Hos Mommer

31. december 2019

Skal man se frem eller tilbage i dag? Eller både-og?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 10:53
Tags: , ,

Det er i disse dage, man ikke kan åbne en avis eller tænde for radio eller tv uden at støde ind i et eller flere tilbageblik.
Året der gik i enhver tænkelig afskygning. Årets vejr. Sporten 2019. Årets døde. Dem var der alt for mange af i min nærhed, men de er ikke omtalt i medierne.
Selv ser jeg ikke så meget tilbage eller frem. Det vil sige … jeg gør naturligvis begge dele, men nok hverken mere eller mindre i dag/aften end normalt.
Jeg bliver heller ikke specielt nostalgisk, men jeg kan godt blive lidt skræmt (det gør jeg hvert år) over, hvor heeeelt vildt kort tid der er gået siden vi sidst fejrede nytårsaften.
Vi har gjort noget vi ikke har gjort før: Vi har bestilt mad udefra. Fra Madsynergi, hvor et af stederne ligger ikke så langt fra os. Det er med krydsede fingre, for vi har ikke personlig erfaring med det, men har dog, efter vi har bestilt, hørt, at det er rigtig godt. Tre appetizer-snacks + tre retter + kransekage. Ikke øjenbrynsløftende billigt, men bestemt heller ikke michelinstjernedyrt.
Jeg gider ikke stå i køkkenet hele dagen for at lave en tre- eller fireretters menu til bare os to. Vi gider heller ikke rigtig være mere end bare os to …
Før kunne vi nyde en en god, rød bøf, men det gider vi heller ikke spise mere. Det var mange ‘gider ikke’, men vi har altid godt gidet have en stille nytårsaften i afslappende tosomhed.

Det er Credit Day i dag. Den dag i måneden, hvor jeg får min gratis lydbog fra Audible, som normalt koster et abonnement, men som jeg som Amazon Prime Member får med i primepakken (ligesom den gratis fragt på alt hvad jeg bestiller i England + plus rabat på mange ting, så medlemskabet bliver som regel tjent ind). Man har desværre ikke ubegrænset ret til lydbøger, som man har på det danske Bookmate, men jeg synes det giver mig en del at høre bøger læst op på engelsk – jeg kan alt for godt mærke, at det med sprog ikke mere er en del af mit daglige arbejde, selv om det naturligvis bliver frisket en smule op, når jeg taler med Tim – det er bare ikke nok.
Dagens valg var The Sewing Machine. Man har altid mulighed for fem minutters prøvelytning, hvilket er fint, for – bortset fra et par stykker – kender jeg ikke de engelske oplæsere, så det er fint at kunne høre, om man kan holde vedkommende ud, idet der formentlig er lige så stor forskel på engelske oplæsere, som der er på de danske.
It is 1911, and Jean is about to join the mass strike at the Singer factory. For her, nothing will be the same again. Decades later, Connie sews coded moments of her life into a notebook, as her mother did before her. More than 100 years after his grandmother’s sewing machine was made, Fred unpicks the secrets of four generations, one stitch at a time.
Jeg tror den er god; den kvindelige oplæser har en charmerende skotsk accent, så jeg glæder mig.
Jeg er i gang med en sweater til John, som strikkes på pinde 3,5. Der går en del lydbøger til sådant et arbejde.

21 kommentarer

 1. Jo ældre man bliver, jo hurtigere løber tiden. Objektivt er det selvfølgelig noget sludder, men sådan føles det. Vi fejrer også nytåret i tosomhed (tresomhed hvis man tæller katten med), men vi er for tæt på frontzonen, til at det kan blive helt fredeligt, og på et tidspunkt bliver katten rædselsslagen – suk.

  Kommentar af Eric — 31. december 2019 @ 12:52

  • Ja, det er noget sludder, men tænk på, at et år nu er bare 1,5 % af mit liv, hvorimod det var 20 % af mit liv, da jeg var 5 år. Så er det da ikke så underligt, at det føles kortere og kortere 😉
   Da vi havde kat, fik vi noget kattestesolid af dyrlægen. Det var virkelig effektivt, så det kan jeg anbefale.

