Hos Mommer

24. august 2019

Trelleborg og nyt legetøj

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:19
Tags: , , ,

I dag havde Haveselskabet arrangeret et plantemarked ved Trelleborg, hvor jeg ikke kunne huske at have været – selv om John påstår, at det har jeg …
Jeg kom ikke hjem med så meget, blot tre hosta og en enkelt floks, som til gengæld er højere end jeg er! Spændende, om den bliver lige så høj i min have. Derefter gik vi ind på Trelleborgs område gennem museet, hvor jeg fandt en gave til Tim. Han er svær at give gaver, men han holder meget af at læse, selv om man aldrig vil opleve ham læse en skønlitterær bog. Det er altid enten biografier eller, oftest, en fagbog eller en dokumentarisk beskrivelse af et eller andet. Bogen jeg fandt i dag hed The Vikings – Culture and Conquest, skrevet af Martin Arnold, som er Senior Lecturer in Old Norse-Icelandic Studies at Hull University.
Den bog er jeg næsten sikker på, at Tim vil finde læseværdig.

Trelleborg

Trelleborg

Øverst hele ringborgen taget med panoramafunktionen på mit lille Lumix. Det besluttede sig åbenbart for at skifte indstillinger midt i det hele, resulterende i, at det kom til at se temmelig uprofessionelt og ubehjælpsomt ud, men det var den eneste måde, jeg kunne få hele borgen med på.
Der er såmænd ikke så meget at se på området, men det er da interessant nok, hvis man har fantasi til at lade bygningerne vokse, få liv og forestille sig livet dengang. Billedet lige herover er aftryk af nogle af de 15 huse, der ligger uden for ringborgen – formentlig brugt til dyr og til værksteder.

VikingelanghusVikinge-overklassekjole

Inde i langhuset var der meget mørkt, lige når man kom ind ude fra den skarpe sol – det varede dog ikke længe, inden vi kunne se interiøret.
Dragten er en kopi af en rig vikingekvindes. Mon stoffet er farvet med kraprod?

Herunder ses forskellen på Johns nye kamera og mit lille Lumix.
Begge billeder er taget på automatic, og der er ikke pillet ved dem efterfølgende. Jeg kan godt forbedre mit billede digitalt, men det ville i givet fald ikke være specielt illustrativt, og det ville aldrig komme til at ligne Johns alligevel …
Johns nyerhvervede kamera er et Canon 6D mark II, som er nummeret før et ‘rigtigt’ kamera til professionel brug, og mit er som sagt et Lumix TZ90.
Den ret voldsomme prisforskel skulle så sandelig helst også afspejle, at det er et godt kamera, han har investeret i.

Vikingelanghus, TrelleborgVikingelanghus, Trelleborg

Herunder ses resultatet af lidt leg oppe fra vores shelter. Jeg kan godt lide den dybde, han kan få i sine billeder.

Geranium

Hvis man skulle være interesseret, har John kamerahuset til et Canon 6D til salg. Linsen har han beholdt til den nye version af monsterkameraet, som jeg kalder det.
Det er godt. Det er et sindssygt godt kamera han har købt, men jeg synes det er alt for tungt at slæbe rundt på.
Hvis jeg vil tage bedre billeder (ikke bedre end Johns, men bedre end Lumix TZ90 kan præstere), tager jeg mit andet LumixFZ82 i brug – det er et glimrende systemkamera til sådan en amatør som mig. Også rigeligt tungt, men det værste er, at det ikke kan være i min taske, når jeg ikke bruger det. Hvornår mon man opfinder et minimonsterkamera? Alt kan jo ellers laves mindre og mindre, men åbenbart ikke gode kameraer.

20 kommentarer

 1. Tillykke til John med det nye legetøj 🙂 og så er det jo altid rart, at man rent faktisk kan se forskel 😉

  Kommentar af perteilmann — 24. august 2019 @ 20:18

  • Tak, Per – og ja … det er ret godt, at man kan det 😀

   Kommentar af Ellen — 24. august 2019 @ 20:22

 2. Ja, så går John ikke ned på udstyr foreløbig! Vel er de tunge, de gode spejlreflekskameraer, men det er især de lange objektiver, der vejer. Selve kamerahuset vejer ikke så farlig meget. Med den tekniske udviklings hast, går der nok ikke så lang tid, før du kan få dit minimonsterkamera!

