Hos Mommer

29. august 2019

Hvornår er noget nødvendigt?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:29
Tags:

Det kan godt være lidt af en balancegang, når man skal vurdere hvornår et eller andet er need to have og hvornår det er nice to have.
For knap to år siden skrev jeg, at jeg er storforbruger af Lumix-kameraer.
Det er jeg stadigvæk. Man burde kunne gradbøje navneord, når der står et tillægsord foran: storforbruger, størreforbruger og størstforbruger.
Endnu er jeg dog kun nået til komparativ og håber ikke jeg når superlativversionen.
Det er lidt mindre end to år siden, mit Lumix TZ70 afgik ved døden, men allerede nu er dets afløser (TZ80) for syg til at rejse en tur til Færøerne.
Måske kan en del af skylden findes i, at jeg har tabt det en gang og at jeg en anden gang kom til at støde det lidt hårdt ind i en jernlåge … jeg tror i hvert fald ikke, at det hjælper at klage til producenten.

Igen er jeg helt bevidst bagud i udgaven; denne gang har jeg købt et TZ90, fordi det eneste, jeg får ud af at købe et TZ100 eller TZ200 er en større udgift for noget, jeg anser for et ringere produkt, da de to sidstnævnte ikke kan zoome så meget som TZ90. Det, de især forbedrer på, er videofunktionen, som jeg er totalt ligeglad med. Jeg er derimod ikke ligeglad med at prisen kommer ned fra 5.300 kroner til 2.400 kroner.
Det største problem for mig er ikke opstået endnu, men det kommer den dag, det ældst tilgængelige Lumix er et TZ100, men der er forhåbentlig et eller to kameraer endnu, inden det når så vidt, så den tid, den sorg.

Jeg har kigget på andre mærker, men der er ingen, hvor jeg får præcis hvad jeg vil have uden at få et væsentligt ringere produkt, og jeg VIL have et, der ikke fylder for meget i min taske – jeg har jo også det ‘store’ Lumix FZ82 (alt er relativt – John har et FZ72, men det hans ‘lille’ kamera), som er et systemkamera og dermed da også bedre end TZ-serien, men det er for stort til hverdagsbrug, så at sige – det kommer dog naturligvis med til Færøerne og Island, for billedkvaliteten er trods alt lige en tand bedre, og så har det en god zoom på x50.

2014 december mospude (5)

Ih, hvor gider I bare ikke læse mere om mig og mine kameraer … jeg er bare nødt til at skrive om det her på bloggen, så jeg senere kan bruge min egen søgefunktion til at finde ud af, hvornår jeg sidst var nødt til at investere i et nyt Lumix (nice to know …)
Jeg har stadig ikke helt fundet ud af, hvorvidt dagens indkøb var need to have eller nice to have. Det kommer nok an på, hvem man spørger, for det andet kan bruges i en nødsituation, men makrofunktionen fungerer stort set ikke, og det har sommetider, men ikke altid, svært ved at fokusere. Desuden tager det af ukendte årsager oftest, men ikke altid, for mørke billeder; så mørke, at jeg ikke kan redigere mig ud af det, uden billedet kommer til at se kunstigt ud.
Der svarede jeg vist alligevel mig selv: NEED to have! Og det skulle være nu, hvis det skal med på ferie.

22 kommentarer

 1. Gad vide, om dette ikke lige blev starten på et need to for mig også.
  Hvis udgangspunktet er, at jeg ikke har noget kamera i forvejen, er der så noget ekstraudstyr, der er need to at investere i fra starten?
  Jeg gætter fx på, at der skal et datakort i. Har du en anbefaling til det også?

  Kommentar af Fru Z — 29. august 2019 @ 14:35

  • Jeg synes, at Lumix TZ-serien er det bedste minikamera, der nogensinde er blevet produceret – man får meget mere for pengene, men det er selvfølgelig også dyrere end de allermindste kameraer, man kan få. Alene det, at det er Leica-optik, borger jo for kvaliteten.
   Datakortet er mindre vigtigt, tror jeg; de er nogenlunde lige gode – jeg har to Sonykort på hhv. 16 og 32 GB. På det sidste er der plads til flere tusind billeder i den bedste kvalitet, kameraet kan levere (husk at indstille det til højeste opløsning; det giver langt de bedste billeder).
   Et gode er også, at det ikke er nødvendigt med ekstraudstyr … det findes ganske enkelt ikke til det kamera. Det eneste kunne være en lille taske til det, så det trods alt får et minimum af beskyttelse, hvis man går og svinger med det om håndleddet.
   Jeg har vist efterhånden ‘solgt’ en hel del Lumix’er … burde egentlig kræve provision af Panasonic …
   Spøg til side: Jeg kan kun gentage, at inden for klassen “ikke større end en pakke cigaretter” fås der ikke bedre kamera.

   Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 14:50

   • Jeg interesserer mig ærligt talt ikke for det, og har i mange år klaret mig med telefonen, fordi jeg ikke “gider” huske på et kamera også. Ja ja, jeg ved godt, at det ikke tåler sammenligning, og det gør jeg heller ikke. Mine billeder er kun til mig selv, og jeg er bare glad for at blive mindet om situationerne.
    Første gang vi skulle på safari købte jeg et (dyrt) lommekamera, brugte det den ene gang, og nu virker det ikke længere. Og jeg kan ikke komme ind til det kort, hvor billederne er, så det var en meget begrænset fornøjelse.
    Nu tager vi på safari igen, og så er det jo nærmest en tradition, at jeg skal købe et kamera med …
    Kan se, at vores lokale elgigant har det på lager, så jeg bliver nok nødt til at dreje forbi …

    Kommentar af Fru Z — 29. august 2019 @ 14:56

    • Næhhh, jeg er helt misundelig … kunne virkelig godt tage på en safari endnu en gang. Hvortil går jeres tur denne gang?
     Du må endelig ikke nøjes med mobiltelefonen på en safari; det er et must med et ordentligt zoom, for selv om man kan komme tæt på dyrene, er man desværre lige så ofte langt fra dem.
     Rigtig god tur!

     Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 15:30

     • Jeg ved det. Og det er derfor jeg overvejer kameraet.
      Denne gang bliver det Tanzania med hovedsafari på/i Serengeti. Det er først til marts, men hvis jeg tager mig sammen, kan jeg nå at have kameraet med på ferie om et par uger, så jeg kan lære det at kende. Det er én af årsagerne til, at jeg ikke har kamera – jeg “gider” ikke sætte mig ind i det. Men nu har du ryddet første forhindring af vejen, for jeg gider da slet ikke sætte mig ind i hvilket ….

      Kommentar af Fru Z — 29. august 2019 @ 15:45

      • Okay – det bliver en stor oplevelse.
       Lumix har mange ‘Scenes’, som, hvis du sætter den på fx ‘solnedgang’, så får du bedre billeder af en solnedgang. Og så nemt er det hele vejen igennem, fordi disse scenes er selvforklarende. Panoramaindstillingen er også en god ting at have på Serengetis sletter, fordi du kan tage 180° rundt. Kameraet kan også i et vist omfamg indstilles manuelt, men det er ikke nødvendigt og i første omgang skal du endelig bare sætte det på ‘Auto’, så klarer apparatet alle indstillingerne selv, ganske som det gør på telefonen. Bare meget bedre …

       Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 15:52

       • Nå. Men så skete der det, at jeg købte et kamera og gik i gang med at rode med det – i stedet for bare at sætte det på auto, som jeg havde fået besked på!
        Undervejs er jeg kommet til at indstille gemme-formatet til “raw” – jeg aner hverken hvor eller hvordan, men det betyder åbenbart at jeg ikke kan flytte billederne til min telefon. Så det går godt …. not.
        Kan jeg i øvrigt finde disse scenes når den står på auto – ved du det?

        Kommentar af Fru Z — 1. september 2019 @ 10:46

        • Du er nødt til at finde tilbage til jpg-formatet. Raw er mere for sådan nogle som John; du vil bare få en masse bøvl.
         Og nej. Der er auto og der er scenes – det er to forskellige indstillinger på hjulet. Men scenes tager billederne med forudindstillinger, så det er jo også en form for auto ..

         Kommentar af Ellen — 1. september 2019 @ 15:41

         • Jeg tror jeg har fundet tilbage til jpg nu. Hvor er livet da meget nemmere med det kamera, der ligger klar på telefonen 🙂

          Kommentar af Fru Z — 1. september 2019 @ 21:31

          • Okay … Det er jeg jo så ikke enig i 🙂 – jeg synes mobilkameraet er ret fjollet. Det er da meget nemmere med et Lumix 😉

           Kommentar af Ellen — 2. september 2019 @ 7:20

 2. Tillykke med dit nye kamera. TZ90 er et godt køb.
  Mit brok ligger på lysfølsomheden, hvor jeg ofte tyr til min Samsung Galaxy 9+.
  Når man sådan skal ud og ture, er et multifunktionelt kamera da et ‘need to have’ 🤩
  Nu kan I supplere hinanden med skønne fotos.
  Ønsker jeg (endnu) en skøn tur😊
  PS Billederne fra zoo er taget med mobilen. Pandaen er beskåret i det store billede og lagt sammen i Layout. Jeg er ret overrasket over, at jeg kan beskære så meget og stadig få et brugbart billede ud af det.

