Hos Mommer

13. september 2019

Der er ikke langt mellem snapsene

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:29
Tags: , , ,

Der er ikke langt mellem snapsene her i huset – i hvert fald ikke mellem de to glas, der ses på billedet herunder.
Der er heller ikke langt mellem dem i overført betydning, for allerede om en halv snes dage går turen til Harzen, hvortil vi fik et tilbud, som vi jeg ikke kunne modstå, og når jeg ser den slags gode tilbud, er John heldigvis aldrig sen til at hoppe med på vognen. Det er bare tre nætter, men lidt har også ret, og i øvrigt kan sådan en miniferie sagtens føles som en ‘rigtig’ en af slagsen, fordi vi som regel når at se og opleve en masse på kort tid.

Æblesnaps

ÆbleeddikeJeg har erhvervet mig en masse æbler, så John har haft travlt med at lave muse- og rottesikre æblekasser til mig – noget med tremmer og finmasket net, så der er luftcirkulation, men ingen adgang.
Det er fantastiske æbler – i år holdt de sig fint helt hen i april uden at blive kedelige. Hvis jeg bare husker at tjekke for råd indimellem, holder de sig fint ude i bådehuset. Hvis altså ikke vi får hård frost, men den tager vi derfra, hvis det sker.
Jeg har fået fem forskellige slags, og den ene kan kun holde til jul. Jeg ved desværre ikke, hvad nogle af dem hedder, bortset fra Belle de Boskoop, men jeg kan kende forskel på dem alle, hvilket er det vigtigste.
Herover som sagt æblesnaps – en kvist rosmarin, en enkelt kryddernellike, skræl af ½ citron, godt to spiseskefulde rørsukker og 2-3 forskellige æbler (ikke Belle de Boskoop) i hvert glas. Uhhh, det bliver godt, gør det.
Det store rummer ¾ liter; det lille ½. Jeg bruger vodka – der er ingen grund til at købe dyr Brøndumsnaps, for denne æblesnapsvodka bliver virkelig god uden de dyre dråber. Næh – tre liter BiB-Jeltzinvodka købt hos Fleggaard, så er der til mange, mange kryddersnapse. Så mange, at man kan forære nogle af dem væk som værtindegaver.
Ude til højre er det æbleeddike, som jeg bruger meget af – det gør man, når man får kasser fra Årstiderne. Godt nok æblecidereddike, men nu så jeg denne opskrift, hvortil der anvendes ganske almindelig, klar lagereddike, så må vi se, hvordan den bliver. Det er både billigt og nemt, så hvis den bliver brugbar, er det da fint. Den skal trække i 3-4 uger inden brug, så tålmodighed er en dyd, Ellen, husk det.

Min nu helt britiske familie

Og så er min datter blevet britisk statsborger. For et par måneder siden fik hun sit Permit to Stay, så fra da kunne ingen smide hende ud af landet uanset hvad der måtte ske, men nu er de sidste formaliteter overstået og hun har papir på sit britiske statsborgerskab.
Der ville sandsynligvis ikke have opstået problemer, eftersom hun har boet der i over 20 år og har været gift med en engelsk statsborger i de 15, men nu er hun 100 % sikker – og børnene kan få dobbelt statsborgerskab, når de bliver 18 år, hvis de vil, men det kunne måske være meget rart for dem at have en fod indenfor i EU … man ved aldrig, hvad der kan ske, når det herskende Brexitkaos engang bliver ordnet på den ene eller den anden måde.
Nu mangler hun bare at få britisk pas; hun skal fremover altid have både et gyldigt dansk og et gyldigt britisk pas på sig, når hun rejser.
Men så se dem da lige: Mine store børnebørn. Aubrey har nu overhalet Anna i højde, og den eneste grund til, at Charlotte stadig er en anelse højere end dem begge, er hendes lidt højere hæle på skoene.

14 kommentarer

 1. Til lykke med det ekstra statsborgerskab, men hvorfor blive fotograferet med den norske konge Harald d. 5. i den forbindelse😉.

  Hvad er begrundelsen for at begge pas altid skal medbringes? Der står jo hverken i det ene eller det andet pas, at personen har et yderligere statsborgerskab, så det kan vel ikke checkes.

  At lagereddike tilsat æbletern skulle blive til a la æbleeddike tvivler jeg på – men en eddikemor i æblemost giver et udmærket resultat – men tiden vil vise det.

  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 13. september 2019 @ 18:24

  • Jeg må blive dig svar skyldig … aner ikke, hvorfor han gerne ville foreviges med min engelske familie 😀
   Jeg ved det ikke – hun blev bare anbefalet altid at have begge pas på sig. Reglerne er vist nogle gange lidt komplicerede, men dog især mest mellem USA’ske og britiske statsborgerskaber.
   Det ville også undre mig, hvis det blev lige så godt som æblecidereddike, men det var så nemt. at jeg var nødt til at forsøge det.