   Kommentar af Ellen — 31. december 2019 @ 15:08

 2. Er det en roman eller dokumentar? Den lyder spændende.
  I pr får Jørn resterne fra i går, der er masser af af godter tilbage og så vil vi nyde kransekage sammen resterne af en god portvin fra min søster, når jeg kommer hjem ved midnatstid.
  Vi er også begyndt at købe maden ude, men altså ikke i år.
  Godt nytår til jer.

  Kommentar af Lene — 31. december 2019 @ 12:52

  • Det er en roman.
   Skal han sidde alene, den stakkels mand – men okay, det har han nok prøvet før …
   Også jer? Jeg kunne godt forestille mig, at jeg fortsætter med det koncept.
   Godt nytår til jer også!

   Kommentar af Ellen — 31. december 2019 @ 15:10

   • Du skal ikke have ondt af ham, han har flere invitationer fra gode mennesker, men han vil allerhelst være alene hjemme med hundene 😉

    Kommentar af Lene — 4. januar 2020 @ 13:23

    • Det er jeg glad for at læse 🙂

     Kommentar af Ellen — 4. januar 2020 @ 13:38

 3. Jeg var nysgerrig og fulgte dit link. Det ser ud til at være en rigtig lækker menu og til en rimelig pris. Vi gjorde det samme sidste år, men jeg synes, der var mange små portioner, der skulle lunes og varmes og røres og anrettes, men det var på den anden side også en del af charmen – at middagen blev strakt ud, og vi ikke bare sad stille. Men i år står den bare på oksemørbrad og flødekartofler og lidt før og lidt efter – så da kan kalorierne bare flyde ind uden for megen motion.
  Jeg kan ikke fordrage nytårsaften – der er for megen skuen fremad og bagud – og som Politiken skrev i forgårs: Årets største aften, der på forhånd er dømt til at skuffe. Alligevel prøver vi hvert år at indfri nytårsaftenens tårnhøje forventinger.” Massepsykoser er ikke lige mig.
  Sidste år kunne vi sidde og glæde os til vores fælles sejllads. Ligesom jer har vi altid en rejse at glæde os til. Vi har lige bestilt vores påskerejse til Istanbul. Vi skulle have været derned for et par år siden men da bombede de lige lovlig meget et par dage før, og da det så gentog sig aftenen før afrejse – og der blev talt om udgangsforbud – ja, så blev vi hjemme – eller rettere – vi tog til Hamborg i stedet for. Det er vist derfor, jeg synes, Hamborg er en uendelig kedelig by. Nu tager vi chancen igen. Men denne gang med flybilletter, der kan ombookes. Sidste gang var de bare tabt – men som jeg husker det, havde de vist ikke været ret dyre.
  “The Sewing Machine” lyder spændende. Jeg havde til jul ønsket mig – og fik – “Kinafarerne”, skrevet af en af museumsinspektørerne på Museum for Søfart i Helsingør. Den er spændende og fyldt med flotte illustrationer.

  Kommentar af tingats — 31. december 2019 @ 14:16

  • Hehe, “uden for meget motion” 🙂 – vi får motionen, tror jeg – der er i hvert fald en del, der skal anrettes, men som du siger, er det okay, det vigtigste er, at man ikke skal lave det fra grunden.
   Jeg er enig i, at der er for meget med al den skuen bagud i disse dage.
   Uhadaja, hvor vi også glædede os for et år siden – og ingen af os blev vist skuffet.
   Istanbul kan vist hurtigt blive spændende i mere end én forstand, men jeg håber, at I får en god og fredelig tur.
   Jeg har en ide om, at du læser virkelig meget faglitteratur 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. december 2019 @ 15:24

 4. Godt nytår til jer begge – og god aften. Vi er på vej ned fra den skønne tagterrasse for at bevæge os ud til det forudbestilte nytårsarrangement på en, forhåbentlig, god restaurant

  Kommentar af Fru Z — 31. december 2019 @ 17:21

  • Tak, Helle, og i lige måde til jer to.
   Jeg håber I får en rigtig god aften, med god mad og så ellers alt det ukendte, I snart kender 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. december 2019 @ 22:02

 5. Det eneste jeg skuer frem og tilbage mod ved nytår er strikkeprojekterne og så bliver der taget hul på en ny kalender. Resten af livet bliver hverken målt op, gransket eller planlagt, bare fordi det er nytår. Heller ikke nytårsforsætter er der plads til, så vi har bare nydt en hyggelig aften hos Linnea, Claus og Sara sammen med Claus’ mor. Håber maden levede op til forventningerne 🙂

  Kommentar af fiberfryd — 1. januar 2020 @ 3:13

  • Den nye kalender kommer vi jo desværre ikke udenom, og du udtrykker temmelig præcist, hvordan det er, også for mit vedkommende 🙂
   Stille nytårsaftener er fint, og maden skuffede på ingen måder!

