Hos Mommer

14. december 2019

Lav grøn omstilling – og tjen flere penge. Eller hvad?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:06
Tags: , , , , ,

Der var mail i dag fra vores elselskab. Transportydelsen bliver ændret. Nåda. Nu er der igen et eller andet, der skal stige, tænkte jeg.
Det er også rigtigt. Tror jeg. Men det er lidt svært at gennemskue.

image

Det giver jo mening – sådan da – selv jeg kan forstå, at man ikke kan få vindmøller til at indrette sig efter danskernes strømbehov.
image

Jeg skal ikke brokke mig over, at ydelsen falder 5,83 øre/kWh. Det bliver da også til en slags penge.
Hvad jeg derimod ikke helt kan regne ud er, hvor meget mere (nemlig sandsynligvis ikke mindre) vi sammenlagt kommer til at betale for vinterhalvårets tredobling af prisen mellem kl. 17 og kl. 20. Det er kun en ottendedel af døgnets timer, men velsagtens den mest strømforbrugende ottendedel, og når prisen på den ottendedel stiger gange tre, mens den eksakte værdi af den ikke kendes, så er det et svært regnestykke. 
Et af deres ‘gode råd’ er at vaske tøj før 17 og efter 20 i vinterhalvåret. Det kræver det til gengæld ikke den store kædestrammereksamen at regne ud.
Vi har bare aldrig vasket tøj mellem 17 og 20, så her kan vi ikke spare.
Vi kan vente med at starte opvaskemaskinen til efter 20 – ikke noget problem.
Men det er urealistisk, at tilstrækkeligt mange vil have kunnet lave aftensmaden færdig før kl. 17 eller vente med at gå i gang med den til efter kl. 20 til, at det vil have en effekt. Vil jeg tro. So what to do?
Jeg er vist nødt til at følge vores strømforbrug time for time, hvis jeg skal have en chance for at lægge en fornuftig energispareplan.
Kunne man forestille sig at have en timer på køle/fryseskabet og kummefryseren således, at de altid er slukkede mellem 17 og 20? Det er vel ikke helt i skoven? Der er nok også nogle standby-ting, der med fordel kunne pilles lidt ved.
Hvad gør I for at spare på strømmen?


Charlotte havde fødselsdag i forgårs. En af ‘gaverne’ var, at hun for kun anden gang i sit voksenliv kunne stemme til et regeringsvalg, så det var stort for hende. Hun siger, at hun stemte på den rigtige …
Charlottes birthday tea 2019Fordi Anna, som tidligere berettet, var på lejrskole i Berlin (de havde boet på et slot – hun var ved at strømme over af begejstring, da hun fortalte mig om det), skulle de først fejre C torsdag aften.
Torsdag morgen nævnte Aubrey ikke spor om nogen fødselsdag. Da hun kørte ham til skolebussen, spurgte C med et lille smil hvorfor han ikke havde sagt tillykke til hende. “Because you told me that we’re not to celebrate you until Anna’s back home!”
”Johh, men man må altså gerne ønske tillykke.”
”Okay. Happy birthday, then.” Det kom vist ret så halvhjertet …
Hun blev ‘tilykket’ igen torsdag aften af Aubrey, Tim og en ekstremt træt Anna. 
Tims mor med mand kiggede ind til afternoon tea her til eftermiddag, og i aften skal de til Bath, hvor de først skal til den traditionelle pantomime og dernæst spise på restaurant. Eller også var det omvendt.
Det glæder de sig alle fire til – de elsker deres pantomime, som ikke er hvad en dansker forstår ved en pantomime, fordi der er masser af ord; bl.a. skal der altid komme den velkendte “he’s beHIND you”.

 1. a theatrical entertainment, mainly for children, which involves music, topical jokes, and slapstick comedy and is based on a fairy tale or nursery story, usually produced around Christmas.

 2. a dramatic entertainment, originating in Roman mime, in which performers express meaning through gestures accompanied by music.

Vi kender pantomimen bedst som nr. 2, hvor de i England kun kender den som beskrevet i nr. 1.

11 kommentarer

 1. Jeg vasker heller aldrig på det tidspunkt, men tv, radio og opladning af diverse dimser kunne nok udskydes.
  Bortset fra elopvarmning, så bruger danskerne mest strøm på at have alle de teknologiske underholdningsdimser i gang, faktisk 40%, dobbelt så meget som vi bruger til tøjvask og fire gange så meget som vi bruger på hhv. belysning, køl/frys og madlavning. (Tallene er fundet hos Bolius)
  Så det vi kan gøre mellem 17 og 20 er at kede os og lave mad i mørke på et gaskomfur!

  Kommentar af fiberfryd — 15. december 2019 @ 0:07

  • Som pensionist kunne man jo også lave og spise den varme mad midt på dagen og nyde et par kolde klemmer til aften 😂

   Kommentar af fiberfryd — 15. december 2019 @ 0:10

   • Det var dog en skræmmende oplysning, men den stemmer fint overens med, at John siger vi skal slukke for mest muligt af det der altid står på standby, fordi det bruger uhensigtsmæssigt meget strøm. Det passer også med, at vores forbrug ligger relativt jævnt hen over et døgn.
    Er det klimavenligt at bruge gas? Er det ikke også en afbrænding af fossilt brændstof?
    Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at spise mit hovedmåltid midt på dagen, selv om det vel egentlig i princippet er sundere, fordi der går længere tid inden man lægger sig til at sove. Men bare tanken om at skulle lave middagsmad hver formiddag … nej tak 🙂 Min svigermor lavede altid varm mad til os kl. 12:30 – det var lidt af en overvindelse for mig at skulle spise flæskesteg med rødkål og brun sovs på det tidspunkt, men det gik selvfølgelig … og hun lavede jo god mad 😉

    Kommentar af Ellen — 15. december 2019 @ 16:55

    • Jeg ved ikke om gas er bedre, men nu spurgte du efter strømspareråd 😉 – jeg gik måske lidt nidkært til opgaven. Varm mad midt på dagen bliver nok heller ikke en favorit hos os!