   PS: Senere tilføjelse: De kan vel se alt muligt, når de skanner passene (de sammenholder gerne med et eller andet på en skærm), så mon ikke det pinger op, at der er tale om dobbelt statsborgerskab? Det behøver jo ikke at stå i selve passet …
   Bare en tanke – jeg ved sikkert noget mere senere. Meget senere …

   Kommentar af Ellen — 13. september 2019 @ 19:29

   • 🤔 Passets chip indeholder div. opl. og det er dem, der kan ses, når passet scannes. Derudover slås der op i div. registre (efterlyst, terrormistænkt ect.). Hvis chippen skulle indeholde oplysning om dobbelt statsborgerskab, så ville det da ikke være nødvendigt at have det andet pas med, da opl. allerede vil være tilgængelig. Hvis chippen ikke skulle indeholde opl. om dobbelt statsborgerskab, så ville der heller ikke være behov for det andet pas, da opl. ikke er kendt.
    Det eneste, der er vigtigt, er, at man er den samme nationalitet på hele rejsen.
    For USA gælder følgende: http://www.ustraveldocs.com/dk_dk/dk-gen-faq.asp#qlistgen9
    Mon ikke at Charlotte er blevet bildt noget ind.
    Mvh. og god weekend

    Kommentar af Kristine — 14. september 2019 @ 9:47

    • Det kan godt være, at de bildte hende noget ind, men de hævdede, at hun skulle have både et britisk og et dansk pas, så mon det ikke bare var et råd om at gå med livrem og seler?

     Kommentar af Ellen — 14. september 2019 @ 11:05

 2. Det var da fedt at få det britiske statsborgerskab netop nu. Tillykke med det.
  Spændende, hvordan din æbleeddike bliver. Den, jeg laver, skal der slet ikke eddike på, så den er helt anderledes. Og i øvrigt slet ikke færdig endnu, så det er også spændende.

  Kommentar af Kirsten — 13. september 2019 @ 21:51

  • Tak – det var nu, det skulle være, hvis det skulle være – inden Brexit.
   Laver du din ud fra æblemost? Ku’ man måske få et link til din opskrift? Hvis den altså findes på nettet 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. september 2019 @ 11:07

 3. Tillykke til din datter med statsborgerskabet. Det må da være betryggende i de her brexittider, hvor ingen ved, hvordan det ender. Det ender nok godt på et eller andet tidspunkt, men det lyder forvirrende lige for tiden.
  Det lyder godt med et par dage i Harzen. At træde ud af hverdagen giver altid nye oplevelser, også selv om det kun er kort tid.
  Spændende med din æbleeddike.
  Det lyder som nogle meget brugbare, muse-stoppende æblekasser, John har lavet.

  Kommentar af Betty — 14. september 2019 @ 7:20

  • Det er nemlig betryggende, og selv om risikoen for, at de skulle smide hende ud, måske var nærmest uendelig lille, var alene tanken ubærlig. Tænk hvis de skulle blive en af de dårlige historier om adskilte familier!
   Så sandt, så sandt! Der er ingen der skal påstå, at vi pensionister holder ferie hver dag.
   Johns kasser er rigtig gode. Han lavede en sidste år, så konceptet er nu kopieret.

   Kommentar af Ellen — 14. september 2019 @ 11:10

 4. Det kunne være, jeg skulle tage en flaske vodka med herfra. De findes i rigt mål, kan jeg afsløre. Selv sværger jeg til at bruge ren alkohol (95%), som jeg køber I Italien. Jeg synes det er det bedste, til at trække smag ud af frugter – og så bliver det selvfølgelig fortyndet bagefter

  Kommentar af Fru Z — 16. september 2019 @ 4:31

  • Hehe, det ville komme bag på mig, hvis ikke du havde haft adgang til vodka, hvor du er nu. Tag endelig rigeligt med hjem – det må være billigt derovre.
   Skal det ikke bare trække lidt længere, tror du?

   Kommentar af Ellen — 16. september 2019 @ 9:14

   • Det er muligt, at tiden gør noget. Men når jeg trækker fx hindbær op af alkoholen, er de fuldstændig hvide og meget faste, og det har jeg ikke oplevet på samme måde med vodka, synes jeg

    Kommentar af Fru Z — 16. september 2019 @ 11:51

    • Nej, okay – jeg har jo ikke prøvet finsprit, men er ganske tilfreds med, hvad vodkaen kan klare. Dobbelt så meget frugt må også kunne gøre det 😉

     Kommentar af Ellen — 16. september 2019 @ 13:19

 5. Nå, du har også fået gang i snapsen/vodkaen igen. Jeg har lige sat både rønnebær og mirabeller på vodka 😉 God tur igen, igen; I er snart mere ude af huset end hjemme.

  Kommentar af fiberfryd — 17. september 2019 @ 20:56

  • Je … det er desværre hyggeligere at lave snapsen end det er at drikke den – vores står bare og fylder op – men det ser da selvfølgelig også meget godt ud 🙂
   Tak – det lyder nok værre end det er, men vi kan jo lide at komme lidt ud indimellem, ved du 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. september 2019 @ 10:32


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.