Hos Mommer

14. januar 2020

Flow-tv og slow-tv

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:22
Tags:

Der er kommet nye begreber ind i det danske sprog. Det gør der sådan set tit … et af dem er ‘flow-tv’, som betyder det at se tv direkte, når programmet udsendes. Et andet er ‘slow-tv’. Dette sidste må jeg med skam melde, at jeg troede jeg selv havde opfundet, men det havde jeg desværre ikke; det har været kendt et godt stykke tid, viser det sig, og er ikke helt det samme som min definition. Begrebet blev vist især kendt via den syv timer lange udsendelse fra Bergenbanen – altså en filmoptagelse af turen i hele sin længde uden at klippe i den. Jeg kan godt huske den og prøvede da også at se den i sin tid, fordi så mange talte om den, men min tålmodighed slap op, længe ingen udsendelsen gjorde det. Jeg har taget toget en vinter fra Oslo til Geilo og retur, men det er altså en anden oplevelse at se det selv fremfor i fjernsynet. Det er selvfølgelig fint nok, hvis ikke man har mulighed for at se et vinterklædt Norge i virkeligheden, for det er en ualmindelig smuk tur, men tv-udsendelsen behøvede måske ikke at vare alle syv timer, set fra samme fotografiske vinkel (som jeg husker det), for dengang i 2006 kunne man Jeg?) ikke streame tv, så man (jeg?) kunne ikke spole frem …

Det var det ‘rigtige’ slow-tv. Jeg har som nævnt en lidt anden definition, som kan være fx kriminalserien Foyle’s War, der foregår i Sydengland under 2. verdenskrig. Jeg er vild med den serie – lige som jeg er vild med Barnaby, både den gamle Tom og den nye John.  
Handlingen i Foyle foregår i et tempo, hvor alle kan være med. Der er vist nok også mange, der står af igen pga. samme lave tempo, men dem om det.  Det er såmænd ikke fordi jeg er langsomt opfattende – ikke endnu i hvert fald – men mere fordi jeg synes de enkelte afsnit bliver bygget op på en fin måde. På sin vis er det lidt lige som Heartbeat (Små og Store Synder), hvor der altid er to forskellige ting i gang (deraf den danske titel, såmænd) pr. afsnit. Det er der også hos Foyle, men de viser sig ofte at hænge sammen i sidste ende.
Det er ikke kun plottet der er godt; det er mindst lige så meget fordi serien forstår at vise flere af en krigs mange ansigter. Det er ikke kun sort og hvidt. Ikke kun tyskerne er fremstillet som de onde, og ikke kun englænderne som de gode. Dermed være ikke sagt, at vi skal holde med Nazityskland, for det er der på ingen måde lagt op til, men der er brådne kar i alle lande, og der fandtes også tyskere, der var gode mennesker.
Jeg kan også godt lide, at assistenterne ikke er fremstillet som nogle mindre begavede fjolser, der ikke ville kunne klare sig her i livet uden deres chef.

Er dette en anbefaling? Jamen det er det da – hvis I har forsøgt jer med Foyle og ikke kan holde langsommeligheden ud, er det fint med mig, men hvis ikke I kender ham, så synes jeg I skal give ham en chance.
Et yderligere plus for mit vedkommende er, at Foyle minder mig lidt om min far i både udseende og den rolige måde han håndterer tingene på. Min far havde dog en del mere humor end Foyle. Der er humor i serien af den go’e, engelske slags, som så mange af os holder så meget af; det er bare ikke Foyle, der udstiller den mest.

Det er så godt at have en god serie at fordrive de mørke og regnfulde dage med. Jeg har fået strikket en jumper til John (XXL) på pinde 3 næsten uden at lægge mærke til det – et arbejde, der ellers ville føles temmelig langsommeligt, bliver forkortet af langsom-tv. Sådan er der så meget …

21 kommentarer

 1. Jeg er også stor fan af Foyle, og jeg synes slet ikke, den er langsom. Det kan godt ske, der ikke sker dramatiske ting hele tiden, men der sker noget. Jeg synes, Horowitz er fantastisk til at lave et sammenhængende og vedkommende plot.
  Barnaby er anderledes. Ikke helt så vedkommende i betragtning af, at de fleste figurer er rablende vanvittige, men det er netop det sjove, og serien er hyggelig på trods af alle mordene.
  For mig er de fleste deciderede spændingsfilm kedelige. Jeg gider simpelthen ikke se biljagter og skydedueller.

  Kommentar af Kirsten — 14. januar 2020 @ 18:38

  • Næh, biljagter behøver vi ikke – jeg er heller ikke til de hårdtslående amerikanske ting – og jeg kan bedre lide den engelske humor, som ligger noget tættere på vores.
   Det er sandt, at Barnaby er mindre realistisk, men ja, rigtig hyggelig alligevel.