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2020 @ 9:46

 6. Den lyder sjov, den bog – jeg tror, at den skal være næste måneds indkøb. Jeg har været medlem af Audible siden tidernes morgen, så jeg har efterhånden anskaffet mig en del lydbøger, som jeg hører, når jeg kører langt i bilen blandt andet. Sidst jeg var i England købte jeg en masse gode bøger, men der er plads til flere… især når det er lydbøger… ti hi

  Kommentar af Mia Folkmann — 1. januar 2020 @ 17:38

  • Nu vil jeg endnu mere håbe, at bogen er god, hvis jeg har lokket dig til at købe den. Det er det gode ved lyd- og ebøger: Der er plads til nærmest uendelig mange i enhver feriekuffert og ditto bil 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2020 @ 21:07

 7. Jeg har stadig ikke vænnet mig til lydbøger. Hvis jeg prøver en på en af mine traveture, sker der uvægerligt det, at pludselig er min opmærksomhed et helt andet sted. Jeg har nu ikke givet op endnu. Foreløbig øver jeg mig på podcasts, og det går faktisk helt godt.
  Godt nytår fra én, der heller ikke gider så meget i forbindelse med nytårsaften.

  Kommentar af Kirsten — 2. januar 2020 @ 11:36

  • Jeg synes ærlig talt heller ikke, at lydbøger/podcasts hører sig til på traveture, hvor jeg hellere vil have naturen i ørerne, men jeg ved, at der er mange, der lytter på gå- og løbeture. Når jeg sidder med et strikketøj, er en lydbog ideelt for mig.
   Godt nytår til dig også – jeg tror vi er en hel del i den ‘gider ikke-klub’ 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. januar 2020 @ 11:44

 8. Vi har også købt maden ude et par gange – det er dejligt med denne mulighed. Gode bøger, der bliver læst op af en dygtig oplæser, er rigtig dejlige, og så kan man jo samtidig få forskellige ting fra hånden 🙂

  Kommentar af Madame — 2. januar 2020 @ 15:49

  • Det er skønt med mad udefra og i hvert fald ikke sidste gang for vores vedkommende.
   Præcis – man kan jo lige så godt høre en god bog, mens man laver et eller andet rutinearbejde 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. januar 2020 @ 16:56

 9. Et tilbageblik skal have den funktion at motionere hovedet, og det behøver ikke at være så tosset – det er jo nok derfor at man gør det en smule hver dag (og så går det amok ved årsskiftet pga talmagiske instinkter! haha). For mig har det den funktion at det bremser tidens hastige brusen. Det er godt, at der er nogle mærkedage, noget bemærkelsesværdigt af en slags, som er hæftet på en dato. Det er ikke nok med en god bog eller en god film, med mindre der er noget andet, som gør den dag til noget særligt, som fx. at være til filmaften i Sognegården og møde gamle bekendte, så pludselig er filmen noget særligt (det var 100-fods-rejsen, skøn historie). Det hjælper især at være ude blandt mennesker og/eller træer 🙂

  Kommentar af Donald — 3. januar 2020 @ 18:37

  • En skøn idé med “The Sewing Machine”!

   Kommentar af Donald — 3. januar 2020 @ 18:39

   • Jamen, tilbageblik er skam også fint nok, jeg synes bare, at alle går i overdrivelsesmode, når vi nærmer os nytårsaften.
    Netop gode minder er dejlige at tænke tilbage på; det kan vi ikke gøre for tit – især ikke, hvis det er god hovedmotion 😀

    Der var nok lige en forfatter, der fik en god ide 🙂

    Kommentar af Ellen — 3. januar 2020 @ 20:44


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.