Hos Mommer

3. november 2019

Det kan vi da gøre meget billigere

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:53
Tags: ,

Forleden dag så vi udsendelsen om de dyre lejligheder i København – og blev temmelig chokerede. Det er da helt vildt, som det koster! Jeg forstår så glimrende, hvorfor man siger, at ‘almindelige’ lønmodtagere snart ikke længere har råd til at bo i København.
Et af skrækeksemplerne var et værelse på 15 m2, som kostede 11.000 kroner. Om MÅNEDEN!!!
Hvad pokker bilder de sig ind? Blackstone og andre af slagsen. Vi sad og lod den hellige forargelse fylde os – og den fyldte mere og mere, efterhånden som udsendelsen skred frem. Vi kender også nogen, der har måttet flytte pga. Blackstone. Jeg går normalt ikke ind for statslig indgriben, men den slags horrible huslejestigninger burde virkelig ikke være tilladt.

Nu vil jeg – for første gang i historien – give et indblik i vore privatøkonomi. I vores alder har man normalt ikke nemt ved at låne penge, men som det fremgår, har vi et lån på godt en million i huset. Kreditinstituttet er så sikre på, at der er dækning for de penge i husets værdi, plus lidt til, så vi har et 30-årigt lån med afdragsfrihed i foreløbig fem år.
Vi har lige genforhandlet – nu til negativ rente. Det vil sige, at lånet reelt bliver afdraget med renten hvert år. Det vil ganske vist tage en hel del mere end 30 år at afdrage det, men det er vi ret ligeglade med, for vi har omkring 200 m2, og vi sidder med terminsydelser på 471 kroner. Om MÅNEDEN!!!
Dertil kommer naturligvis bidrag og så alt det andet, som følger med, når man er husejer.
Inden I begynder at argumentere for det ene eller imod det andet, vil jeg gøre opmærksom på, at vi er bekendt med lånevarianterne og at vi er bekendt med konsekvenserne osv. Vores valg er derfor ikke til debat, for vi er ikke spor i tvivl om, at dette er det rigtige for os.
Det vises udelukkende for at tydeliggøre den store forskel der er på at bo i København og på Sydsjælland.
Okay – der er langt til København, men man behøver heller ikke at flytte helt herned. Da vi boede i Havdrup, var det også væsentlig billigere end inde i hovedstaden, og jeg lærte aldrig helt at forstå, hvorfor det er så vigtigt at bo i København, når man får så meget mere hus for pengene udenfor byen.
Jeg ved også godt, at vi ikke er ens … det behøver vi heller ikke at diskutere.
Men hvorfor er det så skrækkeligt at skulle bruge 40 minutter på transport (det var et af eksemplerne i udsendelsen)? Dem kan man eventuelt bruge på sig selv i form af læsning eller lytning, og det er da ikke så dårligt at få lidt jeg-tid, er det? Jeg kan forstå, at det kan blive irriterende eller problematisk, hvis det tager mere end en time hver vej, men op til det ville i mine øjne være okay, når det nærmest er penge lige ned i lommen at acceptere det.

Uden at afsløre for meget, kan jeg fortælle, at vi ikke er oppe på 9.000 kroner i faste udgifter i gennemsnit pr. måned, når alt regnes med. Som i ALT, hvad man overhovedet kan komme i tanke om (undtagen mad). Og rejser, naturligvis, men der er plads til samme rejser, fordi vi har valgt at bo billigt.
At vi så samtidig bor aldeles vidunderligt, gider vi ikke brokke os over.

HuslejeRente

14 kommentarer

 1. Jeg så ikke udsendelsen, du omtaler, men emnet har været oppe i medierne, og det er ganske rigtigt horrible huslejer i København. Den eksisterende lovgivning udnyttes fuldt ud og lidt til, og det er på sin plads med en ændring, og det i en fart.
  Det er godt, at I har styr på økonomien – det sparer mange sorger. Vi betalte huslånet ud for nogle år siden, og med renten dengang og bidragssatsernes stigning var det den bedste investering, vi har gjort nogensinde.

  Kommentar af Eric — 3. november 2019 @ 18:26

  • Ja. Det er synd for dem, der gerne vil, men ikke kan. Nogen må gøre noget!
   Orden i pensionsøkonomien sparer nemlig mange bekymringer og sorger, og når man hver især ved med sig selv, at man har gjort det optimale i forhold til ens egne betingelser, så er alt som det skal være 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. november 2019 @ 19:32

   • Vi kan være fuldstændig enige om, at investering i udlejningsejendomme udelukkende med “fup”modernisering og deraf afledte profit for øje er uacceptabelt. Desværre er det hverken første eller sidste gang, at det vil kunne opleves på boligmarkedet, hvor der er mangel på lejeboliger.