     Kommentar af fiberfryd — 16. december 2019 @ 1:13

     • Det er rigtigt, sorry 🙂
      Nej, vel? Tanken er slet ikke rar, selv om det var hverdagskost (tøhø) for mig, til jeg kom i skole, men dengang tænkte jeg ikke over det – sådan var det jo bare.

      Kommentar af Ellen — 16. december 2019 @ 10:16

 2. Transporten af el er en lille del af den samlede pris for en kWh, så besparelsen i grove tal på en omlægning af forbruget i tidsrummet 17-20 i vinterhalvåret er beskeden. Prøv at aflæse din elmåler kl. 17 og kl. 20 i en periode, så vil du kunne udregne døgnets forbrug (fra kl. 17 til kl. 17 næste døgn) og det enkeltes døgns forbrug i tidsrummet 17-20. At slukke for køl og frys fra kl. 17 til kl. 20, der bruger ca. 16 % af hele døgnets forbrug (= 2 % af døgnets forbrug i tidsrummet 17-20), vil give en besparelse, der kun har teoretisk interesse (en merudgift i vinterhalvåret på 40 øre pr. kWh og kun i 1/8 af døgnet, altså 1 % af årets forbrug i vinterhalvåret og heraf 1/8, altså 0,125 % af årets forbrug). Hvis I bruger 30-40.000 kWh årligt er det 40 øre x 37,5-50, altså 15-20 kr. eller 7-10 kWh årligt. Der skal kun få gange kold mad til aften/kun vaske, når maskinen er fyldt/undlade tørretumbling for at have sparet de penge og så er der tilmed ikke forbrugt el, hvilket er en fordel for klimaet.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 15. december 2019 @ 11:43

  • Du har ret, og John sagde det samme. Det er de faste afgifter, der koster mest. Tak for alle udregningerne – det giver så bare endnu mindre mening at ‘spare’ på strømmen: Vi hverken sparer penge eller passer bedre på miljøet.
   Jeg kan elektronisk følge mit strømforbrug time for time. Det har jeg gjort siden i går, og forbruget er overraskende jævnt fordelt hen over døgnet – sikkert fordi John har ret i, at vi har alt for meget stående på standby, når vi ikke bruger det. Plus, at vi har et gammelt køleskab …
   Vores vaskemaskine bliver altid fyldt op, og jeg tørretumbler aldrig, så der er (heller) ikke noget at hente.
   Du har sat vores forbrug ca. 10 gange så højt, som det er … hvorfor tror du det er så helt vildt højt? Men det bekræfter jo kun, at stort set det eneste, vi behøver at kigge på, er vores standby-forbrug.

   Kommentar af Ellen — 15. december 2019 @ 17:05

   • Forbrugets størrelse er en helt og aldeles tanketorsk/tastefejl. Så besparelsen ved at slukke for køl og frys mellem kl. 17 og 20 er mikroskopisk, medmindre jeres køleskab er meget meget gammelt.
    Det kan ALTID betale sig at spare på strømmen. Udover det økonomiske så er der også lige det med klimaet, der nok er det vigtigste. Stand by-strøm er en større strømsluger, end man umiddelbart gætter på, men vi er så rige, at vi ikke gider ulempen ved at undlade det (og nogle elektriske apparater er så dumt konstruerede, at de taber deres indstillinger, hvis strømmen afbrydes!!!).
    Mvh.
    PS: Underligt, at jeres forbrug ligger næsten jævnt fordelt hen over døgnet, så belysning og strømbrugende aktiviter i jeres vågne timer næsten ikke kan måles. Der er da grobund for en kritisk gennemgang af basis-forbruget.

    Kommentar af Kristine — 15. december 2019 @ 17:56

    • Der er nemlig grund til at se nærmere på vores forbrug, men det mellem 17 og 20 kan være aldeles lige meget …
     Vores tv-boks er en af de irriterende ting, der skal indstilles forfra, hvis man slukker, men mange andre ting kan selvfølgelig sagtens slukkes helt.

     Kommentar af Ellen — 15. december 2019 @ 18:28

 3. Og interessant er det jo, at det faktum at vi faktisk endnu ikke kan gemme den energi, der produceres af vindmøller, ikke har affødt en mere intens forskning af hvordan vi kan gøre det, i stedet for at plastre landet til med vindturbiner (langt større end vindmøller, det sidste ord lyder mere idyllisk) som er til skade for mennesker og fugleliv, og hvor vi lige nu ikke kan udnytte den energi, der produceres. Heldigvis er de kæmpevindturbiner, de vil have tæt på os, rendt ind i kongeørne, som også godt kan lide at bo tæt på os. Og dem har Miljøstyrelsen en mening om, der stikker en kæp i hjulet på de kommunale interesser.

  Kommentar af Lene — 15. december 2019 @ 12:57

  • Ja, tænk, hvis vi kunne lagre energien; det ville være ideelt, for der kommer altid mest energi, især fra solen, når vi har mindst brug for det.
   Vindmøller/-turbiner er fint, hvis de anbringer dem ude i vandet. Jeg har oplevet en tæt på på landjorden, hvilket absolut ikke var nogen behagelig oplevelse. Solenergi er desværre bare ikke det smarteste hele vinterhalvåret.
   Jeg kan godt forstå, I er glade i mere end én forstand for jeres kongeørne 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. december 2019 @ 17:09


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.