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2020 @ 19:13

 2. Foyle, Barnaby, Frost, Morse, Lewis – de kan bare det der, englænderne. Det er snart mange år siden, de sendte Frost på en kanal, jeg kan se. Og så lige Downton Abby. Og også lige Monty Don fra Gardeners world, som jeg ser på youtube…

  Kommentar af Lone Nielsen — 14. januar 2020 @ 18:53

  • Det kan de nemlig, de englændere, både mht. til serier og til haver. Historisk dokumentar er de også gode til 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2020 @ 19:14

 3. Måske skulle jeg se den, har set nogle afsnit tidligere. Jeg er ikke til Barnaby eller Heartbeat, så nogle af afsnittene en gang, men blev hurtigt træt af dem.
  Dejligt at du får strikket så meget mens du ser fjernsyn.

  Kommentar af Lene — 14. januar 2020 @ 18:53

  • Hmmm – så ved jeg heller ikke, om Foyle vil være noget for dig, men du kan da prøve 🙂
   Jeg kan slet ikke se tv uden et strikketøj i hænderne!

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2020 @ 19:16

 4. V har de første (vistnok) 12 af Foyle’s War på DVD, men der er flere, og dit indlæg får mig til at tænke, om ikke jeg skulle købe de sidste? For det ER en god serie.

  Kommentar af Eric — 14. januar 2020 @ 19:12

  • Det er nemlig en rigtig god serie, og det er en god ide at få fat i alle ni sæsoner. Man kan få de fleste via Amazon, hvis ikke du kan få¨fat i dem herhjemme.

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2020 @ 19:20

 5. Man kan ikke andet end elske de engelske serier, tør humor, gode menneskeskildringer og ro. Foyles War trænger til et gensyn snart.
  Norsk tv har også lavet slow-tv om strik 🙂 Jeg tror de sendte i 13 timer; de nåede i al fald at klippe et får, karte og spinde garnet og strikke en sweater af det!

  Kommentar af fiberfryd — 14. januar 2020 @ 23:50

  • Der er, som vi jo så ofte har været inde på, helt på linje 🙂
   Foyle kører i øjeblikket over DR1 på hverdage, og serie 1 kan streames – men kun til start-februar for de første afsnits vedkommende, så snup dem nu, hvis du vil se dem 🙂
   Interessant nok at se hele processen fra får til sweater, men jeg synes nu, at det er helt okay at klippe lidt (også i filmen …) hist og pist!

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2020 @ 10:11

 6. Flow-tv/radio er for mig mest nyheds- og debatprogrammer (og enkelte sportsudsendelser, fordi de ellers mister deres spændingsværdi). Resten af mit radio- og tv-forbrug streamer jeg, når det passer ind, men det er ikke meget tv, der får min opmærksomhed.
  Du kan finde henvisninger til de af Fiberfryd omtalte udsendelser fra NRK, der blev sendt i forlængelse af hinanden (4+8 timer) her:
  https://www.nrk.no/kultur/slik-gikk-strikkekvelden-1.11333785
  De kan måske underholde næste gang, du skal gennem en strikkemaraton.
  DR har produceret og vist “På skinner”, der blev til ved at sætte et kamera i togets forruden og optage fra start til slut. Det er en serie med forskellige ruter.
  Jeg synes, at Barnaby var underholdende de første sæsoner, men så blev det det samme om og om igen. Foyle’s War glider nemmere ned, selvom den er noget lang i spyttet, da den også er et realistisk tidsbillede af englænderes liv i den tid – bilder jeg mig ind. Den vil sikkert også passe mig fint til en enkelt dags regn og et større projekt på pind 3 (lidt som et Kinderæg😉).
  Mvh. og god strikketidsunderholdning.

  Kommentar af Kristine — 15. januar 2020 @ 9:51

  • Tak for link. Det er sandelig godt, at man kan gå til og fra 🙂
   Det er fint, at man i dag har mulighed for at se tv, når det passer én selv og ikke udbyderen at se en given udsendelse.
   Var det ikke ‘På skinner’. der var en del af et quizprogram? Hvor man skulle gætte hvor man var?
   Jeg tror også, at Foyle-serien viser et relativt korrekt tidsbillede. Og krigsbillede … Tims farfar var RAF-pilot under hele krigen og den smule jeg nåede at tale med ham og farmoderen, stemte vist fint overens med denne serie. Han var dog ikke meget for at tale om krigen, men jeg var engang tolk mellem min far og ham. De var præcis lige gamle og var SÅ kede af, at de ikke kunne tale direkte sammen, men jeg havde en meget spændende opgave der. Det var lige et sidespring …
   “En enkelt dags regn” kender vi ikke i øjeblikket – det er flere dage i træk, men jeg fik så også strikket den sweater 😉

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2020 @ 10:18

   • Om “På skinner” har været brugt i et quizprogram ved jeg ikke, men jeg har set nogle dem for at se om jeg kunne genkende banestrækningen (f.eks. Vemb-Lemvig) fra 40-50 år siden. Nogle strækninger vakte genkendelse, mens andre blev genopfrisket.
    Nu findes der ikke dårligt vejr kun forkert påklædning🤣. Mere end en dag inde gør mig til en tiger i bur, derfor betragtningen om én dag med Foyle og pinde.
    Mvh.
    PS: Godt de to herrer fik mulighed for at tale sammen.

