på en forkert måde. Efter min mening er strikketøj netop forskellige fra syet tøj derved at man strikker stykkerne, sådan som de skal være, uden at der bliver behov for at klippe i det bagefter. Andre må selvfølgelig klippe lige så tosset, de vil, men det bliver uden mig. Jeg synes ikke, det er spor svært at strikke frem og tilbage over et “norsk” mønster. Det er bare et spørgsmål om træning.

  Kommentar af Henny Stewart — 16. januar 2020 @ 19:38

  • Så du synes det er snyd? Den vinkel har end ikke strejfet mig – jeg syr det jo sammen i hånden som alt andet strikketøj, men jeg slipper for de vrangmasker, som jeg bare ved, at jeg aldrig nogen sinde vil gide træne mig selv op til at kunne strikke nogenlunde flydende og pænt. Men selvfølgelig har du ret: Det er kun et spørgsmål om træning 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. januar 2020 @ 21:06

 4. Jeg foretrækker også at strikke rundt for at undgå vrangmasker. Inden jeg klipper, syr jeg med bagsting eller hækler fastmasker i hver række med uldgarn, da jeg synes, at elasticiteten bedst bevares på den måde. Derfor klipper jeg heller ikke for at få halsudringningen, men strikker vrangpindene fra retsiden ved at strikke ret fra venstre mod højre. Det kræver koncentration (og evt. lidt genoptræning med tilfældigt garn og mønster inden).
  Selve opklipningen gruer jeg slet ikke for, hvis garnet ikke er glat, men hvis jeg ikke kender garnet, prøver jeg lige først på den strikkeprøve jeg strikkede som det første i projektet.

  Mon ikke en fem retters gourmetmiddag er en lille omvej til at tabe sig tre kilo🤔.

  Må jeg foreslå en havnerundfart, når nu Johns gangkapacitet er nedsat. Tag endelig en af de længste, da havnen er kæmpestor og under stor forvandling.
  Et besøg i Altona, der var dansk i årene 1640-1867, er måske relevant. Arkitekten C. F. Hansen (Christiansborg Slotskirke, Vor Frue Kirke, Københavns Domhus med mange flere) har i alle tilfælde sat sine fodspor der.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 16. januar 2020 @ 22:47

  • Jeg har også prøvet at strikke ret baglæns, så at sige, men det er lige så besværligt som vrang. Når man ikke har trænet nok …
   Som skrevet, så bestilte vi turen for flere måneder siden, og en gourmetmiddag er ikke nødvendigvis fedende; det er dog nok ikke ligefrem en genvej, men behøver heller ikke at være en omvej 😉
   Tak for tips – vi har allerede en havnerundfart i spil, netop pga. de dårlige ben – vi håber bare, at det ikke er uden for sæsonen her i januar.

   Kommentar af Ellen — 17. januar 2020 @ 7:48

 5. Det er underligt, at det generer de fleste strikkere, at klippe i strik, når der er brugt ren (ikke superwash) uld. Strik trævler ikke sidelæns, medmindre du hiver i det, og når der oven i købet først er syet eller hæklet er man helt sikker.
  Glatte garner derimod (og det er alpaca) ville også få mig til at tøve en kende … Men den er blevet meget fin og du har fået en nydelig, velklædt herre at tage til Hamborg med. Rigtig god tur – jeg er spændt på at høre om maden.

  Kommentar af fiberfryd — 17. januar 2020 @ 2:13

  • Ja, det er måske lidt underligt, men jeg kender vist ingen andre end dig, som er helt kold overfor det at klippe i strik. Jeg har ikke engang tænkt nærmere over hvilken vej det normalt trevler, men det er en god pointe – også selv om der bliver hevet en del, når John skal have noget over hovedet 🙂
   Han er så fin, og jeg er også ret spændt på at se, hvad de byder på mht. maden, og tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. januar 2020 @ 7:53

 6. God tur i den flotte trøje.
  Jeg kommer ALDRIG så langt som til at klippe i strik, så jeg må vælge mine projekter med omhu 😉

  Kommentar af conny — 17. januar 2020 @ 8:53

  • Tak skal du have 🙂
   Det går jo, så du kan såmænd godt prøve – det er næsten et must til færøske og norske mønstre. Ditte havde en god og rigtig pointe.

   Kommentar af Ellen — 17. januar 2020 @ 15:59

 7. Haha, min mor siger det samme – hun har ikke turde begive sig ud i det endnu, og det forstår jeg godt. Hun er ellers habil og laver så meget pænt, min søster og medblogger farver garn, og det er ikke så lidt, hun får strikket – men klipperiet skræmmer vist :p Dejligt, at modtageren blev glad – jeg elsker også når de to, laver noget smukt til mig 😀

  Kommentar af VenterPaaVinBlog — 18. januar 2020 @ 12:54

  • Det må være dejligt at have hele to, der strikker lækre ting til dig 🙂
   Du må hilse dine strikkere og sige, at nok er det ‘spændende’ at klippe, men det går altså godt hver gang, så det er okay at kaste sig ud i det

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2020 @ 7:05

 8. Ja at klippe i strik må være en syg fornemmelse! også selv om man har syet en (indre) kant først. Kan man gøre det på maskine, altså syning af en kant, en art stretch-søm som er blød og eftergivende?

  Kommentar af Donald — 20. januar 2020 @ 12:17

  • Jeg syr altid kanterne på maskine, men nogle foretrækker at hækle for at få en mere elastisk kant. Det synes jeg bare ikke er nødvendigt – og jeg ville også føle mig mindre tryg ved en ikke-maskinsyet kant 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2020 @ 12:20


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.