Hos Mommer

18. september 2019

Morgenprojektet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:39
Tags: ,

Vi har for længe siden aftalt med bagboerne (som i princippet er genboer, men det er bagsiden af vores hus, der ligger ud til vejen), at det helgrimme og halvdøde nåletræ i vores have skulle væk.
Det pyntede ingen steder, og det var begyndt at blive grimt med brune nåle.
Jeg blev så glad, da jeg fik dem til at indrømme, at det tog noget af deres fine udsigt fra deres terrasse, for jeg havde ikke kunnet få John til at nedlægge det. Jeg ved ikke, hvad det er med ham og store/høje træer, men han hader at fælde dem; ikke pga. arbejdet, der ligger i det, men fordi han synes det er synd.
På billedet ser træet faktisk ikke særlig stort ud, men kønt er det ikke, og når det oven i det generer et smukt udsyn til fjorden, er der ikke så meget at diskutere. John var da heller ikke to sekunder om at acceptere at nedlægge det efter en snak med bagboerne.

P1030782P1030781P1030786

Godt nok har vi været gift i 30 år, men der er visse ting vi aldrig bliver enige om – en af dem er, om der skal være store (og grimme) træer i små haver.
Det synes jeg ikke, at der skal, men via lidt samarbejde med gode bagboer er der nu one down and one to go.
Det sidste for store træ skal jeg lige have rottet mig sammen med nogle andre af vejens beboere om – jeg er sikker på, at det tager meget af deres udsigt, men at de bare ikke nænner at sige det til os …

P1030785P1030788

Nå, men én ting ad gangen, og nu er bagboerne i hvert fald glade.
Han stod der så tidligt i morges for at fortælle John, at nu kunne de godt gå i gang for hans skyld, at jeg endnu ikke var trådt ud af badet, så jeg fik travlt, hvis jeg skulle nå at fotodokumentere processen. Det årle tidspunkt bevirkede nogle mindre gode billeder, da jeg var nødt til at tage dem i modlys.
Han var lynhurtigt færdig! Bagboen er nordsvensker, så han har helt styr på det med at få lagt et træ lige præcis hvor han har planlagt det.
Først sidegrene så højt han kunne nå; derefter op på en stige og skære stammen over i et par meters højde.
Så afgrenede John det, og vips var de færdige næsten før de var begyndt.
John kunne godt se, at det pyntede, at det kom væk. Sådan går det tit, og det ved jeg jo godt – det er derfor jeg punker ham lidt indimellem; han har bare så svært ved at se for sig, hvordan det vil se ud bagefter – og så er han generelt lidt imod forandringer, men det er han slet ikke selv klar over.
P1030787

Det er et af de mere olieholdige træer, så det er ikke så godt at brænde det af i brændeovnen, desværre, men John savede stammen over nogle gange, så nu har vi en smuk, lille brændestabel liggende. Der kan så flytte insekter ind om vinteren, hvis de skulle få behov derfor, eller gærdesmutten kan flytte, hvis den skulle få lyst til det.
Brændet får i hvert fald lov til at ligge der, til det forsvinder af sig selv, hvilket formentlig ikke bliver i vores tid i Den Stråtækte – og hyggeligt ser det ud.

10 kommentarer

 1. Kvindeligt 😂

  Kommentar af Fru Moll — 18. september 2019 @ 18:11

  • Hehe … min mor citerede tit dette: “Slanger de har ender tvende. Kvindelist har ingen ende”. 😀

   Kommentar af Ellen — 18. september 2019 @ 18:16

 2. Den slags træer skal væk og evt. erstattes af nyt. Almindeligt er også træer, der er plantet for tæt, hvilket man først ser, når de er blevet voksne.

  Kommentar af Eric — 19. september 2019 @ 7:02

  • Nemlig! Det var sådan et sammenvokset buskads vi havde, og som vi fik fjernet og erstattet med roser.

   Kommentar af Ellen — 19. september 2019 @ 9:11

 3. Det er en god ide, at lade det ligge, men hvorfor kan I ikke fyre med det? Olieindholdet burde vel ikke være et problem, hvis I fyrer korrekt? Jeg har forsøgt at vride armen om på professor Google, men kan intet finde, andet end at alle træarter kan bruges som brænde. Jeg mener nu, at der er noget med taks bl.a., men måske er det for tidligt på dagen for min hjerne 😉

  Kommentar af fiberfryd — 19. september 2019 @ 7:18

  • Du har ret! Det irriterer mig – altså ikke, at du har ret, men at jeg har været mindre kildekritisk end jeg normalt er. Det er nok fordi, det kom fra en svensker, som jeg stoler på 🙂
   Jeg har brugt en halv time på at google rundt, og jeg finder heller intet, der underbygger påstanden, så tak for at vække mig 🙂
   Måske får det lov at ligge alligevel, for vores brændeflækker forærede vi køberne af torpet … vi får se … det pynter jo så fint …

   Kommentar af Ellen — 19. september 2019 @ 9:14

 4. Den diskussion om træer i haver kender jeg godt. Jeg er med på, at en have er en dynamisk størrelse. Jeg er også med på, at høje og omfangsrige træer ikke har noget at gøre i en parcelhushave. Og jeg er med på, at træer, der kaster skygge på uhensigtsmæssige steder, som minimum skal overvejes fældet (nå, lidt mystisk sætningskonstruktion). Men jeg har virkelig svært ved, at der slet ikke skal være træer i en have. Jeg synes, at en have helt uden træer er en bar have. Så det er lige med at finde en god balance. Vi har i de senere år fået fældet træer fra havens anlæggelse – og det var på høje tid, de faldt. Men jeg savner den “kant”, de gav til haven. Heldigvis er der (høje) træer i enden af haven, som dækker for en grim vold over mod vuggestuen 😉 Men de bliver nok heller ikke stående til evig tid.
  I jeres tilfælde har vist både I og naboerne fået ret meget ud af det manglende træ.

  Kommentar af conny — 19. september 2019 @ 11:05

  • Det er nemlig det med balancen, og det skal ikke være store træer, er vi vist enige om – høje buske er også fint, men ulempen er ofte, at de gerne også fylder meget i bredden.
   En støjvold ind til en vuggestue er nok en rigtig god ide 😉
   I dette tilfælde var det en win-win 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. september 2019 @ 13:33

 5. Dejligt at I var enige om, at resultatet var godt trods alt 😀

  Kommentar af VenterPaaVinBlog — 19. september 2019 @ 12:18

  • Yes – alle fire var glade 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. september 2019 @ 13:33


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.