Hos Mommer

20. november 2019

Der er MASSER af æbler endnu

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:49
Tags: ,

Vi skal holde jul i år for englænderne, min ene søster og to af hendes børn.
Det indebærer andesteg, og det indebærer igen æblegele. Det gør den flæskesteg også, som vi skal have en dag inden jul.
Da jeg lige inden englandsturen tjekkede æblegelelageret, så jeg, at der ikke var noget lager! Det var sandelig ikke så godt.
Jeg kunne ikke nå at gøre noget ved situationen inden afrejse, og efter det slemme blæsevejr vi havde, var jeg ikke sikker på, at der ville være flere æbler tilbage hos den flinke bagbo, hvor jeg fik lov til at tage så mange, jeg havde lyst til.
Jeg har taget mange, og de ligger så fint i de kasser, John har lavet til mig, men det ville gøre for stort et indhug i dem at tage af dem til gele.

Stadig mange æbler

Det viste sig dog heldigvis, at bagboen endnu var endog særdeles leveringsdygtig i æbler – der lå så mange på jorden, at man ikke kunne undgå at træde på dem, og der hang endda tilligemed mange tilbage på tre af de ti træer de har.
Jeg samlede, hhv. plukkede en stor spandfuld æbler, vaskede dem og fik sat saftkogeren i gang. Jeg kunne ikke engang bruge alle dem, jeg tog med hjem, så de fineste af dem kom ud på mit æblelager.

Æblegele in spe

Er det ikke et herligt syn? De smukkeste rødgule æbler – en blanding af alle tre tilgængelige slags, hvoraf jeg kun kender Ingrid Marie.
Saftkogeren blev fyldt til randen, hvilket der blev hele tre liter saft ud af. Når først der kommer sukker i, bliver der godt nok mange glas gele ud af det, men det gør ikke spor – det er godt at have værtindegaver på lager, og desuden smager det rigtig godt til mange ting; ikke kun til at putte i den brune julesovs. Æblegele forbedrer bl.a. den færdiglavede rødkål en smule og får den til at smage en anelse mere hjemmelavet.
Min søster er god til at lave gammeldags æblekage; dertil er den fine, røde gele også uundværlig.
Skulle jeg gøre alvor af at invitere vejens beboere ind til julehygge, som jeg går og overvejer, er det heller ikke helt tosset til æbleskiver.

Jeg har det skidt med at se så mange æbler gå til spilde, for fuglene kan sandsynligvis ikke nå at spise dem alle, inden de rådner. Der var dog grænser for, hvor mange jeg ville tage, selv om jeg sådan set havde fået nærmest frit spil, men det nytter jo ikke noget, hvis ikke jeg selv kan nå at bruge alle dem, jeg tager.
Inspireret af Charlottes egen most kunne jeg måske næste år prøve at bede om at få lov til at samle dem og køre æblerne til et mosteri, hvor man kan komme med egne æbler. Mon ikke det bliver accepteret, hvis vi deler den most, der kommer ud af det?
Det har i hvert fald ikke været så dårligt et æbleår her ved Præstø Fjord, som man klager over andre steder i landet – og i England.

16 kommentarer

  1. Hvis du har rigelig æblesaft til gele, så kog noget af det op med mynte, så du også får myntegele. Det vil du ikke fortryde, da æble med mynte smager ualmindeligt godt til lam, risretter osv.
    Mvh. og fornøjelse med æblesaften og æbleskiverne.

    Kommentar af Kristine — 20. november 2019 @ 17:41

    • Det kunne jeg jo prøve, hvis jeg har mere brugbar mynte i haven. Jeg plejer at lave myntegele af æblecidereddike, men har ikke prøvet at lave det med æblesaft.

      Kommentar af Ellen — 20. november 2019 @ 18:55

  2. Jeg gad godt have æbler til at lave æblegele af. Lækkert

    Kommentar af Lene — 20. november 2019 @ 18:32

    • Ja, meget lækkert – det er godt med gode og gavmilde vejvenner 🙂

      Kommentar af Ellen — 20. november 2019 @ 18:56

  3. Herligt med sådan en overflod! Vores høst var pauver i år – nattefrost i blomstringstiden osv. – så helt usædvanligt er der ikke mange til fuglene.

