Hos Mommer

12. november 2019

Fornuftigt genbrug og et næsten usynligt stemmeværk

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:00
Tags: , , ,

I Devizes er der en lille helsebutik, der har specialiseret sig i bl.a. emballagebesparelser. Her kan man købe mel, rapsolie, diverse nødder og kornprodukter samt alle mulige forskellige rengøringsmidler.
Jeg mener, at der i København er kommet en (eller måske flere?) tilsvarende butikker, men jeg tror ikke, det endnu omfatter rengøringsmidler?
Ideen er i hvert fald rigtig god, og efter min grønne mening burde supermarkeder tage konceptet op. Der er sikkert en masse ting, der skal tages både i betragtning og hensyn til, men jeg tror, at noget af det handler om, at vi skal lære at blive mindre hygiejnehysteriske. Selve basiskøkkenhygiejnen skal klart nok være i orden, men man kan altså godt bruge en flaske til olie flere gange, ligeledes plastemballage til rengøringsmidler.

P1000195P1000200P1000197P1000202

Man vejer sin tomme emballage når man kommer, og vejer igen når man har fyldt op og skal betale. Således betaler man alene for varen man køber.
Charlotte har regnet på det, og selv om det er en lille butik, hvor varerne normalt er noget dyrere end i et supermarked, koster det hende det samme. P1000198Så kan man selvfølgelig indvende, at det er nemmere bare at købe en ny flaske et eller andet, men det er vist ikke svært at forestille sig, hvor mange tons plastic man kunne spare på årsbasis med dette koncept, så burde nogen ikke tænke denne tanke videre i supermarkedsstørrelse?
Jeg er i hvert fald med, hvis det skulle være … for jeg må nok indrømme, at jeg finder denne målestok lige lidt for lille.
Til højre ses cornflakes, kaffe, nødder, m.m. – det er ikke de store mængder, man kan få med hjem på denne måde uden nærmest at tømme lageret, men hatten af for damen, som tog det op her i Devizes.

I går var vi i Bath fordi Aubreys iPad skulle repareres – glasset var revnet. Børnene fik dem til jul og bruger dem både henne i skolen og til hjemmearbejdet.
Tim syntes det var spild af penge at forsikre dem, men C insisterede, fordi de skal med i en skoletaske hver dag.
Gæt, hvem der var årsag til, at ipadden gik i stykker?
Rigtigt: Det var Tim. Den forsikring sparede dem lige for flere hundrede pund, for den kunne ikke repareres, og de fik en helt ny med hjem.

england nov.2019

Der er vand, vand og atter vand herovre næsten alle vegne, fordi det har regnet, regnet og atter regnet. Dog ikke mens vi har været her – vi har faktisk været ualmindelig heldige med vejret, for det var kun i lørdags, der var heldagsregn, ellers har solen skinnet det meste af dagen hver dag.
Der kom så meget regn i lørdags, at mange veje blev – og stadig er – oversvømmede; de færreste dog så meget, at man ikke med lidt forsigtighed kan køre igennem. 
Floden Avon, som løber gennem Bath, var usædvanlig vandfyldt. Det stemmeværk, hvorpå mågerne normalt står og holder øje med, om der skulle komme noget spiseligt forbi, er, hvis det ikke havde været for ‘vandfaldet’, blevet usynligt.
Det er i øvrigt bag vinduerne oven på brobuerne, vi normalt sidder og nyder udsigten, mens vi får en kopkaf i den lille og smalle café, men der var ingen ledige pladser i går, desværre. Det er første gang, det er sket for os.
Oppe til højre i det skummende vand kan anes en trappe, som normalt er til at benytte … hvis man prøver det nu, får man våde fødder.
Trappen ses tydeligt på nederste billede.

england nov.2019

10 kommentarer

 1. Jeg er helt med på at genbruge emballage igen og igen! Hvor er det dog en god idé og oplagt nu, hvor man skal tænke meget mere klimabevidst.
  Hvor var det godt, at Charlotte insisterede på en forsikring af Aubreys iPad 🙂

  Kommentar af Madame — 12. november 2019 @ 16:09

  • Jeg synes også, at det er en god ide, men der er desværre nok langt endnu …
   Det var nemlig godt, at hun holdt på sit 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. november 2019 @ 21:23

