Hos Mommer

1. oktober 2019

Var Downton Abbey-filmen god?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:10
Tags:

Det korteste svar på titlens spørgsmål er: JA.
Det var den. Men det vidste jeg næsten godt, at jeg ville synes efter at have læst et par kritikere, som havde den sædvanlige højkulturelle tilgang. Den tilfører os ikke noget dybere – sådan cirka lød noget af kritikken. Og? Hvad havde de forventet? Det er jo ikke ligefrem Dostojevskij, dette her. Heldigvis.
Filmen var god. Det var vi alle syv, som var inde for at se den, enige om. Den er nok bedst, hvis man kender serien og dermed det karakteristiske for hver rolle, men går man ind og ser den, hvis ikke man kender serien? Det tror jeg ikke.

 Maggie Smith er suveræn, men det er de sådan set allesammen. Næsten … den eneste, jeg ikke synes er rigtig god, er moderen – altså Cora Crawley, som spilles af Elizabeth McGovern. Det er nok bare mig, men jeg synes ikke, at hendes karakter fremtræder helt, som jeg forestiller mig en amerikaner, der gifter sig til at blive en engelsk lady. Det er ikke nyt for filmen; det har jeg hele tiden syntes.
Maggie Smith spiller netop den skønne gamle harpe, som jeg selv gerne ville blive – for hun er jo ikke mere harpe, end at hun elsker sin søn og sine børnebørn. Hun er ikke blind for deres fejl, men det gør hende ikke ringere, for i mine øjne er det større at elske på trods af og ikke på grund af.
Hun er 84 år nu. Det er godt gået, er det.

Filmen er en værdig afslutning og/eller afrunding (hvis det var det, den er … jeg ved ikke, om der er planlagt flere) for serien. Den var som sagt god, men nu kan der nok ikke koges mere suppe over det – lad dem slutte, mens legen er god og ikke falde for fristelsen til at lave en toer, bare fordi etteren blev en succes. Det har vi set alt for mange dårlige eksempler på.

Så for jer, der kender og elsker serien: Gå ind og se filmen – I vil formentlig ikke blive skuffede.
For jer, der ikke kender serien: se den. Og se så filmen derefter. Serien er værd at bruge tid på, medmindre man mest er til polske eller franske film.
Jeg er i høj grad til engelske serier, og som sådan hører den til blandt de bedste.

15 kommentarer

 1. Engelske film og serier er også lige min kop te. De er så dygtige til periodedramaer.
  Desuden er det så befriende, at skuespillerne ikke allesammen skal ligne Barbie og Ken, men gerne må være både sære og uskønne at se på. Jeg glæder mig til filmen.

  Kommentar af fiberfryd — 2. oktober 2019 @ 6:41

  • Hvorfor kan anmeldere ikke bare anmelde film på genrens betingelser? Det har altid undret mig, for det gælder jo også litteratur. Triviallitteratur f.eks. (sjovt nok især den der har kvinder som målgruppe) fejes bort som skidt, selv om der er himmelvid forskel på kvaliteten.
   Nå, det var en af mine kæpheste der skulle have lidt motion 😂

   Kommentar af fiberfryd — 2. oktober 2019 @ 6:50

  • Jamen, det ved jeg jo, at de er, og du kan roligt glæde dig til at se filmen 🙂
   Det er vist kun amerikanerne, der synes, at alle skal være übersmukke, heldigvis.

   “På genrens betingelser” – godt udtrykt, og det er et godt spørgsmål, men mange af kritikerne føler sig tilsyneladende for fine til at sætte sig ned på triviallitteraturens og underholdningsfilmenes plan. For det er jo bare det vi vil: underholdes, I hvert fald for mit vedkommende.

   I øvrigt har hele serien givet et ganske godt tidsbillede – ganske som Matador gjorde det for Danmarks vedkommende – så hvad mon der skulle være galt i det?