    Kommentar af Kristine — 15. januar 2020 @ 17:23

    • Ved nærmere eftertanke tror jeg egentlig også, at det var et svensk togstrækning-quizprogram, som vi så oppe på ødegården …
     Vi kan ikke have indespærrede tigre 😉
     Ja, det var herrerne begge glade for.

     Kommentar af Ellen — 15. januar 2020 @ 18:59

 7. De seneste 4 måneder har vi ind i mellem brugt meget tid på at se fjernsyn. Vi har heldigvis rigtig mange gode film optaget.
  Vi ser også en stor del af disse gode engelske serier. Barnaby ser vi nok mest på grund af haverne og husene.
  Unge Morse er særdeles stilsikker i forhold til tiden den foregår i. Det nyder vi. Der må være lagt uendeligt mange timer i f.eks. at få de rette bil-årgange og den rette musik anvendt.

  Kommentar af natural2222 — 16. januar 2020 @ 6:27

  • Det er godt at have noget se-værdigt på lager, når omstændighederne tvinger én til at være inaktiv i perioder.
   Young Morse havde jeg helt glemt i skyndingen, men ja, den er lige så god som alle de andre, og ja igen, de må have nogle særdeles gode, vidende og effektive regissører derovre i UK.

   Kommentar af Ellen — 16. januar 2020 @ 10:11

 8. Hvor er jeg enig, Foyle er genial. Var det ikke en af forfatterne bag Midsomer Murders som gik igang med Foyle’s War? Alle afsnittene har virkelige hændelser som inspiration. Jeg så dem alle sammen dengang jeg fik TV igen og det var nok ikke den værste investering af tid. Engang jeg ville kassere bøger tog jeg en grim gammel “Det Bedste Månedens Bøger” og ville dog lige se, hvad det var, og faldt over en historie om “Dam Busters”, engelske piloter, som frivilligt påtog sig den dødsensfarlige opgave at kaste nogle specielle bomber så de ramte dæmninger i Ruhr distriktet lige det sted hvor det ville ødelægge dæmningen; bomberne skulle “slå smut på vandet”. Man skal huske at der var antiluftskyts ved alle dæmninger og det ene mandskab blev skudt ned, det andet overlevede.
  Den havde Foyle-forfatterne fået med, træningen foregik langs Englands sydkyst, og selvfølgelig var der masser af nysgerrige, men alligevel lykkedes det at holde det hemmeligt – et tidsbillede, som er så speclelt og viser hvordan mennesker ændrer sig når fjenden truer.

  Der er også lavet en dokumentar og en drama-dokumentar om “Dam-busters” som jeg selvfølgelig måtte se. – Déri fik vi lov at snakke med en af de piloter, som overlevede og som havde undervist børn i mange år derefter. Det var godt nok … specielt.

  Jeg tror at den dokumentar, som DR2 havde i går med amatør filmstumper af Axel Lange summerer det op så godt som det kan gøres: Under besættelsen holdt danskerne sammen som aldrig før, sagde han. Den mentalitet tror jeg vores generaion, efterkrigstidens børn, har mærket. Den er væk nu.

  Kommentar af Donald — 16. januar 2020 @ 9:46

  • Foyle’s War is a British detective drama television series set during (and shortly after) the Second World War, created by Midsomer Murders screenwriter and author Anthony Horowitz … [Wikipedia]

   Kommentar af Donald — 16. januar 2020 @ 9:47

   • Tak – så lærte jeg igen noget nyt 🙂 Jeg vidste hverken, at Foyle var så autentisk, eller at Horowiz også har leveret til Barnabyserien, men det er fint, at serien (Foyle, altså) kan ses som en slags dokumentar.
    Vi anser det alle som noget nær et mirakel, at Tims farfar overlevede krigen, når han var RAF-pilot fra 1940-1945. Han var bare 19 år, da krigen begyndte – men der var da heldigvis nogle, som klarede det hele vejen igennem. Og alt for mange, som ikke gjorde det …

    Kommentar af Ellen — 16. januar 2020 @ 10:17

    • 19 år – den bedste alder, og dog alt for tidligt at sætte livet på spil. Godt at han klarede det.
     Tak for den kommentar.

     Kommentar af Donald — 16. januar 2020 @ 13:24

     • Det var godt, ja.

      Kommentar af Ellen — 16. januar 2020 @ 13:47


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.