 2. Løs Market er navnet. 100 % økologisk, også rengøringsmidler. De enkelte varer er betydelig dyrere end tilsvarende i supermarkeder o.lign. – måske eller måske ikke er der en kvalitetsforskel, jeg har ikke prøvet.
  Jeg kan ikke forestille mig, at det kan være realistisk i større skala at indføre “medbring selv emballage”, men måske det er min begrænsning. Jeg køber – som regel – ind på hjemvejen fra andre gøremål, så det med at transportere tom emballage med mig rundt er for ubelejligt. Desuden er mine indkøb impulsive/tilfældige, fordi jeg sjældent køber ind efter en huskeseddel, men mere efter at jeg kommer i tanker om, at jeg mangler opvaskemiddel, æbleeddike, sukker ect., når jeg ser det i butikken.
  Min kæphest er, at vi skal forbruge langt mindre end tilfældet er i dag. Det er fuldstændig pip i låget med “forbrug og smid væk”-konceptet, så produkter, der har lang levetid; der kan repareres; der ikke indeholder dele der er underdimensionerede ift. produktets levetid iøvrigt, bør være i højsædet, mens dem, der pga. manglende materialekvalitet er billige såsom printere; mindre husholdningsapparater; tekstiler der kryber, drejer sig og/eller mister farven, skal undgås.
  Mvh. og fortsat god tur.

  Kommentar af Kristine — 12. november 2019 @ 21:04

  • Så længe det er meget dyrere, bliver det i hvert fald ikke almindeligt.
   Her er der så en fordel ved at være afhængig af en bil – jeg ville nemlig bare lægge den tomme emballage i bagagerummet, til den skulle genfyldes. Det er i øvrigt nok igen det med nærheden: Jeg køber helst ind til mindst en uge ad gangen, og det kunne jeg ikke gøre uden en huskeseddel.
   At vi smider alt for meget væk, kan vi ikke være uenige om.

   Kommentar af Ellen — 12. november 2019 @ 21:36

 3. Det er sådan en god ide med indkøb i løs vægt! Det kræver sikkert ret meget af butikken, for jeg tror også de har problemer med at få leveret adskillige varer uden emballage.
  Helt bortset fra det, så har vi egentlig ikke brug for f.eks. et hav af forskellige specialrengøringsmidler. Med nogle få basismidler kan man faktisk gøre rent overalt. Så slipper man også for overfyldte skabe 👍🏻
  I det hele taget tror jeg at forenkling kan løse en del af vores problemer.. Vi har alt for mange ting, utallige valgmuligheder og får alt for mange informationer. Det er skidt for både krop og psyke og i et større perspektiv, også miljø og klima.

  Kommentar af fiberfryd — 13. november 2019 @ 0:21

  • Det ligger ikke lige om hjørnet, men hvor der er vilje, er der vej – i mange tilfælde i hvert fald – men skal man have 200 kg havregryn hjem i løs vægt, kræver det også omlægning hos producenten, så det er ikke nemt, desværre.
   Der er ganske rigtigt for mange slags rengøringsmidler, men den eneste vej frem (eller tilbage …) er sikkert kun, at vi som kunder ikke køber dem.
   Vi lever i et overflodssamfund, ja, men der er nok kun os selv til at frasortere, for jeg tror ikke på, at producenterne vil tage et sådant initiativ.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2019 @ 10:38

 4. Hvor er det skønt at blive taget med tilbage til Bath. Vi havde en skøn dag i den by – og en virkelig dejlig afternoon tea.
  Vand havde vi heldigvis ikke så meget af sidste sommer 🙂

  Kommentar af Fru Z — 13. november 2019 @ 10:49

  • Bath er dejlig, og I er da slet ikke færdige med England, tror jeg 😉 – der er SÅ mange skønne steder at se herovre.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2019 @ 19:09

   • Jo, men det er der jo også i resten af verden 😉

    Kommentar af Fru Z — 13. november 2019 @ 19:15

   • Hehe, det kan jeg jo ikke rigtig være uenig i 🙂

    Kommentar af Ellen — 13. november 2019 @ 20:38


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.