   Kommentar af Ellen — 2. oktober 2019 @ 9:07

 2. Så spændende at læse, og nu glæder jeg mig endnu mere til at se filmen i dag. Jeg er en stor fan af tv-serien 🙂

  Kommentar af Madame — 2. oktober 2019 @ 7:55

  • En stor fan vil næppe blive skuffet 🙂 – god fornøjelse med filmen!

   Kommentar af Ellen — 2. oktober 2019 @ 9:11

 3. Hvor er det dejligt, at læse din anmeldelse, jeg havde nemlig læst en del af dem, der helst ser polske og franske film, så jeg var lidt bange for, at filmen ville være en skuffelse, men nu vil jeg glæde mig, til vi skal ind og se den.

  Kommentar af frnielsen — 2. oktober 2019 @ 10:28

  • Nu skal jeg jo ikke love for meget, men jeg vil alligevel vove at tro, at du vil finde filmen god 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. oktober 2019 @ 16:35

 4. Nogle anmelderes foragt for alt andet end det, der “beriger kulturelt og menneskeligt”, er mig en kilde til undren. Langt de fleste læser/ser jo for at blive underholdt, så underholdningsværdi er da den kvalitet, flertallet prioriterer. Alt for ofte er det “berigende osv.” desværre kedeligt, så toppen er selvfølgelig, når det berigende samtidig er underholdende, men den kunst magter kun få at skabe.

  Kommentar af Eric — 2. oktober 2019 @ 14:16

  • Ja, det undrer sandelig også mig! Og ja, mit gæt er også, at de fleste vil underholdes. Jeg vil i hvert fald, især for films vedkommende, og jeg ville ikke gå ind for at se en film som Ser du månen, Daniel? Den slags skal være som bog, hvis det skal være.
   Kan det være både berigende og underholdende, er det toppen, som du siger, og det lykkes da heldigvis for nogle.

   Kommentar af Ellen — 2. oktober 2019 @ 16:40

 5. Så vil jeg glæde mig til den kommer på DVD. Har ikke været i biografen i femten år eller mere og når ikke engang Downton Abby kan, er der nok ikke noget, som kan. Sjovt nok er den eneste karakter, som virkelig også generer mig moderen. Ind i mellem er hun fantastisk og så er der lige de der underlige betoninger, der skurrer i mine ører. Anmeldere skal man ikke tage alvorligt – det er rigeligt, at de gør selv gør det.

  Kommentar af Lone Nielsen — 2. oktober 2019 @ 19:34

  • Det forstår jeg godt – jeg ville også have ventet på DVD’en, hvis ikke familien havde lokket.
   Pudsigt, at du også har det sådan med Coras rolle.
   Haha – ja, det er så absolut rigeligt, at de tager sig selv så alvorligt, som de gør 😀

   Kommentar af Ellen — 2. oktober 2019 @ 21:30

 6. Nå, så skal jeg måske ikke se den film, for jeg har ikke set serien 🙂 jeg har som mål at jeg gerne skal se én film denne sæson 🙂

  Kommentar af Lene — 3. oktober 2019 @ 8:03

  • Min ene niece havde godt nok ikke set serien og syntes alligevel, at det var en god film, men jeg tror stadig på, den er bedst, hvis man kender serien, så skal du kun se én, er det nok en god ide at vælge en anden.
   Men kan du få fat i serien, kan jeg anbefale den. Kunne man lide Matador, kan man også lide Downton Abbey.

   Kommentar af Ellen — 3. oktober 2019 @ 9:16

 7. Jeg gleder meg til filmen :-))) Jeg har nettopp kommet hjem fra Irland og besøkte huset til Mucros i Kerry… det er som det lille Downton Abbey :-)))
  god helg for deg.

  Kommentar af Barwitzki — 5. oktober 2019 @ 16:54

  • Spændende! Irland er et smukt land – og filmen kan du godt glæde dig til -:)

   Kommentar af Ellen — 5. oktober 2019 @ 22:34


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.