  Kommentar af Eric — 25. august 2019 @ 14:38

  • Han satser på at have det kamera resten af sin tid … men det sagde han vist også sidste gang 😉
   Det er rigtigt, at selve huset er relativt let, men det er ikke så meget værd uden en linse … jeg satser på det med den teknologiske udvikling 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. august 2019 @ 15:02

 3. Sikke nogle dejlige billeder fra jeres tur! Jeg er sikker på, at bogen til Tim vil vække lykke. Den lyder spændende.
  Åh ja, hvor jeg kender problemet med tunge kameraer. Men man er jo næsten nødt til at have både et godt kamera, og et der vejer meget lidt.

  Kommentar af Madame — 25. august 2019 @ 15:09

  • Det håber jeg, den gør – han er som sagt ikke helt nem, hvad gaver angår.
   Ja, det er man nødt til, og det er ret irriterende … det må da snart kunne lade sig gøre at få en god kvalitet ned i et lille kamera.

   Kommentar af Ellen — 25. august 2019 @ 15:30

 4. Tillykke til John med det nye kamera, og godt at man kan se forskel på billederne 🙂
  Jeg er kommet helt ud af vane med at fotografere med kamera, jeg har jo altid mobilen med mig. men en dag vil jeg finde alle tre frem og lege med dem 🙂
  Jeg er også vild med billeder, hvor der er dybde i, og det er virkelig et smukt billede oppe fra shelteret

  Kommentar af Lene — 25. august 2019 @ 15:58

  • Tak, og ja, meget godt – især for John 😉
   Mobilen er okay til fx IG, men ikke til så meget andet, synes jeg. De fotoalbum, jeg kreerer efter vores store ferier, ville blive sørgelige at kigge på, hvis de var taget med min mobil – du må til at lege – en dag, når du får tid 😉
   Det er bare så godt, det billede!

   Kommentar af Ellen — 25. august 2019 @ 16:06

 5. Der er sket en stor udvikling mht. til Trelleborg, siden jeg besøgte det for MANGE år siden. Dengang var der ikke noget langhus, interiør, publikumsfaciliteter ect., men udelukkende stolpehuller på en græsmark omgivet af en græsneklædt vold med fire åbninger. Det var en regnfuld dag i oktober! Meget interessant eller det komplet modsatte siden jeg husker det som i går.

  Mvh. fra kantarelland, mens det kniber med Karl Johan-svampene.

  PS: Det er kamerahuset, der er model 6D.

  Kommentar af Kristine — 25. august 2019 @ 20:43

  • De har gjort det noget mere interessant at besøge nu, men sådan er det vist for rigtig mange af Danmarks museer – de skal følge med tiden 😉
   Jeg savner kantarel- (og KJ-)land, men jeg savner ikke at skulle passe sverigeshuset.
   Ja, det er kamerahuset – det var da vist også det, jeg skrev …

   Kommentar af Ellen — 25. august 2019 @ 21:33

 6. Dansk-facisten: Kamerahuset TIL et Canon 6D er ikke det samme som et Canon 6D, da det første forudsætter, at 6D er mere end et kamerahus, hvilket det ikke er. Derfor😉.

  Kommentar af Kristine — 25. august 2019 @ 21:52

  • Godt med lidt selverkendelse, for det er altså flueknepperi, Kristine. Det er det samme, for der er ikke noget andet, der hedder et Canon 6D, og du vil, hvis du googler, også se, at selv ‘rigtige’ fotohandlere bruger betegnelserne kamera og kamerahus i flæng. Der er jo heller ingen, der går rundt og taler om “mit kamerahus” i daglig tale – og i øvrigt skrev jeg jo, for at også ikke-kamerakyndige kunne være med, at det er huset, John har til salg.