  Kommentar af Anne Holtegård — 29. august 2019 @ 14:53

  • Det er nemlig et godt køb. Mobilkameraet er godt til mange ting, jeg ved det godt, men bruger det alligevel sjældent (mest til IG-billeder). Jeg bruger rigtig meget zoom-funktionen, og der kan mobilen ikke følge med, selv om en del af det kan klares digitalt.
   Større lysfølsomhed har jeg kun sjældent brug for, men vi skal jo hver for sig købe/bruge det, vi har størst behov for.
   Tak for gode ønsker 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 15:27

 3. Hvis noget er nice nok, er det altid need to have. Sådan er det bare – man kan kalde det nice to need-naturloven

  Kommentar af Eric — 29. august 2019 @ 15:52

  • Sandt nok … god naturlov – tænk, at du skal være den første, der formulerer den. Du fortjener en plads i en eller anden bog 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 15:55

 4. Tillykke med dit nye kamera. Og jeg glæder mig til at rejse ud med jer 🙂

  Kommentar af Lene — 29. august 2019 @ 16:50

  • Tak, søde Lene 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 17:02

 5. Det er desværre HVER gang, at grus i linserne ødelægger mine Lumix. Mit liv er for støvet og beskidt. Der ligger nu 3 styks her i skrivebordsskuffen og venter på én, som kan skille ad og rense uden at det koster det samme som et nyt Lumix.
  Ved alle 3 er problemet mht. billedkvalitet, at de ikke evner at gengive baggrunde som f.eks. solopgange naturtro.
  Men du har nok ret. Det er ikke muligt at finde noget bedre. I øjeblikket tager jeg primært billeder med min telefon; men det er nu ikke en kvalitet, jeg er særlig overvældet over. Det er dog ok til snapshots, hvis formål alene er at understøtte hukommelsen.

  Kommentar af natural2222 — 29. august 2019 @ 20:41

  • Ja, støv og grus er ikke noget, kameraoptik holder af, og du kan sikkert ikke finde et hylster, der er støvtæt nok.
   Jeg tror i hvert fald, at det er det bedste kamera til prisen, og det ville i dit tilfælde være helt fjollet at ofre mere på sagen, når du på forhånd kender deres lidt for hurtige skæbne.
   Jeg har den samme holdning til mobiltelefonkameraer, men der er forbløffende mange, der udelukkende bruger dem, også på ferier, hvor det i mine øjne burde være oplagt at bruge noget, der var bedre.

   Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 21:36

 6. Jeg tror, vi alle har et yndlingsmærke. Flere af mine venner er vilde med Nikon, men jeg selv er til Canon og har både et stort kamera og en lille lommevenligt udgave.

  Kommentar af Madame — 30. august 2019 @ 7:05

  • Det har vi jo nok – det vigtigste er, at vi hver især er sikre på, at vi har valgt det bedste – og jeg er ikke den eneste, der foretrækker at have en bedre udgave plus lommeudgaven 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. august 2019 @ 9:04

 7. Tillykke med det nye kamera. Jeg synes, det er interessant at læse om dine kameraovervejelser, som har ført til, at jeg bruger Lumix. Nr. tre, er jeg vist på. Det er et TZ 80. Jeg er ikke ubetinget glad for det. Men jeg sætter mig heller ikke rigtigt ind i det. Bruger autofunktionen. Det er lidt større og tungere end det foregående. Det er en god pris på dit nye 90. Gad videre, om det er lettere og mindre end 80?

  Kommentar af Betty — 1. september 2019 @ 11:46

  • Det kræver jo nok, at man sætter sig bare en lille smule ind i dets funktioner, ellers tror jeg måske, at du kan købe et endnu mindre kamera næste gang 🙂
   TZ90 er lidt tykkere end TZ80 og dermed også lidt tungere.

   Kommentar af Ellen — 1. september 2019 @ 15:45


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.