    Grund- og ejendomsvurdering, tinglyst pant i ejendommen og sidste handelspris(er) er offentligt tilgængelige, så der røber du ikke noget.
    Det er slet ikke for at diskutere, men lidt undren og derfor opfølgende spørgsmål:
    Har du medtaget transport og afskrivning af jeres biler i jeres faste omkostninger eller er det husholdning?
    Du skriver, at alt – bortset fra husholdning/mad og rejser – er inkluderet, men er udgifter til f.eks. vedligeholdelse mm. fra maling af ude”skuret”, havemand og mange roser, tækkemand osv. faste udgifter eller husholdning?

    Der er mange omstændigheder, der influerer på boligvalg og som du bla. nævner, er pris og transporttid vigtige faktorer – især den sidste, hvis man har børn i pasningsordninger, der skal til fritidsinteresser ect., så den med at udnytte lang transporttid til afslapning vil være et fatamorgana medmindre man (kvinden som regel) er på deltid, hvilket slet ikke medfører, at kønnenes ligestilling fremmes. I øvrigt medfører (lang) transport en omkostning for miljø og klima.
    Nærhed til yngre og/eller ældre generationer, der ikke er selvhjulpne har også betydning,
    Det har også betydning om man bymenneske, modsat eller en mellemform. Jeg prioriterer nærhed til Kbh. (altså max. 4 km. gå-/cykelafstand til Rådhuspladsen) højt med dens kulturelle tilbud og er heldig at kunne det og andet, fordi jeg bor billigt, men småt i en ikke (fup)moderniseret lejlighed. Til gengæld nyder jeg også at tage væk i weekender mv. til en del flere kvm., naturgrund, skov og sø(bad), der kan nås på 2-3 timer.
    Mvh.

    Kommentar af Kristine — 3. november 2019 @ 23:02

    • Giver det næsten ikke sig selv, at bilerne og vedligehold hører under faste udgifter? Og at en engangshavemand ikke gør?
     Jeg var alenemor, boede i Havdrup og arbejdede på Amager – det var hårdt indimellem, men det skulle gå, og det gjorde det så … miljøet synes jeg ikke skal blandes ind her; det er utopi at tro, at alle kan komme til at bo i gå- eller cykleafstand fra arbejdet.
     Nærheden, du taler om, kan lige så godt være i byen som udenfor – nok i virkeligheden mest udenfor …
     Og mht. til dit sidste afsnit, så hører det under “vi er ikke ens”-bemærkningen. Hvis du har det bedst, som du har valgt det, er det som det skal være 🙂

     Kommentar af Ellen — 4. november 2019 @ 10:19

     • Nej det giver ikke sig selv, for ellers havde jeg ikke spurgt.
      Det var/er overhovedet ikke for at spørge til jeres økonomi/udgifter, men udelukkende forundring. Udover meget lave transportomkostninger må jeres udgifter til el, vand og varme samt vedligeholdelse også være mindre end for de fleste ellers konterer I udgifterne på andre konti end udlejer kan og gør det. Hvad med investeringens afkast? Hvad med de udgifter I havde til istandsættelse og forbedring?
      Godt at du magtede at passe arbejde og datter, når du havde lang transporttid til og fra arbejde. Om 10 timer dagligt i institution med den normering, der er i dag, er rimeligt for et barn, vil jeg lade være op til dig, men jeg mener nej. Også godt, at dine forældre har boet så tæt på, at afstanden ikke har hindret jeres samvær/din (daglige eller oftere) hjælp ect. Min pointe var ikke, at nærheden er bedre i by end på land, men at afstand til og fra hjælp også er en vigtig parameter. Din C har ikke haft behov for jer, når barns 1. og 2. sygedag var brugt, da hun ikke var på arbejdsmarkedet, men mange børnefamilier har det behov. Dine forældres bopæl har været indenfor kort afstand/på vejen og deres situation krævede ikke din daglige tilstedeværelse.
      Hensynet til klima og miljø er vigtigt, men jeg mener ikke, at det er ikke ensbetydende med, at alle skal kunne gå eller cykle til og fra arbejde, hvilket jeg opfatter, at du indirekte skyder mig i skoene.

      Kommentar af Kristine — 6. november 2019 @ 21:34

      • Udgifter i forbindelse med huskøbet har da intet med faste udgifter at gøre! Det gør el, varme og vand derimod, men jeg skal ikke kunne sige noget om vores forbrug i forhold til andres.
       10 timer var ikke rimeligt, men det var sommetider nødvendigt, og der var heldigvis langt bedre vilkår i vuggestuer/børnehaver for 40 år siden. C elskede bare sin børnehave. Hun var ofte på gården, og det var det, jeg mente med, at nærhed ikke nødvendigvis har noget med storby ar gøre – tværtimod havde mange kolleger pasningsproblemer, netop fordi de havde valgt at bo i Kbh. Jeg er derfor enig i, at det er en parameter, men i indlægget gik det nok på et spørgsmål om hvorfor man ikke lige så godt kan vælge storbyen fra 🙂

       Kommentar af Ellen — 8. november 2019 @ 10:03

 2. Jeg forstår så godt jeres valg, Ellen. Desværre har jeg ikke set udsendelsen, men det lyder ganske forfærdeligt med den slags horrible huslejestigninger. Det burde ikke være tilladt. Vi flyttede til Halsnæs i 1998 og fik derved en længere transporttid til jobbet, men så meget dejlig natur i stedet for og en langt billigere husleje. Det har vi aldrig fortrudt. Og lige som Eric betalte vi huslånet ud for nogle år siden.

