Hos Mommer

9. september 2019

Søgang …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:24
Tags: , ,

Set i det store perspektiv må vi nok sige, at vi var heldige med vejret på stort set hele turen. Det var flot sejlvejr; det var smukt om mandagen på Færøerne og det var rimeligt på Island tirsdag og onsdag (rimeligt = ingen regn). Men så gik det galt torsdag, hvor vi igen befandt os på Færøerne. Ikke megen sigtbarhed og regnen væltede ned indimellem.
Nå. Man kan ikke få alt. Vores færøske guide sagde ellers, at hvis man er utilfreds med vejret på Færøerne, skal man bare vente 10 minutter.
Det holdt så ikke helt stik, desværre, og vi skulle helt op til Gjogv, som ligger nordligst på Eysturoy. Det var en smuk tur, selv i regnvejr, så den må have været fantastisk, hvis solen havde skinnet som om mandagen.

Da vi sejlede videre mod Island, tog vi den op gennem strædet mellem Eysturoy og Kalsoy – også en betagende tur, men sikke da båden kunne vippe, selv om det så ud som om vi sejlede i smult vande inde i strædet. Se evt. videoen her, som giver et lille indtryk. Det skulle blive meget værre; om aftenen og især om natten, hvor vi var langt ude i Nordatlanten, blev det rigtig slemt, men det kunne vi i sagens natur ikke filme.
To tredjedele af gæstene på restaurant Simmer Dim, hvor vi spiste søndag aften, meldte afbud fordi de var søsyge, de stakler. Det var i det hele taget en særdeles fredelig båd den aften; de fleste lå åbenbart og våndede sig i deres køjer, så der var god plads alle vegne.
Ingen af os fire blev syge, men jeg skal da lige love for, at vi blev moslet grundigt rundt i sengene mandag nat, for da vippede vi ikke kun op og ned; den rullede og vippede på én gang, så det var en tur for de søstærke. Samt for dem os, der havde snydt lidt og taget transportsygemedicin …

Gjogv, Færøerne

Herover det beskyttede havneindløb til byen Gjogv (som udtales tjægf. Tilnærmelsesvis …). Dønningerne her var, ifølge guiden, tre meter høje, så at skulle herind med en lille båd kan ikke have været særlig sjovt på sådan en dag. Men vi syntes naturligvis, at det var et flot syn – ligeledes det voldsomme vand, man så oppe fra Kronprinsesse Marys bænk, som udsigtsbænken hedder. De er stolte af heroppe, at hun har været her og har siddet på den bænk – den er sågar angivet på Google Maps!

Gjogv, FærøerneGjogv, Færøerne

Trolden og Kællingen, FærøerneTrolden og Kællingen, Færøerne

Sødt lille drivhus på FærøerneHerover Trolden og Kællingen, som vi standsede ved på vej tilbage til båden.
Vi fik fortalt et folkesagn om disse to personager – det var bemærkelsesværdigt, hvor meget folkloren stadig holdes i live både i Island og på Færøerne. Begge guider serverede en hel del muntre og/eller sørgelige historier og sagn:
“I modsætning til det øvrige Norden, er der i det moderne Island en relativt stor del af befolkningen, der enten tror på eksistensen af huldufólk, eller som i det mindste ikke vil udelukke den”. [Wiki]
Jeg kan godt lide den sidste bemærkning – man lader lige en bagdør stå åben, for sæt nu …

Jeg fik øje på et nuser lille drivhus. Det så ikke ud, som om der blev dyrket noget i det, men på disse kølige breddegrader må det være skønt at kunne forlænge den korte sommer lidt.

I næste indlæg skal vi en tur til Island.

10 kommentarer

 1. Imponerende natur og flotte billeder af den. Godt at I er søstærke – søsyge må være forfærdelig!

  Kommentar af Eric — 9. september 2019 @ 15:45

  • Imponerende er det rette ord!
   Det er RÆDsomt at være søsyg. Jeg har prøvet det og tager hellere forebyggende medicin frem for at blive det igen.

   Kommentar af Ellen — 9. september 2019 @ 16:12

 2. Jeg bliver ret nemt søsyg, kan dog for det meste sove mig fra det, men så ville jeg jo intet få oplevet 🙂 På trods af tåge og regn er udsynet stadigt imponerende.

  Kommentar af Lene — 10. september 2019 @ 5:39

  • Nej, det ville du ikke, og du kan næppe heller sove godt og vel 1½ døgn ud i én køre 🙂
   Der er heldigvis opfundet noget medicin, der er meget effektivt, så det kan du roligt forlade dig på, hvis det skulle være.

   Kommentar af Ellen — 10. september 2019 @ 11:29

 3. Spændende billeder – hvor er det smukke steder, I har besøgt. Jeg kan godt kvie mig lidt ved tanken om den søsyge, I heldigvis undgik! Transportsygemedicin er godt at have i den situation.

  Kommentar af Donald — 10. september 2019 @ 15:28

  • Der er bare så smukt på Færøerne!
   Det er sjovt at vippe og rulle, når man ikke bliver søsyg – til en vis grænse, naturligvis, men den blev ikke overskredet. Hurra for transportsygemedicin.

   Kommentar af Ellen — 10. september 2019 @ 17:08

 4. Det lyder næsten som om, at jeres sejltur var næsten lige så slem som vores flyvetur til Thorshavn. Hvordan kom I dertil?
  Færøerne er noget helt specielt og jeg vil for altid huske vores ture i de små landsbyer og besøg i de hyggelige trækirker – og ikke mindst naturen.
  Jeg er meget betaget

  Kommentar af Fru Z — 10. september 2019 @ 21:40

  • Hvordan vi kom til Torshavn? Vi sejlede fra Hirtshals.
   Ja, de er sandelig noget specielt – vi må hellere få taget os sammen til at være deroppe i lidt længere tid end denne gang.

   Kommentar af Ellen — 11. september 2019 @ 9:42

 5. Uha.. Søsyge er rædsomt!! Da vi sejlede Esbjerg – Harwich (for længe siden) tog jeg søsygepiller. Nåede også at prøve et plaster; det var jeg ret begejstret for. God virkning og ikke så sløvende. Mon man stadig kan få det?
  Storslåede landskaber. Regn og dis tilføjer sin egen dramatik til naturens… Man kan sagtens forestille sig troldfolk bag klipperne..

  Kommentar af Anne Holtegård — 10. september 2019 @ 21:50

  • Plaster findes skam stadig; det brugte Peter, men jeg syntes nu ikke, at tabletterne virkede sløvende.
   Det er nok netop den barske natur der gør, at folkloren stadig lever.

   Kommentar af Ellen — 11. september 2019 @ 9:43


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.