    Kommentar af Eric — 20. november 2019 @ 19:53

    • Jeg tror også, at det meste af landet taler om en dårlig æblehøst i år … det er lidt synd for dine og andres fugle 🙂

      Kommentar af Ellen — 20. november 2019 @ 20:49

  4. Det er vidunderligt med sådan en balje eller vask fuld af skønne æbler. Der er også en del arbejde forbundet med at omdanne dem til noget lækkert spiseligt, men det er du god til.

    Kommentar af Betty — 20. november 2019 @ 22:47

    • Det er såmænd ikke det store arbejde, når man har en saftkoger, og resultatet er jo så dejligt at have på lager 🙂

      Kommentar af Ellen — 21. november 2019 @ 12:51

  5. Ellen, du skal vist forhøre dig først – jeg kender i hvert fald kun til, at de vejer æblerne, og så får man allerede fremstillet æblemost på flasker med hjem. Det skal være et meget lille mosteri, for at man kan få most udelukkende af egne æbler. Men man kan leje små pressere til hjemmebrug – og selv tage bøvlet.

    Kommentar af Elsebeth — 21. november 2019 @ 15:00

    • Sikke da noget fis! Hvis ikke man får most af egne æbler, når man selv indleverer æbler, kan jeg ikke se fidusen. Men tak for info; jeg skal nok være opmærksom, hvis det bliver aktuelt – jeg er dog sikker på, at der findes nogle, der gør det – bl.a. Farmer får most af garanteret egne æbler.

      Kommentar af Ellen — 21. november 2019 @ 15:03

  6. “Fidusen” er for mange mennesker, at de af deres overskudsæbler på jorden under træerne + et vist beløb får æblemost på flaske – i stedet for at æblerne ligger og rådner op. Ikke alle æbler giver lige velsmagende most. Også af den grund blander mosterierne de indkomne æblesorter. Se om du kan finde et bette sted, hvor du også selv kan medbringe steriliserede flasker til din egen most.

    Kommentar af Elsebeth — 21. november 2019 @ 19:41

    • Det er måske en fidus for nogle, men ikke for mig. Der ligger faktisk et lille mosteri tæt på nabobyen til Havdrup, hvor jeg boede før vi flyttede herned.
      Der er fire mosterier alene på Sjælland, hvor man kan komme med sine egne æbler – og, vel at mærke, få mosten af egne æbler med sig hjem – har jeg lige fundet ud af, for din kommentar gjorde mig naturligvis nysgerrig 🙂

      Kommentar af Ellen — 21. november 2019 @ 21:32

  7. Fint, at der er 4 mosterier på Sjælland alene. Charmen for mig er også dette med at få ens egne æblers saft.
    Vi bruger som bekendt http://mobilmost.dk/ hvert år. De lægger vist også vejen forbi Sjælland.

    Er det farverne på billederne som snyder, eller er det sorten lobo på det øverste og sorten holsteiner-cox på det nederste?

    Kommentar af natural2222 — 22. november 2019 @ 6:05

    • Nemlig: Hvis det ikke er ens egne æbler man får retur, kan det være ligemeget. Mosteriet på dit link ligner – ikke overraskende – til forveksling det jeg så i England.
      Jeg skulle have vejet dem, jeg tog i forgårs, men 50 kilo, som er mindstevægten, man kan komme med, er nok ikke så meget, som det umiddelbart lyder af.
      Jeg kan ikke svare på, hvilke sorter det er, men det er det kunstige lys, der går ind og driller på billedet af vasken. Æblerne lignede mest dem på billedet af jorden, for det er – for de meste – samme æbler på begge billeder.
      En googling afslørede for mig, at det sagtens kunne være lobo – og så er der som sagt nogle få Ingrid Marie med i puljen.

      Kommentar af Ellen — 22. november 2019 @ 9:51

  8. Sikke et dejligt syn! Her havde vi jo stort set ingen æbler i år. Ja, få endelig lavet most af alle de æbler, som ingen bruger.

    Kommentar af Madame — 22. november 2019 @ 7:01

    • Heller ikke jer?!
      Det kunne være rigtig sjovt at få hjemmeavlet æblemost 🙂

      Kommentar af Ellen — 22. november 2019 @ 9:52


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.