  Kommentar af Madame — 3. november 2019 @ 21:08

  • Det er ganske utilstedeligt, er det!
   Men I traf valget og flyttede til et billigere og bedre sted. Det kan jeg jo så glimrende forstå, kan du nok regne ud – og at have betalt lån ud kan aldrig være dårligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. november 2019 @ 21:12

 3. Ja de huslejeomkostninger er ganske horrible. Min niece betaler halvdelen af huslejen på 12000 kr for en lejlighed, hun har sammen med en veninde. De er studerende og må selvfølgelig arbejde ved siden af, men hvordan de får det til at hænge sammen, fatter jeg ikke.
  Vores børn har været heldigere stillet, fordi vi købte lejligheder, hvor de sad billigt til leje og som de så efter studiet har købt. De har så nydt godt af at have forældre, som ikke har brugt mange penge på sig selv i en lang årrække og kun tog lån til gårdkøb og jordkøb, alt andet blev først købt, når vi havde sparet sammen. Jeg husker stadig hvordan jeg så på min sygeplejeløn og tænkte hvordan skal det her gå, da gemalen havde brugt al sin opsparing på landmandsuddannelse og vi havde lånt til gårdkøbet. En gård, som var kørt i sænk med misligeholdt jord og maskiner. Men det gik jo godt, kan vi konstatere her 37 år efter 🙂

  Kommentar af Lene — 4. november 2019 @ 7:26

  • Det eneste gode ved din nieces høje husleje er, at hun sikkert lærer at leve på en sten – og så forhåbentlig ikke falde i luksusfælden, men det er hård for dem, så længe de læser.
   Det er så dejligt at kunne hjælpe sine børn – det har jeg også nydt godt af, både op og ned, så at sige.
   Og ja, det er heldigvis gået jer godt. I har knoklet for det og sikkert også siddet småt i det i starten, men det behøver ikke nødvendigvis at være dårligt – det er god læring 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. november 2019 @ 10:23

 4. Vi er i helt samme situation som Lene beskriver ovenfor.
  Der er jo den herlige enkelthed i det, at med landbrug og fuldtidsjob er der ikke tid til at bruge pengene; men de stakler, som MÅ bo til leje bynært af den ene eller anden grund.

  Der er nu generelt er misforhold mellem af leje og eje.
  Selv her ude på bøh får vi mere i husleje for de stuehuse vi udlejer end det ville koste familierne i termin at købe dem -og der er rift om lejemålene.
  Nogle bor til leje fordi deres jobs giver risiko for mange flytninger, og så er ejerbolig dyrt i mæglergebyr mv. Desværre er mange også kommet ud af krisen med gæld, og de kan ikke købe, da de er blacklistet på forhånd af kreditinstitutterne.

  Kommentar af natural2222 — 4. november 2019 @ 8:30

  • Hehe, nej, der er slet ikke tid til at bruge penge 🙂
   Det misforhold har jeg også tænkt over, og jeg ved godt, at der er mange, der ikke får lov til at låne penge til huskøb, så de er afhængige af at kunne leje, men det er der altså ingen grund til at udnytte SÅ voldsomt igen fra ejernes side, synes jeg … det, vi hører så meget om for tiden, er jo nærmest grotesk.

   Kommentar af Ellen — 4. november 2019 @ 10:27

 5. Vi sad også og undrede os over hvorfor folk dog absolut vil bo i København. Vi bor jo ikke så langt fra City, men jeg priser mig lykkelig over at jeg ikke bor derinde mere. Vi elsker København, men vi elsker sørme også at komme ud af byen. Når det så er sagt, så er det nok nærheden til alt som lokker dem der gerne vil bog i byen. Og så man man cykle til alt. Det er jo også dejligt og udbudet af museer, koncerter, spisesteder osv er jo helt fantastiske. Jeg gad nu godt nok heller ikke sidde 40-60 minutter i en bil hver dag, hver vej til job. Men sådan er smag og behag jo så forskelligt

  Kommentar af havehyrden — 11. november 2019 @ 19:11

  • Jeg kan sagtens se alle fordelene, du nævner ved en storby … det er kun et spørgsmål om prioritering, og jeg ville til hver en tid vælge at have en times transport. Men som du siger, behøver man vel ikke at bo i centrum for at kunne ‘nå’ storbyens tilbud.

   Kommentar af Ellen — 12. november 2019 @ 0:06


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.