   Kommentar af Ellen — 26. august 2019 @ 10:47

 7. Nu igen – I har en meget stor svaghed for kameraer, I to 😂 (og overtøj). Jeg er sikker på, at han får megen glæde af det; han er en dygtig fotograf.
  Optik er desværre ikke så nem at formindske, men det ville være dejligt, at slippe for at slæbe!

  Kommentar af fiberfryd — 26. august 2019 @ 1:01

  • Ahhh – Johns er større end min 😉
   De kan så meget, de der dygtige udviklere, så jeg satser stærkt på, at det vil komme en dag – bare det ikke bliver for sent!

   Kommentar af Ellen — 26. august 2019 @ 10:49

 8. Ja.. Jeg venter også på at nogen kommer op med et minimonsterletvægtskamera!
  Jeg har ofte oplevet, at min mobil tog bedre billeder end min Lumix.. Det er blænden, der er bedre på mobilen… Og kombi af stor blænde og stor chip er ikke opfundet endnu, desværre. Så jeg vælger min mobil og dens mini chip for at få et billede med hjem!
  Smuk kjole i flot farve. De var dygtige håndværkere.

  Kommentar af Anne Holtegård — 26. august 2019 @ 18:56

  • Det er vi vist mange, der venter på 🙂
   Det var pokkers … enten har du en supermobil eller også har du et mandags-Lumix – eller også kan jeg bare ikke betjene min telefon ordentligt, og dens autoindstillinger er ikke gode nok, synes jeg.
   Ja, de kunne nogle ting dengang – men når jeg så tænker på, hvad romerne kunne 1000 år før, er jeg måske knap så imponeret 😉

   Kommentar af Ellen — 26. august 2019 @ 19:43

 9. Det er da skønt med sådan et stykke luksus legetøj. Når nu det er i denne kvalitet, kan jeg hurtigt give dig medhold, der skal være en hvis indsigt i alle de kvaliteter dette kamera kan.
  Jeg kan se når andre kan tage gode billeder, og se forskellen når det er samme motiv med forskellige kamera. Nu har jeg kun min mobil, derfor bliver det som oftest råt for usødet, måske med en beskæring, da der er kommet for meget gulv, loft eller lignende med 🙂
  Dejlig med lidt oplevelser.

  Kommentar af Abildjyden — 27. august 2019 @ 8:33

  • John nyder det i hvert fald, og han bruger meget tid på både at fotografere og lege med de forskelige ting, sådan et kamera kan. Det er godt, at han gider, for jeg gider ikke, men resultaterne er gode.
   De fleste bruger vel efterhånden kun mobilen, men vi kunne, da vi efter sydamerikaturen udvekslede billeder, overmåde tydeligt se, hvem der havde brugt mobilen og hvem der havde haft et godt kamera.

   Kommentar af Ellen — 27. august 2019 @ 10:00

 10. Jeg vil slet ikke blande mig i kamerasnakken – det ved jeg intet om – ud over at jeg kan se forskel på billederne 🙂
  Det var dejligt at gense Trelleborg. Vi har nu for tredje år i træk haft vikinger på ferieprogrammet, og de to foregående år nåede vi rundt til alle ringborgene i (det nuværende) Danmark. Jeg blev bjergtaget af de størrelser, borgene blev bygget i. I år besøgte vi Hedeby og det udendørs vikingemuseum i Ribe, og der tænkte jeg mest over, hvor primitivt man trods alt levede dengang (eller det ser ud til, at det var sådan).

  Kommentar af conny — 29. august 2019 @ 14:47

  • Jeg ved heller ikke så meget som John 🙂
   God ide med disse temature I tager.
   Vi gik netop dernede og talte om, hvor primitivt vi levede heroppe i Norden, når man tænker på, hvor langt fremme de var i fx Rom med vandskyllede toiletter og indlagt centralvarme (en slags, i hvert fald) – og det var 1000 år før vikingerne!

   Kommentar af Ellen — 29. august 2019 @ 14:56


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.