Hos Mommer

10. december 2019

Normalt har vi ikke tidevand i Præstøfjorden

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:52
Tags: ,

Da det blev lyst i morges, kunne vi se ud på et pragtfuldt vejr: Blå, blå himmel og ikke en vind rørte sig.
I noget over en uge har vandet i fjorden været så langt væk fra os, at vi følte vi kunne tage fugleflugtslinjen til Præstø uden at få våde fødder.
Det undrede vi os ikke over, for vinden kom fra vest, som er den side, der blæser vandet ud af fjorden.

P1000388

Hvad vi derimod undrede os over i morges var, hvor højt vandet stod. Det gør det normalt kun med – eller efter – en kraftig østenvind, men det var som sagt vindstille og det havde ikke blæst i løbet af natten.
Det er ikke alt, man skal forstå, men meget ekstra vand var der, og et smukt syn var det også, selv om det var tæt på at nå helt op til vejen.

P1000390

Vi talte om det i nørkleklubben, hvor jeg var i dag. Flere havde bemærket den høje vandstand, men ingen, heller ikke de ‘indfødte’, som har boet her altid, kunne give mig en forklaring på fænomenet, men Østersøen må have skvulpet.

Apropos nørkleklubben, så fik vi lidt statistik i dag, som lederen havde fået tilsendt:
Vi er 5350 nørklere i Danmark, fordelt på 230 nørklegrupper i 185 afdelinger. Det er mange.
Så mange, at vi har præsteret at kunne sende bogstavelig talt tonsvis af tøj til Ukraine og Hviderusland:

P1000391
Og jo, jeg har set trykfejlen i tallet nederst til højre …
Man kan ikke forestille sig – jeg kan i hvert fald ikke – hvor meget tøj det er, men alene det til Ukraine fylder to containere, hvilket sikkert kan give jer et indtryk af mængden. Jeg har det lidt skidt med, at det er gamle sovjetiske unionsrepublikker, der har brug for al den hjælp. Det skaber en slags link til brokkerierne over de ultrarige, jeg skrev om i indlægget før dette. Mange af disse ultrarige er netop russere, men ingen af dem føler åbenbart, at det er en god ide at hjælpe dem, der engang var en del af dem selv, så at sige.
Så enkelt er det naturligvis ikke, men mon ikke man forstår min tankegang?

6 kommentarer

 1. Kan det ikke være de seneste dages kraftige blæst, som vi mærkede i Nordjylland, der har presset vand ind i Kattegat osv. nedad. Vandstanden i den vestlige Limfjord har i hvert fald været +1 m. Det kan du så nørkle over 🙂
  Og ja, jeg forstår din tankegang, men synes det er godt, at I hjælper, når “de rige svin” ikke vil. De har for travlt med at finde skattely for overfloden, de stakler.

  Kommentar af Eric — 10. december 2019 @ 19:19

  • Jo, som Kristine også siger, så er der nok trængt vand helt op i den Botniske Bugt, og når det plasker ud igen, så får vi højvande. Det var også det der skete for små tre år siden, da det var tæt på at blive kritisk rekordhøjt.
   Hvis de bare ville betale deres skat, ville jeg blive lidt mindre forarget. Lidt …

   Kommentar af Ellen — 10. december 2019 @ 20:59

 2. Ja, det er tankevækkende, at det er danske pensionister, der skal klæde børnene på i de lande, hvor de rigeste er rejst. For at købe julestjerner til godt 6 millioner kr …

  Min fru moder har også i mange år deltaget i noget nørkleri, jeg ved dog ikke rigtig i hvilket regi, måske damernes eget? Hun har i hvert fald flere gange været med til at levere en lastbil fuld af trøjer, sokker og andet. Jeg mener, det var til Rumænien.

  Nå, men nørklere bidrager da i hvert fald til at sætte plaster på nogle af de uretfærdigheder, der findes i verden. En varm trøje er sandelig ikke det værste at få, når man fryser. Og alle kan jo ikke yde på niveau med Bill Gates, men de fleste kan dog yde noget.

  Kommentar af Henny Stewart — 10. december 2019 @ 19:43

  • Temmelig tankevækkende. Men selv om de rigeste ved, hvad der sker, tror jeg desværre, at de er totalt kolde.
   Det var vist meget fremme for nogle år siden at lave tøj til Rumæniens børn – også på private initiativer.
   De enkelte af os kommer ikke i nærheden af Bill Gates, men i samlet flok nærmer vi os da en lille smule 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. december 2019 @ 21:03

 3. Hvis det har blæst længe fra (nord)vest, så er der presset en del vand ind i Østersøen (og Den Botniske Bugt) og når blæsten aftager, kommer vandet retur (pga. tyngdekraften).
  Iøvrigt, så vil det være en sensation, hvis tyngdeloven ikke gælder i Præstø😜. Mon ikke Tim kan redegøre for det i internationale medier. Husk at I selvfølgelig skal være forberedte på, at jeres lokalitet ikke længere udelukkende vil tiltrække MC-ere, men også dem med sølvpapirshatte, måske er der basis for et B&B😉

  Kommentar af Kristine — 10. december 2019 @ 19:54

  • Det er nok det – det var også det der skete i ret voldsomt omfang i januar 2017.
   Altså, hvad mener du dog? Hvis du slår ordet ‘fugleflugtslinje’ op, betyder det ganske enkelt “den korteste afstand mellem to punkter (som tilbagelagt af en flyvende fugl)”. Kan du ikke huske, da Rødby-Puttgarten-linjen blev døbt Fugleflugtslinien? Det skal ikke tages bogstaveligt, så vi undgår nok sølvpapirshattene. Selv om jeg langt foretrækker dem fremfor MC’erne!

   Kommentar af Ellen — 10. december 2019 @ 21:15


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.